GYED,GYES, táppénz


E.Szilva # 2008.05.04. 16:51

Sziasztok! Par napja derult ki, hogy varandos vagyok. A kerdesem az lenne, hogy ki fizeti a gyest/gyedet: az allam bacsi vagy a munkaltatom? Valaszotokat elore is koszonom!!

Picur2008 # 2008.05.04. 15:33

Sziasztok! Szeretném a segítségeteket kérni! 2006-ban született első gyermekem, vele voltam Gyed-en, mikor 2007-ben megszületett a testvére is. (Második terhességem alatt betegállományba szerettem volna menni, de munkahelyemen azt válaszolták, hogy ez nem befolyásolja a jövőbeli ellátmányom összegét, és a leépítések miatt biztosabb ha Gyed-en maradok.) Munkahelyem TB kifizetőhely, tehát ők számolták és folyosították számomra a TGYÁS-t. A napokban kaptam tőlük egy határozatot, melyben közölték, hogy 345 ezer forint megtérítésére köteleznek, ugyanis tévesen, az előző ellátás alapján állapították meg a TGYÁS összegét. Ezért a jogalap nélkül kifizetett összeget havonta a GYED nettó összegének 33%-ig visszavonják.
Vagyis havonta, közel egy évig, 46 ezer forintos GYED-ből kellene eltartanom kicsiny családomat!
Kérdésem: Jogszerűen jártak-e el? Tényleg lehetséges, hogy önhibámon kívül a munkahelyem ilyen lehetetlen megélhetési helyzet elé állítson?? Van-e valamilyen jogorvoslati lehetőségem?
Előre is köszönöm válaszotokat!

Müzlike # 2008.05.03. 14:37

Sziasztok! Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy 2005. szeptember 01-jétől hallgatói jogviszonyom van főiskolán, ami 2008.június 20-val megszűnik. Jelenleg babát várok, aki 2008. októberében születik meg. Kérdésem az lenne, hogy a terhesség alatt milyen juttatások illetnek meg (pl. terhességi gyermekágyi segély). Június 20-val ha megszünik a hallgatói jogviszonyom, akkor a TB járulékot fizetnem kell-e. Előre is köszönöm a választ.

mazsicc # 2008.05.02. 21:06

Andika-2. Mindaddig ettől a munkáltatótól kapod a tgyás, gyed-et, amíg állományban állsz. Kivétel, ha ezen ellátások ideje alatt jogutód nélkül megszűnik a munkáltató. A következő baba megszületésekor, az éppen aktuális ellátást vissza kell mondani, hogy megállpíthassák a másik baba után járó ellátást. Ha a jogviszonyod nem szűnt meg a gyed ideje alatt a következő baba születéséig, akkor ugyanúgy jogosult vagy tgyásra, gyedre. Ha nincs tényleges 180 napi jövedelem a következő ellátás megállapításához, akkor a minimáébér kétszereséből fognak számolni. Ez egy kb leírás, mert ha pl. megszűnik a cég, akkor egy picit más a helyzet.

andika-2 # 2008.05.02. 08:16

Olyan kérdéssel fordulok önökhöz,hogy jelenleg itthon vagyok gyeden az 1éves kislányommal és szeretnék még egy gyermeket,meddig kell megszületnie,hogy ugyanattól a munkáltatótol kapjam a GYÁST-GYEDET?Illetve a két gyermek után hogyan számolják az utána járó GYÁST-GYEDET?Köszönöm gyors válaszukat!

nandy # 2008.05.01. 14:39

az állam (még betegszabi sincs, ami a munkáltatót terhelné).

Bleed # 2008.05.01. 13:46

három év feletti gyermek utáni táppénzt ki fizeti? az állam vagy a munkáltató? köszönöm előre is a válszt

nandy # 2008.04.30. 13:28

gyermekápolási táppénzről tájékozató:

http://www.oep.hu/portal/page?…

nandy # 2008.04.30. 13:23

Mara:

A gyes mellett is lehet már korlátlanul dolgozni (a 4 órás korlát a nagyszülőre vonatkozik, amennyiben ő igényli a gyes-t). Ha jól tudom, 6 hónapra visszamenőleg lehet igényelni - de lehet, hogy csak kettő? - a Magyar Államkincstártól. Tedd meg mielőbb!!

Ha valamelyik gyerkőc beteg, a gyermekápolási táppénzt az OEP-től kapod, a munkáltatót semmilyen fizetési kötelezettség nem terheli. Neki inkább az jelenthet gondot, hogy amíg te hiányzol, a munkádat nyilván nem tudod végezni.

Mt. 138. §
(5) A munkavállalót fizetés nélküli szabadság illeti meg

  1. a gyermek harmadik életéve betöltéséig, a gyermek otthoni gondozása céljából,

Tehát a munkáltató köteles engedélyezni a fizetés nélküli szabit a gyermeked 3 éves koráig. Javaslom, jelezd neki írásban a szándékodat - nem utasíthat el.

