GYED,GYES, táppénz


anne01 # 2010.06.27. 08:16

Encsa

Nem 180 nap munkaviszonyra lesz szükséged, hanem min. 185-re.

patakizs # 2010.06.27. 08:18

Tisztelt Szakértők!

2008 december 10-én született kisfiam, vele jelenleg GYED-en vagyok. 2010 novemberétől állok újra munkaviszonyba, jövő évben tervezzük a kistesót. Az egyik kérdésem az lenne, hogy jól tudom-e, hogy 180 nap munkaviszony elég hozzá, hogy a TGYÁS alapja ismét az előző évi jövedelem legyen, tehát ha pl. májusban kistesó születne, akkor az idei év alapján (GYED) számít-e a TGYÁS. A másik dolog az, hogy a cég, ahol dologozom, kötött a nevemre egy 5 éves biztosítást, ami idén járt le, ebből fizettem adót, TB-t, stb. Ez beleszámít-e a jövő évben születendő kistesó után járó TGYÁS-ba, illetve utána a GYED-be?
És még egy utolsó kérdés: ha a kisfiam után kapok GYES-t, akkor jól tudom, hogy az első 180 napban táppénz egy igen alacsony összeg lesz, tehát elképzelhető, hogy meg se éri GYES-t igényelni?

iszki # 2010.06.27. 08:25

Tisztelt Szakértő!

Összetett problémával fordulok Önhöz!
Feleségem kölcsönzött munkaerőként, határozatlan idejű szerződéssel dolgozik/dolgozott 2006 októbere óta a kölcsönbevevő által biztosított munkahelyen.
Közel két hete megindult egy létszámleépítés, mert a helyi irodát be akarják zárni. Az állományban lévőket ’rendkívüli felmondással’ küldték el, olyan okokra hivatkozva, amelyet az állományosok megtámadtak a munkaügyi bíróságon.
Ez véleményem szerint csoportos létszámleépítés, aminek meg vannak a külön szabályai, de ez gondolom a kölcsönzöttekre, nem vonatkozik.
A kölcsönzött állománynak egyszerűen, péntek délután azt mondták, hogy megszüntetik a szerződést a kölcsönbe adó céggel, akik egy közös megegyezéses felmondást akartak aláíratni vele. Még nem írt alá semmit.
A feleségem terhes, kérdéseim a következők lennének:

  • Jár-e a kölcsönzött munkaerőnek több mint három éves munkaviszony után végkielégítés?
  • Jár-e a terhesség alatti felmondási védelem a kölcsönzött munkaerőnek?
  • Ha most munkanélküli lesz, hogy alakulnak a GYED és GYES számításának módjai, egyáltalán jogosult-e majd így, munkanélküliként, ha 2011 februárra várjuk a babát?
  • Menjen el esetleg betegszabadságra?

Az én olvasatomban, az Alkotmánybíróság döntése alapján, mindazok a jogok megilletik Őt, mint az állományban levőket.

Jól látom?

Köszönöm a válaszát!

Encsa # 2010.06.27. 10:11

Szóval magyarul akkor mint egyetemista nem kapnék semmiféle segélyt az államtól, ha gyermeket szeretnék vállalni egyetemi tanulmányaim alatt, erről van itt szó. Ez elég szomorú. Inkább támogatni kellene a fiatalokat a gyermekvállalásban, nem pedig akadályozni. Nem fogok tudni teljesíteni 180 munkavállalói napot az elkövetkezendő minimum 6 évben. Ugyanis addig tart a képzésem. Tehát akkor marad az a lehetőségünk, hogy szülök egy gyereket, és a saját, összespórolt kis pénzünkből élünk.

Dödölle1 # 2010.06.27. 10:57

Encsa

2010.06.27. 12:11 Szóval magyarul akkor mint egyetemista nem kapnék semmiféle segélyt az államtól, ha gyermeket szeretnék vállalni egyetemi tanulmányaim alatt, erről van itt szó. Ez elég szomorú. Inkább támogatni kellene a fiatalokat a gyermekvállalásban, nem pedig akadályozni. Nem fogok tudni teljesíteni 180 munkavállalói napot az elkövetkezendő minimum 6 évben. Ugyanis addig tart a képzésem. Tehát akkor marad az a lehetőségünk, hogy szülök egy gyereket, és a saját, összespórolt kis pénzünkből élünk.Encsa -----------
Nem, ezt félreérted.

