GYED,GYES, táppénz


nandy # 2008.11.20. 20:14

Annyit mondott hogy az idei évi szabit átkell vinni a következő évre és majd akkor lehet kivenni szülési szabadság jogcímén amely időre nem jár semmiféle juttatás.

Ez így nem teljesen igaz. Szóval a ki nem vett szabi addig bentmarad, míg a dolgozó újra munkába nem áll (pl. a gyed, gyes lejártával). És ha munkába áll, akkor 30 napon belül ki kell adni.
A szülési szabadság ettől független, az a rendes szabadságon felül jár! Nem szabad összemosni a kettőt.

Kifizetni (megváltani) a szabit viszont valóban nem lehet, csak akkor, ha a munkaviszony megszűnik.

Klotild1234 # 2008.11.21. 07:50

A következő kérdésem lenne:
2005.február 1-je óta folyamatos munkaviszonyom van, 2006 szeptember 5 - 2008. szeptember 8-ig GYÁS-on, majd GYED-en voltam.2008. szeptember 9-től dolgozom, de jövő szeptemberben szeretnék újra szülni.
Ha 2009. áprilisába tönkre megy a cégem, tehát megszünik a munkahelyem akkor mi alapján fogok a második babánál, GYÁS-t, illetve GYED-et kapni?

hveroka # 2008.11.21. 10:58

Kedves Nandy!

Az előzőekkel kapcsolatban: Sikítok, mert azt magyaráztam idáig, hogy VAN munkaviszonyom!!!

Mindenkihez:

De íme egy új probléma: A Gyás, Gyed, Gyes hármasa utáni szabadság számításról számtalan leírás kering,
de olyannal nem találkoztam amelyik a 3 év Gyes utáni szabadság számítási módját taglalná.(Amikor nem volt a kismama GYáson és Gyeden, csak 3 évig Gyesen) Tud valaki segíteni?

KöszI.:hveroka

nandy # 2008.11.21. 11:47

hveroka:

kedves Fórumozók!

A segítségeteket kérném:

(A SzMMinisztérium ügyintézője szerint nem vagyok jogosult Gyedre, de az indoklása nem egyértelmű számomra.)

A tényállás a következő:
Egyetemi tanulmányaim miatt az első gyermekem születésekor csak 4 órában tudtam dolgozni, ami után a minimálbér felével jelentettek be így csak Gyesre voltam jogosult.Ez a Gyes most decemberben telik le, közben elvégeztem az egyetemet és lehetőségem van egy másik cégnél 8 órásként elhelyezkedni magasabb fizetésért. DE! MIvel a második gyermekemet várom csak határozott időre alkalmaznak dec. közepétől jan.végéig, mert a gyerek várhatóan febr. első felében születik. Jogosult leszek-e ez után a másfél hónapos jövedelem után bármilyen összegű TGyásra és Gyedre, vagy megint csak a Gyes jöhet számításba?

Válaszotokat előre is köszönöm: Vera

Ez volt az eredeti kérdésed. Később megtudtuk még, hogy az egyetemet nem nappali tagozaton végezted.

A gyes önmagában nem elég a biztosítási jogviszonyhoz (legalábbis ahhoz, ami a GYED-hez kellene). Akkor lenne elég, ha mellette a munkaviszonyod is megmaradt volna.

nandy # 2008.11.21. 11:50

de olyannal nem találkoztam amelyik a 3 év Gyes utáni szabadság számítási módját taglalná.(Amikor nem volt a kismama GYáson és Gyeden, csak 3 évig Gyesen) Tud valaki segíteni?

Az Mt. szerint rendes szabadság jár

  • a szülési szabadság idejére, illetve
  • a gyermek ápolása céljából igénybevett fiz. nélküli szabadság első évére.

Mivel te szülési szabin nem voltál, így csak egy évi fizetett szabadság jár.

De ezek után megkérdezem: azzal az állásoddal (ahonnan gyes-re jöttél) mi lett??

nandy # 2008.11.21. 11:53

Klotild:

Ha 2009. áprilisába tönkre megy a cégem, tehát megszünik a munkahelyem akkor mi alapján fogok a második babánál, GYÁS-t, illetve GYED-et kapni?

Ha nem talász másik munkahelyet, vagy nem mész el munkanélküli segélyre, akkor csak GYES-re leszel jogosult (mivel a munkaviszonyod több mint 42 nappal a szülés előtt megszűnt).

Egyébként a cég tönremenetele nem egyik napról a másikra történik, a felszámolási folyamat akár évekig is húzódhat.

