GYED,GYES, táppénz


kaali # 2008.08.19. 18:18

Miért szűnik meg Gyed alatt a munkaviszonyod? Ez a legfontosabb kérdés.

Szabonora76 # 2008.08.19. 16:07

Aug.31-én szünik meg tulajdonképpen, de ha nem mentem volna be aláírni 31. előtt, akkor az akármilyen törvény akármelyik paragrafusa alapján 30 napon belül végkielégítés nélkül megszüntették volna a munkaviszonyomat. Legalábbis egy levélben ennyit közöltek. A tudatlan ember meg mindent elhisz, dehát nem nagyon akartam variálni, gondoltam annyira mindegy. De nem is ez a lényeg. Én azt nem tudtam, hogy a Gyed-et ugyan kapom továbbra is, de a biztosítási jogviszonyom megszűnik. Ezzel nem voltam tisztában. Én úgy gondoltam, hogy utána. Hülyeség? Én sem tudhatok mindent. 11 éve itt dolgoztam, nem nagyon vagyok járatos az ilyen dolgokban. Jó. Tehát táppénz nem jár. OK. Munkanélküli segély a Gyed után? És ha igen, az már biztosítási jogviszony? És ha az, az után már jár táppénz? Esetleg még egy lehetőség jutott eszembe. Gyes-ről visszamehetek-e Gyed-re, ha megszületik a másik baba? Ha jól tudom a megelőző 2 év alatt kérnek 180 nap biztosított időt. Vagy nem?
Sokat kérdezek, bocs.

angelis # 2008.08.19. 14:50

Megszűnt a munkaviszonyod, nincs munkáltatód.
Kitől szertnél táppénzt kapni?
Miért kellett aláírni a közös megegyezést, ha megszűnt a cég? Két egymásnak ellentmondó dolog!
Most akkor csak kiléptél vagy megszűnt?

Szabonora76 # 2008.08.19. 14:30

Sziasztok! Segítségre lenne szükségem!
Kisfiam 2009. ápr. 13-án lesz 2 éves, én addig GYED-en vagyok, viszont a mai nappal a munkaviszonyom megszűnt. Megszűnt a cég, ahol dolgoztam, közös megegyezéssel alá kellett írjam a papírt. Kérdésem: a GYED lejárata után így már valóban nem tudok táppénzre menni? Engem ma úgy tájékoztattak, hogy nem. Mindenképpen szeretnénk másik babát, úgy terveztük, hogy mielőtt lejárna a GYED, teherbe szerettem volna esni, veszélyeztetett terhes voltam, most is az lettem volna, szóval GYED után táppénz míg meg nem születik a baba, utána ismét GYED. Most viszont azt mondták, hogy mivel a munkaviszonyom megszűnt, erről szó sem lehet. Ez valóban így van? És ha igen, miért? Még egy kérdés: munkanélküli segély után sem lehet táppénzre menni? A GYES-t nem igazán szeretném igénybe venni, de visszamenni dolgozni sem tudok, mivel egyrészt nincs hova, másrészt nem tudom hova tenni a gyerekemet. Vidéken élek, bölcsöde nincs.

Köszönöm előre is a segítséget!

cinderella # 2008.08.18. 14:30

Kaali

Köszönöm a választ, és remélem, hogy tényleg így van. Valahol azt olvastam, hogy a munkanélkülivé válást megelőző négy naptári negyedévben elért átlagkereset alapján állapítják meg, ami esetemben a gyes hatalmas összege lenne. Megíjedtem, mert ha ez alapján számítanák a munkanélkülit, az jó kitolás lenne az amúgy sem könnyű helyzetben lévő gyesről visszatérő anyukákkal.

lisz # 2008.08.16. 11:48

Köszönöm szépen Angelis a válaszod!

angelis # 2008.08.16. 09:49

Lisz!

Mivel már gyermeket vársz semmiféleképpen nem rúghat ki!
Ha már lejárt a GYED és GYES-en vagy és nem tudsz visszamenni dolgozni, be kellene jelentened a munkáltatónak, hogy X napon visszatérsz a munkba (kéred, hogy ezt tegye lehetővé), ugyanezzel a nappal lemondasz a GYES-ről és táppénzes állományba veteted magadat. Persze ez csak akkor szabályos és etikus, ha orvosilag igazolt okból (nőgyógyász: veszélyezetett terhesség) ne tudsz munkát végezni.
(Azért kell lemondani a GYES-ről, mert így "korlátlan" ideig jár a táppénz, míg mellette csak annyi napig ameddig dolgoztál, az pedig itt 0 nap lenne!)

