GYED,GYES, táppénz


mangalicza # 2011.03.01. 20:16

Tisztelt Szakértő!

Nagyon fontos problémával fordulok Önhöz, mivel jelen helyzetben ötletünk sincs, hogy kihez, lehet fordulni.

A történet ott kezdődik, hogy a feleségem több éves munkaviszonnyal rendelkezett a cégénél, amikor várandós lett, és veszélyeztetett terhesként, táppénzre ment, majd 2007.08.15-én életet adott, kisfiúnknak, akivel szülés után GYED-re ment...
Amikor 2 éves lett a kisfiúnk, akkor felajánlottak a feleségemnek, egy új állást, egy egészen más cégnél, mint addig, és 2009.08.16-ai dátummal kilépett a munkahelyéről, és másnap (2009.08.17) belépett a másik céghez, főállásban, mint cégvezető, de emellett GYES-en maradt, mivel gyermekünk asztmás, ezért tartósan betegnek minősül.
Eddig rendben is volna, de ismét gyermeket vártunk, és 2010 júniusában, ismételten veszélyeztetett terhesként táppénzre ment, majd 2011.01.15-én megszületett második kisfiúnk.

Feleségem cége 2011.01.20-től felszámolás alatt áll...

Jelenleg TGYÁS-t kap, de elindítottuk a TGYÁS lejáratakor igényelhető GYED kérelmet, amit a KMREP azonnal vissza is dobott, azzal a címszóval, hogy nem jogosult a GYED-re.
Kikerekedett szemekkel hívtuk az illetékes hivatalt telefonon, hogy mi az oka annak, hogy nem jogosult a GYED-re. Erre azt a választ kaptuk, hogy 2011 januárban, bejött egy új jogszabály, ami szerint a GYES mellett végzett munka, nem minősül munkavégzésnek, és feleségem, a jogszabályok szerint, nem biztosított, tehát nem kaphat GYED-et sem, hanem csak az alanyi jogon járó GYES-re jogosult.

A kérdéseim a következők lennének:

1, Miért nem lehet erről sehol olvasni?
2, A GYES mellett ledolgozott munkaidő egész tartamára fizetett a cég, mindenféle járulékot, adót, tb-t... akkor mi az, hogy nincs 365 biztosított napja, ami alapján meghatározzák a GYED-et?
3, Kihez, hova lehet ezzel fordulni, akinél nem csukott szemek, és zárt fülekre találunk?
4, Lehet-e valami féle ellátást igényelni a GYES mellé, ugyanis a GYES összege nevetséges, viszont nekünk havi 120.000ft-os hitelt kell törleszteni, ami a GYED, és az én keresetemből még kivitelezhető, de a GYES összegével, totál bukta!

Glória13 # 2011.03.01. 21:16

Köszönöm, Kedves Dödölle1!

Méltányosságból igénybe vehető pénzbeli ellátások
50. § (1) Az egészségbiztosítási szerv – az E. Alap éves költségvetésében meghatározott keretek között – méltányosságból terhességi-gyermekágyi segélyt, gyermekgondozási díjat és táppénzt akkor állapíthat meg a biztosított részére, ha a biztosított az ahhoz szükséges biztosítási idővel nem rendelkezik.

Láttam itt a fórumon, és már máshol is olvastam, hogy vannak ilyen jogi hézagok, és lehetőségek, mint pl. álláskeresési járadékot igényelni, ami biztosított státuszt ad, és úgy igényelni a GYED-et.
Esetemben, ha sikerülne semmissé tétetni a méltányossági határozatot, lehetne-e ezzel valamit kezdeni? A gyerek 2,5 hónap múlva már egy éves lesz, de még mindig kaphatnék két éves koráig havi 40.000,- Forinttal többet, mint amennyi a GYES összege.
Ez is nagyon sokat számítana nekünk, a szociális helyzetünket tekintve.
Másik szempont, hogy ha csak baleseti egészségügyi ellátásra jogosít a GYES, akkor nagy bajban vagyok, mert két térd, egy váll és egy csukló röntgen, esetleg műtét van kilátásban, emellett sürgős fogászati ellátásra lenne szükségem, de a fogak megmentésével, nem sürgősségi likvidálásával... :)

Főszabály szerint jogosult alanyi (állampolgári) jogon a szülés napjától GYES-re, amennyiben ilyen ellátást igényel. Az igénylésnél hivatkozzon arra, hogy a GYED kérelmét jogerősen csak most utasították el, ezért azt visszamenőleg a szülés napjától kéri!!!

