GYED,GYES, táppénz


trAgi # 2016.04.05. 10:25

Tisztelt Szakértő!

Jelenleg a lányommal vagyok itthon gyesen.Június közepére várjuk a második gyermeket.A nőgyógyászom kiírt táppénzre,mivel veszélyeztetett terhes vagyok.Kaphatom-e egy időben a gyest, illetve a táppénzt, vagy ehhez vissza kellett volna mennem dolgozni? Esetleg bent lévő szabadságot kivennem? Hogyan járnék a legjobban?

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:

trAgi

Jereván # 2016.04.05. 11:22

trAgi 2016.04.05. 12:25
Tisztelt Szakértő!
Jelenleg a lányommal vagyok itthon gyesen.
Június közepére várjuk a második gyermeket.
A nőgyógyászom kiírt táppénzre,mivel veszélyeztetett terhes vagyok.
Kaphatom-e egy időben a gyest, illetve a táppénzt, vagy ehhez vissza kellett volna mennem dolgozni? Esetleg bent lévő szabadságot kivennem? Hogyan járnék a legjobban?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:
trAgi

Tisztelt Kérdező!

-A GYES mellett táppénzt csak az kaphat, aki a GYES mellett munkába áll és ez idő alatt keresőképtelenné válik.

  • Aki egyidejűleg jogosult GYES-re és táppénzre az választhat, hogy a GYES-t, vagy a táppénzt kéri.
  • Felhalmozott szabadságait csak akkor veheti ki, ha a fiznélkülit megszakítja, munkába állási szándékát bejelenti. Ennek vannak szabályai.

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről

128. § A munkavállaló gyermeke harmadik életéve betöltéséig - a gyermek gondozása céljából - fizetés nélküli szabadságra jogosult, amelyet a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni.

133. § (1) A munkavállaló a fizetés nélküli szabadság igénybevételét legalább tizenöt nappal korábban írásban köteles bejelenteni.

(2) A fizetés nélküli szabadság a munkavállaló által megjelölt időpontban, de legkorábban a szabadság megszüntetésére irányuló jognyilatkozat közlésétől számított harmincadik napon szűnik meg.

123. § (1) A szabadságot esedékességének évében kell kiadni.

(2) A szabadságot, ha a munkaviszony október elsején vagy azt követően kezdődött, a munkáltató az esedékességet követő év március 31-ig adhatja ki.

(3) A szabadságot, ha a munkavállaló oldalán felmerült ok miatt -(PL. CSED, GYED, GYES, táppénz stb.)- nem lehetett az (1) bekezdésben meghatározottak szerint kiadni, az ok megszűnésétől számított hatvan napon belül ki kell adni.

Hasznos tudnivalók, ügyféljogok táppénz, baleseti táppénz, gyermekápolási táppénz (gyáp), csecsemőgondozási díj (csed) és gyermekgondozási díj (gyed) igénylők számára

Az Ebtv. értelmében –egyben figyelemmel a közigazgatás szolgáltató jellegére is- az egészségbiztosítónak, és/vagy a társadalombiztosítási kifizetőhelyeknek –beleértve a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodáját is, mint a közszféra központi kifizetőhelyét- a dolgozók által befizetett járulékért cserébe nem csak az ellátások megállapítása és folyósítása a feladata, hanem a biztosítottak teljeskörű tájékoztatása is.

Erre hívta fel a figyelmet az Alapvető Jogok Biztosa is az OBH 135/2008 számú jelentésében, egyben javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok, azaz egészségbiztosító és a Tb. kifizetőhelyek az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak.

Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Ugyancsak a tájékoztatási kötelezettség fontosságát hangsúlyozza a KMREP (Közép-magyarországi Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) 2009 februárjában kelt, a társadalombiztosítási kifizetőhelyeknek szóló 2009/1. számú kifizetőhelyi tájékoztatója. (3.oldal)

Az 1997. évi LXXXIII. törvény 5. § értelmében az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, segítséget nyújt igénye érvényesítéséhez.

A fenti törvény végrehajtására kiadott 217/1997 (XII.1) kormányrendelet 39. § (3) szerint a kifizetőhely/egészségbiztosító az ügyfél kérelmére köteles tájékoztatást adni a megállapított pénzbeli ellátás összegének kiszámítása során figyelembe vett adatokról.

Éljen ezzel a lehetőséggel és kérje a munkáltató székhelye/telephelye szerinti megyei kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályának (leánykori nevén Megyei Egészségbiztosítási Pénztár) – vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának, mint központi TB kifizetőhelynek - a segítségét, hogy a kérdéseire a választ, illetve az igényérvényesítéshez szükséges segítséget adják meg. (Előbbi elérhetőségét a kormányhivatal, utóbbi elérhetőségét a Magyar Államkincstár weblapján találja meg. A MÁK Illetmény-számfejtési Főosztályát ezen az elektronikus címen érheti el: illetmeny@allamkincstar.gov.hu )

Ezen túlmenően kérdéseit közvetlenül is felteheti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Főosztálya munkatársainak a penzbeli@oep.hu, vagy az oep@oep.hu, e-mail címen, akik - az OEP főigazgatójának tájékoztatása szerint - készséggel állnak a biztosítottak rendelkezésére,illetve a tárgykör megjelölésével érdeklődhet a Kormányzati Ügyfélvonal 1818@1818.hu e-mail címén is.

A fenti jogszabályok és az ombudsman ezirányú javaslata alapján lehetősége van továbbá arra is, hogy Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának irodavezetőjével, vagy a Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályának főosztályvezetőjével –előzetes időpont egyeztetést követően- személyesen konzultáljon.

Barybaby # 2016.04.06. 16:11

Tisztelt Szakértő!
Jelenleg Gyeden vagyok a lányommal május 27-ig, "dolgozunk" a kis tesón, ha minden jól megy (egészségügyi okok miatt nehezen jön össze most nem mennék bele )akkor megfogan a gyed lejárata előtt. Kérdésem az lenne ha lejár a gyedem, elkezdem kivenni a szabadságomat, közbe sikerül a teherbe esés végre akkor a szabadságot felválthatja e táppénz (jogosult vagyok e rá ha szabadságról megyek) , mert így folyamatos marad a munkaviszonyom, utána a második gyermekre is kapom e a Csedet (munkaviszonyom bőven megvan az első várandósság előttről )illetve kirúghat e a munkáltató ez az idő alatt bármikor?Illetve ha ez működik, hogy gyes illetve táppénz egyszerre jogosult leszek e a gyes kedvezményes kismama bérletre?
Válaszát előre is köszönöm

intentio # 2016.04.07. 08:23

Barybaby 2016.04.06. 18:11
Tisztelt Szakértő!
Jelenleg Gyeden vagyok a lányommal május 27-ig, "dolgozunk" a kis tesón, ha minden jól megy (egészségügyi okok miatt nehezen jön össze most nem mennék bele )akkor megfogan a gyed lejárata előtt.
Kérdésem az lenne ha lejár a gyedem, elkezdem kivenni a szabadságomat, közbe sikerül a teherbe esés végre akkor a szabadságot felválthatja e táppénz (jogosult vagyok e rá ha szabadságról megyek) , mert így folyamatos marad a munkaviszonyom, utána a második gyermekre is kapom e a Csedet (munkaviszonyom bőven megvan az első várandósság előttről )illetve kirúghat e a munkáltató ez az idő alatt bármikor?
Illetve ha ez működik, hogy gyes illetve táppénz egyszerre jogosult leszek e a gyes kedvezményes kismama bérletre?
Válaszát előre is köszönöm

Tisztelt Kérdező!