Juló # 2008.11.21. 11:57

Sziasztok!
Megfogadtam a tanácsotokat és megszüntettem levélbe a fizetetlen szabim és kértem a rendes szabikat ki is fizették ,és persze hogy foglalkoztasson.Úgy volt december 2-án kezdek.De megint összevissza beszél a főnők nem kötelessége alkalmazni ha gyest veszem igénybe .Így telefonon említette akkor a fizetetlenre vissza vesznek.Én úgy tudom írásba kellene adnom hogy megint kérem a fizetetlent.
Az ő könyvelője munka jogásza ezt mondta neki hogy nem kötelessége vissza venni ha gyest veszem igénybe .Lemondani nem fogok róla azért hogy kirúgjon.
A levelembe nem írtam semmit sajnos hogy gyes mellett dolgoznék csak szóba.A Magyar államkincstárba ahol igényeltem azt mondták nem sok köze van a munkáltatónak hozzá.Borzalmas ez, 8 óra meló mellett gyest igénybe venni.Melót is kerestem máshol de meghallják gyes akkor nem kellek.Létezik olyan hogy ő lemondhatja a gyest helyettem?Szerintem nem.
Köszönöm a válaszokat.

reménykedő # 2008.11.21. 12:19

Kedves Fórumozók!!

Egy kérdéssel fordulok hozzátok: Milyen költségekkel jár a cégünknek a alábbi helyzet.
Van egy frissen felvett dolgozó, a próbaidő 2009 jan. 6.-án jár le. Most kiderült, hogy a hölgy terhes. Elküldeni nem szeretnék, de így még kb. 4-5 hónapot tud nálunk dolgozni, és ha innen megyel szülni az nekünk költségel jár. Szeretnék érdeklődni, hogy mit kell nekünk utánna fietni, ha marad a próbaidő letelte után is?

nandy # 2008.11.21. 13:39

Julo: a munkáltató és a könyvelője nagyon rosszul tudja! GYES mellett is lehet foglalkoztatni, sőt, ha kéred, akkor kötelesek is.

De valamit nem értek: a szabidat nem fizetheti ki csak úgy!
Ez rendesen úgy működne, hogy te kéred a foglalkoztatásodat és a szabadság kiadását.
A szabadság kiadását rögtön a munkábaállás napján elkezdhetik - legkésőbb 30 napon belül -, de erről kellene valami papír (nehogy később gond legyen).

Tehát dolgozol, de mégse, és munkabért kapsz (mivel dolgozol, csak szabin vagy).

Nem tudom, elég érthető voltam-e.

nandy # 2008.11.21. 13:43

reménykedő:
Ha táppénzre megy (szerintem menni fog), akkor jár neki 15 nap betegszabi, amit a munkáltató fizet - ez a bér 80%-a.
Ezután táppénzt fog kapni, melynek 1/3-át a munkáltató megfizeti az OEP-nek.

A GYÁS-t, GYED-et az OEP, a GYES-t a MÁK folyósítja, itt tehát már nincs költsége a munkáltatónak.

De ha visszajön dolgozni, akkor jár neki szabadság, mégpedig a szülési szabadság idejére és a GYED első évére is (ez kb. másfél havi bér).

Norbi3x3 # 2008.11.21. 13:44

Tisztelt úram!

Segítséggel fordulnék önhöz azzal kapcsolatban,hogy nekem 2008.06.05 mun­kahelyi balesetem volt amiből kifolyólag 14napot otthon voltam és közben kötözésre és controlra jártam.A munkál­tatóval megírtuk a baleseti jegyzőkönyvet amiben azt hozta ki,hogy természetesen én vagyok a hibás ezt aláírtam és 2 nappal késöbb oda adtam neki a betegálományos papírom és azt mondta hogy a többit intézi és azóta töbszöri rákérdezés után sem hajlandó intézni a betegálományom.
Ennek már lassan fél éve és tétlen vagyok hogy ilyenkor mi a teendő,és mit tudok csinálni?
És esetleg ilyenkor nincs valami határidő amihez neki tartanilya kéne magát?
És,hogy ilyenkor nincs valami kamatfizetési kötelezetsége?
Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget!

fegretam # 2008.11.21. 14:11

Tisztelt Fórumozók!
Jelenleg 2.5 éves kislányommal vagyok gyesen 2009.03.06-ig . Most derült ki, hogy ismét babát várok júliusra. Folyamatos munkaviszonyom van már 8 éve. Azt tervezem, hogy jan. 1.-től szeretnék táppénzre menni.
A kérdésem a következő:

1.Úgy tudom táppénz alatt nem igényelhetek gyes-t, esetleg lehetséges erről az összegről a férjem javára lemondani.Nincs semmi akadálya ennek, amiért korábban én igényeltem.
2. A Tgyást- gyed-et az előző évi átlagkeresetből számítják ki.Ezt a bérjegyzékem alapján állapítják meg? vagy a gyes összeg(9 hó) és a fennmaradó 3 hó gyed összegét veszik figyelembe?