Az államtól kapsz a szülés után egyszeri anyasági támogatást, havi rendszerességgel családi pótlékot és GYES-t. Ezek un. állampolgári jogon járó ellátások.

A GYES (ami egy viszonylag alacsony összeg) helyett az, aki meghatározott időn át dolgozott és járulékot fizetett ezért "cserébe" kaphat a szülést követően 168 napig THGY, a 169. naptól pedig a gyermek 2 éves koráig GYED ellátást, amely összeg függ a munkabértől, így heti 40 órás jogviszony esetén több, mint a GYES összege.

(Az elmúlt héten egy kérdezőnek részletes választ adtam a THGY, GYED, GYES,abyasági támogatás és csp. ellátásokkal kapcsolatban, azt javasolom visszalapozni és elolvasni.)

Amennyiben az apa rendelkezik a szükséges feltételekkel, úgy a GYED-et Ő is megigényelheti a jogosultsággal nem rendelkező anya helyett.

Ezen túlmenően további részletes tájékoztatásért célszerű a REP PEEO-t, valamint a MÁK CSt. Irodavezetőt is felkeresni. Ennek módjáról szintén a hozzászólásaim többségének a végén olvashatsz részletesen.

Tekintettel arra, hogy a Szegedi Tudomány Egyetem Jogi Karán folyik társadalombiztosítási képzés -mint az egyetem hallgatója- nyugodtan felkeresheted az illetékes tanszéket, ahol minden tb-vel kapcsolatos kérdésedre tudnak válaszolni. (Több, a gyakorlatban a TB-nél -OEP, REP, ONYFF, MÁK stb.- dolgozó oktató jár le Szegedre Budapestről, akik naprakész ismeretekkel rendelkeznek az egészségbiztosítás pénzbeli ellátások jogosultsági feltételeiről....)

Üdv. :)

Encsa # 2010.06.27. 14:07

Köszönöm a választ, ez már jobban hangzik :) Szerencsére párom fel tudja venni a támogatásokat, így úgy néz ki meg tudjuk majd oldani a dolgokat. A jogi kart pedig feltétlenül felkeresem, mert még van néhány kérdésem. Személyesen kit kereshetek ott?
Előre is köszönöm a választ!

Dödölle1 # 2010.06.28. 06:20

A választ külön mailben elküldtem.

Dödölle1 # 2010.06.28. 08:22

patakizs 2010.06.27. 10:18

Tisztelt Szakértők!

2008 december 10-én született kisfiam, vele jelenleg GYED-en vagyok. 2010 novemberétől állok újra munkaviszonyba, jövő évben tervezzük a kistesót.

Az egyik kérdésem az lenne, hogy jól tudom-e, hogy 180 nap munkaviszony elég hozzá, hogy a TGYÁS alapja ismét az előző évi jövedelem legyen, tehát ha pl. májusban kistesó születne, akkor az idei év alapján (GYED) számít-e a TGYÁS.

Nem, ez így ebben a formában nem igaz. Amennyiben 2011-ben szül és 2010-ben van 180 napi jövedelme (Önnek nincs, hiszen 2010. novemberig GYED-en lesz) akkor a THGY alapja a 2010-ben elért jövedelem.

Az Ön esetében a THGY alapja a THGY kezdő napjától visszafelé számított 180 napi jövedelme lesz, ha 2010. novenbertől a THGY igényléséig lesz 180 bérezett napja.

A másik dolog az, hogy a cég, ahol dologozom, kötött a nevemre egy 5 éves biztosítást, ami idén járt le, ebből fizettem adót, TB-t, stb. Ez beleszámít-e a jövő évben születendő kistesó után járó TGYÁS-ba, illetve utána a GYED-be?