GYES igényt a Magyar Államkincstárnál terjesztheti elő.

Első levelemben írtam, hogy 2010. szeptember 30-ig még TGYÁS-on voltam, tehát tíz nappal a határozott idejű munkaszerződésem lejárta után szűnt meg.
Akkor nem október 1-től kell a GYES-t igényelnem?
Hogyan kérhetem a szülés napjáig visszamenőleg, ha részesültem egy másik ellátásban?
Éppen ez zavarta össze az ügyintézőt is első körben, mert úgy gondolta, hogy aki TGYÁS-ra jogosult volt, annak még jár a GYED is, és a régi törvény vonatkozik rá.

Üdvözlettel: Glória

safner # 2011.03.02. 07:04

Szia! 2011.03.29-én várom harmadik gyermekemet,je­lenleg is dolgozom, és igényeltem a gyest munka mellett.Igényelheti-e a nagyszülő a gyest 04.01-től ha én már terhességi gyermekágyi segélyben részesülök?Mikor mondjam le a gyest a Mák.-nál?Át lehet-e iratni a gyest a férjem nevére 03.31-ig?Előre is köszönöm a válaszod!

Dödölle1 # 2011.03.02. 07:26

Glória13

1. Az észrevétel jogos, természetesen a THGY lejártát követő naptól kaphat csak GYES-t.

Jó, ha tudja, hogy a GYES-t legfeljebb csak 2 hónapra visszamenőleg lehet érvényesíteni. Ezért javasoltam hivatkozni a késedelmes GYED döntésre, mint objektív okra. Lásd 1998. évi LXXXIV. tv. 37. §.

2. „Másik szempont, hogy ha csak baleseti egészségügyi ellátásra jogosít a GYES, akkor nagy bajban vagyok, mert két térd, egy váll és egy csukló röntgen, esetleg műtét van kilátásban, emellett sürgős fogászati ellátásra lenne szükségem, de a fogak megmentésével, nem sürgősségi likvidálásával… :)

A GYES egészségügyi szolgáltatásra jogosít, nem pedig csak baleseti eü-i szolgáltatásra!

3.„Esetemben, ha sikerülne semmissé tétetni a méltányossági határozatot, lehetne-e ezzel valamit kezdeni?

Nem látok olyan okot, ami miatt "semmissé lehetne tenni a méltányossági határozatot"...

(Ebtv. 77.§. 2) A méltányossági jogkörben hozott határozat ellen nincs helye fellebbezésnek. A méltányossági jogkörben hozott határozat bírósági felülvizsgálatát kizárólag semmisségére hivatkozva lehet kérni.

4.Láttam itt a fórumon, és már máshol is olvastam, hogy vannak ilyen jogi hézagok, és lehetőségek, mint pl. álláskeresési járadékot igényelni, ami biztosított státuszt ad, és úgy igényelni a GYED-et.
Esetemben, ha sikerülne semmissé tétetni a méltányossági határozatot, lehetne-e ezzel valamit kezdeni?

Álláspontom szerint nem. GYED-re főszabály szerint az a biztosított szülő jogosult, aki a szülést megelőző 2 éven belül legalább 365 napon át biztosítva volt. Kiemelném, hogy a 365 napnak a szülést megelőző 2 éven belül kell meglenni!!!
ezt a hiányt utólag, álláskeresési járadékkal nem tudja pótolni!

Kivétel az apa. Az apa is igényelhet GYED-et, ha a jogosultsági feltételekkel rendelkezik. Nála nem a szülés, hanem az igénylés napja számít, azaz az igénylést megelőző 2 éven belül kell, hogy legalább 365 napon át biztosított legyen.

5. Kérdéseit javasolom szakemberrel, ha lehet a REP PEEO Osztályvezetőjével átbeszélni.

Glória13 # 2011.03.02. 08:51

Kedves Dödölle1!

