elbirtoklás


Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.23. 16:40

Akinek itt nem világos valami, az nem én vagyok.
Az unokatestvér nem leszármazó; nem jogosult kötelesrészre.

Esetleg szótagoljam?

(Azt viszont tényleg nem bírom felfogni, ezt a "ki kéne költöznönk" katyvaszt honnan veszed.)

Dius77 # 2008.07.23. 16:26

Köszönöm a kimerítő választ!
Azt hiszem akkor eladom a bringám, mg jó hogy kocsim nincs.

Szerintem mindent leírtam amit lehetett, nem tudom miért nem volt világos, a szomszédnak 11 unokatestvére van, az meg végképp frankó lenne ha ki kéne költöznünk amikor vissza kötettünk mindent (víz,gáz,villany) és felújítottuk a lepusztult garzont, röpke 1-2 milláért.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.23. 10:45

illetve nem szeretnénk megvenni,
Ha nem szeretnétek megszerezni a tulajdonjogot, akkor nincs is semmi probléma.

Elbirtoklás szóba sem jöhet - ezt már guba is mondta - ha a tulajdonos kifejezett hozzájárulásával veszed birtokba az ingatlant; végképp nem, ha nem is veszed birtokba.

A tulajdonosnak nincsenek élő leszármazói, házastársa vagy szüleje. Tehát köteles részre senki sem jogosult. Akkor nem értem, mi a gond az ajándékozással vagy a végrendelettel? Hogy megtámadhatják? Bármit meg lehet támadni.
Ilyen alapon ne vegyél autót, de még biciklit se, mert ellophatják.

Dius77 # 2008.07.23. 10:28

Szép napot!

Köszönöm a válaszokat, azonban szeretnék még írni egy pár dolgot az ügyről, pl. Ferenc nem áll gondnokság allat, a tulajdoni lapon pedig valószínűleg egyedül az Ő neve szerepel.
A adás-vétellel kapcsoaltban azt szeretném kérdezni, hogy ha nem kér pénzt a lakásért, illetve nem szeretnénk megvenni, ez akkor is működik-e, vagy meg kell írni egy bizonyos összeggel, befizetni az illetéket, és meg van oldva a kérdés?
Ha elbirtoklásról beszélünk, lakni is kell a lakást? Kikötött szolgáltatásokkal (víz-gáz) ez nem működik?
Fel kéne újítanom a lakást? Mennyit kell rákölteni minimum?
Illetve miért nem beszélhetünk elbirtoklásról guba?
Ha lakom a lakást az nem birtokháborítás?
Én intézkedhetek a papírokat illetőleg a hivatalban és a bíróságon? Megoldható-e a papírmunka úgy hogy lá íratom vele, és én intézkedek az ügyvédemmel (ügyvédünkkel)?

Köszönettel:
Diána

guba # 2008.07.23. 06:28

Elbirtoklásról, e tényállás alapján szó sem lehet. Marad az adásvétel, vagy esetleg az ajándékozás. Ami alapvetően méltányosnak és igazságosnak tűnik mindegyik fél számára, többnyire az szokott jogszerű is lenni. Ezért nehéz néha a kevésbé méltányos helyzetekre is jogszerű megoldást találni.
Cselekvőképességet érintő gondnokságról szintén nem hiszem, hogy szó lenne.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.07.22. 19:59

Az elbirtoklás tényét a bíróságnak ítélettel meg kell állapítania. Az ítélet alapján jegyzi be a földhivatal a tulajdonjogot. A bíróság vizsgálja az ön által is hivatkozott körülményeket. Kössenek adásvételi szerződést. De valószínűleg ennek az lehet az akadálya, amit nem írt le a kérdező, hogy cselekvőképességet érintő gondnokság alatt áll a lakás tulajdonosa, és ez a körülmény a tulajdoni lapon is feljegyzésre került. A rokonok ilyen esetben valóban számíthatnak arra, hogy sikerre vezet az ajándékozás vagy az adásvételi szerződés megtámadása. Ezt úgy lehet elkerülni, hogy a gondnok írja alá az adásvételi szerződést.

Dius77 # 2008.07.22. 19:29

Szép estét mindeninek!