Esetleg ha valaki tanácsot tudna adni arra vonatkozóan, hogy hogyan járnék a legjobban nagyon hálás lennék.( ha táppénzre megyek 100%-ot kapok, mivel fegyveres szervnél dolgozom-nem tudom ez befolyásol -e valamit.)

baba.b # 2008.11.21. 14:32

Sziasztok!
A segitségeteket kérném.Gyesen vagyok jelenleg,de visszamennék dolgozni.Viszont előtte kiszerettem volna venni az eddi felhalmozódott szabikat.
Munkálltatóm azt állitja,hogy csak a gyes lejárta után adható ki! Hogy én mi jogon kérek ilyet,mikor gyesen vagyok és az is egy juttatás!
Igaza lenne? Ha nem akkor ezt valamivel be is kellene bizonyitanom,mit tudok erről mutatni nekik,van rá valamilyen paragrafus?Vagy kihez fordulhatnék?
Előre is köszönöm a választ!

baba.b # 2008.11.21. 14:32

Sziasztok!
A segitségeteket kérném.Gyesen vagyok jelenleg,de visszamennék dolgozni.Viszont előtte kiszerettem volna venni az eddi felhalmozódott szabikat.
Munkálltatóm azt állitja,hogy csak a gyes lejárta után adható ki! Hogy én mi jogon kérek ilyet,mikor gyesen vagyok és az is egy juttatás!
Igaza lenne? Ha nem akkor ezt valamivel be is kellene bizonyitanom,mit tudok erről mutatni nekik,van rá valamilyen paragrafus?Vagy kihez fordulhatnék?
Előre is köszönöm a választ!

gyulafi.szivi # 2008.11.21. 14:47

Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni...2008.12.03-án jár le a Gyesem(1998 óta folyamatos a munkaviszonyom)Szertnénénk második babát,de mivel min.bér után kaptam a Gyest és a Gyedet ezért készülök munkahelyet váltani..úgy tudom jár szabadság..A kérdésem az lenne,hogy mennyi időnek kell eltelnie a szabadság utáni munkahely váltáshoz,hogy magasabb bérezéssel bejelentve a következő Gyednél a maximális összeget kapjam.
Előre is köszönöm a segítségeteket

hveroka # 2008.11.21. 16:53

Nandy!

Köszi a türelmedet hozzám.
Lehet, hogy nem fogalmaztam egyértelműen. A munkaviszonyom megvan. Az a 4 órás ahonnan Gyesre mentem. De mivel már az egyetemet elvégeztem, és a gyes megszűnése és az újabb szülés közé esik kb. 2 hónap amely alatt akár dolgozni is tudok, ezért kértem hogy ugyanezen helyen foglalkoztassanak 8 órában. Azt mondták ezt nem tudják megtenni, vegyem ki a szabimat, aztán megmenjek szülési szabira, ami rendben is lenne, de ekkor biztos, hogy nem kapok Gyedet. Viszont van egy másik cég aki határozott időre tud alkalmazni a szülésig 8 órában magas bérrel.
A kérdés erre irányult, hogy ez a másfél v. 2 hónapot kitevő időszak kb.bruttó 200.000-al jogosít-e a Gyedre.

Köszi az infót a szabikról.

hveroka

reménykedő # 2008.11.22. 08:35

Szaisztok.

Lenne egy kérdésem:
A GYES megállapításához és folyósításához a 180 nap folyamatos munkaviszony kell?
A hölgynek az éven folyamatos bejelentett munkaviszonya volt, onnan jöt át hozzánk, az előző munkahelyen töltött ideje alapján jogosult a gyesre? Csak mert nem buli nekünk ha 1,5 munkaviszony után tőlünk akar elmenni szülni.

nandy # 2008.11.22. 11:28

fegretam:

1.Úgy tudom táppénz alatt nem igényelhetek gyes-t, esetleg lehetséges erről az összegről a férjem javára lemondani.Nincs semmi akadálya ennek, amiért korábban én igényeltem.
2. A Tgyást- gyed-et az előző évi átlagkeresetből számítják ki.Ezt a bérjegyzékem alapján állapítják meg? vagy a gyes összeg(9 hó) és a fennmaradó 3 hó gyed összegét veszik figyelembe?