Még egyszer hálásan megköszönöm a figyelmét és a részletes válaszát.

Álláspontom szerint nem. GYED-re főszabály szerint az a biztosított szülő jogosult, aki a szülést megelőző 2 éven belül legalább 365 napon át biztosítva volt. Kiemelném, hogy a 365 napnak a szülést megelőző 2 éven belül kell meglenni!!!
ezt a hiányt utólag, álláskeresési járadékkal nem tudja pótolni!

Igazából ezt nagyon jól tudom, már akkor tudtam, amikor nem engedtem meg a szülésindítást április 29-én...
Akkor még bíztam abban, hogy menni fog a természetes szülés csodája...
A lényeg inkább az a kérdésemben, hogy ha az álláskeresési járadék ideje alatt lett volna beadva a méltányossági kérelem, (figyelembe véve, hogy annak a biztosítottnak jár, akinek nincs meg a szabályban előírt biztosított napja a GYED elbírálásához,) akkor sikerülhetett volna. A méltányosság. Mert a szülést megelőző két éven belül 306 nap az akkor sem semmi, (éppen emiatt hívott fel egy ügyintéző a REP-től, ismét bíztatva, hogy kérelmezzek még) most így annyit fogok kapni, mint valaki, aki sosem dolgozott, mert nem akart. Tulajdonképpen fájlalom a hiábavaló igyekezetemet. Nagyon igyekeztem.

Mindent köszönök.
Minden jót kívánok.
Üdvözlettel: Glória13

Dödölle1 # 2011.03.02. 10:41

Glória13

Az álláskeresési járadékban részesülő személy a Tbj. 5. §. értelmében biztosított.

Aki viszont álláskeresési járadékban részesül GYED-et nem kaphat, csak ha ezen ellátást a GYED ideje alatt szünetelteti. Ha viszont szünetelteti az idő alatt nem biztosított.

Ismét javasolom, hogy szíveskedjen a problémáját személyesen megbeszélni a REP PEEO osztályvezetőjével, vagy az Ön által hivatkozott ügyintézővel.„éppen emiatt hívott fel egy ügyintéző a REP-től, ismét bíztatva, hogy kérelmezzek még

Valószínűleg a kolléga indokolni is tudja, hogy mit, mikor és miért kérelmezzen.....

Mami09 # 2011.03.02. 12:07

Tisztelt Sazkértő!

2000-től határozatlan idejű szerződéssel dolgoztam 2009 január közepéig. Bruttó bérem 210.000Ft volt.
2009.01 közepétől táppénzen voltam egészen 2009.06.12-ig, kislányunk születéséig.
2009.06.12-2009.11.26-ig TGYS kaptam, majd 11.27-től GYED-en vagyok.
A kistesó születésének várható időpontja 2011.04.06.

Kérdésem az lenne, hogy ha megszületik a kistesó, akkor jobban járok-e, ha rögtön lemondom a gyed-et és megigénylem a tgys-t, vagy inkább vegyem igénybe a gyed-et az első gyermekem két éves koráig és csak onnan igényeljem a második szülöttre a tgys-t? Hogyan járok jobban anyagilag?

Segítségét előre is köszönöm! Üdv.

kukori! # 2011.03.02. 14:01

Tisztelt Szakértő!Folyamatos munkavoszonnyal rendelkezem.2011.02.22-én lejárt a GYED-em,a MÁK-hoz benyujtottam a kérelmet a GYES-hez és itt merül fel a kérdésem.Most derült ki,hogy úton van a második gyermekünk,amit terveztünk.Ezekután a GYES-t fogom kapni,de ha (előreláthatólag novemberben) megszületik a kistestvér,milyen juttatásokat kapok/kaphatok,ill.azokat miből számítják ki.Válaszukat előre is tisztelettel köszönöm!