Szeretném én is elmondani a problémám, ha lehet válszt is kapni a kérdésemre:
Hogyan kerülhet a szomszédom lakása a nevemre?
A szituáció a következő:

Szüleimmel, öcsémmel és hugommal élek együtt, 22 éves vagyok, három éve vagyok együtt a párommal, félig otthon, félig nála és az édesanyjánál. A szomszédunk (nőtlen, nincs gyermek, nincs testvér, csak 11! unokatestvér, nem tudom hogy első fokúak-e) kb. 14-16 éve kórházba került, hosszú évekig ott kezelték, mozgásában korlátozott, testileg, nem szellemileg leépült, mélyen vallásos ember. Amikor a szomszéd (továbbiakban: Ferenc) kezelését befejezték, kiengedték a kórházból, az édesanyjához költözött, haza nem jött. Pár évvel ezelőtt Ferenc édesanyja elhunyt, a házát, amiben laktak, megörökölte. A lakása kulcsát a szüleimnek adta, azóta pár holmi áterült a lakásba, (fotel, íróasztal,) amikor egy éve ablakot cseréltek a társasházban, mi felügyeltük a munkát, takarítottunk ki.
Azóta jó néhányszor beszéltünk vele telefonon, a lakásával kapcsolatban elmondtuk neki szándékunkat, hogy megvennénk tőle a lepusztult állapotnak megfelelő áron. Azt mondta nekünk Ferenc, hogy nem adná el, a pénzzel amúgy sem tudna mit kezdeni, inkább nekem adná, a családja nem érdekli, és Ő iránta sem nagyon érdeklődnek, nincs túl jó kapcsolatuk. Igazából, komoly szándékunk, szándékom hogy a párommal beköltözzünk, ezt el is mondtam neki, támogatta az ötletet, hiszen Ő már úgy sem fog tudni vissza költözni lakásába, aztán elkeztük törni a fejünket, hogyan kerülhetne a lakás a birtokomba. Szóba került az ajándékozás és a végremdeletbe foglalás, csak az a baj ismerős ügyvédünk azt monta, ezek megtámadhatóak a család részéről. Az elbirtoklás is eszünkbe jutott, de állítólag ahhoz használni is kellett volna a laksát, lakni, rezsit fizetni. Nem mellesleg pedig a fűtés működik, mert egy rendszerről töltik fel a többi lakással, a villany, a víz és a gáz viszont ki van kötve, le van zárva, le van blombálva. Tartozás nincs a lakáson, mert amikor elkezdtük tervezni Ferenccel a lakás átadását, egy összegben kifizette az addig kamatozott tartozást.

Remélem sikerült mindent leírnom, kérem válaszoljanak nekem!
Köszönettel:
Diána

hun77 # 2008.07.02. 20:16

Mohos Úr és Kovács Úr, nagyon szépen köszönöm válaszaikat.

Külön köszönet Mohos Úrnak, a részeltes és jól-érthető válaszáért.

Fogadják Köszönetem, Tiszteletem és Üdvözletem:
hun77

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.06.25. 05:24

Az a körülmény nem elhanyagolható, hogy a tulaj "néha kaszált", mert ezzel megszakította az elbirtoklást-ha egyáltalán volt ilyen.
Tankönyvi példa: Gazos telekre a tulajdonos egyszer kimegy szalonnát sütni, megszakítja az elbirtoklást.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.24. 21:11

Ne is álmodj róla.

hun77 # 2008.06.24. 19:09

Tisztelt fórumszakértők, én is egy tanácsot szeretnék kérni.
A társasházunk és telke és a mellette lévő telek egy gyáré volt. A lakások már magántulajdonban vannak. ez tiszta sor.
A mellettünk lévő telek L-alakban a ház telkét érinti. A mellettünk lévő telek üzemi terület (volt). A házhoz tartozó telek mellett egy önkormányzati útszakasz (mert zsákutca) van, majd a kérdéses telek kezdődik. ezen a kérdéses földterületen, korábban volt egy kerítés. ami az ut szélétől mérve 10-15 méterre volt az úttal párhuzamosan. Tehát a házból kilépve egy kis előkert ez a kis földút (ami a garázsokhoz vitt), és jött a szóban forgó rét a kerítésig. Kerítésen túl olajtartályok voltak a gyár régi fűtésének maradványai, de nem üzemeltek már vagy 40 éve. Az elbirtoklás erre az általam rétnek nevezett területre irányulna. Voltam a városi építési hatóságnál a 6000m2 es telekből 2000m2-es telkek kialakíthatók tehát ha jól értem akkor megosztható.

Kérdésem a sajátjaként birtoklásról szól. Ez alatt mit ért a Bíróság...?

Tehát mi ez területet több úgy 30 éve használjuk: füvet nyírtunk, fociztunk, gyümölcsfát ültettünk, parkoltunk rajta.

De volt olyan év amikor a tulajdonos gyár is 1 szer max 2 szer átküldte egyik emberét aki szintén lekaszálta mind a kerítés mögötti részt mind a mi általunk használt rész.
Ezzel mit lehet kezdeni?

