Osztatlan közös tulajdon és a tulajdonosok jogai


ObudaFan # 2008.05.04. 13:43

Amennyiben a használat kérdésében nem tudtok megállapodni, természetesen pert indíthatsz, és ott van esélyed arra, hogy a bíróság feljogosítson a kocsibejáró saját költségen való megépítésére. Ezzel együtt hosszabb távú megoldás lenne a közös tulajdon megszüntetése, illetve az ingatlan társasházzá alakítása, akár perben is.

Wicke # 2008.04.29. 19:22

Sziasztok!

A következőben szeretnék segítsége kérni. Az alapfelállás a kövekező:
Van egy osztatlan közös tulajdonú családi ház. 50%-ban tulajdonos az egyik rokonunk, a maradék 50%-on pedig 25-25%-ban osztozunk a testvéremmel.

Én az év 365 napját itt töltöm, hiszen itt lakom. A testvérem nem él az ő 25%-val, semmilyen mértékben (nem lakik itt és semmilyen követelése nincs). A másik tulajdonos, aki 50%-os tulajdoni résszel rendelkezik, hébe-hóba jár ki, nagyrészt vikkend háznak használja, kb egész évben összességében 30 napot tölt itt.

A telken van egy 2 szobás ház, amellyel az 50%-ban tulajdonos rendelkezik teljes mértékben. 3 darab egyszobás kissebb, különálló ház van még a telken. Ebből az egyikben lakom, a másik nagyon romos állapotban van, sufninak használja az 50%-os tulajdonjoggal bíró rokonom. A harmadik egyszobás ház ki van adva albérlőnek évek óta, amelynek albérleti díjának 25%-ból soha sem részesültem. Igaz eddig még soha fel nem merült bennem a részesedés gondolata. A lakás kiadásához nem kérdezte meg a véleményem, a szerződésen a nevem nem szerepel.

Felmerült igényem, egy kocsibeállóra, ugyanis az egyik reggelre az autó oldala kulccsal végig lett húzva.
Felajánlottam, hogy saját költségemre megcsinálom a kocsibejárót (kapu évek óta van, de előtte a kertet tulajdonos társam beültette bokrokkal és virágokkal). Természetesen csak annyi helyet használnék, amennyi feltétlenül kell az autónak, két sor gyeptégla a keréknyomnak. Ehhez viszont kb 7 méter bokrot ki kell irtani. Naiv módon én úgy gondolom, hogy ehhez jogom van, hiszen: a lakások összesen kb 200nm2 tesznek ki, amelyből az én lakásom, ahol lakok 40nm2. A kert teljesen osztatlan. A lakás/ok többi részével nem én rendelkezem.

Sajnos a kocsi beálló ötletével falakba, sőt fenyegetésbe ütköztem. Abban kérem a segítségeteket, hogy milyen jogokkal rendelkezem osztatlan közös tulajdon esetén. Illetve van-e esélyem, - akár jogi úton is a kocsi beálló kiépítésére? Valamint, van-e lehetőség arra, hogyha legközelebb is ilyen történik az autóval, akkor anyagi követelésem legyen emiatt az 50%-al bíró tulajdonossal szemben, hiszen ő akadályozott abban, hogy a saját tulajdonomat (autó) megvédjem?

Köszönöm a segítségeteket előre is, mert nagyon el vagyok keseredve.