GYED,GYES, táppénz


andy72 # 2008.10.30. 14:22

Tisztelt szakértő!
Novemberben tölti be a kislányom a 2. életévét. Eddig Gyed-et kaptam, most Gyes-en leszek még egy évig. A napokban derült ki, hogy 2 hónapos kismama vagyok újra. Mivel a Gyes összege jóval kevesebb mint amennyit eddig Gyed-et kaptam, ezért megfordult a fejemben hogy visszamennék dolgozni, mert ugye a Gyed-ből nemtudunk megélni. Nemtudom hogy a munkáltatóm így terhesen visszavenne-e, vagy köteles-e visszavenni a gyermek megszületéséig. Mit javasol?
Köszönöm a válaszát!!
Andrea

andy72 # 2008.10.30. 14:21

Tisztelt szakértő!
Novemberben tölti be a kislányom a 2. életévét. Eddig Gyed-et kaptam, most Gyes-en leszek még egy évig. A napokban derült ki, hogy 2 hónapos kismama vagyok újra. Mivel a Gyes összege jóval kevesebb mint amennyit eddig Gyed-et kaptam, ezért megfordult a fejemben hogy visszamennék dolgozni, mert ugye a Gyed-ből nemtudunk megélni. Nemtudom hogy a munkáltatóm így terhesen visszavenne-e, vagy köteles-e visszavenni a gyermek megszületéséig. Mit javasol?
Köszönöm a válaszát!!
Andrea

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.29. 21:31

Az egy év a folyamatos táppénz maximális ideje.

Ivibaba18 # 2008.10.29. 20:26

Kedves Szakértő!

Azt szeretném megkérdezni, hogy az egy év táppénz csak egy betegségre vonatkozik, vagy egy év után mésik bajjal lehetünk e még táppénzen?
Röviden: Apukámnak október elején lejárt az egy év táppénze.Most kivette a szabadságait.Kétszer már megmütötték a vállát de csak kontár munkát végeztek.Váll meszesedés a baj, de ők a kulcscsont és a vállcsontot találkozásánál tisztogatták mind a kétszer.Ráadásul a lefaragás közben a váll forgójához bepotyogott egy egy cm-es darab és ezért már emelni sem tudja a kezét az édesapám.Felkerestünk egy váll specialistát aki, elvállalta a helyreállító mütétetés a régi bajokaz is helyrehozza(meszesedés a forgókon, szalagszakadások).Az oep.nél azt mondtáh, hogy mivel más diagnózis kerül a papírjára mint ami eddig volt, mehet megint táppénzre.A munkahelyén viszont azt mondták, hogy az egy év az egy év.Ha letelt az idő vagy visszamegy dolgozni, vagy elküldik.
Akkor most mi az igazság?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv: P.H.

yoldmal # 2008.10.29. 18:34

Tisztelt Szakértő!

Az alábbi ügyben kérném segítségét:
2008. június 1-e óta dolgozom, határozatlan idejű a munkaviszonyom, előtte Angliában dolgoztam. 2009. júniusára várom első gyermekemet, 2009. januárjától szeretnék táppénzre menni. Ebben az esetben a jelenlegi jövedelmem százalékéban mekkora összegű táppénzre számíthatok? 2008-ban lesz 180 nap biztosítotti időszakom, tehát ha jól értem a táppénzt ez alapján fogják kiszámolni a június 1 és december 31 közötti időszakra vonatkozó átlagkeresetem alapján? Befolyásolja-e a későbbi GYED összegét,hogy 2009 január és július között dolgozom vagy táppénzen vagyok?

Előre is köszönöm a választ

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.29. 14:57

Te valójában nem is akarsz dolgozni?

Orgonavirág # 2008.10.29. 14:37

Hová lett a topik, amibe eddig írtam, kész rejtély (Gyes alatt szabadságon), de szeretném Nandynak és KBS-nak megköszönni a segítséget. Mivel a munkáltatóm megijedt, hogy közben így kikupáltam magam a témában, mondta, hogy jó, írjam meg levélben az igényeim (profi időhúzásából már csak ennyire futotta). De félek, ez még így sem lesz sima ügy, még azt is képes volt a fejemhez vágni, hogy nem ő mondta, hogy szüljek.
Újabb felmerült kérdés: gyesen vagyok, a gyes megtartása mellett kiveszem a szabiaim (31 nap állítólag), utána még a gyes mellett ugyanannyi nap táppénz is jár, de utána ha lemondom a gyest, még maradhatok táppénzen 2. gyermekem születéséig (májusig)? Jól gondolom, így megy ez?