Most nemrég a tulajdonos eldózeroltatta a régi fentebb említett kerítést kijelölte a telek határát h látható legyen , mert valószínűleg el akarja adni.

"Szakadatlan birtoklás
Az elbirtoklás megszakad, ha

  • A tulajdonos a birtokost a dolog kiadására írásban felszólítja vagy eziránt bírósághoz fordul vagy (a bírói gyakorlat ilyennek minősíti a jegyzői birtokvédelemi eljárás megindítását is);
  • A tulajdonos a dologgal rendelkezik, vagyis dönt
    • a birtok és a használat átengedéséről (pl. bérbe adja)
    • a biztosítékul adásáról, megterheléséről (pl. jelzálogjogot enged bejegyezni).
    • a tulajdonjog átengedéséről (pl. eladja, tartási szerződést köt, végrendelkezik róla)."

DE még nem adta el és mi soha nem béreltük.

Tehát ha valaki tanácsot tudna adni, hogy van így esély (a tulaj is kaszált néha rajta, és most elrendezte a telkét) az elbirtoklásra és mit hogyan kell megindokolni
megköszönném.

Köszönttel és üdvözölttel:
hun77

ObudaFan # 2008.06.18. 14:10

Iny bejegyzés nélkül is hivatkozhat elbirtoklásra. Ebben az esetben ha ezt valószínűsíti, és igazolja, hogy pert indított ezügyben, akkor a birtokháborítási ügy tárgyalását felfüggesztheti a bíróság. Más kérdés, hogy ez itt nem nagyon állhat meg, alig hiszem például, hogy önállóan elbirtokolható lenne az a keskeny telekrész a helyi szabályok szerint.

luck66 # 2008.06.17. 11:46

én azon elgondolkoznék a szomszéddal együtt,hogy a későbbiekben milyen lesz a viszonyotok 50m2 miatt,nem irigyellek


Pontos választ talán csak a jogvégzettek adhatnak,de az Ó véleményük is sokszor különbözik!

Szomszéd33 # 2008.06.17. 11:16

Nem lett bejegyezve, csak egy mostani nyilatkozata van, hogy így vette. Most folyik a per, hogy bejegyeztesse (amit a bíró "közölt" vele, mivel más megoldása nincs). A többi dolog meg szakítja-e a 15 évet? Mert folyamatosan hazudik és mindent letagad, valamint tanukat bújt fel ellenünk.

_Wasp_ # 2008.06.17. 11:02

A szomszéd védekezése nagyon szép és jó, azonban kérdés, hogy be lett-e jegyezve az ingatlannyilvántartásba? Mert anélkül sokra megy az elbirtoklási idejével.... (amit egyébként is megszakított szerintem a kerítés állítása például)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Szomszéd33 # 2008.06.17. 10:58

Üdv. Mindenkinek

Az én ęlbirtoklási ügyem a következő eseményeken alapul, ami egy kissé szokatlan (hasonlóval még nem találkoztam).
Földmérés (2007.04) során kiderült, hogy a telkem széléből több mint 50m2-t használ a szomszédom (ennek is csak 1 részét műveli). Ő 1991. 09.-ben vásárolta az ingatlant az önkormányzattól, előtte pedig bérelte (akkor is a szomszédom volt). 1991 előtt az édesapám és a szomszéd édesapja közösen egyeztek meg a kerítés vonalában. Az édesapám 1991 nyarán meghalt. 1992.03-ba került a nevemre az ingatlan. A telekhatárral egy ideig nem foglalkoztunk, 1998 tavaszán a kerítés helyreállítását végeztük, amikor a szomszéd az általam megbízott munkást megverte, olyan címszó alatt, hogy az Ő kárára beljebb tettük a kerítést *. Büntető jogi per lett a vége (felfüggesztettet kapott érte).
A kerítésépítés itt be is fejeződött (félkész állapotban A 2000-s években fejeződött be a kerítés (csak, hogy legyen valami). A szomszédom arra hivatkozik, hogy Ő így vásárolta az ingatlant, és amúgy is 15 év sajátként...birtokolja, így tehát Ő a tulaj!
Az ügyben a bírósághoz fordultam birtok védelemért.
Most a szomszédom ęlbirtoklással védekezik.
Kérdésem az lenne, hogy befolyásolja-e az ęlbirtoklás idejét, vagy tényét valamelyik esemény.