Pankanett # 2011.03.02. 20:13

Kedves Szakértők, Fórumozók!
A segítségeteket szeretném kérni az GYES melletti munkavállalással kapcsolatban. Március 31-ig lehet GYES mellett dolgozni teljes munkaidőben, utána dönteni kell, hogyan tovább. Mivel vezetői beosztásban vagyok, így a részmunkaidő kizárt részemről, viszont ha lemondok a GYES-ről, már nem élvezek védettséget. Azaz, ha a munkáltatóm úgy gondolja, megszüntetheti a munkaviszonyomat. Ha ez megtörténik, lehet újra igényelni a GYES-t, vagy ez a lemondással automatikusan elúszott? Mit tanácsoltok ezzel kapcsolatban? Köszönöm szépen a segítséget!

nandy # 2011.03.02. 21:03

Nem kell már gyes a védettséghez, a gyermek 3 éves koráig + 30 napig védelem alatt állsz. FEltéve, hogy korábban te mentél fiz.nélkülire a gyermekkel.

nandy # 2011.03.02. 21:04

kukori: ha egyébként van biztosítási jogviszonyod (munkaviszony, vállalkozói jogviszony stb.), akkor járni fog a TGYÁS és a GYED.

nandy # 2011.03.02. 21:06

Mami: nagy valószínűséggel a TGYÁS és a GYED alapja is a szerződés szerinti béred lesz (ha a szülésig GYED-en maradsz), így ebben nem lesz változás.
De mivel nem lesz 180 bérezett napod, ezért a TGYÁS összege is max. a minimálbér kétszeresének 70%-a lehet, akárcsak a mostani GYED-edé. Tehát nincs jelentősége annak, hogy GYED helyett TGYÁS-t igényelj.

szoszy # 2011.03.03. 00:24

Tisztelt Szakértők!

Szeretném a segítségüket kérni,2006 augusztus óta folyamatos munkaviszonyom van egy multinacionális cégnél.2010.június 16-tól kerültem táppénzre (bruttó 218.000 Ft/hó bérezés),ezt megelőzően kétszer voltam (2010.februárben 3 napot,2010.májusában 4 napot táppénzen),de tudomásom szerint 15 nap betegszabadság jár.2011 február 11-re voltam kiírva és 2011 január 13-ig voltam táppénzen,onnantól 2011 január 14-től pedig már tgyáson.A baba korábban január 22-én megérkezett.Jelenleg február hónapra 80.000 Ft-ot utaltak tgyás címen.Megkeresésükre a munkáltatóm közölte,hogy pár nap hiányában nincs meg a 180 napom a magasabb összegű tgyás megállapításához,és így csak a jelenlegi minimálbér kétszeresének 70%-át fogom kapni.De emellett bentmaradt 10 nap szabadságom a tavalyi évben.Emellett megjegyezték,hogy miért szültem meg korábban és miért nem kerestem őket többször ezzel kapcsolatosan,mert már semmit nem lehet tenni.A kérdésem az lenne,hogy ez valóban így van-e?Vagy esetleg van-e számomra valami kiskapu?És jogos-e,hogy ilyenkor a beosztottnak kell érdeklődni és nem pedig a személyügyes kollégának tájékoztatni?Előre is köszönöm!
T.R.Anikó

Sziszi33 # 2011.03.03. 11:58

Tisztelt szakértő!
2005 júliusában mentem Tgyásra
2006 novemberétől Gyes mellett munkavégzésbe kezdtem, 2007 áprilisától megint Tgyásra kerültem,Gyedem a maximális volt és 2010 áprilisáig Gyest kaptam,2010 szeptemberéig fizettem magam után a TB-t majd munkanélkülire kerültem ,amit 2011 júniusáig kapok,közben újra babát várunk aki elvileg 2011 júliusában érkezik! Kérdésem az lenne,hogy nekem most akkor mi fog járni,gyed vagy csak gyes? És ha esetleg most elmennék TP-re nem járnék-e jobban?

Válaszát előre is köszönöm!

Borsika82 # 2011.03.03. 13:31

Tisztelt Szakértők!

A következő kérdésben szeretném a segítségüket kérni:

2007. jan. 03-tól határozott idejű közalkalmazotti kinevezésem van, amit minden év aug. 31-én hosszabbítanak. Közölték velem, hogy idén ezt nem tudják újra hosszabbítani. Ha a szerződése lejárta előtt várandós lennék, mi és milyen összeg illetne meg engem. Bruttó 155.000 Ft-tal vagyok bejelentve.