A THGY és a GYED alapja a pénzbeli egészségbiztosítási járulékköteles jövedelem. Amennyiben az Önnek kifizetett biztosítási díj után kötelező ezen pénzbeli egészségbiztosítási járulékot megfizetni, úgy az ellátás alap lehet, ha viszont nem, úgy nem számít be a THGY és GYED alapjába.

És még egy utolsó kérdés: ha a kisfiam után kapok GYES-t, akkor jól tudom, hogy az első 180 napban táppénz egy igen alacsony összeg lesz, tehát elképzelhető, hogy meg se éri GYES-t igényelni?

Azt, aki GYES mellett dolgozik és megbetegszik megilleti a GYES mellett a táppénz ellátás is, ami mindaddíg, amíg nincs 180 bérezett napja a GYES melletti keresőtevékenységéből kifolyólag valóban egy viszonylag alacsony összeg (esetében, tételezve, hogy legalább 2008-tól jelenleg is fennáll a jogviszonya és nem "P" GYED-ben részesül a minimálbér 60%-a), illetve táppénz csak annyi napra folyósítható ahány napot a GYES mellett dolgozott. (Lásd Ebtv. 49.§.)

Más a helyzet akkor, ha a GYED után csak GYES-t kap és nem megy vissza dolgozni. Ebben az esetben a GYES alatt nem kaphat még táppénz ellátást is. (Kettős folyósítás tilalma Lásd Ebtv. 39.§.)

Amennyiben veszélyeztetett terhes és az Önnek kedvezőbb kérheti a GYES helyett a táppénz ellátást. Lásd Ebtv. 39.§.)

39. § (1) Az, aki ugyanazon biztosítási jogviszony alapján egyidejűleg táppénzre vagy baleseti táppénzre és terhességi-gyermekágyi segélyre, illetőleg gyermekgondozási díjra is jogosult, választása szerint csak az egyik ellátást veheti igénybe.

(2) Az, aki egyidejűleg gyermekgondozási segélyre, gyermeknevelési támogatásra (a továbbiakban együtt: gyermekgondozási támogatás) és az (1) bekezdés szerinti ellátásokra is jogosult, választása szerint csak az egyik ellátást veheti igénybe, kivéve azt a személyt, aki gyermekgondozási támogatás igénybevétele mellett munkát vállal és keresőképtelenségére tekintettel táppénzre vagy baleseti táppénzre jogosult.

39/A. § (1) Az egészségbiztosítási pénzellátás (terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj, a táppénz) összegének megállapításánál jövedelemként azt az összeget kell figyelembe venni, amely után a biztosított pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett volt.

49. § (1) A gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás vagy az ápolási díj mellett munkát végző biztosítottra a táppénzre vonatkozó rendelkezéseket azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy

  1. a táppénzfolyósítás időtartamának megállapításánál biztosítási időként csak a gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás vagy az ápolási díj folyósításának időtartama alatt biztosítási jogviszonyban töltött napokat lehet figyelembe venni,
  2. a táppénz összegének megállapításánál a biztosítási jogviszonynak az a) pontban meghatározott időtartam alatt elért, biztosítási jogviszonyból származó pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelmet kell figyelembe venni a 48. §-ban foglaltak szerint.

Javasolom, hogy kérdéseivel keresse fel a REP PEEO Osztályvezetőjét, aki szóban sokkal részletesebb tájékoztatást tud adni mind a jogosultsági, mind a választási, mind pedig az összegszerűségre vonatkozó kérdéseire.

Végül néhány hasznos információ (egy régebbi hozzászólásomból), hátha tudod használni most, vagy egy későbbi ügyedben:

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP = Regionális Egészségbiztosítási Pénztár; a REP az OEP, azaz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár területi szerve) az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, megbízási szerződés, szigorú számadású jövedelemigazolások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, - ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki érdemi felelős választ tud adni a kérdéseidre, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását később, az igényelbírálás során felülbírálhatja, megváltoztathatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő válasz helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez….
(Az osztályvezető –távolléte estén a helyettese- felkereshető a hivatalában személyesen, illetve elérhető telefonon, vagy e-mail útján.)