  1. Bérlet ügyben járatlan vagyok.
  2. Igen, a szabadságot felválthatja a táppénz. (A szabadság a rekreációt a keresőképtelenség a gyógyulást hivatott elősegíteni. )
  3. Igen kaphatja a régi gyermekre a CSED-et, majd a GYES-t, illetve az új babára a CSED-et.

4. „Rendes felmondással” a jogviszonyát jogszerűen sem a terhesség, sem a CSED-GYED-GYES ideje alatt nem lehet megszüntetni.

Mt. 65. § (2) (3) A munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt

  1. a várandósság,
  2. a szülési szabadság,
  3. a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (128. §, 130. §),

d) a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés, valamint

  1. a nő jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének, de legfeljebb ennek megkezdésétől számított hat hónap38

tartama alatt.

nabalazs # 2016.04.07. 09:51

Tisztelt Szakértő!

Az alábbi kérdésem lenne:

Feleségem jelenleg otthon van kisgyermekünkkel GYESEN, nem dolgozik.

Amennyiben terhes a feleségem a második gyermekünkkel, és a doktor kiírja táppénzre (veszélyeztetett terhes) és ő a táppénzt választja (ha jól tudom, választhat feleségem ebben az esetben) akkor én jogosult vagyok-e a GYES-re. Én főállásban dolgozom. Ha igen, mi a menete annak, hogy én vegyem igénybe a GYES-t.

Válaszát előre is köszönöm

intentio # 2016.04.07. 10:46

nabalazs 2016.04.07. 11:51
Tisztelt Szakértő!
Az alábbi kérdésem lenne:
Feleségem jelenleg otthon van kisgyermekünkkel GYESEN, nem dolgozik.
Amennyiben terhes a feleségem a második gyermekünkkel, és a doktor kiírja táppénzre (veszélyeztetett terhes) és ő a táppénzt választja (ha jól tudom, választhat feleségem ebben az esetben) akkor én jogosult vagyok-e a GYES-re. Én főállásban dolgozom. Ha igen, mi a menete annak, hogy én vegyem igénybe a GYES-t.
Válaszát előre is köszönöm

Tisztelt Kérdező!

  • Igen, jól tudja, aki táppénzre is és GYES-re is jogosult választhat.
  • Igen, a szülők eldönthetik, azaz választhatnak, hogy melyikük kéri a GYES-t.
  • Menete: Anya írásban lemondja 2016.04.07-i (vagy bármilyen választott) nappal, Ön pedig írásban, az előírt nyomtatványon megigényli a következő naptól.
  • (Az igényhez csatolni kell az anya lemondó nyilatkozatát.)
  • Vigyázzon, ha az anya megszül és jogosult CSED-re a CSED 1. napjától Ön nem kaphatja a GYES-t csak az anya, mivel a GYED extra csomag korlátozó rendelkezése az, hogy ha a házastársak több gyermek után több tb. ellátásra (értsd: GYED, GYES, CSED) jogosultak azt ugyan megkaphatják, de csak az egyik szülő kaphatja ezen ellátásokat.

Olyat –közös háztartásban történő nevelést feltételezve- nem lehet csinálni, hogy az anya kapja a CSED-et az egyik gyermekre, az apa pedig a GYES-t a másikra.

Ebtv. 39. § (6)

Ha a szülők a közös háztartásban élő gyermekeik jogán egyidejűleg gyermekgondozási támogatásra, illetve az (1) bekezdés szerinti ellátásokra (CSED, GYED) is jogosultak, választásuk szerint – kivéve a (7) bekezdésben foglaltakat – a gyermekek után járó ellátásokat csak az egyik szülő veheti igénybe.

A GYED extráról itt olvashat bővebben:

http://www.oep.hu/…extra_banner

A választás módját a 217/1997 (XII.1.)Korm. rend. ekként szabályozza:

Vhr. 25/B. § (1) Az Ebtv. 39. §-a szerinti választás esetén a választott ellátás iránti kérelmet az Ebtv. 62. § (1) bekezdése szerint illetékes szervhez, gyermekgondozási támogatás választása esetén a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény 35. §-a szerint illetékes szervhez kell benyújtani a folyósítás alatt álló ellátás megszüntetésére vonatkozó kérelemmel együtt.

Az Ebtv. értelmében –egyben figyelemmel a közigazgatás szolgáltató jellegére is- az egészségbiztosítónak, és/vagy a társadalombiztosítási kifizetőhelyeknek –beleértve a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodáját is, mint a közszféra központi kifizetőhelyét- a dolgozók által befizetett járulékért cserébe nem csak az ellátások megállapítása és folyósítása a feladata, hanem a biztosítottak teljeskörű tájékoztatása is.

Erre hívta fel a figyelmet az Alapvető Jogok Biztosa is az OBH 135/2008 számú jelentésében, egyben javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok, azaz egészségbiztosító és a Tb. kifizetőhelyek az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak.

Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Ugyancsak a tájékoztatási kötelezettség fontosságát hangsúlyozza a KMREP (Közép-magyarországi Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) 2009 februárjában kelt, a társadalombiztosítási kifizetőhelyeknek szóló 2009/1. számú kifizetőhelyi tájékoztatója. (3.oldal)

Az 1997. évi LXXXIII. törvény 5. § értelmében az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, segítséget nyújt igénye érvényesítéséhez.

A fenti törvény végrehajtására kiadott 217/1997 (XII.1) kormányrendelet 39. § (3) szerint a kifizetőhely/egészségbiztosító az ügyfél kérelmére köteles tájékoztatást adni a megállapított pénzbeli ellátás összegének kiszámítása során figyelembe vett adatokról.

Éljen ezzel a lehetőséggel és kérje a munkáltató székhelye/telephelye szerinti megyei kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályának (leánykori nevén Megyei Egészségbiztosítási Pénztár) – vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának, mint központi TB kifizetőhelynek - a segítségét, hogy a kérdéseire a választ, illetve az igényérvényesítéshez szükséges segítséget adják meg. (Előbbi elérhetőségét a kormányhivatal, utóbbi elérhetőségét a Magyar Államkincstár weblapján találja meg. A MÁK Illetmény-számfejtési Főosztályát ezen az elektronikus címen érheti el: illetmeny@allamkincstar.gov.hu )

Ezen túlmenően kérdéseit közvetlenül is felteheti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Főosztálya munkatársainak a penzbeli@oep.hu, vagy az oep@oep.hu, e-mail címen, akik - az OEP főigazgatójának tájékoztatása szerint - készséggel állnak a biztosítottak rendelkezésére,illetve a tárgykör megjelölésével érdeklődhet a Kormányzati Ügyfélvonal 1818@1818.hu e-mail címén is.

A fenti jogszabályok és az ombudsman ezirányú javaslata alapján, valamint a közigazgatás szolgáltató jellegére hivatkozva lehetősége van továbbá arra is, hogy Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának irodavezetőjével, vagy a Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályának főosztályvezetőjével –előzetes időpont egyeztetést követően- személyesen konzultáljon.