Ha lejár a szerződésem a táppénz ideje alatt és nem találok magamnak új munkahelyet, akkor szülés után mire számíthatok?
Előre is köszönöm a segítséget!

kukori! # 2011.03.03. 13:57

Tisztelt Szakértő!Köszönöm gyors válaszát és elnézést kérek az értetlenségért,de még mindig nem tudom,hogy miből is számítják a TGYÁS-t és a GYED-et.Na és felmerült még egy kérdés,hogy járok jobban.Ha maradok GYES-en,vagy ha táppénzre megyek a terhesség ideje alatt.(Előzmény:
Folyamatos munkavoszonnyal rendelkezem.2011­.02.22-én lejárt a GYED-em,a MÁK-hoz benyujtottam a kérelmet a GYES-hez és itt merül fel a kérdésem.Most derült ki,hogy úton van a második gyermekünk,amit terveztünk.Ezekután a GYES-t fogom kapni,de ha (előreláthatólag novemberben) megszületik a kistestvér,milyen juttatásokat kapok/kaphatok,i­ll.azokat miből számítják ki.)Mégegyszer elnézést és köszönöm válaszuk!

Kirtan # 2011.03.03. 19:34

Kedves nandy!

Köszönöm a gyors válaszodat. Sajnos el kellett mennem táppénzre, valahogy ki kéne várnom, hogy 12 hetes legyen a baba. Azért fordulok ismét hozzád, mert kérdeztem a munkaügytől pár dolgot, de nem tudtak válaszolni, sőt még arra is én hívtam fel a figyelmüket, amit év elején TE írtál, hogy változtak a táppénz szabályok, gyes melletti munkavégzés esetén.
A kérdéseim ezek voltak:
a 180 bérezett napba beleszámít a gyed után kivett, felhalmozott szabadság?
Mivel állandó délelőtt dolgozom 8 órában így szinte állandóan bruttó 110 000.- körül van a fizetésem.Ebből a szempontból mindegy hogy az idei vagy a tavalyi évet veszik alapul.
Azt is kérdeztem, hogy gyes mellett elmehetek e táppénzre, de ezt se tudták megmondani, mindig valami ledolgozott 1 napot akarnak tavalyról, de amennyire én tudom, a felhalmozott szabit kötelezően ki kell venni, vagy nem? Csak azután lehet ledolgozott napom. Ha végig táppénzen maradnék, akkor is le kell mondanom a gyesről? Vagy a táppénzt 6 órába fogják számolni?
Előre is köszönöm a választ, remélem nem voltam nagyon szétszórt az írásban.