A munkaügyis szerint idénre nem jár nekem a 15 nap betegszabadság, mert az csak a ledolgozott napok után jár, igyaz ez?

Előre is köszönöm válaszukat!

norcaborca # 2008.10.29. 11:08

Kedves szakértő.Köszönöm válaszát,de ez idő alatt kiderült,hogy terhes vagyok.Úgyhogy szeretnék kérdezni.Ha most szólok a munkahelyemen,hogy terhes vagyok,a táppénzt akkor kapok ha lejár a gyed(dec.6.)?Hallottam olyat,hogy a férjem igénybe tudja venni a gyest,ha én terhes vagyok.Ez is így van?Válaszát előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.28. 07:29

Nem kell kérdezned, mikortól mehetsz dolgozni - egyszerűen bejelented, hogy ekkor és ekkor megszünteted a fizetsé nélküli szabadságot. Kötelességük ezt tudomásul venni.
Nem kötelező írásban közölnöd a bejelentést, de vita esetén a szóbeli közlést sokkal nehezebb bizonyítani.

Szóval jelentsd be, hogy megszüntetted a fizetés nélkülis szabadságot, szíveskedjenek kiadni az előző években ki nem adott rendes szabadságot, annak leteltét követően pedig a hatályos munkaszerződésed szerint foglalkoztassanak. A többivel egyelőre ne törődj; ha gond van, csak szólj. Itt leszünk.

Juló # 2008.10.28. 05:36

Tisztelt Szakértő!

Gyesen vagyok jelenleg ,nyáron jeleztem mennék vissza dolgozni de csak szóban október 10 től akkor úgy is volt mehetek.Még időbe vagyok ha most írok nekik hogy mennék dolgozni ,hiába mondták nem vesznek vissza?Igy a szabikat se adták meg.
Most kérdeztem melyik naptól kezdhetek ,meg hogy gyes mellett megyek vissza jeleztem.Az volt a válasz nem tudnak vissza venni ,mivel vettek fel helyettem embert ,meg nem jól áll a cég,próbáljak meg máshol munkát találni erre az időre .

Kötelező írásba jeleznem hogy dolgozni szeretnék ???
Kötelező vissza venniük ,és alkalmazni a gyes alatt ugyan abba a munkakörbe??? Nem lehet kifogás ,hogy nem jól áll a cég + vettek fel helyettem embert??

És még annyit említettek ha letelik a 3 év ugye a gyes akkor se biztos hogy vissza tudnak venni ,mert lehet addigra eladják a céget.

Mit tegyek kihez forduljak ,ügyvédhez??
Mivel járok jobban ha most kivárom a 3. évemet és akkor mondanak fel akkor talán végkielégítést kapok mást nem, addig elmegyek máshova dolgozni ?Vagy most elmegyek ügyvédhez és esetleg kifizetik a kiesett hónapjaimat ?Mivel számítottam rá hogy mehetek vissza dolgozni.Arra gondoltam mivel van munka helyem és mondták hogy vissza várnak meg ,hogy mehetek bíztam bennük,és most hogy hívtam őket melyik nap kezdhetek meg hogy gyes mellett dolgoznék egyből nem kellek???a cég ez egy Kft. 2002.09.01.dolgozok náluk és 2006 .10.09. születet a kis fiam,29 éves vagyok.
Előre is köszönöm a segítséget!

Üdvözlettel

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.27. 15:22
  1. Igaz.
  2. Nem lehet a szabadságot pénzben megváltani. (Kivéve a munkaviszony megszűnését.)
  3. Ha beleegyezel. Egyébként a szabadságot kettőnél több részletben kiadni nem lehet. (A korábbi évekről megmaradt szabadságokra szerintem még ez sem igaz. Azokat egyben kell kiadni.)
Médea # 2008.10.27. 15:09

Segítség!!!

A következőkben szeretnék segítséget kérni:
2008.05.15. óta GYES-en vagyok. 2008.szept. 2-től heti 20 órában visszamentem munkahelyemre dolgozni hétfőtől csüt-ig napi 5órában. A kérdéseim:

  1. igaz-e munkáltatómnak az az állítása, miszerint a kivett szabadnapjaim így, napi 5órás munka mellett is egész (8 órás) szabadnapnak számítanak?
  2. a munkáltatóm szerint az idei év végéig 42 szabadnapom van (amit nem is vitatok), felajánlotta ennek esetleges kifizetését. A gondom az, hogy a mostani, heti 20órás bérezésem alapján akarja megváltani, igaza van?