Szintén kevesen tudják, hogy kérésre a REP, azaz a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, Terhességi Gyermekágyi Segély (THGY, TGYS, vagy mások a GYÁS rövidítést használják) és a Gyermekgondozási Díj (GYED) ellátásait.
Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:
Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás - az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP), külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is. Ez 2009.08.15-től jogi normaként is megjelent, hatályba lépett. (Lásd a Magyar Közlöny 2009/115 számát, valamint a 217/1997 (XII.1) Kormányrendelet 39.§. új, (3) bekezdését.)

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) területi szervének, azaz a REP, ezen belül a Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a REP Igazgatójától kérjen írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan (milyen módszerrel, mely rendszeres, illetve nem rendszeres jövedelmek, valamint mely jogviszonyok figyelembevételével és milyen mértékkel) számolták ki az egészségbiztosítási pénzellátásait.

Nagyon röviden és hangsúlyozva, hogy a teljesség igénye nélkül én ennyit tudtam segíteni. Remélem rajtam kívül más hozzászóló is tud érdemi tanácsot adni.
Üdv. :)

Sylvie1987 # 2010.06.28. 09:07

Üdvözlöm!
Érdeklődi szeretnék hogy gyed mellett kaphatom-e az árvasági ellátást?köszönöm

eszter78 # 2010.06.28. 12:44

Tisztelt Szakértő Úr/Hölgy!

TGYÁS-val kapcsolatban lenne kérdésem!Úgy olvastam,h az előző évi jövedelem szolgál alapul a tgyás számításában!Én előző évben egyéni vállalkozó voltam és nem minden hónapban tudtam fizetni magam után a járulékos költségeket!130ezer Ft-val voltam bejelentve a vállalkozásomba!Tavaly szeptember 27-től viszont alkalmazotti munkakörbe kerültem egy céghez,majd megszakítás nélkül januárban egy másik céghez ahol 220.000 bruttó a bérem!Ez év november 3-ra vagyok kiírva!Kérdésem az lenne,h ez az év beleszámít a tgyás alapba,vagy lehet e kérvényezni,h számítson bele?
Tisztelettel várom válaszukat!

nandy # 2010.06.28. 13:35

A TGYÁS-t mindenképpen a 2009. évi jövedelem alapján fogják megállapítani, mert a biztosítási jogviszonyod folyamatos, és volt tavaly 180 bérezett nap.

A GYED-et viszont a 2010. évi jövedelem után fogják megállapítani (feltéve, hogy kb. június 28-ig nem mész táppénzre).

tmade # 2010.06.28. 17:45

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni.
Tb kifizető helyen dolgozom 5 hónapja, úgyhogy még nem vagyok mindennel tisztában.
Ha anyuka 2. gyermekre igényli a tgyást május 20-ától, de nyilatkozza, hogy 1. gyermekkel apuka volt gyesen, akkor ugye megkeresést írok a MÁK felé és kérem őket, hogy igazolják, hogy apuka mikortól mondta le a gyest.
Ha hónap végéig nem jeleznek vissza többszöri megkeresésre sem akkor mit tehetek?
Egyesek szerint addig nem utalhatom, amíg nem tudom meg, hogy a gyest mikortól nem kapja, mások szerint viszont tb kifizetőhely lévén nem maradhat anyuka ellátatlan.
Azt mondják esetleg előleget kellene utalnom. Az mit jelent? Táppénzként számfejtek valamit?
Válaszotokat előre is köszönöm.

tombercsi # 2010.06.28. 19:24

Kedves Tanácsadók!