salome21 # 2011.03.03. 19:58

Tisztelt szakértő.
Segítséget szeretnék kérni.Eu-s állampolgár vagyok Magyarországra jöttem férjhez,az esküvőnk óta Magyarországon élünk.A férjem dolgozik én sajnos nem tudtam elhelyezkedni mert első hónapban terhes maradtam,nehéz terhesség után 7 hónapra megszületett a kisfiam aki kettős állampolgár.Én még nem kaptam meg az állampolgárságot ,folyamatban van.Othol rokkant nyugdíjat kapok (dolgoztam is)és biztosított vagyok,Magyarországon csak sürgősségi ellátásra vagyok jogosult EU-s egészségügyi kártyával. Akartam fizetni itt is a biztosítást de mivel még nem voltam egy éve regisztrálva az országban a minimálbér 50% kellett volna fizetnem,ezt pedig nem engedhettem meg magamnak egy fizetésből harmad magammal.A gyerek születését követően a férjem elment Egerbe a legközelebbi kincstárhoz érdeklődni a méltányossági gyes és családi pótlék ügyében,ahol azt a felvilágosítást kapta hogy mivel rokkant nyugdíjat kapok és van más jövedelmem ,ellenben nincs egészség biztosításom Magyarországon,nincs jogom gyeshez. Haza utaztam és érdeklődtem othol,ott jogos vagyok erre az ellátásra,beadtam az íratokat,ahova kellett a férj munkahelyétől egy igazolás,amely alapján rájöttek hogy nem ott élünk......Nyilatkozat a férjemtől hogy Magyarországon nem veszünk igénybe semmi juttatást a gyermek után...stb.A gyerekem közben betöltötte a 8 hónapot és a mai napig még sehonnan egy forintot sem kapott ! A múlt héten Budapesti kincstár nemzetközi ügyekkel foglalkozó osztálya megkeresett bennünket levélben, az én hazám "kincstára"érdeklődött náluk hogy valóban nem kértünk e itt semmit a gyerekre? Vissza írtam,ide is kellett nyilatkozat,munkahelyi igazolás....2 napja felhívtak,hogy Magyarországon is jogos vagyok ellátásra,ha itt élünk,miért nem kértem itt? Kérjek othol igazolást arról hogy mikor adtam be a kérelmet és visszamenőleg megadják Magyarországon,és visszaírnak a megkereső államnak hogy kapom itt.Nekem mindegy hol adják ,mert kb ugyanakkora az összeg ,de nem szeretnék két szék között a pad alá kerülni! Valóban jogosult vagyok e egészség biztosítás nélkül ,és ha nem vagyok magyar állampolgár,és nem is dolgoztam a baba születése előtt Magyarországon, méltányossági gyesre? Ha igen akkor ezt miért nem mondták meg Egerben megspórolhattam volna több többszáz km-es utat egy alig 2 kg picur babával!Hova forduljak a kérelemmel,oda nem akarok ahonnan már egyszer elhajtottak? Lehet e Budapesten beadni ahol már tudnak az ügyemről a nemzetközi ügyekkel fogl. osztályon?Köszönettel Éva

salome21 # 2011.03.03. 19:58

Tisztelt szakértő.
Segítséget szeretnék kérni.Eu-s állampolgár vagyok Magyarországra jöttem férjhez,az esküvőnk óta Magyarországon élünk.A férjem dolgozik én sajnos nem tudtam elhelyezkedni mert első hónapban terhes maradtam,nehéz terhesség után 7 hónapra megszületett a kisfiam aki kettős állampolgár.Én még nem kaptam meg az állampolgárságot ,folyamatban van.Othol rokkant nyugdíjat kapok (dolgoztam is)és biztosított vagyok,Magyarországon csak sürgősségi ellátásra vagyok jogosult EU-s egészségügyi kártyával. Akartam fizetni itt is a biztosítást de mivel még nem voltam egy éve regisztrálva az országban a minimálbér 50% kellett volna fizetnem,ezt pedig nem engedhettem meg magamnak egy fizetésből harmad magammal.A gyerek születését követően a férjem elment Egerbe a legközelebbi kincstárhoz érdeklődni a méltányossági gyes és családi pótlék ügyében,ahol azt a felvilágosítást kapta hogy mivel rokkant nyugdíjat kapok és van más jövedelmem ,ellenben nincs egészség biztosításom Magyarországon,nincs jogom gyeshez. Haza utaztam és érdeklődtem othol,ott jogos vagyok erre az ellátásra,beadtam az íratokat,ahova kellett a férj munkahelyétől egy igazolás,amely alapján rájöttek hogy nem ott élünk......Nyilatkozat a férjemtől hogy Magyarországon nem veszünk igénybe semmi juttatást a gyermek után...stb.A gyerekem közben betöltötte a 8 hónapot és a mai napig még sehonnan egy forintot sem kapott ! A múlt héten Budapesti kincstár nemzetközi ügyekkel foglalkozó osztálya megkeresett bennünket levélben, az én hazám "kincstára"érdeklődött náluk hogy valóban nem kértünk e itt semmit a gyerekre? Vissza írtam,ide is kellett nyilatkozat,munkahelyi igazolás....2 napja felhívtak,hogy Magyarországon is jogos vagyok ellátásra,ha itt élünk,miért nem kértem itt? Kérjek othol igazolást arról hogy mikor adtam be a kérelmet és visszamenőleg megadják Magyarországon,és visszaírnak a megkereső államnak hogy kapom itt.Nekem mindegy hol adják ,mert kb ugyanakkora az összeg ,de nem szeretnék két szék között a pad alá kerülni! Valóban jogosult vagyok e egészség biztosítás nélkül ,és ha nem vagyok magyar állampolgár,és nem is dolgoztam a baba születése előtt Magyarországon, méltányossági gyesre? Ha igen akkor ezt miért nem mondták meg Egerben megspórolhattam volna több többszáz km-es utat egy alig 2 kg picur babával!Hova forduljak a kérelemmel,oda nem akarok ahonnan már egyszer elhajtottak? Lehet e Budapesten beadni ahol már tudnak az ügyemről a nemzetközi ügyekkel fogl. osztályon?Köszönettel Éva