Ezen személyes megbeszélést levélben, telefonon, vagy e-mailben Önnek kell kezdeményeznie a főosztály/iroda vezetőknél, vagy közvetlen feletteseiknél (kormánymegbízott/MÁK megyei igazgató).

Amennyiben akár a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának, mint központi kifizetőhelynek, akár a kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályának, akár a munkahelye TB kifizetőhelyi ügyintézőjének a munkájával (előírt tájékoztatás elmaradása, szükséges segítség meg nem adása, ügyintézési határidő be nem tartása, kamatfizetési kötelezettség nem teljesítése, jogorvoslati jog nem biztosítása stb.) nincs megelégedve, úgy panaszát elektronikusan az oep@oep.hu, és/vagy a penzbeli@oep.hu, ajánlott, tértivevényes levélben pedig a Budapest Váci út 73/A címre, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Főigazgatójának címezve küldheti meg.

Tüncike83 # 2016.04.09. 12:12

Tisztelt Szakértő!
Jelenleg gyed-en vagyok 1 éves kislányommal. Kérdésem azzal kapcsolatban volna, ha gyed alatt terhes leszek,szülés után megillet e ugyan úgy a tgyás (csed) mint az első gyermekem esetében? Illetve ha gyes alatt esem teherbe milyen juttatások illetnek meg?
Köszönettel: Tünde

jnegal # 2016.04.09. 18:08

A munkáltatóm GYES folyósítását követően, szocho kedvezményt szeretné igénybe venni, ehhez meghatalmazást kér Tőlem, hogy a folyósító szerv felé eljárva megkérje az adókedvezmény igénybevételéhez az igazolást. A kérdésem, hogy a munkáltató eljárhat ez ügyben a nevemben?

vaczkor... # 2016.04.11. 06:07

Tüncike83 2016.04.09. 14:12
Tisztelt Szakértő!
Jelenleg gyed-en vagyok 1 éves kislányommal. Kérdésem azzal kapcsolatban volna, ha gyed alatt terhes leszek,szülés után megillet e ugyan úgy a tgyás (csed) mint az első gyermekem esetében? Illetve ha gyes alatt esem teherbe milyen juttatások illetnek meg?
Köszönettel: Tünde

Kedves Tünde!

  • A GYED extra egy több elemből álló csomag.
  • Az egyik eleme az, hogy akinek fennáll a munkaviszonya és a GYED alatt szül a GYED mellett kaphatja az új babára a CSED-et is.
  • Ugyanígy akinek fennáll a munkaviszonya és a GYES alatt szül a GYES mellett kaphatja az új babára a CSED-et is.


Az Ebtv. értelmében –egyben figyelemmel a közigazgatás szolgáltató jellegére is- az egészségbiztosítónak, és/vagy a társadalombiztosítási kifizetőhelyeknek –beleértve a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodáját is, mint a közszféra központi kifizetőhelyét- a dolgozók által befizetett járulékért cserébe nem csak az ellátások megállapítása és folyósítása a feladata, hanem a biztosítottak teljeskörű tájékoztatása is.

Erre hívta fel a figyelmet az Alapvető Jogok Biztosa is az OBH 135/2008 számú jelentésében, egyben javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok, azaz egészségbiztosító és a Tb. kifizetőhelyek az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak.

Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Ugyancsak a tájékoztatási kötelezettség fontosságát hangsúlyozza a KMREP (Közép-magyarországi Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) 2009 februárjában kelt, a társadalombiztosítási kifizetőhelyeknek szóló 2009/1. számú kifizetőhelyi tájékoztatója. (3.oldal)

Az 1997. évi LXXXIII. törvény 5. § értelmében az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, segítséget nyújt igénye érvényesítéséhez.

A fenti törvény végrehajtására kiadott 217/1997 (XII.1) kormányrendelet 39. § (3) szerint a kifizetőhely/egészségbiztosító az ügyfél kérelmére köteles tájékoztatást adni a megállapított pénzbeli ellátás összegének kiszámítása során figyelembe vett adatokról.

Éljen ezzel a lehetőséggel és kérje a munkáltató székhelye/telephelye szerinti megyei kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályának (leánykori nevén Megyei Egészségbiztosítási Pénztár) – vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának, mint központi TB kifizetőhelynek - a segítségét, hogy a kérdéseire a választ, illetve az igényérvényesítéshez szükséges segítséget adják meg. (Előbbi elérhetőségét a kormányhivatal, utóbbi elérhetőségét a Magyar Államkincstár weblapján találja meg. A MÁK Illetmény-számfejtési Főosztályát ezen az elektronikus címen érheti el: illetmeny@allamkincstar.gov.hu )

Ezen túlmenően kérdéseit közvetlenül is felteheti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Főosztálya munkatársainak a penzbeli@oep.hu, vagy az oep@oep.hu, e-mail címen, akik - az OEP főigazgatójának tájékoztatása szerint - készséggel állnak a biztosítottak rendelkezésére,illetve a tárgykör megjelölésével érdeklődhet a Kormányzati Ügyfélvonal 1818@1818.hu e-mail címén is.

A fenti jogszabályok és az ombudsman ezirányú javaslata alapján, valamint a közigazgatás szolgáltató jellegére hivatkozva lehetősége van továbbá arra is, hogy Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának irodavezetőjével, vagy a Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályának főosztályvezetőjével –előzetes időpont egyeztetést követően- személyesen konzultáljon.

Ezen személyes megbeszélést levélben, telefonon, vagy e-mailben Önnek kell kezdeményeznie a főosztály/iroda vezetőknél, vagy közvetlen feletteseiknél (kormánymegbízott/MÁK megyei igazgató).

Amennyiben akár a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának, mint központi kifizetőhelynek, akár a kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályának, akár a munkahelye TB kifizetőhelyi ügyintézőjének a munkájával (előírt tájékoztatás elmaradása, szükséges segítség meg nem adása, ügyintézési határidő be nem tartása, kamatfizetési kötelezettség nem teljesítése, jogorvoslati jog nem biztosítása stb.) nincs megelégedve, úgy panaszát elektronikusan az oep@oep.hu, és/vagy a penzbeli@oep.hu, ajánlott, tértivevényes levélben pedig a Budapest Váci út 73/A címre, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Főigazgatójának címezve küldheti meg.

Sisqo5 # 2016.04.11. 11:39

Tisztelt Cim!

Del-Afrikai ferjemmel jelenleg Fokvarosban elunk es juliusra varjuk elso kisbabankat. Gondolkozunk decemberi Magyarorszagra koltozesrol.
Az lenne a kerdesem, hogy hazakoltozes eseten en kapnek-e GYED-et? Fokvarosban van allasom es egeszsegbiztositasunk is, bar nem vagyok benne biztos, hogy ez beszamit-e a GYED-be?

Segitseguket es valaszukat elore is koszonom!

Tisztelettel,

Szilvia

vaczkor... # 2016.04.11. 12:41

Sisqo5 2016.04.11. 13:39
Tisztelt Cim!
Del-Afrikai ferjemmel jelenleg Fokvarosban elunk es juliusra varjuk elso kisbabankat. Gondolkozunk decemberi Magyarorszagra koltozesrol.
Az lenne a kerdesem, hogy hazakoltozes eseten en kapnek-e GYED-et? Fokvarosban van allasom es egeszsegbiztositasunk is, bar nem vagyok benne biztos, hogy ez beszamit-e a GYED-be?
Segitseguket es valaszukat elore is koszonom!
Tisztelettel,
Szilvia

Kedves Szilvia!

