GYED,GYES, táppénz


nandy # 2008.09.17. 16:58

somag:

Van más különbség is. A passzív GYED nem keletkeztet biztosítási időt, nem jogosít a későbbiekben táppénzre, újabb GYED-re stb.

anne01 # 2008.09.17. 15:48

erika73,

Előző munkaviszonyod mikor szűnt meg és mi a szülés várható időpontja?

erika73 # 2008.09.17. 14:49

2008.07.15-én lejárt a GYES-em. 2008.08.16-tól újra munkaviszonyban állok, de táppénzen vagyok, mert újra babát várok. Kérdésem, hogy a táppénzemet mi alapján kapom, illetve mi alapján fogják a GYED-emet megállapítan.

somag # 2008.09.17. 14:24

Kovács_Béla_Sándor, nandy

Köszike az infót.
Ez a passzív gyed miben különbözik a simától összegben.Van különbség?Vagy csak annyi, hogy máshol kell majd igényelni?

Betti75 # 2008.09.17. 12:12

Nandy és Monalisa1 köszönöm szépen a válaszotokat, meg próbálom őket hasznosítani.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.17. 10:55

közben nekem muszáj pénzt keresnem
Van annál könnyebb pénzkereseti lehetőség, hogy a munkáltatót fizet neked, mert nem tud foglalkoztatni?

Egyébként a munkáltató hozzájárulásával lehet újabb munkaviszonyt is létesíteni a gyermekgondozás céljából biztosított fizetés nélküli szabadság alatt. (Sokak véleménye szerint a hozzájárulás nélkül is lehet, de szerintem nekik nincs igazuk - akkor se, ha a módosítás indoklásában maga a miniszter is így vélekedett.)

Fitoska # 2008.09.17. 10:27

Sziasztok!

Tud valaki abban tanácsot adni, hogy megtehetem -e jogilag, hogy passzív (gyes) alkalmazásban vagyok egy cégnél, és az alatt másik mukahelyen dolgozom hivatlaosan. Próbáltam visszatérni jelenlegi munkahelyemre, de a helyemet betöltötték, más pozíciót nem tudnak ajánlani a szintemen, felmondani a gyes alatt nem akarnak, és a közös megegyezés is ráér nekik a gyes-em rejárta után. Közben nekem muszáj pénzt keresnem, és lenne rá másutt lehetőségem. Ha megtehetem, mit kell jeleznem erről az eredeti, és mit az új cégem felé?

Köszönöm,
Márti

nandy # 2008.09.17. 07:14

Monai:

Megoldás lehet, ha elmész munkanélkülire (és álláskeresési járadékot is kapsz), de nem tudom, mennyi a maximum idő, amíg folyósítják a járadékot.

Ha ez nem megy, érdemes lenne mielőbb állást keresni.

Különben nem fog semmi járni, csak a GYES.

nandy # 2008.09.17. 07:10

somag:

A párod passzív GYED-et fog kapni (mivel a munkaviszonya megszűnik a TGYÁS ideje alatt).

Ahogy kbs. írja, ebben az esetben a GYED-et közvetlenül az OEP-től kell majd igényelni.
A TGYÁS-t viszont még a munkáltatón keresztül.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.17. 06:44

Nem sokat számít. Legfeljebb a gyedet már nem a munkáltatón keresztül igényli meg.

somag # 2008.09.17. 05:37

Üdvözletem,

Párom 2009. február végén fog szülni és március végéig van határozott idejű munkaszerződése.
Bekevarhat-e ez a tgyás, illetve a gyed igénylésébe?Mire számíthatunk?
Ha valaki tud segítsen kérem, akár linkkel is ahol infót találhatok.

Köszönöm.

Monai # 2008.09.16. 16:18

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni!
2008.08.07.-én járt le a gyes-em az első gyerekkel.
Most 9 hetes terhes vagyok.
Az elsőnél 2 évig volt munkahelyem, a gyerek kb. 1 éves volt mikor felmondtak nekem, mert lejárt a szerződésem.Utána a MÁK-tól kaptam a GYED-et, GYES-t.
Most nem tudom mit csináljak? Mit fogok kapni és mennyit?
Hová érdemes ilyenkor bejelentkezni, hogy azért kapjak valami pénzt?

Előre is köszönöm!

Zsoca # 2008.09.16. 15:56

Tisztelt Fórumozók!

Sajnos az első hozzászólásomat nem ide írtam, hanem külön topicba "szabadság" címmel. Nem vagyok gyakorlott internetező, pláne nem fórumozó, úgyhogy elnézést az új topic nyitásért. Utólag is köszönöm nandynek a gyors választ. Voltam ingyenes jogi tanácsadáson az önkormányzatnál, és ott teljesen más választ kaptam, mint itt. Ezért kérném, hogy ha valaki tudna egy pillantást venni arra az oldalra, kérem, erősítse meg az ottani választ, kiegészítve esetleg az újabb kérdésekre adott válaszokkal (amit előre is köszönök), mert szeretnék biztosra menni, a munkaadóm ugyanis kicsit "kemény dió".