2001. szept. óta közalkalmazott vagyok, határozatlan idejű szerződéssel. 2007. októberében mentem táppénzre terhesen, 1. gyermekem 2008. jan. 12-én született. Azóta tgyáson, gyeden, jelenleg gyesen vagyok és várandós a kistesóval, a szülés várható időpontja 2011. február 3. (Az első gyereknél a bruttó 133.000 Ft bérből számított gyedem 75 ezer Ft körül volt, azóta a fizetésem kb. br. 6000-el emelkedett.)
Miből számolják esetemben a második gyermeknél a tgyást ill. a gyedet? Próbáltam utánajárni, de nem igazodok ki, nem egyértelmű, hogy a későbbi tgyás és gyed számításánál mikor kapok nagyobb összeget, ha most gyesen maradok még szülésig vagy ha kiveszem a szabadságaimat (39 nap), majd táppénzre megyek szülésig?

Köszönöm válaszukat, üdvözlettel: tombercsi

Dödölle1 # 2010.06.29. 06:57

tmade 2010.06.28. 19:45
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni.
Tb kifizető helyen dolgozom 5 hónapja, úgyhogy még nem vagyok mindennel tisztában.
Ha anyuka 2. gyermekre igényli a tgyást május 20-ától, de nyilatkozza, hogy 1. gyermekkel apuka volt gyesen, akkor ugye megkeresést írok a MÁK felé és kérem őket, hogy igazolják, hogy apuka mikortól mondta le a gyest.
Ha hónap végéig nem jeleznek vissza többszöri megkeresésre sem akkor mit tehetek?
Egyesek szerint addig nem utalhatom, amíg nem tudom meg, hogy a gyest mikortól nem kapja, mások szerint viszont tb kifizetőhely lévén nem maradhat anyuka ellátatlan.
Azt mondják esetleg előleget kellene utalnom. Az mit jelent? Táppénzként számfejtek valamit?
Válaszotokat előre is köszönöm.
tmade 2010.06.28. 19:45

Válaszok:

  1. Igen, szükséges az igazolás, mivel a T. 39.§ szerint a szülők közös háztartásában élő gyermekek után egyidejűleg -a szülők választása szerint- csak egy ellátás vehető igénybe.
  2. Tekintettel az R. 1. § (9)-re a megkeresés formája végzés (belföldi jogsegély, válaszadási határidő 5 munkanap).

3.Amennyiben a válasz többszöri felszólításra sem érkezik meg célszerű telefonon felhívni a MÁK Cst. Irodavezetőt és kérni, hogy utasítsa az ügyintézőjét a jogszabály betartására, a válasz megadására. Hiányában a REP PEEO Osztályvezetőjéhez lehet fordulni kérve, hogy a kifizetőhelyen hatósági cél ellenőrzést kezdeményezve a szükséges okmányt szerezzék be, illetve szólítsák fel a közigazgatási szervet a jogkövetésre.
(A gyorsabb ügyintézést elősegítheti, ha az igazolást faxon (is) elküldik a részedre. )

4.Egy harmadik megoldás a helyes. Az igényt a MÁK által kiadott hatósági igazolvány megérkezéséig a Ket. szerinti módon fel kell függeszteni.

Előleget nem adhatsz, mivel ha az apa kapja a GYES-t az anya THGY-ra nem jogosult. (Előleget akkor adunk, ha az összeg megállapításához nincs elég adat. Pl. ha az előző mtató által kiadott Jövedelemigazolás nem áll rendelkezésre előleg adható a rendelkezésre álló (pl. jelen mtatónál elért) jövedelem, vagy a minimálbér stb. alapján....) Fontos! Előleg esetén a kifizetőhelyi ügyintéző köteles határozatot hozni. A határozatban az ügyféllel közölni kell, hogy miért csak előleggel kapja az ellátást. Lásd T. 61. § (4)

  • Az anyuka maradhat ellátatlan mindaddíg, amig teljes bizonyossággal megállapítható, hogy jogosult-e az igényelt ellátásra azzal, hogy az ügyintézési idő 22 munkanap, ami indokolt esetben 1x meghosszabbítható, illetve amelybe nem számítanak bele a a Ket. (2004. évi CXL. tv.) 33. § által felsorolt időtartamok.