Anikó01 # 2008.08.16. 09:21

Sziasztok!
Szeretném Tőletek megkérdezni, hogy ha a GYES lejárta után (ezév dec.15) a munkáltató - leépítésre hivatkozva - felmond, akkor mi után fogják kiszámolni az átlagkeresetet?
2005.jan.1-márc.31-ig dolgoztam, ápr.1-től ápr.30-ig kivettem a teljes évre járó szabit. Május 1-től táppénzen voltam a szülésig, dec. 15-ig. innen TGYÁS, majd GYED és GYES.
Ez azért lényeges, mert az alapfizetésen felül még kb. ugyannyi pótlék jött rá, amikor dolgoztam a szülés előtt.
És még egy dolog, hogy a felmondási idő felét - amit kötelező lenne ledolgozni,- ha a munkáltató nem ragaszkodna annak ledolgozásához, akkor azt az időt is ki lehetne fizetni, és a járó szabit is teljes egészében?
Köszönöm a segítségeteket.

Anikó01

lisz # 2008.08.15. 18:43

Sziasztok! Ha a gyes lejárta után pár hónappal születik meg a 2. babánk, akkor mit tehetek, hogy ne rúgjanak ki a munkahelyemről? Visszamenni dolgozni nem tudok. Táppénz gyes alatt, vagy után lehetséges?

kaali # 2008.08.15. 17:51

Szerintem a munkaszerződésben leírtak után. Persze illene belevenni az évek alatti béremelést is.

cinderella # 2008.08.15. 14:32

Sziasztok!

Két gyermekemmel 2003-tól Gyed-en ill. Gyes-en voltam (2 év gyed, 2 hónap táppénz, 2 év gyed, majd 1 év gyes). Gyes-em ez év júniusában járt le, majd 2 hónapot táppénzen voltam. Közben a munkáltatómmal úgy döntöttünk okt. 31-gyel közös megegyezéssel megszűnik a munkaviszonyom, addig pedig szabadságomat töltöm. Kérdésem a következő: ha addig nem találok új munkahelyet, és munkanélkülire kényszerülök, mi lesz az álláskeresési járadék alapja? A munkaszerződésem szerinti munkabér, vagy a gyes és a táppénz? Mert ez utóbbi jókora összeg lenne.
Köszönöm a segítséget:
egy anyuka

Gabóca21 # 2008.08.15. 12:34

Üdvözletem! Terhességi-gyermekágyi segéllyel kapcsolatos a kérdésem.
4 éves kisfiam van,és mikor még a Gyest kaptam utána,megállapítottak részemre ápolási díjat,súlyos beteg anyukám után,akit 2000 óta ápolok.Teljes ápolási díjra nem voltam jogosult,csak az utóbbi és a Gyes különbözetére.2007 augusztus óta teljes ápolási díjat kapok.Abban az esetben,ha jövő évben kisbabám születne,és anyukám még él,és kapom az ápolási díjat,jogosult lehetek-e tgyás-ra?ennek az összegét mi alapján számítják ki,ha a 180nap bizt.idő megvan,hiszen szolgálati időnek minősül,viszont a díj összege 33530Ft havonta.Ha jogosult lennék,akkor tényleg nem járna tovább az ápolási díj?
KÖszönöm: Gabi

Szilvi69 # 2008.08.08. 14:29

Nagyon kérem, hogy segítsenek! A múltkori kérésemre eddig nem érkezett válasz, ezért írok újra. 2008. július óta vagyok GYES-en 4. gyermekemmel. Nagy örömömre ismét gyermeket várok, aki előreláthatólag jövő áprilisban születik meg. Nem tudom mi a teendőm, hogy anyagilag a legjobban járjunk. 2006-ban 165.000.- Ft volt a bruttó bérem, utána a max. GYED-et kaptam.
Mi alapján számítanák a táppénzt mostantól. Kivehetem a táppénz előtt a szabadságomat? Mi számít bele a 180 napba? Hogy alakulna a GYED-em az új babával?
Kérem, sűrgősen segítsenek! Mit tegyek?

Előre is köszönöm!

Egy nagyon boldog anyuka


B. Szilvi

Bejcsa (törölt felhasználó) # 2008.08.07. 14:37

Sziasztok!
Kisfiam februárban született, és a TGYÁS-sal nem volt gond, mert ugyan csak 3hónapot dolgoztam, de a fősuli is beleszámított a biztosításban eltöltött 180napba.
Még szívesen dolgoztam volna, de a munkáltatóm táppénzre küldött.
A GYED jár úgy, ha a 180napom cak a táppénzzel együtt van meg?

sziszi79 # 2008.08.07. 12:37

köszi szépen!

the big cat # 2008.08.07. 10:16

Rosszul olvasod, vagy rosszul írták. nem kell kérned, az a törvény erejénél fogva jár a munkáltatónak efölöt engedélyezi jogköre nincs. És ha valaki szülési szabadságon van akkro nem lehet egyszerre fizetésnélküli szabadságon is, ugye ez elég nonszensz lenne. a szélési szabadságot is csak be kell jelenetni a munkálattónak, és csatolni a szülés várható időpontját igazoló orvosi igazolást. Azután majd ha a szülési szabadság lejár, az előtt kell belejelenteni, hogy fizetésnélküli szabadságot veszel igénybe, de még véletlenül se legyen semmi egyik bejelentésben sem, ami bármiféle kérésnek lehetne minősíthető. z azért fontos, mert amit nem kérsz és nem is engedéyleztek mert nincs iylen jogköre, azt majd akkro szakítod meg amikor te akarod.