  • Nem, a megadott adatokkal sem CSED-re, sem GYED-re nem lesz jogosult, mivel az Ebtv. értelmében ezen ellátásoknak két együttes (konjuktív) feltétele van.
  • Az egyik Tbj. 5. § szerinti magyar biztosítási jogviszony (pl. munkaviszony).
  • A másik a szülést megelőző két éven belül 365 nap magyar, vagy EU-s tagállamban szerzett biztosítási jogviszony.

A Dél-Afrikai jogviszony főszabály szerint nem vehető figyelembe.

Hazaköltözés után kaphat viszont alanyi jogú GYES-t és családi pótlékot.

Az Ebtv. értelmében –egyben figyelemmel a közigazgatás szolgáltató jellegére is- az egészségbiztosítónak, és/vagy a társadalombiztosítási kifizetőhelyeknek –beleértve a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodáját is, mint a közszféra központi kifizetőhelyét- a dolgozók által befizetett járulékért cserébe nem csak az ellátások megállapítása és folyósítása a feladata, hanem a biztosítottak teljeskörű tájékoztatása is.

Erre hívta fel a figyelmet az Alapvető Jogok Biztosa is az OBH 135/2008 számú jelentésében, egyben javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok, azaz egészségbiztosító és a Tb. kifizetőhelyek az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak.

Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Ugyancsak a tájékoztatási kötelezettség fontosságát hangsúlyozza a KMREP (Közép-magyarországi Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) 2009 februárjában kelt, a társadalombiztosítási kifizetőhelyeknek szóló 2009/1. számú kifizetőhelyi tájékoztatója. (3.oldal)

Az 1997. évi LXXXIII. törvény 5. § értelmében az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, segítséget nyújt igénye érvényesítéséhez.

A fenti törvény végrehajtására kiadott 217/1997 (XII.1) kormányrendelet 39. § (3) szerint a kifizetőhely/egészségbiztosító az ügyfél kérelmére köteles tájékoztatást adni a megállapított pénzbeli ellátás összegének kiszámítása során figyelembe vett adatokról.

Éljen ezzel a lehetőséggel és kérje a munkáltató székhelye/telephelye szerinti megyei kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályának (leánykori nevén Megyei Egészségbiztosítási Pénztár) – vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának, mint központi TB kifizetőhelynek - a segítségét, hogy a kérdéseire a választ, illetve az igényérvényesítéshez szükséges segítséget adják meg. (Előbbi elérhetőségét a kormányhivatal, utóbbi elérhetőségét a Magyar Államkincstár weblapján találja meg. A MÁK Illetmény-számfejtési Főosztályát ezen az elektronikus címen érheti el: illetmeny@allamkincstar.gov.hu )

Ezen túlmenően kérdéseit közvetlenül is felteheti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Főosztálya munkatársainak a penzbeli@oep.hu, vagy az oep@oep.hu, e-mail címen, akik - az OEP főigazgatójának tájékoztatása szerint - készséggel állnak a biztosítottak rendelkezésére,illetve a tárgykör megjelölésével érdeklődhet a Kormányzati Ügyfélvonal 1818@1818.hu e-mail címén is.

A fenti jogszabályok és az ombudsman ezirányú javaslata alapján, valamint a közigazgatás szolgáltató jellegére hivatkozva lehetősége van továbbá arra is, hogy Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának irodavezetőjével, vagy a Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályának főosztályvezetőjével –előzetes időpont egyeztetést követően- személyesen konzultáljon.

Ezen személyes megbeszélést levélben, telefonon, vagy e-mailben Önnek kell kezdeményeznie a főosztály/iroda vezetőknél, vagy közvetlen feletteseiknél (kormánymegbízott/MÁK megyei igazgató).

Amennyiben akár a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának, mint központi kifizetőhelynek, akár a kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályának, akár a munkahelye TB kifizetőhelyi ügyintézőjének a munkájával (előírt tájékoztatás elmaradása, szükséges segítség meg nem adása, ügyintézési határidő be nem tartása, kamatfizetési kötelezettség nem teljesítése, jogorvoslati jog nem biztosítása stb.) nincs megelégedve, úgy panaszát elektronikusan az oep@oep.hu, és/vagy a penzbeli@oep.hu, ajánlott, tértivevényes levélben pedig a Budapest Váci út 73/A címre, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Főigazgatójának címezve küldheti meg.

marianna82 # 2016.04.11. 14:33

Tisztelt szakértő.Nekem az lenne a kérdésem hogy a szülést megelőző két évben az a 365 napnak folyamatosnak kell lennie vagy megszakítással is kaphatom majd a gyed-t?
Köszönöm válaszát:Marianna

lomajpure # 2016.04.11. 20:51

Tisztelt Szakértő!
Nemrég értesültem, hogy apák munka mellett is igényelhetik a GYED Extrát.
Kislányunk 2014. Május 30-án született, így lassan kettő éves.
Ez ügyben lenne pár kérdésem:
Ha feleségem lemondja a jelenleg is folyósított GYES-t, és megkapjuk erről az igazolást, a munkáltatómnak mennyi ideje van elintézni a GYED Extrát? Nekem milyen dokumentumokat kell leadjak? Visszamenőleg, januártól szeretném kérni, ezzel kapxsolatosan extra dokumentum kell-e? Ha ezidáig kapta a feleségem a GYES-t, attól függetlenül nrkem jár-e a GYED januártól?
Ha betölti a kislányunk a 2. évét, a GYES-t újból kell igényelni?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel,
Frei Attila

angyalreni # 2016.04.12. 06:58

Tisztelt szakértő!
Olyan kérdéssel fordulok Önhöz,hogy most Gyeden vagyok, egy Frachise cégnél dolgoztam,több kisebb nagyobb üzlet.Ahol én dolgoztam az a hely megszűnik júniustól.A kérdésem az lenne,hogy mi lesz velem,jár tovább a gyedem,meg ha lejár a gyed egy másik üzletükbe vissza kell e venniük vagy nem? Köszönettel Renáta


Reni@@@

sortie # 2016.04.12. 11:07

marianna82 2016.04.11. 16:33
Tisztelt szakértő.
Nekem az lenne a kérdésem hogy a szülést megelőző két évben az a 365 napnak folyamatosnak kell lennie vagy megszakítással is kaphatom majd a gyed-t?
Köszönöm válaszát:Marianna

Kedves Mariann!

Nem, a biztosítási időnek nem kell folyamatosnak lenni a 365 napot akár 50 munkáltatónál is összeszedheti, két jogviszony között akár több nap, hét, hónap is eltelhet.

sortie # 2016.04.12. 11:10

angyalreni 2016.04.12. 08:58

Tisztelt szakértő!
Olyan kérdéssel fordulok Önhöz,hogy most Gyeden vagyok, egy Frachise cégnél dolgoztam,több kisebb nagyobb üzlet.Ahol én dolgoztam az a hely megszűnik júniustól.A kérdésem az lenne,hogy mi lesz velem,jár tovább a gyedem,meg ha lejár a gyed egy másik üzletükbe vissza kell e venniük vagy nem? Köszönettel Renáta

Kedves Renáta!