Mara25 # 2008.04.30. 10:40

Sziasztok!Segítséget szeretnék kérni!
2001 óta határozatlan idejű munkaviszonyban állok, közben két gyermeket szültem, akikkel gyeden voltam, a 2. gyermekem után a gyed 2007. októberben már lejárt, kivettem a fizetett szabikat 2008.02.21-ig. Közben szóban beleegyezett a munkáltatóm, hogy visszavesz. Elmentem dolgozni, de már az első héten betegek voltak a gyerekek, nem tudom megoldani az elhelyezésüket ilyen esetben. Kértem a munkáltatómat, hogy beszéljük meg a helyzetemet. Több kísérlet után, ami nem jött létre. Úgy döntöttem, a gyest választom. Leírtam a kérésemet, amit ő természetesen nem fogad el, gazdasági eseményekre hivatkozva. Úgy tudom, mivel munakviszonyban állok kérnem kell a fizetés nélküli szabit a munkáltatótól.? Mit csináljak? A cég nincs jó anyagi helyzetben, több felszámolási eljárás van folyamatban. Szeretnék eljönni tőle, hogy keressek egy másik normális állást.
Köszönöm előre a választ.

Icetea # 2008.04.30. 06:30

Nagyon köszönöm a válaszokat!

Sokat segített!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.30. 06:23

Nem igaz.

Icetea # 2008.04.30. 05:49

Most azzal fenyegetőznek, hogy ha nem írom alá a közös megegyezést, akkor felmondanak, és nem jár a GYED tovább. Ez igaz??

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.29. 15:58

A gyed jár a munkaviszony megszűnése után is. De álláskeresési támogatással egyszerre nem kaphatod.

Icetea # 2008.04.29. 13:40

Sajnos azt annakidején nem kaptam meg :( Most kértem, küldjék el a másolatát... nem sietik el. Remélem nem fognak vele csinálni vmit (átírni valahogy). Azt megkérdezhetem, hogy ha valóban ki tudnak tenni a szerződésem alapján, akkor miért eröltetik ennyire a közös megegyezést? Illetve ha felmondanak nekem, hogy biztosított maradjak továbbra is, a munkanélküli hivatalba felvetethetem-e magam úgy, hogy a GYED is járjon? (állítólag passzív jogon jár)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.29. 13:32

Minden bizonnyal kölcsönzött munkaerő vagy - de ez a munkaszerződésből kell, hogy egyértelműen kiderüljön.

Icetea # 2008.04.29. 13:05

Köszönöm a gyors választ!
Mégegy kérdésem lenne. Előzőleg adtak már ki munkáltatói igazolást, és mnden alkalommal munkáltatómnak a munkaerő-kölcsönző cég volt feltüntetve, nem pedig annak a cégnek a neve, ahova kiközvetített, illetve minden járulékot, gyedet... a kölcsönző cégtől kaptam. Ez nem jelent semmit? Mármint úgy értem, a másik cég neve sehol nem szerepel. Így is ugyanúgy kitehetnek?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.29. 12:55

A munkaerő-kölcsönzés keretében foglalkoztatott munkavállalót (ez nem azonos azzal, hogy valaki egy "munkaerő-kölcsönző cégnek dolgozik") nem védi a gyed - pontosabban a fizetés nélküli szabadság a rendes felmondástól.

A munkáltatói igazolást ki kell adják, de bele fogják írni, hogy a munkaviszonyod ekkor és ekkor megszűnik. Így aztán nem mész vele semmire, egy ilyen igazolás csak annak jó, aki minden igazolás nélkül is adna kölcsönt. (És nem hitelt.)

Icetea # 2008.04.29. 12:45

Sziasztok! Jelenleg GYEDen levő kismama vagyok. Egy munkaerő kölcsönző cégnek dolgozom, aki kiközvetített anno egy céghez. Állítólag az azzal a céggel kötött szerződésük megszűnt, ezért engem is el akarnak bocsátani. Mindenáron erőltetik, hogy írjam alá a közös megegyezést, de erre nem vagyok hajlandó, mert azt tudom, hogy abban az esetben semmi jogalapom nem maradna. Így most azzal fenyegetnek, hogy kirúgnak. Két kérdésem lenne:

  1. Valóban engedi-e a törvény, hogy egy gyeden levő kismamát az utcára tegyenek csak azért, mert munkaerő-kölcsönzőnek dolgozom?
  2. Ha megtehetik, a felmondási idő alatt megtagadhatják tőlem azt, hogy ha kérek munkáltatói igazolást (férjemmel építkezünk, és a hitelhez kell), azt megadják nekem? (Persze a felmondási idő feltüntetésével is akár.)