A szülési szabadságot célszerű a TGYÁS igénnyel együtt átadni a munkáltatónak, a fieztésnélküli bejelentését meg a GYED igénnyel.

sziszi79 # 2008.08.07. 09:07

Sziasztok! Hamarosan szülési szabadságra megyek, és olvasom, h. fiz.nélkülit kell kérnem a munkáltatótól. Konkrétan mit kell a kérelembe írnom?

Szilvi69 # 2008.08.05. 18:03

2008. július 11-e óta vagyok GYES-en 4. gyermekemmel. Nagy örömömre ismét gyermeket várok, aki előreláthatólag jövő áprilisban születik meg. Nem tudom mi a teendőm, hogy anyagilag a legjobban járjunk. 2006-ban 165.000.- Ft volt a bruttó bérem, utána a max. GYED-et kaptam. Kérdésem, hogy vetessem magam vissza állományba, vegyem ki a szabadságomat és utána menjek táppénzre a baba születéséig, vagy valami más utat kell találnom. Előre is köszönöm a segítséget.

Egy nagyon boldog anyuka

B. Szilvi


B. Szilvi

nagymarti # 2008.08.04. 13:29

Most láttam, hogy itt van már ilyen téma, ezért itt is felteszem a kérdést, hátha itt elöbb látják a "hozzáértök" (és bocsánat a dupla bejegyzésért) :

Ausztriában dolgozom, de mellette még Föiskolára járok (szintén Ausztriába). Ausztriában is van biztositásom (E-Card) mivel a munkavállalási-val együtt megcsináltatta a munkáltató. Viszont Magyarországon is van érvényes TB-m mivel otthon van bejelentett lakcímem és még föiskolai hallgató vagyok. Kérdésem az lenne, hogy ha befejezem az iskolát, és esetleg gyerekem születik, akkor az osztrák államtól kell „igényelnem“ GYEST, ill. bármilyen támogatást vagy a magyartól? (és ezt hogy és miképp lehet igényelni nekem mint magyar állampolgár) Az is érdekelne, hogy aki külföldön dolgozik (de M.o-n van a lakcíme bejelentve) annak továbbra is van TB támogatása és járhat M.o-n orvoshoz? Vagy kell ilyenkor külön díjat fizetni? Azt is hallottam, hogy a babák az anyjukkal vannak biztositva x éves korukig, ezért jó lenne tudni, hogy pl vihetem-e majd Magyarországon orvoshoz, vagy mivel én Ausztriában vagyok bejelentve, öt is oda kell vinnem?

Köszönöm elöre is válaszaikat a kérdéseimre.

Tisztelettel:

Nagy Márta

Olja01 # 2008.08.01. 14:32

Sziasztok,
Kisfiammal 2006 májusától 2008 májusáig voltam GYED-en. Múlt hónapban Svédországba költöztünk, szeretnék állást keresni. Arra volnék kíváncsi, hogy jogosult vagyok-e Svédországban a munkanélküli segélyre, amíg állást nem találok. Pontosabban az érdekel, hogy Magyarországon a GYED alatt töltött idő munkaviszonyként számítható-e, mivel a svéd munkanélkülire az jogosult, aki 1 éven belül 6 hónapig munkaviszonyban állt.
Köszönöm előre is a választ.
Olja

nandy # 2008.07.31. 21:12

csengeanyu: ráérsz akkor munkanélkülire menni, ha megszűnik az állásod.

orsolyaeva # 2008.07.31. 19:23

Sziasztok!

Nagyobbik fiam júniusban múlt 2 éves, a kicsi márciusban született. Utána GYÁSt kapok, a nagy után csak a csp-t. A kérdésem az lenne, hogy a nagyobbik után a férjem, meglévő munkaviszonya mellé igényelhet-e GYES-t?

előre is köszönöm a válaszokat
Orsi

csengeanyu # 2008.07.31. 19:04

Köszönöm szépen! De munkanélkülire menjek vagy ne?

sziszi27 # 2008.07.29. 15:28

Köszi a választ Goodwitch!

Erre nem is gondoltam.Én is úgy gondolom, hogy ha nagyon akadékoskodik, akkor jöhet a fenyegetőzés.Hat évet lehúztam nála és szerintem nem ezt érdemlem!
Abban tudsz segíteni, hogy mennyi szabadság jár, ha az összes napomat kivettem?
Előre is köszi!

Sziszi

Goodwitch # 2008.07.29. 06:55

sziszi27!

A főnöknek nem kívánságműsor! Ki kell, hogy adja a szabidat. Ha nem teszi, törvényt sért. És tényleg kaphasz erre az időre GYES-t is!


Goodwitch