GYED,GYES, táppénz


nandy # 2010.09.16. 10:51

szelati:

Ha a munkáltató nem TB-kifizetőhely, akkor törvényi kötelessége 3 napon belül továbbítani a REP felé az igénylést! Ha ezt elmulasztja, valóban csak egyet tehettek: írásban bejelentitek a REP-nek, hogy a munkáltató nem hajlandó... Az nagy tévedés, hogy csak hosszú idő múlva születik eredmény!

Az ügyvezető nem akkor kerül bajba, ha aláírja az igényt, hanem pont akkor, ha a tv.-ben foglalt kötelezettségének nem tesz eleget!

nandy # 2010.09.16. 10:48

henri:

GYES, GYED, stb... soha nem lehet más ellátásnak az alapja! A TGYÁS alapja a szabadságra, és a ledolgozott időre járó bér lesz.

A GYED-re való jogosultsághoz kell 365 nap biztosítási idő. A GYED alapjához elég 180 nap jövedelem az igénylés évét megelőző évben és/vagy az igénylés évében. Ha a TGYÁS miatt nem lesz 180 bérezett nap (a TGYÁS idejével együtt meglenne), akkor a TGYÁS alapjául vett jövedelem lesz a GYED alapja is.

szelati # 2010.09.16. 09:47

Sziasztok!

Röviden a problémám:

Feleségem most gyesen van, a 2. baba év végén születik meg. A cégnél ahol jelenleg is munkaviszonyban van, ügyvezető és tulajdonosváltás is volt (ugyanaz a személy). A cég jelenleg nem működik. Nagy nehezen megtaláltuk az új üv-t, hogy majd írja alá a tgyás és a gyed igényléséhez szükséges papírokat amikor aktuális lesz. Közölte hogy ő nem fog semit aláírni, nem akar bajba kerülni miatta.
Mit lehet tenni ilyen esetben, ha nem írja alá, nem kapunk tgyást és gyedet.
Az Oep elindítja a cég hivatalos megkeresését, de csak akkor amikor már jogosultak leszünk a tgyás és gyed igénylésére, de addig nem kapunk semmit, amíg le nem zárul a folyamat, ami igen hosszú időt vesz igénybe. Ha nem találják az ügyvezetőt vagy megtalálják de ekkor sem írja alá a papírokat, akkor mit tehetünk?
Kérem segítségeteket, hogyan lehetne megoldani ezt az ügyet, biztosan van erre jogi lehetőség, ami nem évekig tart.
köszönöm

henri # 2010.09.15. 10:33

Üdv Minenkinek. A gyedhez szükséges 1év munkaviszonyba beleszámít e az összegyült szabadság amit a gyed után vettem ki. Most dolgozom és kapom a gyest is. A gyes beleszámit a ha lenne 2. Baba? Tehát a fizetésem+gyes után kapnám a gyedet meg a tgyást? Illetve a gyed összegét naptári év szerinti kereset vagy a teherbeesés elötti 365nap jövedelmet nézik? Köszönöm.

nandy # 2010.09.14. 16:19

bejja76: A munkáltató jogutód nélküli megszűnésével a te munkaviszonyod is megszűnt már akkor.
Nézd meg a cégjegyzékben, hogy mi történt a céggel (és mikor).

www.cegjegyzek.hu

bejja76 # 2010.09.14. 16:17

Tisztelt szakértö Igen úgy tudom hogy jogutód nélkül szünt meg a cég . az elsö évben még a könyvelö jelentkezett az adozás miatt de már az sem . Azt sem tudom ha lejár a gyed a munkaviszony megszüntéröl ki fog keresni. kérdésem lenne még hogy a gyes mellet hány orás munkát lehet vállalni? Köszönöm a válaszokat.

nandy # 2010.09.14. 16:12

Nem kötelező egyben kivenni. Ezt praktikusan úgy lehet megtenni, hogy megszakítod a keresőképtelenséget. :)

karatnai # 2010.09.14. 15:16

Jaj, nagyon köszönöm, örvendek, hogy ez most így időben kiderült. :-))))

Gondolom nem kötelező egyben kivennem a 15 nap betegszabadságot, mert azt pl. előre tudom, hogy okt. 1-jén is mennem kell orvoshoz, tehát szeretnék bent hagyni néhány napot.

nandy # 2010.09.14. 13:10

Szept. 29-ig kaphatod a betegszabadságot (a keresőképtelenség első 15 munkanapjára). A betegszabadságot a munkáltató fizeti, itt nincs a táppénzhez hasonló korlátozás.

Táppénzigénylésnél be kell adni az ún. foglalkoztatói igazolást, és azon jelölni kell, ha gyes-t, gyet-et stb. kapsz. Azért nem kértek még ilyen nyilatkozatot tőled, mert a táppénzt csak a betegszabadság lejárta után lehet igényelni.

karatnai # 2010.09.14. 12:54

Szept. 9.-e óta vagyok táppénzen, de ez most betegszabadság.
Ezt is a minimálbér után számfejtik vagy a tényleges bérem után?

