GYED,GYES, táppénz


nandy # 2009.11.30. 11:16

Zsoffancs: a gyes mellett elmehetsz táppénzre, feltéve, hogy "dolgozol" is. Ha gyes alatt visszamész dolgozni, előbb vedd ki a szabadságaidat, és ha utána elmész táppénzre, annak első 15 munkanapját is a munkáltató fizeti még betegszabi címén. Ezek mind bérezett napnak számítanak, ez után jár táppénz. De csak annyi napra, ahányag "ledolgoztál", és a minimálbér után számolják, függetlenül a béredtől.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy amíg a gyes tart, addig a munkáltató nem küldhet el, ha ténylegesen dolgozni szeretnél, akkor köteles foglalkoztatni, vagy az állásidőre bért fizetni.

nandy # 2009.11.30. 11:18

bertusné: a munkanélküli lejárta/lemondása utáni naptól lehet igényelni a gyes-t. nem tudom, mennyi a támogatás összege, lehet, hogy gyes-sel jobban járna.
A két igénylés között lehet szünet, nem muszáj folytatólagosan igényelni.

misso # 2009.11.30. 14:28

Sziasztok! Biztos nagyon alpárinak tűnik majd a kérdésem, de egy kisebb vita alakult ki itt a munkahelyünkön a tekintetben, hogy a gyetről szóló szabály, tehát, hogy a legkisebb gyermek 8 éves koráig jár, de megszűnik akkor is, ha a legnagyobb betölti a 18 életévét, az vagylagosan értelmezendő, tehát a jogosult dönti el, hogy melyik verziót választja, vagy úgy kell értelmezni, hogy ha van mondjuk 3 gyereked 1-1 év korkülönbséggel, a legkisebb 8 életévében, akkor is megszűnik a gyet, ha a még legnagyobb is csak 11 éves? Köszi

Zsoffancs # 2009.11.30. 15:02

Szia!
Megint én. :)

"De ha gyes alatt közlik, aztán később terhes leszel, és lemondod a gyest, hogy táppénzre mehess, az már nem fog védelmet nyújtani. szerintem. Csak az az állapot, ami a közlés időpontjában fennáll."

Ha védettség esetén új jogosultságot szerzek, az miért nem él, tolódik tovább? Mármint nem az okot szeretném kérdezni, hanem,hogy mire tudok hivatkozni a kismama kolléganőimnek erről, mert az MT-ben ezt nem találtuk sajnos, ezért gondoltam, hogy ez egy más hivatkozásnál lehet.
Ez akkor csak a csoportos létszámleépítésnél van így? Mert, ha rendesen fel akarnának mondani, akkor ez nem élne, ugye, nem tehetnék meg, mert akkor az új babás dolgok is védettséget adnak?
Csoportos leépítésnél, a felmondási idő a gyes lejárta után kezdődik, de a tulajdonképpen, az értesítő átvételétől felmondás alatt állnak az érintettek és olyanok tulajdonképpen, mint akiket már ki is hajítottak, csak még nem fizették ki őket, de amúgy semmi joguk nincs?

Köszönöm nagyon a segítséged!

Zsoffancs # 2009.11.30. 18:25

A másik válaszodhoz is még felmerült további gondolatom, ami azt az esetet illeti, hogy ha az értesítés után leszek terhes és gyesen vagyok még....
akkor,ha megszületik a 2.baba, akkor vagy maradok az elsővel gyeden (ha ő még nincs 3éves) a tégyás helyett, vagy igénylem a tégyást,de kirúgnak?
de kapom a tégyást, gyedet egyáltalán, ha kirúgnak?

Zsófi

Gangi # 2009.12.01. 09:21

Sziasztok!

Már jártam itt, de most konkretizálódott helyzetem, és azt szeretném tudni, hogy jól gondolom/tudom-e a jogszabályokat, nehogy félre értsem.
Kislányom júl.-én lesz 2 éves. Ekkor visszamegyek dolgozni, és igénylem a GYES-t. Kiveszem a szabadságom, majd még dolgozok kb. 4 hónapot december végéig, hogy meglegyen a 180 nap. Eközben szeretnék teherbe esni. Majd januártól táppénzen lennék szülésig.
Ekkor a táppénz és majd a TGYÁS is a 180 napi bérem alapján számol? A GYES-t egyáltalán igényelhetem, végig? Vagy meddig lehet, és ez nem zavar be. Viszont míg nem vagyok terhes mindenképpen kellene, mert különben kirúg a főnököm, úgy tudom csak ez véd.