mangalicza # 2011.03.04. 08:33

Tisztelt Szakértő!

Nagyon fontos problémával fordulok Önhöz, mivel jelen helyzetben ötletünk sincs, hogy kihez, lehet fordulni.

A történet ott kezdődik, hogy a feleségem több éves munkaviszonnyal rendelkezett a cégénél, amikor várandós lett, és veszélyeztetett terhesként, táppénzre ment, majd 2007.08.15-én életet adott, kisfiúnknak, akivel szülés után GYED-re ment…
Amikor 2 éves lett a kisfiúnk, akkor felajánlottak a feleségemnek, egy új állást, egy egészen más cégnél, mint addig, és 2009.08.16-ai dátummal kilépett a munkahelyéről, és másnap (2009.08.17) belépett a másik céghez, főállásban, mint cégvezető, de emellett GYES-en maradt, mivel gyermekünk asztmás, ezért tartósan betegnek minősül.
Eddig rendben is volna, de ismét gyermeket vártunk, és 2010 júniusában, ismételten veszélyeztetett terhesként táppénzre ment, majd 2011.01.15-én megszületett második kisfiúnk.

Feleségem cége 2011.01.20-től felszámolás alatt áll…

Jelenleg TGYÁS-t kap, de elindítottuk a TGYÁS lejáratakor igényelhető GYED kérelmet, amit a KMREP azonnal vissza is dobott, azzal a címszóval, hogy nem jogosult a GYED-re.
Kikerekedett szemekkel hívtuk az illetékes hivatalt telefonon, hogy mi az oka annak, hogy nem jogosult a GYED-re. Erre azt a választ kaptuk, hogy 2011 januárban, bejött egy új jogszabály, ami szerint a GYES mellett végzett munka, nem minősül munkavégzésnek, és feleségem, a jogszabályok szerint, nem biztosított, tehát nem kaphat GYED-et sem, hanem csak az alanyi jogon járó GYES-re jogosult.

A kérdéseim a következők lennének:

1, Miért nem lehet erről sehol olvasni?
2, A GYES mellett ledolgozott munkaidő egész tartamára fizetett a cég, mindenféle járulékot, adót, tb-t… akkor mi az, hogy nincs 365 biztosított napja, ami alapján meghatározzák a GYED-et?
3, Kihez, hova lehet ezzel fordulni, akinél nem csukott szemek, és zárt fülekre találunk?
4, Lehet-e valami féle ellátást igényelni a GYES mellé, ugyanis a GYES összege nevetséges, viszont nekünk havi 120.000ft-os hitelt kell törleszteni, ami a GYED, és az én keresetemből még kivitelezhető, de a GYES összegével, totál bukta!

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/16/4958#…

sziszi1977 # 2011.03.04. 10:23

Tisztelt Szakértő!

Segítségt szeretnék kérni! Köztisztviselő vagyok 4 és fél éve. Szeretném megtudni, hogy táppénz, GYÁS, GYES, GYED igénybevétele alatt elbocsájthatnak-e? Annak tekintetében kérdezem, hogy tudom közszolgálati jogviszonyt a munkáltató felmentéssel indokolás nélkül megszüntetheti, ha jól tudom május 31-ig él így a törvény. Második gyermekünket tervezzük és nagyon zűrös lett a munkahelyem, kérdezni sem merek!Köszönettel: Sziszi

nandy # 2011.03.06. 11:42

mangalicza:

Kissé zavaros, amit írsz. Ha a felaséged az új cégben cégvezető lett, az még önmagában nem eredményez biztosítási kötelezettséget.
A biztosítási jogviszony akkor jön létre, amikor ténylegesen munkába áll, ez az ami 2011-től bekerült a Tbj-be, de előtte is alkalmazták.