Köszönettel: egy kismama

Linuska # 2008.09.16. 15:34

Válasz KBS-nek:

Köszönöm a válaszát (azért ez a "szótagolás" azt gondolom kicsit erős volt, hiszen nem értelmi fogyatékos vagyok hanem csak egyszerűen nem értek a joghoz, ami azért nagy különbség!!!!)Igen határozottan állíthatom hogy most érthetőbb volt a válasz !

Nandynak is köszönöm a válaszát !

nandy # 2008.09.16. 14:19

Mit tegyél?

Ha tudod vállalni a 8 órát, akkor ne habozz, jelezd mielőbb (írásban) a munkába állási szándékodat. A munkáltató köteles visszavenni - az eredeti munkakörödbe, az eredeti feltételekkel.

Ha nem tudod vállalni a 8 órát, akkor két lehetőség van:

  1. A munkáltató beleegyezik (írásban!) a 6 órás munkavégzésba, ez esetben nincs gond,
  2. A munkáltató nem egyezik bele a 6 órás munkaviszonyba (nem köteles rá).

Ha nem egyezik bele, akkor maradj továbbra is GYES-en és keress másik állást. Mást nem tehetsz.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.16. 13:54

Tulajdonképpen írhatom szótagolva is...

Csak akkor dolgozhatsz 6 órában, ha ebbe a munkáltatód beleegyezik. A jelek szerint nem egyezik bele, tehát nem dolgozhatsz 6 órában.

Munkavállaló és munkáltató között nemcsak a személyes kommunikáció mellőzése elfogadott, hanem az is, ha kizárólag írásban közlik egymással a közlendőiket. Sőt, bizonyos, a tiédhez hasonló helyzetekben ez egyenesen ajánlott.

Nem tudom, most érthetőbb voltam-e...

Linuska # 2008.09.16. 13:20

Köszönöm a választ de ettől nem lettem "okosabb".Az a problémám hogy nem vagyok jogász igy nem tudom GYESES anyukaként mik azok a jogok illetve kötelezettségek a munkáltatóm felé amik engem megilletnek. Tehát ha én GYES mellett szeretnék visszamenni a munkahelyemre köteles vagyok 8 órában visszamenni (még akkor is ha nem megoldható számomra a 8 órás munkarend) vagy lehet részidős munkát is vállalnom? Mert régen ugye nem lehetett 8 órában dolgozni gyes mellett?
Aki a főnök üzenetét átadta, azt mondta hogy nekik kell egy 8órában dolgozó ember így, ha én nem tudok visszamenni teljes munkaidősként felvesznek a helyemre egy olyan embert aki ennek eleget tud tenni…Ezért a kérdés, hogy ha helyettem egy 8 órást vesznek fel akkor nekem nincs arra lehetőségem hogy 6 órában visszamenjek mert ugye a munkáltatóm nem fog két embert is alkalmazni egy munkakörre? Hozzáteszem, 2 éve amikor eljöttem gyedre ketten voltunk erre a munkakörre(szintén szülni ment a kolléganő)De én sajnos nem tudok 8 órában visszamenni.

A béremeléssel meg a helyzet az hogy a munkáltató sosem fogja nekem azt mondani hogy volt fizetésemelés én meg sehogy nem tudom bizonyítani hogy volt….(itt is megjegyezném hogy ugyanazon munkakör betöltésével nem egyforma fizetést kaptunk, pedig a szakmai végzettségünk egyforma)

Igazából a helyzettel nem tudok mit kezdeni, mert nagyon úgy tűnik (a munkáltatóm hozzáállásából legalábbis ezt veszem ki) hogy nem szeretnének visszavenni. Hiszen mint említettem nem tudok vele kapcsolatba lépni. Az ÜZENGETÉS meg szerintem (legalábbis így gondolom) nem elfogadható kapcsolattartás, munkáltató és alkalmazott között….

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.16. 07:48

Nincs jogod azt követelni, hogy a munkáltató a munkaszerződésedtől eltérő módon (pl. rövidebb munkaidőben) foglalkoztasson. Neki meg nincs joga megtagadni a munkaszerződés szerinti foglalkoztatást. (Csakhogy te nem azt kérted.)
A gyermeknevelés céljából biztosított fizetés nélküli szabadság megszűnése után a munkavállaló bérét rendezni kell - de ha a munkáltatónál az adott időszakban nem volt béremelés, akkor nincs mit rendezni.

Hogy mit tegyél? Ez egy kicsit tág kérdés, belefér minden a több testmozgástól a vegetáriánus étrendre vagy a poligámiára való áttérésig. Pontosítsd egy kicsit, kérlek.