Várom válaszotok, előre is köszönöm

Angéla

buculka # 2009.12.01. 11:19

sziasztok!
jelenleg én is gyesen vagyok ami december 13-án lejár.
visszavett a munkahelyem dolgozni a gyed lejárta után.3 hónapig dolgoztam. gyanus lett hogy nem kapok bérpapírt.
egynap behívtak az irodába és közölték válság miatt létszámcsökkentés lesz és elküldenek.
én tudtam hogy nem küldhetnek el amíg a gyermekem nincs 3 éves!!!
ügyvédhez fordultam aki szintén ezt mondta.
a bérpapír hiánya miatt utánanéztem be vagyok-e egyáltalán jelentve hogy dolgozom gyes mellett.nemhogy amellett egyáltalán nem voltam bejelentve.
2005 január óta dolgoztam a cégnél és az idén júliusban jelentettek be.
ugye törvény írja elő hogy vagy alkalmaznak gyes alatt vagy állóbért fizetnek.
ezek után számíthatok rá hogy visszamenőleg megkapom az állóbért? a végkielégítést azt biztos kiharcolom!!!!
(egyébként ha vállság miatt küldenek el 3 hónapig nem vehetnek fel helyettem senkit!!!)
két hét múlva volt helyettem más!!!!
segítsetek mit tehetek!
válaszotokat előre is köszönöm!
üdv:buculka

hini # 2009.12.01. 12:02

Sziasztok!

Tudnátok abban segíteni, hogy mennyi szabi jár, ha Gyed után(épp lejár február 20) mennék vissza dolgozni jövő januárban, februárban. 2007 okt.1-től 2008 jan. ig táppénzen voltam. Jan. igényeltük a TGYás-t. 2008 febr.20, megszületett a babám. 2008. jul.-tól Gyed, asszem a gyerek 2. életévéig jár. (2010.febr. 20.) 2010-ben leszek 31 éves. Kérdés az is, ha nem a munkálataó céghez megyek vissza dolgozni, hanem új helyre, mi történik a zsabadságaimmal? Kifizetik, ha igen, mi alapján?

Előre is nagyon köszönöm!

Dödölle1 # 2009.12.01. 12:29

Sziasztok! Biztos nagyon alpárinak tűnik majd a kérdésem, de egy kisebb vita alakult ki itt a munkahelyünkön a tekintetben, hogy a gyetről szóló szabály, tehát, hogy a legkisebb gyermek 8 éves koráig jár, de megszűnik akkor is, ha a legnagyobb betölti a 18 életévét, az vagylagosan értelmezendő, tehát a jogosult dönti el, hogy melyik verziót választja, vagy úgy kell értelmezni, hogy ha van mondjuk 3 gyereked 1–1 év korkülönbséggel, a legkisebb 8 életévében, akkor is megszűnik a gyet, ha a még legnagyobb is csak 11 éves? Köszi

misso # e-mail 2009.11.30. 15:28

Válasz:

----------------------- a családok támogatásáról

Gyermeknevelési támogatás

23. § Gyermeknevelési támogatásra az a szülő, nevelőszülő, gyám jogosult, aki saját háztartásában három vagy több kiskorút nevel. A támogatás a legfiatalabb gyermek 3. életévének betöltésétől 8. életévének betöltéséig jár. ------
Szerintem a jogszabály világosan fogalmaz:

1. A GYET feltétele a 3, vagy több KISKORÚ saját háztartásban történő nevelése.

A támogatás a legfiatalabb gyermek 3. életévének betöltésétől 8. életévének betöltéséig jár.

Ha a legfiatalabb 8 év+1 napos ellátás már nem jár.

Ha a 3-ból egy betölti a 18 évet nem jár, mert nem áll fenn az a kitétel, miszerint legalább 3 kiskorút nevel.

Ha van 3 gyermeked az egyik 7 éves a másik 8, a harmadik 11 GYET-re jogosult vagy, mert van 3 kiskorú gyermeked és ebből a legkisebb nem töltötte be a 8. életévét.

------
Amennyiben még mindíg nem világos kérjétek a MÁK Családtámogatási Irodájának a segítségét.

Üdv. :)

nandy # 2009.12.01. 15:27

buculka:

30 napod van megtámadni a felmondást...

Kozmáné P.M.A. # 2009.12.01. 17:45

Nem szeretnék új témát nyitni. 3 gyereket nevelek, a legkisebb nemsoká betölti a 3. évét. Szeretnék még itthon maradni. Mi történik a szabadságommal, amit ha jól tudom, munkába állásomkor a munkáltatónak ki kellene adni, és ha jelentkezek a 4 órás munkára, köteles-e foglalkoztatni.

misso # 2009.12.01. 21:03

Köszi Dödölle1 a válaszodat! Én is így gondoltam, de volt aki, úgy, hogy opciósan választhatsz, hogy vagy a legkisebb gyerek 8 éves koráig, vagy a legnagyobb 18 éves koráig kéred, ezen lett a vita. Kösz mégegyszer!

nandy # 2009.12.01. 21:34

Kozmáné:
ha eredetileg 8 órás munkaidő van a munkaszerződésedben, akkor nem köteles a munkáltató ettől eltérően (4 órában) foglalkoztatni.
GYET mellett viszont nem lehet több napi 4 óránál.

nandy # 2009.12.01. 21:35

misso:

Szerintem félreértetted...
A legkisebb gyermek 8 éves koráig lehet kérni a gyet-et. Ha ennél előbb betölti a 18-at valamelyik gyerek a három közül, akkor előbb szűnik meg a gyet (mivel már csak két kiskorú lesz).

