Köszönöm a választ. :)
Azt értem, hogy ha feltörik a profilom, az bűncselekmény, de az érdekelne, hogy hogyan hívják a Btk-ban.
Az is érdekelne még, hogy ha csak annyi történt, hogy valaki megpróbált belépni "idegen helyről" a Facebookomra, akkor egyáltalán érdemes-e ezzel a rendőrséghez fordulnom, mert én úgy látom mások hozzászólásaiból, hogy a gyakorlatban azért nem hajlandók mindenféle esettel foglalkozni. (én pillanatnyilag úgy érzem, főleg magammal szúrnék ki, mert járhatnék a rendőrségre)
hamis profilok a neten
A facebook felhsználásával elkövetett büncselekmények miatt ugyanúgy indulhat nyomozás mint egyéb cselekmények esetén. A bizonyítás viszont rendkívül nehéz.
Kicsit más téma, de ha valaki feltörte a Facebook profilomat, azért tehetek feljelentést? (mármint fognak vele érdemben foglalkozni? az informatikai vetületét tudom a dolognak, Facebook adatkérés kelleni fog, meg utána ISP adatkérés, de ha például VPN vagy TOR hálózat is közrejátszott, akkor nehéz)
Ugyanehhez: ha csak az történt, hogy "Valaki megpróbált ismeretlen helyről bejelentkezni a Facebook profilomba", az milyen bűncselekményt valósít meg, és foglalkoznak-e ezzel?
Előző témához: ha Facebookon valakit zaklat egy ismeretlen (hamis a profil is és nincs pl. telefonszám stb), akkor amennyiben feljelentést tesz, mihez kezd a rendőrség? Facebook adatkérés? Vagy mondják, hogy blokkold le az illetőt?
Erről nincs adatom.
"Mondjuk ha valaki 5-6-szor újraregisztrál, csak hogy zaklathasson valakit, azt már tényleg érdemes lehet feljelenteni."
"Szerintem is. De az elkövető a közösségi oldalakon kívül más módon is zaklathat (telefon, e-mail, stb.)."
Természetesen. :) De alapvetően a Facebook-os zaklatás az egy nagyon egyszerű és "kényelmes" dolog, hisz viszonylag gyorsan lehet (inkább lehetett, mert már verifikáció szükséges) ilyen profilokat létrehozni.
Egyébként milyen gyakori ez (nem látok rá ilyesmire), hogy zaklatás miatt feljelentenek olyanokat, akikről aztán kiderül, nem is követtek el ilyesmit, azaz a bíróság nem találja bűnösnek a gyanúsított zaklatót? Persze nem statisztika érdekel, inkább ügyvédi, egyéni vélemények, esetleg konkrét esetek, ha szabad.
"Tehát ha valakinek "ellopom az identitását" és mindezt tudatosan teszem (pl. egy Nagy XY-nál gondolom nem elég a név, hanem képekkel stb is vissza kell élnem), akkor ha jól értem, amiatt feljelenthet az illető."
Igen, ezen cselekmény alkamas arra, hogy valakinek megsértsd a személyiségi jogait.
"Egyébként ilyen esetben mi számít zaklatásnak, mi az, ami miatt már bejelentést lehetne tenni hamis vád nélkül?"
A zaklatás törvényi tényállását a Btk. határozza meg.
"Mondjuk ha valaki 5-6-szor újraregisztrál, csak hogy zaklathasson valakit, azt már tényleg érdemes lehet feljelenteni."
Szerintem is. De az elkövető a közösségi oldalakon kívül más módon is zaklathat (telefon, e-mail, stb.).
Tehát ha valakinek "ellopom az identitását" és mindezt tudatosan teszem (pl. egy Nagy XY-nál gondolom nem elég a név, hanem képekkel stb is vissza kell élnem), akkor ha jól értem, amiatt feljelenthet az illető.
Én keresgéltem a neten, önmagában olyat nem nagyon találtam, hogy valakit pusztán a hamis profil miatt feljelentettek volna, ahogy Ön is mondta, olyan előfordult, hogy ez volt az eszköz valamihez.
Egyébként ilyen esetben mi számít zaklatásnak, mi az, ami miatt már bejelentést lehetne tenni hamis vád nélkül? Például nekem volt olyan, hogy valaki havonta rám írt (nem is ismertem az illetőt) viszonylag kedvesen, hogy ezt meg azt nézzem meg. Eszem ágában nem volt feljelentést tenni, mert ha nagyon zavar, akkor megnyomom a tiltás gombot.
Egy szexuális zaklatás már más téma, bár én alapvetően ott is előbb blokkolnék. Azért egy igazi zaklatáshoz szerintem több kell, mint egy facebook. Arra gondolok, hogy ha valakinek a mobilját, lakhelyét, elérhetőségét nem ismeri a zaklató, és csak írogat valami közösségi oldalon, akkor bőven elég azt letiltani. A fejlett közösségi oldalak rengeteg eszközt adnak arra, hogy akivel nem akarunk, azzal ne kelljen beszélni. Ha később regisztrált a zaklató egy másik címen, akkor még azt is mindig le lehet tiltani. Mondjuk ha valaki 5-6-szor újraregisztrál, csak hogy zaklathasson valakit, azt már tényleg érdemes lehet feljelenteni.
Nálunk attól függ, hogy konkrétan mi a hamis profil tárgya.
Ha valaki kitalált néven regisztrál, az nálunk önmagában még nem jogsértő.
Egyéb esetekeben a tényállástól függ, hogy polgári jogi vonzata (személyiségi jog, szerzői jog stb.) van-e az ügynek.
Büntetőjogi példát nem tudok mondani, ettől függetlenül,a hamis profil előfordulhat járulékos (eszköz) cselekményként valamely büncselekmény megvalósulása esetén (pl. zaklatás, rágalmazás stb.).
Kicsit régi cikk, nem is hazánkról szól:
http://index.hu/…ook-profilt/
Gondolom nálunk is van erre megfelelő törvényi szabályozás (mármint a hamis profilokról). Vagy tévednék? Ha valaki tudja, hogy van ilyen, ossza meg velem. Valaki tud arról, hogy ilyen ügyben volt már per hazánkban?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02