A GYED ellátást akkor is kaphatja -legfeljebb a gyermek kétéves koráig- ha a munkaviszonya időközben megszűnik.

sortie # 2016.04.12. 11:38

lomajpure 2016.04.11. 22:51
Tisztelt Szakértő!
Nemrég értesültem, hogy apák munka mellett is igényelhetik a GYED Extrát.
Kislányunk 2014. Május 30-án született, így lassan kettő éves.
Ez ügyben lenne pár kérdésem:

Ha feleségem lemondja a jelenleg is folyósított GYES-t, és megkapjuk erről az igazolást, a munkáltatómnak mennyi ideje van elintézni a GYED Extrát?
Nekem milyen dokumentumokat kell leadjak?
Visszamenőleg, januártól szeretném kérni, ezzel kapcsolatosan extra dokumentum kell-e?
Ha ezidáig kapta a feleségem a GYES-t, attól függetlenül nekem jár-e a GYED januártól?

Ha betölti a kislányunk a 2. évét, a GYES-t újból kell igényelni?

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel,
Frei Attila

Kedves Attila!

A GYED igényléséhez nem feltétlenül kell megvárni, hogy a GYES megszüntetéséről határozatot hozzanak.

Nyújtsa be a GYED igényt 2016.01.01-re visszamenőleg.

(Ehhez a munkáltatónak Foglalkoztatói igazolás nyomtatványt kell kiállítani, amelyet innen tudnak letölteni és amelyen a kezdő napot fel kell tüntetniük.)

http://www.oep.hu/…s_ugyintezes

Csatolják hozzá az anya lemondó nyilatkozatát és az Ön nyilatkozatát, melyben hozzájárul ahhoz, hogy a 2016.01.01-től 2016.04.30-ig kifizetett GYES-t a GYED ellátásából levonják.

Ma már a GYES-t és a GYED-et ugyanaz a főosztály (Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály) folyósítja.

A GYED igénye beérkezését követően az anya nyilatkozatát átadják a cst. osztálynak. Ők az ellátást megszüntetik.

Igen, minden új ellátást újból igényelni kell, automatikusan nem folyósítanak ellátást.

A választást a hatályos 217/1997 (XII.1.) Korm rendelet így szabályozza:

Vhr. 25/B. § (1) Az Ebtv. 39. §-a szerinti választás esetén a választott ellátás iránti kérelmet az Ebtv. 62. § (1) bekezdése szerint illetékes szervhez, gyermekgondozási támogatás választása esetén a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény 35. §-a szerint illetékes szervhez kell benyújtani a folyósítás alatt álló ellátás megszüntetésére vonatkozó kérelemmel együtt.

(2) A korábban folyósított ellátás megszüntetésének napjáról a folyósító szerv értesíti a választott újabb ellátás megállapítására jogosult szervet. A folyósító szerv a korábban folyósított ellátás megszüntetéséről szóló határozatát megküldi a választott ellátást folyósító szervnek. A határozatnak tartalmaznia kell azt az összeget, amellyel a választott újabb ellátás visszamenőlegesen járó összegét csökkenteni kell.

(3) A választott ellátást az értesítésben szereplő napot követő naptól kell folyósítani.

(4) A választott újabb ellátás tekintetében visszamenőleges az az összeg, ami a biztosított, illetve a szülő által választott időponttól a korábban folyósított ellátás megszüntetésének napjáig jár az ellátásra jogosultnak.

(6) A gyermekgondozási támogatást folyósító szerv és az egészségbiztosító külön megállapodás keretén belül elszámol a választás eredményeképpen túlfolyósított és levont összeggel.

További kérdéseivel forduljon a Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályának főosztályvezetőjéhez.

Az Ebtv. értelmében –egyben figyelemmel a közigazgatás szolgáltató jellegére is- az egészségbiztosítónak, és/vagy a társadalombiztosítási kifizetőhelyeknek –beleértve a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodáját is, mint a közszféra központi kifizetőhelyét- a dolgozók által befizetett járulékért cserébe nem csak az ellátások megállapítása és folyósítása a feladata, hanem a biztosítottak teljeskörű tájékoztatása is.

Erre hívta fel a figyelmet az Alapvető Jogok Biztosa is az OBH 135/2008 számú jelentésében, egyben javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok, azaz egészségbiztosító és a Tb. kifizetőhelyek az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak.

Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Ugyancsak a tájékoztatási kötelezettség fontosságát hangsúlyozza a KMREP (Közép-magyarországi Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) 2009 februárjában kelt, a társadalombiztosítási kifizetőhelyeknek szóló 2009/1. számú kifizetőhelyi tájékoztatója. (3.oldal)

Az 1997. évi LXXXIII. törvény 5. § értelmében az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, segítséget nyújt igénye érvényesítéséhez.

A fenti törvény végrehajtására kiadott 217/1997 (XII.1) kormányrendelet 39. § (3) szerint a kifizetőhely/egészségbiztosító az ügyfél kérelmére köteles tájékoztatást adni a megállapított pénzbeli ellátás összegének kiszámítása során figyelembe vett adatokról.

Éljen ezzel a lehetőséggel és kérje a munkáltató székhelye/telephelye szerinti megyei kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályának (leánykori nevén Megyei Egészségbiztosítási Pénztár) – vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának, mint központi TB kifizetőhelynek - a segítségét, hogy a kérdéseire a választ, illetve az igényérvényesítéshez szükséges segítséget adják meg. (Előbbi elérhetőségét a kormányhivatal, utóbbi elérhetőségét a Magyar Államkincstár weblapján találja meg. A MÁK Illetmény-számfejtési Főosztályát ezen az elektronikus címen érheti el: illetmeny@allamkincstar.gov.hu )

Ezen túlmenően kérdéseit közvetlenül is felteheti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Főosztálya munkatársainak a penzbeli@oep.hu, vagy az oep@oep.hu, e-mail címen, akik - az OEP főigazgatójának tájékoztatása szerint - készséggel állnak a biztosítottak rendelkezésére,illetve a tárgykör megjelölésével érdeklődhet a Kormányzati Ügyfélvonal 1818@1818.hu e-mail címén is.

A fenti jogszabályok és az ombudsman ezirányú javaslata alapján, valamint a közigazgatás szolgáltató jellegére hivatkozva lehetősége van továbbá arra is, hogy Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának irodavezetőjével, vagy a Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályának főosztályvezetőjével –előzetes időpont egyeztetést követően- személyesen konzultáljon.

Ezen személyes megbeszélést levélben, telefonon, vagy e-mailben Önnek kell kezdeményeznie a főosztály/iroda vezetőknél, vagy közvetlen feletteseiknél (kormánymegbízott/MÁK megyei igazgató).

Amennyiben akár a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának, mint központi kifizetőhelynek, akár a kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályának, akár a munkahelye TB kifizetőhelyi ügyintézőjének a munkájával (előírt tájékoztatás elmaradása, szükséges segítség meg nem adása, ügyintézési határidő be nem tartása, kamatfizetési kötelezettség nem teljesítése, jogorvoslati jog nem biztosítása stb.) nincs megelégedve, úgy panaszát elektronikusan az oep@oep.hu, és/vagy a penzbeli@oep.hu, ajánlott, tértivevényes levélben pedig a Budapest Váci út 73/A címre, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Főigazgatójának címezve küldheti meg.