  • 1998 esemény? (121§ 2. alkalmazható-e?)
  • 2003.-ban a testvérem fél részét ajándékozás címén megszereztem, és az élettársam is kapott ekkor haszonélvezeti jogot, valamint az édesanyámnak van az ingatlanon haszonélvezeti joga(1992.03.) ?
  • 2006.-ban jelzáloghitelt vettünk fel az építkezéshez, amihez a szomszédom is hozzá járult? (Ptk.124§ 2.)
  • 2007.04. írásban felszólítás a kimérés után?
  • vagy, hogy közös megegyezéssel készült a kerítés?
  • esetleg egyéb tényezők vannak-e, ami megszakítja a 15 évet (a ptk. 124§ ismerem, de ezen kívül a sajátként való birtoklás megállja-e a helyét?)!
  • Az alsó idézet a C. J.-ból való. A zárójel utáni részre nem találtam fellelhető bővebb információt. Ez tehát megszakítja a 15 évet v. sem?

„Nem érinti az elbirtoklás szakadatlanságát az sem, ha a birtokos legfeljebb egy évre elveszti a dolog birtokát (de egy éven belül azt visszaszerzi, vagy e határidőn belül az újabb birtokossal szemben annak kiadása iránt pert indít) kivéve természetesen, ha a birtokot a tulajdonos szerezte meg.”

Köszönöm a válaszokat, szomszed33.

  • ((Az igazságügyi földmérő (2008-ban) nem mutatott ki eltérést az Ő kárára (5-10cm-re van a kerítés a kimért ponttól Ő felé, (+-30cm a pontossága a mérésnek!)))
Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.11. 05:49

Értesíteni az önkormányzatot. Az majd elvégezteti azokat a munkákat, amelyek az emberi életet, testi épséget vagy vagyontárgyakat fenyegető veszély elhárításához szükségesek.

nandy # 2008.06.10. 21:22

Egy jó barátom telke melletti telek tulajdonosa hosszú évek óta (kb. 12-15 éve) nem gondozza a saját telkét. Emiatt azon teljesen elburjánzott a növényzet, melyet időnként a szomszédok (köztük a barátom) szoktak ritkítani.
A probléma az, hogy a "gazdátlan" telken óriásira nőttek a fák, és a korhadt, kiszáradt ágak, hajtások lassan már életveszélyesek. Ezt viszont már nem tudják a szomszédok önerőből megoldani, tehát szakembert kellene hívni - persze jópénzért. A tulajt már hosszú évek óta nem tudják elérni.

Mit lehet tenni?

ObudaFan # 2008.06.10. 18:23

Az ingatlan tulajdonjogát elbirtoklás útján nem lehet megszerezni, ha az elbirtoklás feltételei csak a föld egy részére vonatkozólag állnak fenn, és a föld nem osztható meg.

strj # 2008.06.09. 17:24

Üdvözlet mindenkinek!
A következők miatt kérném a segítséget, tanácsot.
Vásároltam egy lakóingatlant, mely egy 1500 négyzetméteres telken fekszik. A kulcsok átadását követő napokban kiderült, hogy az a terület amit én a saját tulajdonomnak gondoltam (hiszen körbe van kerítve) abból egy 6 m-es sáv nem az én tulajdonom, hanem a szomszédé. A Földhivataltól korábban, kikértem a térkép másolatot, de nem ellenőriztem hogy a méretek megfelelnek-e a valóságnak, jóhiszemű voltam, bíztam az eladóba, azt kapom, amit látok (nagy hiba volt). Összegezve: vásároltam a papírok szerint egy 1500 négyzetméteres telket, azonban valójában kb. 2100 négyzetméteres rész van lekerítve. Sajnos a lakóingatlan elhelyezkedése miatt az a 6m-es sáv jelenti az udvart, annak hiányában nincs szint hova kilépni a bejárati ajtóból. Eladó elmondás szerint,15-20 éve így van lekerítve a terület. Folyamodhatok elbirtokláshoz? Mi a folyamat menete?

ObudaFan # 2008.06.06. 17:13

Ha ez lenne a legnagyobb pontatlanság, amit itt kérdezőktől látunk. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.06. 11:19

Tulajdonos elbirtokol? Fából vaskarika...

Zoli77 # 2008.06.06. 09:34

Köszönöm!

Ezt valamilyen jogszabályban megtalálhatom, vagy ez csak vélemyény?

ObudaFan # 2008.06.05. 18:45

A korábbiaké is.

Zoli77 # 2008.06.05. 15:01

Sziasztok!

Jogszabály szerint az elbirtoklási időbe beleszámít az előd elbirtoklási ideje is. A következő lenne a kérdésem. Csak egy megelőző tulajdonosra vonatkozik ez, vagy ebbe akár ez az előző tulajdonos előtti korábbi tulajdonosok elbirtoklási ideje is beleszámolható.