Sziasztok!
Vatera eladással összefüggésben kérnék tanácsot.
Magánszemélyként garanciát adni, ráadásul nagyon régi elektronikus termékre alapból nem kötelező, de lehet adni.
Azt választottam ki, hogy \"Garancia: Megtekintési, kipróbálási\" A terméket kipróbáltam, nálam működött, a vevő meglepetésre postázást kért, pedig ~14km-re lakunk egymástól.
A postázás több alkalommal el lett halasztva, mert lekéstem, akkor egy megérzés volt hogy akár személyesen is átadhatnám.
Többedjére mégis feladtam a csomagot, az átvétel után 2 órával a vevő írt egy levelet, hogy hibát - fizikai,nehezen látható - talált az eszközön. Én azon semmi hibát sem láttam, sajnos a fénykép, amit készítettem, az rossz minőságű lett, azon nem egyértelmű.
A Vaterának van ilyen úgynevezett Biztosnságos vásárlás funkciója, amit így hirdetnek.
\"Biztonságos vásárlás
Ha nem kapod meg a terméket, vagy minőségi problémád van, visszakérheted a pénzed.
https://www.vatera.hu/…os-vasarlas/
A terméket visszavettem, utólag több barátom is mondta, hogy ez hiba volt, mert a vevő megsértette a vásárlási feltételeket, hiszen világosan oda volt írva hogy kipróbálási, megtekintési a garancia, azt pedig csak személyesen lehet teljesíteni. Ha én oda tudtam nenni hozzá, ő is megtekinthette, kipróbálhatta volna nálam, az eszközök adottak hozzá.
Jóhiszeműen azt gondoltam, mivel működik az eszköz, a jelzett hibát egy ismerőssel kijavítttatom grátisz. A javítás nem sikerült neki, másik szerelőnél van.
1 hónap után a vevő agresszívan lép fel telefonon, kioktató stílusban, engem végig sem halgatva közli, hogy kéri vissza a átutalt összeget, én meg javíthatom, ha akarom.
Írtam a vaterának, akik azt válaszolták hogy valóban jobb ötlet lett volna a személyes kipróbálás. Köszi, ezt már tudjuk, utólag.
Egyébiránt szerintük nekünk kellene megegyeznűnk, arra a kérdésre, hogy ha a vevő BVP kérelmet ad be, akkor a neki esetlegesen kifizetett összeget rajtam behajtják-e, ezt írták: "Ennek következményeiről nem tudunk információt adni."
Egyrészt véleményem szerint a vevő sértette meg a vásárlási feltételeket, ahol világosan oda volt írva, erről fotó is van, hogy megtekintési, kipróbálási a garancia, ezért ilyen hogy jobb ötlet lett volna a személyes kipróbálás, jogilag értelmezhetetlen fogalom, ezt magamtól is tudom utólag.
Másrészt a hirdetett Biztonságos vásárlás program csak egy csali lehet, ami adható. Keresésre semmilyen releváns vásárlói, eladói vélemény sem található erről, csak egy reklámfogás lehet.
Egy ekkora, több 100 milliós forgalmú cégnél ilyen szerintem megengedhetetlen.
És mellesleg, ti is figyeljetek az első megérzésre, mert általában az a jó.
köszönöm