Mindezeken túl az ügyfelet megilleti a tisztességes ügyintézés és a határidőben hozott döntés joga (Ket. 4.§), illetve természetesen mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az ügyfél megélhetése ne kerüljön veszélybe, ugyanakkor figyelemmel kell lenni arra is, hogy az igény elbírálása jog és szakszerű módon történjen, annak keretében ne kerüljön sor jogalap nélküli kifizetésre. Ez utóbbi esetén ugyanis elsődlegesen a kifizetőhelyi ügyintéző vonható felelősségre.

5. Tisztázandó még, hogy a THGY igénylésével együtt benyújtottak-e hozzád GYES lemondó nyilatkozatot. Amennyiben igen, úgy a T. 39. § (6) és az R. 25/B § alapján kell eljárnod.

6. További kérdéseiddel érdemes a REP PEEO-hoz fordulni, illetve tanulmányozni az OEP Kifizetőhelyi tájékoztatót.

7. T. alatt mindíg a az Ebtv-t (1997. évi LXXXIII. tv) R. alatt pedig a 217/1997 (XII.1.) kormányrendeletet értjük.

Üdv. :)

nandy # 2010.06.29. 09:07

tombercsi:

Ha kiveszed a szabikat, akkor a TGYÁS alapja a szabadságra fizetett bér lesz (de max. a minimálbér kétszerese). Ha nem veszed ki, akkor pedig a szerződés szerinti béred (de max. a minimálbér kétszerese).
GYED alapja pedig mindkét esetben az előző GYED-ed alapjául vett összeg.

Mint láthatod, nagy különbség nincs a két variáció között.

tombercsi # 2010.06.29. 09:30

Kedves Nandy! Köszönöm a válaszodat! Akkor is gy van, ha a szabadságom mindössze 39 nap, utána pedig szülésig táppénzen lennék (a munkám jellege miatt)?

Ez a része "Ha kiveszed a szabikat, akkor a TGYÁS alapja a szabadságra fizetett bér lesz " azért nem egyértelmű, mert az új szabályok szerint 365 nap biztosítotti jogviszony kell a gyedhez, tehát nekem ez nem lenne már meg szülésig, ha ismét állományba vetetem magam (szabi, táppénz). Vagy valamit félreértek?

nandy # 2010.06.29. 10:02

utána pedig szülésig táppénzen lennék (a munkám jellege miatt)?

nem teljesen, mert akkor a betegszabadságra kapott 70%-os bér lehúzná a TGYÁS alapját.

Vagy valamit félreértek?

Igen.

nandy # 2010.06.29. 10:49

Kedves Dödölle!

Ezt a szabályt hogyan kell értelmezni?

Eb. tv. 42/B. § (2) Abban az esetben, ha a gyermekgondozási díjra jogosult a jogosultság megszerzésekor vagy azt megelőző 2 éven belül jogosult volt gyermekgondozási díjra, a gyermekgondozási díj folyósításának időtartama nem lehet rövidebb a korábbi gyermekgondozási díj (1) bekezdés alapján megállapított időtartamánál, és ezen gyermekgondozási díj folyósításának időtartama nem hosszabbodik meg a korábbi terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély jogosultsági idejével.

Dödölle1 # 2010.06.29. 11:29

Kedves Dödölle!

Ezt a szabályt hogyan kell értelmezni?

Eb. tv. 42/B. § (2) Abban az esetben, ha a gyermekgondozási díjra jogosult a jogosultság megszerzésekor vagy azt megelőző 2 éven belül jogosult volt gyermekgondozási díjra, a gyermekgondozási díj folyósításának időtartama nem lehet rövidebb a korábbi gyermekgondozási díj (1) bekezdés alapján megállapított időtartamánál, és ezen gyermekgondozási díj folyósításának időtartama nem hosszabbodik meg a korábbi terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély jogosultsági idejével.

Válasz:

Kedves Nandy!

Tárgyban 2010.05.18-án megjelent, dr. Rendek Vilma mb. Főigazgató Asszony 10041/2010 számú körlevele (készítette Soltész Lászlóné), amely körlevél megküldésre került valamennyi REP Igazgatója és Ügyfélkapcsolati Igazgatóhelyettese részére.