Arról nem írsz, hogy a feleséged ténylegesen dolgozott-e, és azt milyen jogviszonyban tette. Munkaviszony, megbízás, ha megbízás, akkor mennyi volt a megbízási díja?

A gyes melletti munkavégzés egyébként biztosításnak számít.

PKKata # 2011.03.07. 13:13

Tisztelt Szakértők!
Biztosan volt már szó a korábbiakban az én problémémról, de annyi hozzászólás van, hogy nem találtam pont ilyen "paraméterekkel" rendelkező hozzászólót. A problémám a következő lenne, amelynek megoldásához tanácsot szeretnék kérni:
8 hetes várandós vagyok, várhatóan október közepén fogok szülni, de közben június 30-án lejár a határozott idejű közalkalmazotti munkaviszonyom (addigra leszek kb. 24 hetes/5,5 hónapos), amelyet várhatóan a terhesség miatt nem fognak meghosszabbítani (2009 októbere óta dolgozom). Az lenne a kérdésem, hogy hogyan járnék a legjobban, hogyan kaphatnék TGYÁS-t? Olvastam a passzív táppénzről, majd a munkanélküli segélyről, de ez valóban "csak" ennyi lenne? Munkanélküli biztosítottság esetén a mn. segély havi összegétől függ majd a TGYÁS összege, vagy az előtte lévő két év átlagkeresetétől?
Köszönettel:
Kata

Dödölle1 # 2011.03.08. 13:11

salome21

A múlt héten Budapesti kincstár nemzetközi ügyekkel foglalkozó osztálya megkeresett bennünket levélben, az én hazám „kincstára“ér­deklődött náluk hogy valóban nem kértünk e itt semmit a gyerekre? Vissza írtam,ide is kellett nyilatkozat,mun­kahelyi igazolás…2 napja felhívtak,hogy Magyarországon is jogos vagyok ellátásra,ha itt élünk,miért nem kértem itt?

Lehet e Budapesten beadni ahol már tudnak az ügyemről a nemzetközi ügyekkel fogl. osztályon?Köszönet­tel Éva

A koordinációs rendelet alapján folyósított ellátáshoz nagyon kevesen értenek, az ügy speciális voltára tekintettel az elbírálásssal kapcsolatos hatáskör nem véletlenül lett az országban egy helyre, a MÁK Nemzetközi Kapcsolatok Osztályához telepítve.

Javasolom, hogy kérdéseit a fent megjelölt hivatal ügyintézőjének tegye fel, mivel kérdéseire érdemben Ő, illetve kizárólag ezen hivatalban tudnak válaszolni.

Az nem kérdés, hogy a hatályos EU koordinációs rendeletek értelmében ha itt élnek és a férje itt biztosított innen jogosultak családtámogatási ellátásokra, azonban az, hogy az "otthoni" rokkant nyugdíj kizáró tényező-e arra sajnos nem tudok válaszolni.

Üdv. :)

Picur23 # 2011.03.08. 13:19

Jó napot!

Abszolút teljesen kétségbe vagyok esve kérem valaki segítsen!

A mai nap felhívtam a munkáltatómat keveselve a gyed összegét.
Minek után felhívott és közölte, hogy vissza szednie egy csomó pénzt mert a tényleges ledolgozott 162 napból kell hogy kiszámítsa a tgyást a gyedet.
A kórtörténet kb annyi, hogy 2010 január 4.-én szültem előző évben dolgoztam ugyan de elmentem terhességi táppénzre. Az ő állítása szerint 162 napom volt ténylegesen ledolgozva. Szerintem kevesebb de ez már részletkérdés. Úgy tudom, ha 180 ténylegen ledolgozott napok nincsenek meg egy évre visszamenőleg sem akkor ami a szerződésben van megadva havi heti napi illetve órabérként azt kell alapul venni. mit csináljak hová tudok ezzel fordulni?
Üdvözlettel Piroska