Linuska # 2008.09.16. 07:17

Jelenleg gyeden vagyok(2008.szept.28.-ig),igényeltem a gyest.A munkáltatómmal hónapok óta nem tudom felvenni a kapcsolatot,mert a telefonos megkeresésemet nem kapja meg, vagy ha megkapja, letagadja magát....Gyermekem szept.15.-től kezdi a bölcsődét,én pedig gondoltam 6 órában visszamennék dolgozni (erről amúgy a munkáltatóm már május elején tudott hiszen aláírta a munkáltatói igazolást ami a bölcsödei felvételhez szükséges).10 év munkaviszony után egy hónapja a főnököm az egyik kollégával ÜZENT!, hogy ő csak kizárólag 8 órás (teljes) munkaidőben vesz vissza a két évvel ezelőtti béremmel.Kérdéseim a következők: 1.Felvehet-e a helyemre valakit 8 órában és engem ezzel kizárhat-e a 6 órás munkából? 2.Kötelezhet-e gyes mellett 8 órai munkára? 3.Helyén való-e a 2 évvel ezelőtti bérezés? (infláció).
A szabadságomat sem tudták kiszámolni (lassan 2 hónapja kértem az erre illetékes kollégát)de azóta sem kerestek meg se telefonon se levélben.
Roppant bosszantó ez a hozzáállás,mert összességében 10 éve dolgozom a cégnél és nem hiszem, hogy egy alkalmazottra ne lenne fél órája a főnöknek.
Mit tanácsoltok mit tegyek?
A segítségeteket előre is köszönöm: Linuska

lippanni # 2008.09.16. 06:40

Sziasztok!

25 éves kismama vagyok, 2007 júliusában diplomáztam, 2007 szeptemberétől dolgozom a jelenlegi munkahelyemen. Az lenne a kérdésem, hogy ha novembertől táppénzre mennék, akkor mi alapján számolnák ki a táppénzt, hiszen tavaly csak 4 hónapot dolgoztam?
Előre is nagyonköszönöm a segítséget!

nandy # 2008.09.15. 20:59

Betti:

Nem vagy köteles elfogadni. A munkakör megváltoztatása ugyanis munkaszerződés módosításnak minősül, melyhez mindkét fél beleegyezése kell.
Ha nem tud az eredeti munkakörben foglalkoztatni (mert pl. más dolgozik a helyeden), akkor addig, míg a helyzet nem rendeződik, az állásidőre is kötelesek bért fizetni. Tehát a mielőbbi megegyezés leginkább az ő érdekük.

Arra figyelj, hogy mindenképpen menj be a munkahelyedre, akkor is, ha nem tudnak munkát adni. Nehogy aztán igazolatlan távollét miatt kirúgjanak.

monalisa1 # 2008.09.15. 20:41

Betti

Elvileg és gyakorlatilag ugyanabba a munkakörbe kell hogy visszavegyenek., ha a távolléted alatt netán be is töltötték valaki mással, az ebből eredő problém nem a te gondod.

Már ha ugyanazon munkahely/munkakör jelenleg is megvan.

Azt nem írtad, hogy a cég által felajánlott másik feladatkör számodra miért nem megfelelő.

Javaslom olvass vissza ezen tipicban., mások is voltak hozzád hasonló helyzetben, és a hozzászóló jogászoktól kaptak érdemi segítséget.

Monalisa
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2008.09.15. 20:33

Btimi

Beszéld meg az orvossal és bizonyára felvesz veszélyeztetett betegállományba, onnantól...
(Legfeljebb amikor majd visszamész dolgozni a főnökség "emlékezni" fog az esetre.)

Monalisa
laikus hozzászóló

Betti75 # 2008.09.15. 20:27

Sziasztok!
2008. júl.14-től GYES-en vagyok, levélben jeleztem a cégem felé 2008. szeptemberi munkába állási szándékomat. A cég egy teljesen más (számomra nem megfelelő) feladatkört ajánlott fel az eddig betöltött munkaköröm helyett. Ilyen esetben milyen lépések tehetők?
Válaszotokat előre is köszönöm

Btimi # 2008.09.15. 16:33

Sziasztok, elkellne egy kis segítség.
Babát várunk, jövő márciusra vagyok kiírva. Ha most elmegyek táppénzre, akkor a tavalyi évi jövedelmem alapján kapok táppénzt. (kb. 190.000 Ft / hó bruttó) Az idei évben februártól munkanélküli voltam, májusban új munkahelyem lett, ahol csak 120.000 Ft / hó-bruttó a keresetem. A főnökeim azt szeretnék, ha jövő januárig dolgoznék. De akkor sokkal kevesebb lesz a táppénz összege nem?
Légyszi gyorsan válaszoljon, ha tud valaki segíteni.
Köszömöm