Zsoffancs # 2009.12.02. 07:00

Szia!
Még mindig én. :(

"De ha gyes alatt közlik, aztán később terhes leszel, és lemondod a gyest, hogy táppénzre mehess, az már nem fog védelmet nyújtani. szerintem. Csak az az állapot, ami a közlés időpontjában fennáll"

Ha csak az az állapot számít, ami a közlés napján fennáll és én akkor még vagyok terhes, akkor ha lejár a gyes az első babával, akkor át tudok váltani a második babával tégyásra és megmarad a munkaviszony vagy nem? Mert amikor a szándékot közölték, akkor nem volt még meg az új baba és az utána keletkező gyerekekre nem jár védettség ebben az esetben se keresőképtelenség se tégyás,gyed során, mert a szándék közlésekor az első babához kapcsolódóan volt a védelem? Vagy lehet a védelmi okokat váltogatni csak betegre menni nem lehet?
Asszem ezt nem értem, de lehet, hogy ez másoknak egyértelmű, de köszönöm előre is.

Zsó

nandy # 2009.12.02. 09:39

Ha már megtörtént a közlés, és abban az időpontban még nem voltál terhes, akkor valóban csak a mostani gyes lejártáig vagy védett.

kuko # 2009.12.02. 11:08

Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen jogszabályból lehet kiolvasni azt, hogy hogyan kell a Gyed-et kiszámolni. Mivel mindenki mást mond ezzel kapcsolatban.
Jövedlemnek számít-e pl a táppénz?
5. gyerekünket várjuk és idén dec 22-én jár le a gyes.
Mire célszerű menni táppénzre, hogy megmaradjon a szabi? Vagy szabira, mert a táppénz miatt kevesebb lenne a GYED TGYÁs?

buculka # 2009.12.02. 11:25

köszi a választ!:)
és tényleg jár a gyes alatt az állóbér?
visszamenőleg is megtudom igényelni a munkáltatótól?

buculka # 2009.12.02. 11:27

köszi a választ!:)
és tényleg jár a gyes alatt állóbér?

Kozmáné P.M.A. # 2009.12.02. 12:42

Köszi nandy!

Mi történik a szabadságommal, tovább halmozódik?

Zsoffancs # 2009.12.02. 13:40

Köszönöm.
És, ha lejár a gyes, akkor a második babával hiába lennék jogosult tégyásra és gyedre, mert eddig a suli utáni összes napot ledogoztam és fizettem a járulékokat, de nekem mégsem jár semmi, csak gyes, ugyanugy, mint annak, aki életében nem volt hajlandó dolgozni és nem fizetett semmiféle járulékot, mert egyenlőnek néznek vele?

Mi történik, hogy ha kirúgnak és én még a szülés előtt elhelyezkedem valahova? Az, miben és hogyan segítene rajtam, ha már ennyire felesleges volt az eddigi évek munkája?

nandy # 2009.12.02. 14:22

Ha kirúgnak, akkor igen, az lenne a legjobb, ha találnál másik állást, és onnan mennél szülni.
Nem volt felesleges az eddigi munka, mert a biztosítási időd legalább meglesz.

nandy # 2009.12.02. 14:23

kozmáné:

Nem halmozódik a szabadság, mert az csak a TGYÁS idejére és a GYED első évére jár, kb. a gyermek másfél éves koráig. Utána már nem.

nandy # 2009.12.02. 14:29

buculka:

A történetedben több minden nem kerek.

  1. Ha gyes mellett dolgozol, nem rúghatnak ki.
  2. Ha mégis megtették, akkor valószínűleg közös megegyezést írtál alá, ami utólag már nem támadható.
  3. Ha csak 3 hónappal a kirúgás előtt jelentett be, akkor lehet, hogy még próbaidőn voltál. Ilyenkor nincs felmondási védelem.
  4. Ha be sem voltál jelentve, nem tudom, hogy kaphattál GYED-et.
  5. Nem tudok olyan szabályról, hogy ha a válság miatt küld el, 3 hónapig nem vehet fel a helyedre senkit. Inkább arról lehet szó, hogy munkakör megszűnése okán mondott fel, és akkor valóban életsezrűtlen, ha napokkal később már más dolgozik a helyeden.

Tehát nem tudom, mi történt, de ha nem közös megegyezéssel szűnt meg a munkaviszonyod, hanem kirúgtak, akkor nagyon gyorsan fogadj ügyvédet, és menj bíróságra. Erre a jogellenes felmondás kézhezvételétől számítva 30 napod van.

Zsoffancs # 2009.12.02. 14:54

Köszönöm a válaszod.

Abban az esetben, hogy ha terhes vagyok és már betegállományban,amikor megkapom a levelet, akkor a szülés napján vagy a szülés után 3 hónappal rúghatnak ki vagy mikor?