Én csak azt nem tudom, hogy hol futnak össze a szálak, hogy én gyesen is vagyok és táppénzen is, mert 2 külön intézmény számfejti és sehol sem kértek erre vonatkozóan nyilatkozatot tőlem.

Ez csak költői kérdés volt, mert a héten még maradok táppénzen, orvosi vizsgálatok miatt, de utána akkor visszamegyek ledolgozni a hiányzó napokat, hogy ez ne legyen gond.

nandy # 2010.09.14. 12:43

Igazad van, leginkább arra koncentráltunk, hogy mi lesz a táppénz, és főleg a TGYÁS és GYED alapja...

GYES mellett sajna bejön a minimálbéres korlát (ha nincs 180 bérezett napod). Gyes mellett az előnyszabály nem érvényes.

karatnai # 2010.09.14. 12:26

Kedves Nandy,
köszönöm.

Én is számoltam, hogy nem lesz meg a 180 napom, ám előzőleg azt írtad, hogy esetemben az előnyszabályt alkalmazzák (tehát a 2007-es évi keresetet veszik alapul, ami a tgyásom és gyedem alapja is volt), ugyanis azért nincs meg a 180 napom, mert 2008.január 27-én szültem és azért voltam itthon tgyáson, gyeden, majd ápr.2-ig gyesen.

Ha ez mégsem így lenne, akkor jó lenne időben tudni, mert a munkáltatóm visszavesz arra a kis időre adminisztrációs munkára, amíg meglesz a 180 napom.

Köszönöm a segítséget,
karatnai

nandy # 2010.09.14. 12:04

szolkata:

•igaz-e, ha én kérem a gyes-t, és a gyerek miatt táppénzre kell mennem, akkor a min.bér után kapom a táppénzt?

Igen, legfeljebb a minimálbér után. Ha a szerződés szerinti béred ennél kevesebb, akkor az az alap.

•a nyugdíjas mama is kérheti-e a gyes-t helyettem?

Kérheti. De érdemes meggondolni azt, hogy ha gyes igénybevétele nélkül végzel munkát, akkor (a táppénzes időszakok kivételével) nem fogsz felmondási védelem alatt állni!

•ha a mama kapja a gyes-t, attól én eljöhetek a gyerek betegsége miatt táppénzre, és ha igen, akkor a fizetésem után kapom a táppénzt?

Nem. GYÁP-ot az kaphat, aki a gyes-t kapja.

•hány nap a munkába állástól számított biztosítási jogviszony, hogy a következő gyerekkel a fizetésem után kapjam az ellátásokat?

Erre nehéz válaszolni konkrét dátumok nélkül, de főszabály szerint legalább 180 bérezett nap kell az igénylés évében, és/vagy az azt megelőző évben. Nem számít bérezett napnak a táppénzes időszak.

nandy # 2010.09.14. 12:00

tü85:

A GYED miatt mindenképpen munkanélkülire kellene menned!

Arra kell figyelned majd, hogy az álláskeresésit csak a szülés napjával, vagy még egy-két nappal később mondd le, hogy a szülés napján legyen aktív biztosításod. Értelemszerűen így a TGYÁS-t nem a szülést megelőzően, nem is a szülés napjától, hanem 1-2 nappal későbbi időponttól kell igényelni.

A TGYÁS lejárta után pedig vissza kell menni pár nap álláskeresésire, és utána igényelheted a GYED-et.

nandy # 2010.09.14. 11:57

bejja76:

Ha megszűnt a munkahelyed, akkor hova akarsz visszamenni? Mit értesz megszűnés alatt? A munkáltatód szűnt meg jogutód nélkül?

nandy # 2010.09.14. 11:55

Ez azt jelenti, hogy

  • április 2-től szept. 8-ig voltál szabin, ez 160 nap, tehát 160 napig kaphatod a táppénzt. De a táppénzt megelőzően az első 15 munkanapra betegszabadság jár, amit a munkáltatód fizet, és összegszerűen a munkabér 70%-a. Nagyjából úgy számolom, hogy a szülésig kitart a táppénz. Ha előbb szűnik meg a jogosultság, de max. 28 nappal a szülés előtt, akkor a táppénz után rögtön kérheted a TGYÁS-t.
  • mivel nem lesz 180 bérezett napod (csak 160), ezért legfeljebb a minimálbér lehet a táppénzed alapja.
nandy # 2010.09.14. 11:49

karatnai:

Gondolom ez csak abban az esetben van így, ha valaki csak gyesen van és nem dolgozik.

Nem! GYES mellett csak az kaphat táppénzt, aki dolgozik is (vagy fizetett szabin van stb...). Ha valaki továbbra is otthon van, fizetés nélküli szabin, az a gyes mellett nem jogosult táppénzre.

Eb. tv. 39. § (2) Az, aki egyidejűleg gyermekgondozási segélyre, gyermeknevelési támogatásra (a továbbiakban együtt: gyermekgondozási támogatás) és az (1) bekezdés szerinti ellátásokra is jogosult, választása szerint csak az egyik ellátást veheti igénybe, kivéve azt a személyt, aki gyermekgondozási támogatás igénybevétele mellett munkát vállal és keresőképtelenségére tekintettel táppénzre vagy baleseti táppénzre jogosult.