Dessy # 2016.04.12. 12:03

Tisztelt Szakértő!
Szeretnék a gyes ellátásom mellett elmenni egy másik munkahelyre dolgozni. Az állásomban határozatlan idejű közalkalmazotti kinevezésem van, de nem ide, hanem egy másik helyre mennék dolgozni.
Van ennek valamilyen akadálya? Akár óraszámbeli megkötés, akár bejelentési kötelezettség az eredeti munkáltatóm felé (ahol a helyettesítésemre határozott időre vettek fel valakit)? A munkáltatóm köteles együttműködni velem, pl. orvosi papírjaim, egü kiskönyvem kiadása, munkaviszony igazolás stb?
Segítségét nagyon köszönöm, a válaszára nagyon számítok.
Tisztelettel: Dessy

Bogyóka08 # 2016.04.12. 15:10

Tisztelt Szakértő!

Kisfiam Május 3.-án tölti az 1 évet, a kis tesót Augusztus 2.-ára várom.
Mivel a jelenlegi szabályzat szerint 1 éves kora után Gyed folyósítása mellett vissza mehetnék dolgozni, az lenne a kérdésem, hogy Május 3.-ától igénybe vehetek táppénzt a kicsi születéséig? Ha igen, ehhez milyen papírokat kell benyújtanom a munkáltatónak? Illetve milyen összeg alapján állapítják meg a táppénzt, valamint majd a Csed és Gyed összegét? A jelenleg folyósított Gyed összegéből, vagy a bejelentett fizetés összegéből?

Válaszát előre is köszönöm!
Szandra

Ritus7 # 2016.04.13. 08:08

Jó napot.
Kérem segítsen nekem pàr kérdésben.Jelenleg gyeden vagyok a kisfiammal június 28àig.Decemberre vàrom a màsodik babàt.Kérdésem az lenne,hogy így júliustól csak a gyest kérhetem decemberig vagy elmehetek újra tàppénzre a szülésig.Kérem segítsen hogy működik ez ilyenkor.
Köszönöm Tóth Rita

sortie # 2016.04.13. 09:46

Ritus7 2016.04.13. 10:08
Jó napot.
Kérem segítsen nekem pàr kérdésben. Jelenleg gyeden vagyok a kisfiammal június 28àig. Decemberre vàrom a màsodik babàt. Kérdésem az lenne,hogy így júliustól csak a gyest kérhetem decemberig vagy elmehetek újra tàppénzre a szülésig. Kérem segítsen hogy működik ez ilyenkor.
Köszönöm Tóth Rita

Kedves Rita!

Továbbra is főszabály, hogy aki GYED-en van az ezzel egyidőben táppénzt nem kaphat, illetve ha GYED-re és táppénzre is jogosult az ellátások között választhat és vagy az egyiket, vagy a másikat kaphatja.

Ugyanez igaz a GYES-re is, azaz aki GYES-en van az ezzel egyidőben táppénzt nem kaphat, illetve ha GYES-re és táppénzre is jogosult az ellátások között választhat és vagy az egyiket, vagy a másikat kaphatja.

Más a helyzet akkor, ha a GYED-en, vagy GYES-en lévő biztosított–a fizetésnélküli szabadságát megszakítva-, ismét munkába áll.

Ekkor kaphatja a GYED-et és a fizetését, vagy aki GYES-en van a GYES-t és a fizetését..
Ha keresőképtelenné válik akkor pedig kaphatja a GYED-et és (a fizetés helyett, keresetpótló juttatásként) a táppénzt, aki GYES-en van a GYES-t és (a fizetés helyett, keresetpótló juttatásként) a táppénzt.

További kérdéseivel a lakóhelye szerinti illetékes kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályához fordulhat.

Az Ebtv. értelmében –egyben figyelemmel a közigazgatás szolgáltató jellegére is- az egészségbiztosítónak, és/vagy a társadalombiztosítási kifizetőhelyeknek –beleértve a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodáját is, mint a közszféra központi kifizetőhelyét- a dolgozók által befizetett járulékért cserébe nem csak az ellátások megállapítása és folyósítása a feladata, hanem a biztosítottak teljeskörű tájékoztatása is.

Erre hívta fel a figyelmet az Alapvető Jogok Biztosa is az OBH 135/2008 számú jelentésében, egyben javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok, azaz egészségbiztosító és a Tb. kifizetőhelyek az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak.

Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Ugyancsak a tájékoztatási kötelezettség fontosságát hangsúlyozza a KMREP (Közép-magyarországi Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) 2009 februárjában kelt, a társadalombiztosítási kifizetőhelyeknek szóló 2009/1. számú kifizetőhelyi tájékoztatója. (3.oldal)

Az 1997. évi LXXXIII. törvény 5. § értelmében az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, segítséget nyújt igénye érvényesítéséhez.

A fenti törvény végrehajtására kiadott 217/1997 (XII.1) kormányrendelet 39. § (3) szerint a kifizetőhely/egészségbiztosító az ügyfél kérelmére köteles tájékoztatást adni a megállapított pénzbeli ellátás összegének kiszámítása során figyelembe vett adatokról.

Éljen ezzel a lehetőséggel és kérje a munkáltató székhelye/telephelye szerinti megyei kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályának (leánykori nevén Megyei Egészségbiztosítási Pénztár) – vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának, mint központi TB kifizetőhelynek - a segítségét, hogy a kérdéseire a választ, illetve az igényérvényesítéshez szükséges segítséget adják meg. (Előbbi elérhetőségét a kormányhivatal, utóbbi elérhetőségét a Magyar Államkincstár weblapján találja meg. A MÁK Illetmény-számfejtési Főosztályát ezen az elektronikus címen érheti el: illetmeny@allamkincstar.gov.hu )

Ezen túlmenően kérdéseit közvetlenül is felteheti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Főosztálya munkatársainak a penzbeli@oep.hu, vagy az oep@oep.hu, e-mail címen, akik - az OEP főigazgatójának tájékoztatása szerint - készséggel állnak a biztosítottak rendelkezésére,illetve a tárgykör megjelölésével érdeklődhet a Kormányzati Ügyfélvonal 1818@1818.hu e-mail címén is.

A fenti jogszabályok és az ombudsman ezirányú javaslata alapján, valamint a közigazgatás szolgáltató jellegére hivatkozva lehetősége van továbbá arra is, hogy Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának irodavezetőjével, vagy a Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályának főosztályvezetőjével –előzetes időpont egyeztetést követően- személyesen konzultáljon.

Ezen személyes megbeszélést levélben, telefonon, vagy e-mailben Önnek kell kezdeményeznie a főosztály/iroda vezetőknél, vagy közvetlen feletteseiknél (kormánymegbízott/MÁK megyei igazgató).

Amennyiben akár a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának, mint központi kifizetőhelynek, akár a kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályának, akár a munkahelye TB kifizetőhelyi ügyintézőjének a munkájával (előírt tájékoztatás elmaradása, szükséges segítség meg nem adása, ügyintézési határidő be nem tartása, kamatfizetési kötelezettség nem teljesítése, jogorvoslati jog nem biztosítása stb.) nincs megelégedve, úgy panaszát elektronikusan az oep@oep.hu, és/vagy a penzbeli@oep.hu, ajánlott, tértivevényes levélben pedig a Budapest Váci út 73/A címre, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Főigazgatójának címezve küldheti meg.

Mariann0715 # 2016.04.13. 10:45

Üdvözlöm!