Előre is hálás vagyok a válaszért!

the big cat # 2008.04.29. 03:07

Nyilván arra vár, hogy megvesztegsd. Ez így szokás, Abszurdisztán, 2008.

Válts orvost, ez annyiból áll, hogy elmésza másikhoz, és elmondod, hogy orvost szeretnél váltani, őt választottad. A többit majd intézi ő.

Rea. # 2008.04.28. 10:02

Sziasztok!
Van egy olyan problémám, hogy az orvosom nem akar táppénzre venni. A közeljövőben lesz egy egészségügyi műtétem, ami után 6 hét fizikai kímélet szükséges. A műtétet támogatja a tb. Amikor voltam a háziorvosomnál, hogy a műtétet megelőző vizsgálatokhoz adjon beutalót, közölte velem, hogy ne is álmodjak arról, hogy műtét után táppénzre vesz. De kérdem én, hogyan dolgozzak amikor a kezemet sem fogom tudni megemelni és a cérna tart majd csak össze??? Joga van az orvosnak ilyen esetben megtagadni azt, hogy betegállományba vegyen? Remélem tudtok segíteni.

Kála # 2008.04.25. 08:21

Ezért írtam, hogy joggal való visszaélésnek sanszos - de ettől még tény, hogy kifejezetten ilyen tiltást a Startkártyáról szóló jogszabály nem tartalmaz.

A START-kártya azokat a GYED-ről munkába álló kismamákat hivatott segíteni, akiknek egyébként nincs munkaviszonyuk.
Ez igaz, csak sajnos a meghatározás igen gyengére sikerült:
1. munkaerôpiactól tartósan távollévô személy:

  1. az a személy, aki a gyermekgondozási segély (a továbbiakban: gyes), a gyermekgondozási díj (a továbbiakban: gyed), a gyermeknevelési támogatás (a továbbiakban: gyet), valamint az ápolási díj folyósításának megszűnését követô egy éven (365 napon) belül kíván foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesíteni, vagy aki a gyermek egyéves korának betöltését követôen, e gyermek után igénybe vett gyes folyósítása mellett kíván munkát vállalni, feltéve, hogy foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban nem áll,

vagyis az nem feltétel, hogy X ideje ne álljon jogviszonyban (holott nyilván ezt is célszerű lett volna rögzíteni).

Viszont ha valakinek ajánlanak egy előnytelen közös megegyezéses megszüntetést, akkor azt nyilván nem szabad (és persze nem is kell) elfogadni. (Ha a munkáltató ezen berág, akkor jó eséllyel azt sem fogja szívesen fogadni, ha a munkavállaló arra hivatkozik hogy amit csinálni akar az csalás lenne.)

nandy # 2008.04.25. 07:44

Hamar kibukna a csalás.
A munkáltató minden hónapban személyenként jelenti az APEH felé az alkalmazottakat (0808-as bevallás). Elég furán festene, hogy pl. ápr. 30-án megszűnik a munkaviszony, aztán május 15-től újraindul ugyanott, ugyanolyan feltételekkel, de már START-kártyás kedvezménnyel...

A START-kártya azokat a GYED-ről munkába álló kismamákat hivatott segíteni, akiknek egyébként nincs munkaviszonyuk.

Kála # 2008.04.25. 06:44

Nézd, a jogszabályban kifejezetten tiltó rendelkezés nincs (ilyen esetekre sem). Sanszos, hogy joggal való visszaélésnek minősülne, ha valaki egyszer pert indítana miatta - csak kérdés, hogy ezt ki tenné/tehetné meg.
Viszont közös megegyezés akkor jön létre, ha a felek ketten megegyzést kötnek. Ha neked nem előnyös nem írod alá és kész. Felhívod rá a munkáltatód figyelmét, hogy mivel nem akarsz elesni a neked járó végkielégítéstől, ha bele is mennél az egyezségbe, akkor is kérnéd kifizetni minimum a végkilégítést, plusz a neked járó felmondási időre járó átlagkeresetet - szvsz így már nem lesz olyan lelkes.
Egyébként az "azt ígéri" egy szép fordulat.

Rákiné Tünde # 2008.04.25. 06:28

Tudom hogy felmondási tilalom van a GYED, GYES alatt, de a Munkáltatóm azt szeretné, ha közös megegyezéssel szüntetnénk meg a jogviszonyt.
Azt igéri, hogy rögtön vissza is vesz mihelyt a Start kártyát megigényeltem, csak hogy Ő kedvezményt kapjon, de én így megszüntetem a 9 éves munkaviszonyomat. V
Valami jogi kifogást szeretnék, ami indokolná, hogy ez visszaélés, mert szerintem az és egy későbbi akár Munkaügyi ellenőrzése kijöhet, hogy a támogatást vissza kell fizetnie esetleg.