GYED,GYES, táppénz


nandy # 2009.11.26. 14:46

milsza:
Igen, elmehetsz szülésire febr. 7-től. Nem baj, ha túlhordod, hiszen előre egyébként is lehetetlen megmondani, mikor fog születni a baba. :)

Blanxx # 2009.11.27. 12:34

Sziasztok,

A gyermek ápolási táppénzzel kapcsolatban lenne kérdésem: amikor valaki egyedülálló lesz kell azt jelezni a TB felé, mert ugye ilyenkor több nap jár? Vagy elég csak a táppénzes papir leadásakor kitöltendö formanyomtatványon megjelölni?

Köszönöm a választ...

nandy # 2009.11.27. 12:45

Az igényléskor kell nyilatkozni, van hozzá nyomtatvány.
http://www.oep.hu/…NYIL2007.DOC

Ne felejtsd el csatolni az szja-ról tett nyilatkozatot (kapsz-e csp-t stb...), mert ha elmulasztod, 36% szja-t fognak vonni az ellátásból.

mockingbird # 2009.11.27. 12:55

Sziasztok!

Segítségetekre lenne szükségem.
Három hónapos terhes vagyok, és jelenleg betegszabadságomat töltöm otthon ( a munkahelyen kis jóindulattal sem nevezhető biztonságosnak. Laboratórium, ahol mindenféle az egészségre veszélyes dolgokkal foglalkozunk és ezért döntöttem a táppénz mellett).
A kérdésem az lenne, hogy a főnököm a betegszabi/táppénz ideje alatt csökkentheti-e a fizetésemet, hogy kevesebbet keljen utánam fizetni,és ez mennyiben fogja érinteni a GYED-et.
Illetve emberhiány miatt köteles behívni dolgozni?

Köszönettel.
Mb

nandy # 2009.11.27. 13:42

Csak a te beleegyezéseddel csökkentheti a szerződés szerinti alapbéredet. A jutalom, prémium, mozgóbér stb. már más kérdés.

Behívhat :)... de nem vagy köteles bemenni, ugyanis keresőképtelen vagy, így nincs munkavégzési kötelezettséged.

milsza # 2009.11.27. 14:09

szia nandy, ismét én:-)
Felmerült egy problémám ami megváloztathatja a következő gyermekem után járó tgyás, gyed összegét.
Figyelmem kívül hagytam a szabadságokat, ami az előző tgyás, gyed ideje alatt keletkezett...2006 szept.kezdődött a bt-n belül a tagsági jogviszonyom beltagként, szülésig kaptam bért illetve táppénzt.
2007.05.29-2009.05.29-ig voltam tgyáson gyeden.
1975-ös születésű vagyok. A tagsági jogviszonyom folyamatos volt, szülés óta bért nem kaptam, csak a gyermekem utáni ellátásokat.Mint már írtam a bt.végelszámolás alatt van idén okt eleje óta. Gyesem folyamatos, decemberben új mukaviszonyom lesz bejelentett br.143.000.-fizetéssel,második babánk márc.elején érkezik.
Mi van a bt-ben bent ragadt felgyülemlett szabadságaimmal? Végelszámoláskor ezt hogy kell intézni? Kötelező ezt saját magamnak kivennem? Nekem azt mint munkaadó, saját magamnak ki kellett volna fizetnem, és járulékozni utána még mielőtt elindul a cég végelszámolása? Ha ez így van, gondolom átlagot néznek majd a tb-ben, és nem csak az új m.helyem bejelentett bére után kapnám az ellátásokat.Már ha ez miatt a baki miatt kapok egyáltalán valamit...?
Kérlek ha érthető amit leírtam, segíts mi tévő legyek?

Kamilla81 # 2009.11.27. 15:11

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy ha 2010 január 9-re vagyok kiírva szülni, akkor ez év december hányadikától igényelhetem a szülési szabadságot?
A másik kérdésem, hogy a munkaügyesünk szabadságon volt és csak ebben a hónapban (nov.) vagyok táppénzen, (eddig dolgoztam) és csak jövő héten hétfőn kezd dolgozni akkor én mikorra várhatom a TB-től a táppénzt, mivel hogy még el sem indította.