49. § (1) A gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás vagy az ápolási díj mellett munkát végző biztosítottra a táppénzre vonatkozó rendelkezéseket azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy441

  1. a táppénzfolyósítás időtartamának megállapításánál biztosítási időként csak a gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás vagy az ápolási díj folyósításának időtartama alatt biztosítási jogviszonyban töltött napokat lehet figyelembe venni,442
  2. a táppénz összegének megállapításánál a biztosítási jogviszonynak az a) pontban meghatározott időtartam alatt elért, biztosítási jogviszonyból származó pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelmet kell figyelembe venni a 48. §-ban foglaltak szerint.443
nandy # 2010.09.14. 11:44

beneczke:

A következő GYÁS és GYED alapja is a szerződés szerinti béred lesz, de maximum a minimálbér kétszerese.

Új kérdező # 2010.09.14. 11:41
nandy # 2010.09.14. 11:40

Léda521:

Kaptál választ a másik topikban.:)

szolkata # 2010.09.14. 11:34

Tisztelt Cím!

Én 2010. október 18.-tól nem leszek gyeden, a kisebbik fiam ekkor kezdi a bölcsit.
Kérdések:

  • igaz-e, ha én kérem a gyes-t, és a gyerek miatt táppénzre kell mennem, akkor a min.bér után kapom a táppénzt?
  • a nyugdíjas mama is kérheti-e a gyes-t helyettem?
  • ha a mama kapja a gyes-t, attól én eljöhetek a gyerek betegsége miatt táppénzre, és ha igen, akkor a fizetésem után kapom a táppénzt?
  • hány nap a munkába állástól számított biztosítási jogviszony, hogy a következő gyerekkel a fizetésem után kapjam az ellátásokat?

Válaszukat előre is köszönöm!

tü85 # 2010.09.14. 11:18

Tisztelt Szakértő!

2008-ban diplomáztam le nappali tagozaton és 2008 december 15.-étől 2010 augusztus 31.-ig folyamatos munkaviszonyom volt.

Sajnos olyan helyzetbe kerültem, hogy augusztus 31.-én megszüntették a határozott idejű szerződésem, mivel tudták, hogy tehes vagyok. Mivel sejtették velem, hogy nem hosszabbítják meg a szerződésem ezért és augusztus 5.-én táppénzre mentem. Jelenleg még passzív táppénzen vagyok. A legutóbbi vizsgálaton azt mondta az orvos, hogy november 10.-e kölül várható a szülés. Azt szeretném kérdezni, hogy ha én most elmegyek egy hónap munkanélkülire akkor jogosult leszek a gyed-re vagy csak a gyes-t igényelhetem? Vagy ha igényelném a terheságyi segélyt mi van ha nem szülök meg a 4 héten belül?
Ön szerint mit tehetnék, hogy agyagilag a jobban járjak?

Válaszát előre is köszönöm. Tündi

bejja76 # 2010.09.14. 09:36

Tisztelt szakértő. Amikor én terhes lettem megszünt a munka helyem de én még állományban maradtam most szeptember 30-án járle a gyed. már igényeltem a gyest. ilyenkor mi a helyzet a munkáltatoval a gyerek 3 éves koráig állományban maradok vagy a gyed lejártával megszünik a munka viszonyom?

karatnai # 2010.09.14. 09:25

Kedves Nandy!

Múltkor már kaptam segítő válaszokat a kérdéseimre.
Szeretnék még egy kérdést föltenni.

Olvastam, hogy gyes alatt nem lehet táppénzre menni, ill. nem ajánlott.

Gondolom ez csak abban az esetben van így, ha valaki csak gyesen van és nem dolgozik.

Én április 2-ától szabadságon voltam szept. 8-ig, azóta táppénzen, és leszek is a gyerek megszületéséig, 2011.febr.15-ig.

Úgy értelmeztem, hogy nem kell lemondanom vagy átadnom a gyest. Remélem jól értettem :-)))

Előre is nagyon köszönöm a segítséget!:-)

benecke # 2010.09.14. 09:14

Tisztelt Hölgyem / Uram!
A következő kérdésem lenne Önhöz. Jelenleg GYED-en vagyok, mely 2011.április 30.-ával jár le. Közben teherbe estem és nagyon úgy néz ki, hogy május közepén fog megszületni a harmadik gyermekem. Azért kérem a segítségét, mert nem akarok az utolsó pillanatban szembesülni azzal, hogy mit tehettem volna ha előbb utánajárok a dolgoknak. Kérdésem egyszerű, hogyan járok jobban anyagilag?
Milyen lehetőségeim vannak, hogy a következő szülés után ne a minimum GYÁS-t illetve GYED-et kapjam, hanem legalább annyit mint az előző gyermekem esetében.
Vissza kell mennem dolgozni, vagy a GYED lejárta után rögtön mehetk GYÁS-ra?
Várom tanácsaikat, és nagyon köszönöm előre is együttműködésüket és segítségüket:
Üdvözlettel:
Ovádi Réka