Ez alapján a REP PEEO Osztályvezetők külön körlevélben tájékoztatták a TB Kifizetőhelyeket a 2010.05.01-től hatályba lépett jogszabály gyakorlati alkalmazásáról.

Ezen OEP körlevél kérdésedre (az idézett szakasz magyarázataként) a következő, példákkal ellátott választ tartalmazza:

„„42/B. § (2) Abban az esetben, ha a gyermekgondozási díjra jogosult a jogosultság megszerzésekor
vagy azt megelőző 2 éven belül jogosult volt gyermekgondozási díjra, a gyermekgondozási
díj folyósításának időtartama nem lehet rövidebb a korábbi gyermekgondozási
díj (1) bekezdés alapján megállapított időtartamánál, és ezen gyermekgondozási díj
folyósításának időtartama nem hosszabbodik meg a korábbi terhességi-gyermekágyi segély,
gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély jogosultsági idejével.”

Ha a gyermekgondozási díj megállapított időtartamának lejártát követően a biztosított szülő
két éven belül ismét jogosult gyermekgondozási díjra, az újabb gyermekgondozási díj
folyósításának időtartama a korábban folyósított gyermekgondozási díj időtartamával
egyezik meg, kivéve, ha a korábbi gyermekgondozási díj folyósítását követően a jogosult
további biztosításban töltött időt szerzett.

Ilyen esetben az újabb gyermekgondozási díj
időtartama a korábbi gyermekgondozási díj lejártát követően szerzett biztosítási idővel
meghosszabbodik.

Nem hosszabbítja meg az újabb gyermekgondozási díj időtartamát a
terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj és a gyermekgondozási segély
folyósításának időtartama.

Ha a biztosított a gyermekgondozási segély folyósítása mellett munkát végez, a fenti rendelkezést
azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a gyermekgondozási segély folyósításának
tartama alatt biztosítási jogviszonyban töltött napokat figyelembe kell venni a gyermekgondozási
díj időtartamának megállapításánál.

Példák:
1./
2009.01.01-től biztosított nő első gyermeke 2010.05.25-én született. Terhességi gyermekágyi
segélyt kapott 2010.05.25-től 2010.11.08-ig. 2010.11.09-től gyermekgondozási díjban
részesül 509 napra 2010.11.09-től 2012.04.01-ig. 2012. 04.02-től 2012.05.24-ig gyesben
részesül. Ismét szül: 2012.05.25-én.

Terhességi-gyermekágyi segélyben részesül
2012.05.25-től 2012.11.08-ig. Gyermekgondozási díjat igényel 2012.11.09-től.

A gyermekgondozási
díjra jogosultság időtartama 509 naptári nap.

Magyarázat:

Mivel a biztosított nő az első gyermek utáni gyermekgondozási díjra jogosultsághoz 509
nap előzetes biztosítási idővel rendelkezett, és a gyermekgondozási díj lejártát követően
nem szerezett újabb biztosítási időt, (hiszen az első gyermek után folyósított gyermekgondozási
segély és a második gyermekre tekintettel folyósított terhességi-gyermekágyi segély
időtartama nem hosszabbítja meg a biztosítási időt) ezért a második szülése alapján igényelt
gyermekgondozási díjra jogosultság időtartama megegyezik a korábbi gyermekgondozási
díjra jogosultság idejével.

2.példa/
A 2008.12.31-től biztosított nő első gyermeke 2010.05.25-én született. Terhességi gyermekágyi
segélyt kap 2010.05.25-től 2010.11.08-ig. 2010.11.09-től gyermekgondozási díjban
részesül 510 napra 2010.11.09-től 2012.04.02-ig. 2012. 04.03-től 2012.05.24-ig először
betegszabadságon lesz, ezt követően táppénzben részesül (52 nap).

Ismét szül:
2012.05.25-én. Terhességi-gyermekágyi segélyben részesül 2012.05.25-től 2012.11.08-ig.
Gyermekgondozási díjat igényel 2012.11.09-től. A gyermekgondozási díjra jogosultság
időtartama 510+52=562 naptári nap.