  1. Igen, lemondhatsz a gyes-ről. A férjednek viszont külön igénylést kell benyújtania, mivel "valakinek a javára lemondani" nem lehet.
  2. Ha nincs 180 nap figyelembevehető jövedelem sem a szülést megelőző évben, sem a szülés évében - azért, mert előzőleg GYED-ne, GYES-en voltál -, akkor az előző ellátás alapja lesz az új ellátás alapja is.
nandy # 2008.11.22. 11:30

baba.b:

Számtalanszor leírtuk már itt a fórumon, hogy ha gyes mellett munkábaállsz, akkor is köteles a munkaadó kiadni a felgyűlt szabikat. A szabadság kiadásának kötelezettségét a Munka Törvénykönyve, a gyes melletti munkavégzés lehetőségét pedig a Családok támogatásáról szóló törvény szabályozza.

nandy # 2008.11.22. 11:41

gyulafi.szilvi:

Ha kiveszed a szabikat, akkor az beleszámít a táppénz (és a GYÁS, GYEd) alapjába, de ha pénzben megváltja a munkaadó a szabikat - megteheti, hisz megszűnik a munkaviszonyod -, az már nem fog beleszámítani.

Az új helyen legalább 180 nap jövedelem kell ahhoz, hogy ne az előző ellátás alapján kapjad az új TGYÁS-t, GYED-et, táppénzt.

Van még egy fontos szabály: ha a biztosítási jogviszony 30 napnál hosszabb időre megszakad, akkor a megszakítás előtti jövedelmet nem lehet figyelembe venni az ellátás megállapításánál. Nem tudom, mennyi időd van még, de talán célszerű lenne az előző munkaviszony megszűnése után 31 napig várni, és aztán 180 napig full jövedelmet kapni a másik munkahelyen (ha megoldható).

Tekintettel arra, hogy a mostani helyeden 10 éve ott vagy, talán érdemesebb lenne közös megegyezéssel eljönni onnan, ehhez a munkaadó beleegyezése is kell. Mert ha te felmondasz, nem jár a végkielégítés. viszont a munkaadó nem nagyon tud felmondani neked, így ő köteles lenne téged foglalkoztatni. Ezért én megpróbálnék közös megegyezéssel távozni, és abban kérni a szabadság megváltását, és a végkielégítést, vagy annak felét (hogy mindenki jól járjon).

nandy # 2008.11.22. 11:43

A kérdés erre irányult, hogy ez a másfél v. 2 hónapot kitevő időszak kb.bruttó 200.000-al jogosít-e a Gyedre.

A 180 nap jövedelembe beleszámít, de önmagában ez kevés lenne.

nandy # 2008.11.22. 11:46

Reménykedő:

A GYES alanyi jogon jár.

A táppénzhez, TGYÁS-hoz, GYED-hez kell két éven belül 180 nap biztosítási jogviszony. Fontos szabály, hogy a jogviszonynak nem kell folyamatosnak lennie!

Juló # 2008.11.22. 11:54

Szia nandy!

Az a helyzet kértem írásba hogy foglalkoztasson meg a szabikat október 9 én lejárt a gyedem és október 10-től kértem ezeket ami jár.Mondták is akkor most szabin vagyok és december 2-án kezdhetek.Ők is adtak papírt nekem Hóvégi fizetési jegyzék 2008 október ilyen címen a szabikat fizették ki .De hogy most ők felhívtak hogy mégse akar foglalkoztatni ilyen gondolom nincs mivel írásba kértem.Csinálhat olyat hogy gondol egyet és vissza ír fizetetlenre és nem foglalkoztat?

Yellov # 2008.11.22. 11:58

Ha táppénzre megy (szerintem menni fog), akkor jár neki 15 nap betegszabi, amit a munkáltató fizet – ez a bér 80%-a.
Ezután táppénzt fog kapni, melynek 1/3-át a munkáltató megfizeti az OEP-nek.
Ezt olvastam amit egy fórumozónak válaszolt.
Mivel táppénzen vagyok én is kivettem a 15nap betegszabadságot.Én 82800Ft-ra voltam bejelentve és betegszabadság jogcímén 24000Ft-ot kaptam a munkáltatótól.Elvileg 36000Ft járt volna de levont belőle adóra 12000FT-ot. Akkor nekem is járt volna a 80%-a a bérem után?

nandy # 2008.11.22. 12:15

Csinálhat olyat hogy gondol egyet és vissza ír fizetetlenre és nem foglalkoztat?

Nem csinálhat ilyet. Ha nem tud foglalkoztatni, akkor vagy mondjon fel neked (ha van rá megfelelő indoka), vagy fizessen az állásidőre.

Lehet, jobban járnál azzal, ha közös megegyezéssel - megfelelő juttatás ellenében - megválnátok egymástól.