Szeretnék egy kis segítséget, mert kicsit bizonytalan vagyok a dolgomban.
Nagyon sokat olvastam, több oldalon is, és mindenhol kicsit másképp írnak a kérdésemet illetően.

Jelenleg kisfiammal Gyes-en vagyok itthon.
2014 júliusában született. Mivel nem volt meg a teljes 365 napom, ezért kapom a Gyes-t 2016. február 20.-tól.
Úgy néz ki újra terhes vagyok, a 9. hétben járok jelenleg. Munkaviszonyom még fent áll, nem szüntette meg a cég ahol kisfiam születése előtt dolgoztam.

Kérdésem az lenne, hogy a második baba születése után mit tudok majd igénybe venni és mi alapján?
(T-gyás? Gyed?)

Másik kérdésem az lenne, hogy amíg a második baba megszületik addig elmehetek e táppénzre?
Vagy kivehetem-e a fent maradó szabadságomat és utána táppénz? milyen lehetőségeim vannak? Mert ugye pénzben nem mindegy, hogy csak a Gyes-t kapom vagy esetleg magasabb összeget.

Azt tudom, hogy aki GYES-en van az ezzel egy időben táppénzt nem kaphat, illetve ha GYES-re és táppénzre is jogosult az ellátások között választhat és vagy az egyiket, vagy a másikat kaphatja.
De hogy van lehetőségem elmenni táppénzre? Ha kiveszem az eddigi fentmaradt szabadságomat, természetesen addig nem kapom a gyes-t és utána táppénz?

Nagyon szépen köszönöm válaszát.

Tisztelettel: V. Mariann

sortie # 2016.04.13. 12:19

Bogyóka08 2016.04.12. 17:10
Tisztelt Szakértő!
Kisfiam Május 3.-án tölti az 1 évet, a kis tesót Augusztus 2.-ára várom.
Mivel a jelenlegi szabályzat szerint 1 éves kora után Gyed folyósítása mellett vissza mehetnék dolgozni, az lenne a kérdésem, hogy Május 3.-ától igénybe vehetek táppénzt a kicsi születéséig? Ha igen, ehhez milyen papírokat kell benyújtanom a munkáltatónak? Illetve milyen összeg alapján állapítják meg a táppénzt, valamint majd a Csed és Gyed összegét? A jelenleg folyósított Gyed összegéből, vagy a bejelentett fizetés összegéből?
Válaszát előre is köszönöm!
Szandra

Kedves Szandra!

Ön téved, a jelenlegi szabályozás szerint GYED mellett annak 1. napjától (a CSED lejártát követő naptól, azaz a gyermek féléves korától) lehet dolgozni.

Továbbra is főszabály, hogy aki GYED-en van az ezzel egyidőben táppénzt nem kaphat, illetve ha GYED-re és táppénzre is jogosult az ellátások között választhat és vagy az egyiket, vagy a másikat kaphatja.

Más a helyzet akkor, ha a GYED-en lévő biztosított–a fizetésnélküli szabadságát megszakítva-, ismét munkába áll.

Ekkor kaphatja a GYED-et és a fizetését.

Ha ez idő alatt keresőképtelenné válik akkor pedig kaphatja a GYED-et és (a fizetés helyett, keresetpótló juttatásként) a táppénzt.

A táppénzt a munkabéréből, illetve a munkaszerződésében meghatározott bérből számolják, a GYED összege soha nem alapja a táppénznek.

További kérdéseivel a lakóhelye szerinti illetékes kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályához fordulhat.

Az Ebtv. értelmében –egyben figyelemmel a közigazgatás szolgáltató jellegére is- az egészségbiztosítónak, és/vagy a társadalombiztosítási kifizetőhelyeknek –beleértve a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodáját is, mint a közszféra központi kifizetőhelyét- a dolgozók által befizetett járulékért cserébe nem csak az ellátások megállapítása és folyósítása a feladata, hanem a biztosítottak teljeskörű tájékoztatása is.

Erre hívta fel a figyelmet az Alapvető Jogok Biztosa is az OBH 135/2008 számú jelentésében, egyben javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok, azaz egészségbiztosító és a Tb. kifizetőhelyek az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak.

Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Ugyancsak a tájékoztatási kötelezettség fontosságát hangsúlyozza a KMREP (Közép-magyarországi Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) 2009 februárjában kelt, a társadalombiztosítási kifizetőhelyeknek szóló 2009/1. számú kifizetőhelyi tájékoztatója. (3.oldal)

Az 1997. évi LXXXIII. törvény 5. § értelmében az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, segítséget nyújt igénye érvényesítéséhez.

A fenti törvény végrehajtására kiadott 217/1997 (XII.1) kormányrendelet 39. § (3) szerint a kifizetőhely/egészségbiztosító az ügyfél kérelmére köteles tájékoztatást adni a megállapított pénzbeli ellátás összegének kiszámítása során figyelembe vett adatokról.

Éljen ezzel a lehetőséggel és kérje a munkáltató székhelye/telephelye szerinti megyei kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályának (leánykori nevén Megyei Egészségbiztosítási Pénztár) – vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának, mint központi TB kifizetőhelynek - a segítségét, hogy a kérdéseire a választ, illetve az igényérvényesítéshez szükséges segítséget adják meg. (Előbbi elérhetőségét a kormányhivatal, utóbbi elérhetőségét a Magyar Államkincstár weblapján találja meg. A MÁK Illetmény-számfejtési Főosztályát ezen az elektronikus címen érheti el: illetmeny@allamkincstar.gov.hu )

Ezen túlmenően kérdéseit közvetlenül is felteheti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Főosztálya munkatársainak a penzbeli@oep.hu, vagy az oep@oep.hu, e-mail címen, akik - az OEP főigazgatójának tájékoztatása szerint - készséggel állnak a biztosítottak rendelkezésére,illetve a tárgykör megjelölésével érdeklődhet a Kormányzati Ügyfélvonal 1818@1818.hu e-mail címén is.

A fenti jogszabályok és az ombudsman ezirányú javaslata alapján, valamint a közigazgatás szolgáltató jellegére hivatkozva lehetősége van továbbá arra is, hogy Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának irodavezetőjével, vagy a Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályának főosztályvezetőjével –előzetes időpont egyeztetést követően- személyesen konzultáljon.

Ezen személyes megbeszélést levélben, telefonon, vagy e-mailben Önnek kell kezdeményeznie a főosztály/iroda vezetőknél, vagy közvetlen feletteseiknél (kormánymegbízott/MÁK megyei igazgató).