Köszi, Üdv. Kamilla

nandy # 2009.11.27. 16:16

A TGYÁS-t a szülés várható ideje előtt 28 nappal lehet legkorábban kérni, esetedben dec. 13-tól.
A munkaügyis remélhetően hétfőn elindítja a táppénz igénylésedet (erre egyébként 3 munkanap a határidő, ami letelt...), onnantól 22 munkanap - kb. egy hónap - alatt bírálják el, legalábbis ennyi az OEP határideje.
Ha TB-kifizetőhely lenne a munkahelyed, akkor a decemberben esedékes munkabérrel együtt/helyett kell kifizetni.

nandy # 2009.11.27. 16:17

Kieg.: ha ebben az évben még nem voltál táppénzen, akkor az első 15 munkanap (3 hét) betegszabadság, amit a munkáltató fizet a legközelebbi bérfizetési napon.

Kamilla81 # 2009.11.27. 17:50

Köszönöm Nandy!

Azt a 15 napot (betegszabi) már a múlt hónapban megkaptam, viszont ha jól értem akkor decemberben esélytelen hogy a novemberi táppénzemet megkapjam:)?? Az szuper lenne...azt esetleg nem tudod, hogy miért nem adja a háziorvos oda előre a táppénzes papírt és miért utólag kell menni érte 2 hetente? Nem nagyon értem ezt a rendszert, de az biztos hogy a munkaügyis jól elbánt velem, mert a múlt hónapban 2 napom volt ami már táppénzes volt, tehát akkor már elindíthatta volna....

szilvia7676 # 2009.11.28. 09:20

Sziasztok!
Tudja valaki,hogy gyed mellett lehet-e ingatlan bérbeadásból jövedelem? Van 7-es adószám.

Köszönöm

bertusne # 2009.11.28. 09:51

Kedves Nandy!
Jelenleg gyes-en vagyok 2 és fél éves kislányommal. Mellette dolgozom,de szabadságaimat veszem ki. Ezek december 31-ig tartanak.
Mivel ismét terhes vagyok, és március 23-ra vagyok kiírva, kérdéses,hogy mit tegyek.
Gyes mellett elmehetek terhességi táppénzre?
Vagy akkor a gyest vissza kell mondanom?
Várom válaszát.
Köszönöm.

anne01 # 2009.11.28. 10:46

Szilvia7676:

Lehet.

nandy # 2009.11.28. 18:06

Bertusné: gyes és TGYÁS nem jár egyszerre. A TGYÁS igénylése előtt le kell mondani a gyes-t, és erről nyilatkozni kell az OEP felé.

Zsoffancs # 2009.11.29. 08:45

Kedves Segítő!
Remélem, tud segíteni.
Jelenleg gyeden vagyok jövő tavaszig kisbabámmal. Szeretnénk még egy babát, most kezdődik a kettes számú babaprojekt az életünkben, a próbálkozás. A cégem viszont csoportos-létszámleépítéssel megszünteti a csoportot, amelyben már évek óta dolgozom. Még nem kaptam értesítést, de a kollégák már tudják, hogy tavaszra várható az utolsó munkanapjuk, mert még be kell fejjezék a megrendeléseket.
Mire számíthatok, mint gyed-es, gyes-es kismama illetve pocakos terhes? Véd a védettség a terhesség és a második babával itthon tötött évek alatt? Ha terhes leszek és táppénzre megyek,akkor az megoldás lenne arra, hogy ne szűnjön meg az élő munkaviszonyom és így kapjak rendesen, a minimálbér kétszerese után gyedet és tégyást ketteske után is? Vagy már süthetem és hiába a 20 éves munkám semmi nem jár nekem a második baba után rendesen, a minimálbér kétszerese után, mert a multicégemtől kirúgnak?
Mit csináljak most?
Nyugalomban szeretném a második babánkat is gondozni az első éveiben, nem pedig 4 hónaposan bölcsibe irtani ( már, ha felveszik őt és engem meg egy másik céghez, mint egy csecsemő és egy 3 éves anyukáját),ezért is dolgoztam le ennyi sok évet előtte. Mit tegyek, hogy ez ne kerüljön veszélybe?
Köszönöm!
Zs

nandy # 2009.11.29. 08:54

A GYED/GYES-en lévőnek nem mondhatnak fel, de tájékoztatni fognak arról, hogy ha megszűnik a védettséged, akkor fel fognak mondani.