Magyarázat:

A biztosított nő az első gyermek utáni gyermekgondozási díjra jogosultsághoz 510 nap
előzetes biztosítási idővel rendelkezett, azonban a gyermekgondozási díj lejártát követően
a betegszabadság és a táppénz folyósítás időtartamával újabb biztosítási időt szerzett, ezért
a második szülése alapján igényelt gyermekgondozási díjra jogosultság időtartama az
újabb biztosítási idővel meghosszabbodik (hiszen, ezt nem zárja ki a jogszabály).

A tájékoztató (KMREP szerinti) teljes tartalmát megtalálod az alábbi linkre kattintva:

http://www.tbinfo.eoldal.hu/…v/uploaded/8

nandy # 2010.06.30. 10:39

Kedves Dödölle!

Köszönöm a hasznos információt, alaposan át fogom olvasni :))

ferkonya # 2010.06.30. 13:13

Kedves Szakértők!

Kisfiam 2010.május 20-án betöltötte 2. életévét.Kisfiam és én magyar állampolgárok vagyunk,férjem szlovák állampolgár és Magyarországon élünk és dolgozunk.MÁK viszont elutasította a gyes kérelmemet férjem külföldi állampolgársága miatt.Holott az én nevemre kértem Gyest, Családi pótlékot ,ahogyan a gyed esetében is.

Dödölle1 # 2010.06.30. 14:03

ferkonya 2010.06.30. 15:13

Kisfiam 2010.május 20-án betöltötte 2. életévét.Kisfiam és én magyar állampolgárok vagyunk,férjem szlovák állampolgár és Magyarországon élünk és dolgozunk.MÁK viszont elutasította a gyes kérelmemet férjem külföldi állampolgársága miatt.Holott az én nevemre kértem Gyest, Családi pótlékot ,ahogyan a gyed esetében is.

  • Mit szeretnél kérdezni?
  • Amennyiben a döntéssel nem értesz egyet javasolom, hogy fellebbezd meg.
  • Érdekelne az elutasítást megalapozó jogszabályi hivatkozás(év, szám, szakasz)és a részletes indokolás.
  • Küldök egy E-mail-t ami részletesen tárgyalja az EU tagállamok munkavállalóinak családtámogatási jogosultsági feltételeit, hátha tudod használni a jogorvoslati kérelemben.

Üdv.

ivette # 2010.07.01. 10:09

ÜDVÖZLÖM!

OLYAN KÉRDÉSEM LENNE, HOGY JÖVŐ ÉVBEN 2011 BEN SZERETNÉK SZÜLNI.
AZ ÚJ RENDELETEK SZERINT 365 BIZTOSÍTOTT NAPOT KÉRNEK A GYEDHEZ.
MELYIK 365 NAPOT NÉZIK? A SZÜLÉS ELÖTTI 1 ÉVET VAGY 2 ÉVET NÉZNEK E?
ILLETVE A 365 NAPNAK EGY MUNKAHELYEN KELL HOGY LEGYEN E VAGY ÖSSZEADODIK?
ÉN UGYANIS 2009 ES ÉVBEN EGY MUNKAHELYEN DOLGOZTAM 2010 FEBRUÁRIG.
AZTÁN 2010 FEBRUÁR ÉS MÁRCIUSBAN MUNKANÉLKÜLI SEGÉLYEN VOLTAM . MAJD ÁPRILISTÓL ISMÉTELTEN DOLGOZOK.
NA MOST HA ÉN JÖVŐRE SZERETNÉK SZÜLNI AKKOR MIBŐL SZÁMÍTJÁK MAJD A GYEDET?
VÁLASZÁT ELÖRE IS KÖSZÖNÖM!
IVETT

nandy # 2010.07.01. 10:11

A szülés előtti két évet nézik, nem kell összefüggően a 365 nap.

A GYED-et főszabály szerint az előző évi jövedelemből számítják.

(U.i. kapcsold ki a CapsLock-ot, mert nem illik ordibálni...)

ivette # 2010.07.01. 10:31

bocs hogy nagy betűkkel írtam.
de szerintem itt most fontosabb dolgokról van szó.
azért köszi a válaszod.