Szerintem a 42 szabadnapom a 8órás bejelentett eddigi munkaviszonyom után jár. Ennyiből, ha a GYES mellett 8 órában megyek vissza dolgozni, akkor a 8órás munkabérrel kalkulálva váltaná meg ugyanazt a 42 napot??
3. Kérése még, hogy heti 4-5 órával (napi 1) kevesebbet dolgozzak, így hetente 1-1 szabadnapot ugyancsak kiadottnak tekintene. Megteheti?
Köszönöm: GLM

Vitai_Georgina # 2008.10.27. 11:14

Sziasztok!

Segítséget kérnék a hozzáértőktől: Kicsi fiam tegnap eltörte a kezét. Viszont évek óta a nagymama van vele GYESen. A gyermekorvos dilemmája: ha GYESen van vele valaki, akkor nekem jár-e avagy sem a gyermekápolási táppénz.
Én emlékszem, hogy anno (kb 2,5 éve, amikor anyukám átvette a GYESt) olvastam olyat, hogy ilyen esetben anyuka mehet táppénzre, mert a kisgyermeknek is nagy szüksége van az édesanyjára, ha beteg, de ezt most sehol sem találom....

Légyszi segítsetek! Hol keressek, hol találhatok erre az esetre valami hivatalos választ a dokinéninknek?
(Végső esetben szabit veszek ki, de azt inkább karácsony-szilveszterre szántam)

Köszönöm:
Gina

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.27. 09:30

Csak a gyes véd a felmondástól, az a tény nem, hogy a 2. gyermekem várom,
De, az is.

A munkaügyes meg vagy hülye, vagy be akar csapni.

Nyanyu (törölt felhasználó) # 2008.10.27. 09:07

Kedves Fórumozók!
Tudna valaki segíteni abban, hogy mennyi a GYED maximum NETTO összege, amennyiben adójóváírást kértem és magánnyugdijpénztári tag vagyok? 2008 tavasza óta vagyok gyeden.
Köszönöm!

Orgonavirág # 2008.10.27. 08:48

Köszönöm válaszát, sokat segített. Mivel a munkaadóm azt mondta, hogy nincs a cégnek módjában kiadni a szabadságom (és táppénzre se menjek, mert akkor is terhelik költségek), ezért kevés lenne azzal visszamennem, hogy de, adja ki mégis a szabiaim. Milyen törvényre vagy rendeletre hivatkozhatnék ebben az esetben, hogy mégis kiadja?
Csak a gyes véd a felmondástól, az a tény nem, hogy a 2. gyermekem várom, és ezt a munkahely is tudja?
A munkaügyis azt mondta, hogy gyes mellett amúgy sem vehetem ki a szabiaim, le kellene mondanom a gyest, mert bár lehet gyes mellett dolgozni, de a szabi más jogviszony, és ha ténylegesen dolgoznék mellette, a szabiaim akkor is csak a gyes leteltével vehetők ki.
Még egy utolsó: Ha táppénz miatt lemondom a gyest, és a férjem veszi fel közben (állítólag lehet ilyet), akkor ha megszűnik a táppénzre való jogosultságom, visszamehetek én gyesre?
Elnézést, hogy ilyen problémás vagyok, de a munkahelyem a generáló... :-(

Stabika # 2008.10.26. 20:06

Kérdésem. Tápénzen vagyok akkor 6 hónapp után már csak akkor maradhatok táppénzen ha leszászalékolnak?
Háziorvosom azt mondta hogy igaz hogy 1 évig lehetek betegálományban, de 6 hónap után le kell hogy százalékoljanak.
Ez igaz?
ilyet sehol nem olvastam.
Köszönöm.

hanett1986 # 2008.10.26. 12:35

ha munkanélülire megyek, nyomban a diploma után, az biztosításnak számít? mert úgy tudom a munkanélküli csak 60 nap után kezd járni, és ha nekem nem lesz már annyi szülésig? mindenféleképp várnunk kell a babával, ha gyedet akarok?

hanett1986 # 2008.10.26. 11:03

Kedves nandy!
23 éves vagyok, juniusban fogok államvizsgázni.
A párommal szeretnénk kisbabát. Az lenne a kérdésm, hogyha augusztusba születne, akkor járna a gyed?
mert úgy olvastam, hogy a 180 biztosítási napba a főiskola is bele tartozik, bár ott júniusban szűnik meg hallgatói jogviszonyom.utánn saját magam után ha fizetem a tb-t..mert arra az 1 hónapr amár nem tudnék munkát vállani, akkor a gyed járna?
vagy csak a gyes?
válsazod köszönöm

Pepe01 # 2008.10.25. 16:14

Kedves Nandy!

Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát! Az lenne a kérdésem, hogy, ha a szabadság több, mint az utána kivett táppénz, akkor is kell "ténylegesen" dolgozni? Valamint azt szeretném még tudni, hogy a GYED után jár-e GYES a szabadság idejére, illetve, hogy a GYES mellett 8 őrában lehet dolgozni?
Előre is köszönöm a segítségét!

nandy # 2008.10.25. 09:11

Mt. 90. § (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:175

  1. a betegség miatti keresőképtelenség, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év, továbbá az üzemi baleset vagy foglalkozási megbetegedés miatti keresőképtelenség alatt a táppénzre való jogosultság,
  2. a beteg gyermek ápolására táppénzes állományba helyezés,
  3. a közeli hozzátartozó otthoni ápolása vagy gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság (139. §),
  4. a külön törvény szerinti emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés, a terhesség, a szülést követő három hónap, illetve a szülési szabadság [138. § (1) bekezdés],176
  5. a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak [138. § (5) bekezdés], illetve a gyermek hároméves koráig - fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is - a gyermekgondozási segély folyósításának178
  6. a sor- vagy tartalékos katonai szolgálatnak a behívóparancs, a polgári szolgálatnak a teljesítésre vonatkozó felhívás kézhezvételétől számított
  7. a külön törvény szerinti rehabilitációs járadékban részesülő személy esetén a keresőképtelenség teljes511

időtartama.

qqcsné # 2008.10.25. 05:37

Nandy!

Köszönöm, ezt én is olvastam, azonban nekem, és úgy látszik, hogy a munkáltatóknak sem egyértelmű a GYERMEKE SZÜLETÉSE esetén fordulat, azaz, hogy gyermekenként vagy szülésenként értendő. Ha eltérő időben születik a két gyerek, akkor gondolom nincs vita, hogy minden gyerek után jár, na de ikreknél?
Ha jól tudom, ennek a plusz szabadságnak a költségét az állam megtériti a munkáltatóknak, ami nem jelenti azt, hogy ne adhatna több szabadidőt, de az nem ezen a jogcimen lesz, illetve a saját költségére, és ezt jobb előre tudni.

A fizetés nélküli szabis részt is köszönöm, bár a felmondási védelemre lennék inkább kiváncsi.

nandy # 2008.10.24. 21:29

qqcsné:

Ikrek születése esetén az apának járó 5 nap szabadság megduplázódik-e?

Mt. 138/A. § (1) Gyermeke születése esetén öt munkanap munkaidő-kedvezmény illeti meg az apát, melyet legkésőbb a születést követő második hónap végéig kérésének megfelelő időpontban köteles a munkáltató kiadni. A munkaidő-kedvezmény tartamára távolléti díj jár.

Ettől függetlenül adhat a munkáltató 10, vagy akár több napot is, ha akar... Tipikus példája annak, hogy a munkáltató eltérhet a törvényi szabályozástól akkor, ha az a munkavállaló javára történik. Ilyen a béremelés, többlet szabadság stb.

hogy a gyes alatti felmondási védelem csak a gyerek 3 éves koráig él, vagy a gyes teljes időtartama al

Mt. 138. § (5) A munkavállalót fizetés nélküli szabadság illeti meg323

  1. a gyermek harmadik életéve betöltéséig, a gyermek otthoni gondozása céljából,324
  2. a gyermek tizedik életéve betöltéséig a gyermekgondozási segély folyósításának időtartama alatt, feltéve, hogy a munkavállaló a gyermeket otthonában gondozza,
  3. a gyermek tizenkettedik életéve betöltéséig a gyermek betegsége esetén, az otthoni ápolás érdekében.
nandy # 2008.10.24. 21:22

Pepe01:

mehetek-e táppénzre, vagy ténylegesen is kell ahhoz dolgoznom?

Igen, ténylegesen is kell dolgozni. Mégpedig annyi napot (a szabival együtt), ahány napra táppénzre "szeretnél" menni.

nandy # 2008.10.24. 21:19

norcaborca:

A GYED után érdemes a GYES-t igényelni. Ugyanis a GYES mellett is lehet már dolgozni!

A lényeg az, hogy a következő baba születésénél is legyen biztosítási jogviszony, mert akkor jár majd a GYED, TGYÁs.