Zsoffancs # 2009.11.29. 09:50

Köszönöm!
És, ha már nem gyeden vagy gyesen leszek, hanem megszüntetem a gyed vagy gyes folyósítását( attól függően, hogy mikor leszek terhes) és elmegyek betegszabadság+táppénzre ( előzőleg is végig kellett feküdjem a terhességet egy betegség miatt)? Ha csoportos leépítés van a csoportomban, akkor én elmehetek egy következő terhesség miatt betegállományba és így megmarad a munkaviszonyom?
Köszönöm!
Zs

Zsoffancs # 2009.11.29. 12:40

Asszem, az a kérdésem, hogy a védettség a következő terhesség jogán fennállhat-e újra, hosszabbíthatja-e a munkaviszonyomat.

Majd akkor kapni fogok egy papírt, hogy a védettség lejártától, azaz az első gyermek 3. szülinapjától felmondanak? Ha idő közben újra terhes leszek és kiírnak az orvosok, akkor elmehetek táppénzre? Ilyenkor, az új terhességem védettséget ad és nem kezdődhet meg a felmondásom csak a második gyermekhez kapcsolódó gyed/gyes lejártakor? Vagy az új terhesség már nem ad védelmet csoportos leépítés esetén - a terhesség miatt táppénz alatt kirúghatnak csoportos keretekben? Annak van jelentősége, hogy a terhesség igazolását adó papírom a felmondási értesítés átvétele előtti vagy utáni keltezésű ( vagyis annak van jelentősége, hogy a felmondási papír átvétele előtt vagy után leszek terhes, szerzek róla tudomást és jelzem ezt a munkáltató felé)?

Köszönöm a szakvéleményt!!!

Stabika # 2009.11.29. 13:40

nandy

Nem ugrattalak.

Köszi hogy bemásoltad amít írtam, de hol a bibi benne?

A kérdésem mindenesetre csak arra vonatkozott - és erre nem kaptam választ - hogy ha vbeteg ácsi alatt rendes felmondással kapok levelet, majd amikor bemegy ek dolgozni akkorkérnek, hogy közös megegyezéssel szünják meg.

Amnikor meg igazolásra lenne szükségem, akkor túlbuzgó modjára a munkálttaó percről percre ecseteli az előzményeket, holott azt senki nem kérdezte.

ez lett volna akérdés. helyette le lettem tolva. Na mindegy. megkérdek egy munkajohgász aki nem cseszle, nem is tudom, hogy miért egy ilyen kérdésnél...

nandy # 2009.11.29. 21:50

Stabika: rég lecsúsztál már arról, hogy pert indíthass... Egyébként nem egyszer foglalkoztunk már itt az ügyeddel, választ is kaptál bőven.

nandy # 2009.11.29. 21:52

Zsoffancs: ha megkapod a tájékoztatást, akkor a későbbi táppénz már nem véd a felmondás alól. Csak a gyes/gyed (táppénz), amit már a tájékozatás kézhezvételekor is kapsz.

Zsoffancs # 2009.11.30. 06:57

Köszönöm Nandy!
És, ha előbb jön a baba és már táppénzen leszek, amikor kapok értesítést, akkor a táppénz lejártát követő tégyás, gyed alatt is védett leszek? Vagy csak a táppénz idején tart a védettség?

nandy # 2009.11.30. 07:23

Ha már terhes vagy a második babával, és azt követen közlik a csop. leépítést, akkor a terhességed okán leszel védett.

De ha gyes alatt közlik, aztán később terhes leszel, és lemondod a gyest, hogy táppénzre mehess, az már nem fog védelmet nyújtani. szerintem. Csak az az állapot, ami a közlés időpontjában fennáll.

Zsoffancs # 2009.11.30. 07:40

Köszönöm a segítséged, akkor ezt megértettem.
Ha még nem leszek terhes, amikor megkapom a papírt, akkor mit tehetek, hogy ne csak gyest kapjak, mintha nem is dolgoztam volna le azt a majdnem másfél évtizedet? Tudsz erre tanácsot adni?

bertusne # 2009.11.30. 10:47

Kedves Nandy!
Férjem,ha jelenleg munkanélküli, igénybe veheti a gyest?
Most állásjkeresői támogatásban részesül január 25-ig. De utána semmi.
És az nem gond, ha én jan. 1 -vel lemondok, ő meg csak jan 25-el igényli a gyest_
Vagy Ön mit javasol?
Köszönöm előre is válaszát