Amennyiben akár a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának, mint központi kifizetőhelynek, akár a kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályának, akár a munkahelye TB kifizetőhelyi ügyintézőjének a munkájával (előírt tájékoztatás elmaradása, szükséges segítség meg nem adása, ügyintézési határidő be nem tartása, kamatfizetési kötelezettség nem teljesítése, jogorvoslati jog nem biztosítása stb.) nincs megelégedve, úgy panaszát elektronikusan az oep@oep.hu, és/vagy a penzbeli@oep.hu, ajánlott, tértivevényes levélben pedig a Budapest Váci út 73/A címre, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Főigazgatójának címezve küldheti meg.

sortie # 2016.04.13. 12:40

Mariann0715 2016.04.13. 12:45
Üdvözlöm!
Szeretnék egy kis segítséget, mert kicsit bizonytalan vagyok a dolgomban.
Nagyon sokat olvastam, több oldalon is, és mindenhol kicsit másképp írnak a kérdésemet illetően.
Jelenleg kisfiammal Gyes-en vagyok itthon.
2014 júliusában született. Mivel nem volt meg a teljes 365 napom, ezért kapom a Gyes-t 2016. február 20.-tól.
Úgy néz ki újra terhes vagyok, a 9. hétben járok jelenleg. Munkaviszonyom még fent áll, nem szüntette meg a cég ahol kisfiam születése előtt dolgoztam.
Kérdésem az lenne, hogy a második baba születése után mit tudok majd igénybe venni és mi alapján?
(T-gyás? Gyed?)
Másik kérdésem az lenne, hogy amíg a második baba megszületik addig elmehetek e táppénzre?
Vagy kivehetem-e a fent maradó szabadságomat és utána táppénz? milyen lehetőségeim vannak? Mert ugye pénzben nem mindegy, hogy csak a Gyes-t kapom vagy esetleg magasabb összeget.
Azt tudom, hogy aki GYES-en van az ezzel egy időben táppénzt nem kaphat, illetve ha GYES-re és táppénzre is jogosult az ellátások között választhat és vagy az egyiket, vagy a másikat kaphatja.
De hogy van lehetőségem elmenni táppénzre? Ha kiveszem az eddigi fentmaradt szabadságomat, természetesen addig nem kapom a gyes-t és utána táppénz?
Nagyon szépen köszönöm válaszát.
Tisztelettel: V. Mariann

Kedves Mariann!

Szakkérdésben ne fórumokon, hanem az erre kijelölt, hatáskörrel és illetékességgel rendelkező közigazgatási szervnél tájékozódjon.

CSED-re (csecsemőgondozási díj) és GYED-re (gyermekgondozási díj) főszabály szerint csak az jogosult, aki –Tbj. 5. § szerinti- biztosított és a szülést megelőző 2 éven belül rendelkezik legalább 365 biztosításban töltött nappal.

Ezen 365 napba beszámít a CSED-en, GYED-en, GYES-en töltött idő is, ha az idő alatt a munkaviszonya fennállt.

Elmegy az orvoshoz, ha Ő indokoltnak találja a keresőképtelenséget azt orvosi igazolással igazolja, azt leadja a munkáltatójánál.

Ha lejárt a GYES és az azt követő naptól keresőképtelen, akkor 9-es kód esetén ettől a naptól, 8-as kód esetén a betegszabadság lejárta után jogosult táppénzre.

Amennyiben a GYES alatt kerül keresőképtelen állományba akkor a táppénz igénylésekor le kell adni egy kérelmet, hogy élve a jogszabály által biztosított lehetőséggel a GYES és a táppénz közül a táppénzt választja.

További kérdéseivel a lakóhelye, vagy a munkáltató székhelye/telephelye szerinti illetékes kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályához fordulhat.

Az Ebtv. értelmében –egyben figyelemmel a közigazgatás szolgáltató jellegére is- az egészségbiztosítónak, és/vagy a társadalombiztosítási kifizetőhelyeknek –beleértve a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodáját is, mint a közszféra központi kifizetőhelyét- a dolgozók által befizetett járulékért cserébe nem csak az ellátások megállapítása és folyósítása a feladata, hanem a biztosítottak teljeskörű tájékoztatása is.

Erre hívta fel a figyelmet az Alapvető Jogok Biztosa is az OBH 135/2008 számú jelentésében, egyben javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok, azaz egészségbiztosító és a Tb. kifizetőhelyek az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak.

Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Ugyancsak a tájékoztatási kötelezettség fontosságát hangsúlyozza a KMREP (Közép-magyarországi Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) 2009 februárjában kelt, a társadalombiztosítási kifizetőhelyeknek szóló 2009/1. számú kifizetőhelyi tájékoztatója. (3.oldal)

Az 1997. évi LXXXIII. törvény 5. § értelmében az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, segítséget nyújt igénye érvényesítéséhez.

A fenti törvény végrehajtására kiadott 217/1997 (XII.1) kormányrendelet 39. § (3) szerint a kifizetőhely/egészségbiztosító az ügyfél kérelmére köteles tájékoztatást adni a megállapított pénzbeli ellátás összegének kiszámítása során figyelembe vett adatokról.

Éljen ezzel a lehetőséggel és kérje a munkáltató székhelye/telephelye szerinti megyei kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályának (leánykori nevén Megyei Egészségbiztosítási Pénztár) – vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának, mint központi TB kifizetőhelynek - a segítségét, hogy a kérdéseire a választ, illetve az igényérvényesítéshez szükséges segítséget adják meg. (Előbbi elérhetőségét a kormányhivatal, utóbbi elérhetőségét a Magyar Államkincstár weblapján találja meg. A MÁK Illetmény-számfejtési Főosztályát ezen az elektronikus címen érheti el: illetmeny@allamkincstar.gov.hu )

Ezen túlmenően kérdéseit közvetlenül is felteheti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Főosztálya munkatársainak a penzbeli@oep.hu, vagy az oep@oep.hu, e-mail címen, akik - az OEP főigazgatójának tájékoztatása szerint - készséggel állnak a biztosítottak rendelkezésére,illetve a tárgykör megjelölésével érdeklődhet a Kormányzati Ügyfélvonal 1818@1818.hu e-mail címén is.

A fenti jogszabályok és az ombudsman ezirányú javaslata alapján, valamint a közigazgatás szolgáltató jellegére hivatkozva lehetősége van továbbá arra is, hogy Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának irodavezetőjével, vagy a Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályának főosztályvezetőjével –előzetes időpont egyeztetést követően- személyesen konzultáljon.

Ezen személyes megbeszélést levélben, telefonon, vagy e-mailben Önnek kell kezdeményeznie a főosztály/iroda vezetőknél, vagy közvetlen feletteseiknél (kormánymegbízott/MÁK megyei igazgató).

Amennyiben akár a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának, mint központi kifizetőhelynek, akár a kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályának, akár a munkahelye TB kifizetőhelyi ügyintézőjének a munkájával (előírt tájékoztatás elmaradása, szükséges segítség meg nem adása, ügyintézési határidő be nem tartása, kamatfizetési kötelezettség nem teljesítése, jogorvoslati jog nem biztosítása stb.) nincs megelégedve, úgy panaszát elektronikusan az oep@oep.hu, és/vagy a penzbeli@oep.hu, ajánlott, tértivevényes levélben pedig a Budapest Váci út 73/A címre, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Főigazgatójának címezve küldheti meg.

Hörby # 2016.04.13. 15:08

Tisztelt Szakértő!

2016 Május 20-án lesz 1 éves a kisfiam. Szeretnék gyed mellett dolgozni. Sajnos 3 és folyamatos műszakban dolgoztam műszakvezetőként, amibe most nem tehetnek vissza. Csak 2 műszakos rendet vállalhatok.
Munkáltatóm jelezte, hogy a régi pozíciót nem tudja biztosítani, és jelenleg nincs olyan hely ahova visszatud venni. A felgyülemlett szabadságokat letöltöm, és addigra sem tud munkát biztosítani akkor végkielégítéssel megszűnhet-e a munkaviszonyom? Ha megszűnik a munkaviszony, akkor a további gyedet ki folyósítja felém? 2004-től van munkaviszonyom.

Köszönöm a segítséget!