GYED,GYES, táppénz


csivalka # 2009.11.15. 08:28

Tisztelt Fórumozók!
Remélem tudtok segíteni.
Jelenleg gyeden vagyok, de vissza kell mennem dolgozni. Édesanyám bt-beltag. Ő menne gyesre (ez is csak járulék-spórolás miatt). A bt-ben nincs több dolgozó. A kérdés, hogy így működhetne-e tovább a bt, vagy esetleg valakit be kellene jelenteni pl. 2 órában?
Előre is köszi a válaszokat!

i_lisa # 2009.11.15. 13:09

Tisztelt Fórumozók!

A Kérdésem a következő lenne: Jelenleg GYED-en vagyok 2009. 03. 20-án született kisfiammal. Kaptam egy nagyon jó állásajánlatot, így férjemmel azt tervezzük, hogy ő megy GYED-re én pedig visszamegyek dolgozni. Az elmúlt napokban hol azt a hírt kaptuk, hogy a GYED első évében nem lehet azt átruházni, hol azt, hogy ennek semmi akadálya, mehet a férjem GYED-re én pedig dolgozni. Tudja valaki mi az igazság?

A válaszokat előre megköszönöm!

Dödölle1 # 2009.11.15. 14:56

Tisztelt Fórumozók!

A Kérdésem a következő lenne: Jelenleg GYED-en vagyok 2009. 03. 20-án született kisfiammal. Kaptam egy nagyon jó állásajánlatot, így férjemmel azt tervezzük, hogy ő megy GYED-re én pedig visszamegyek dolgozni. Az elmúlt napokban hol azt a hírt kaptuk, hogy a GYED első évében nem lehet azt átruházni, hol azt, hogy ennek semmi akadálya, mehet a férjem GYED-re én pedig dolgozni. Tudja valaki mi az igazság?

A válaszokat előre megköszönöm!

----------
  1. A "hír" megalapozatlan, a második álláspont felel meg a hatályos jogszabályoknak.
  2. GYED ellátást -választásuk alapján- a szülők bármelyike igénybe veheti, ha amúgy a jogosultsági feltételeknek megfelel, azaz ha az igénylés időpontjában az apa biztosított és 2 éven belül van 180 biztosításban töltött napja, úgy az ellátást -helyetted- Ő is igénybe veheti, azonban annak összegét az Ő fizetése alapján újra kiszámolják, azaz az összeg változhat ahhoz képest amit most kaptok.

Gyed mellett nem dolgozhat!!!

(Amire a "hírhozó" gondol az nem a GYED, hanem a GYES, ugyanis GYES mellett korlátlanul valóban csak a gyermek 1 éves kora után lehet dolgozni.)

Bővebb tájékoztatásért fordulj a jelenleg GYED-et folyósító szerv ügyintézőjőhez, vagy a REP PEEO osztályvezetőjéhez.

*-
  • Végül néhány hasznos információ (egy régebbi hozzászólásomból), hátha tudod használni most, vagy egy későbbi ügyedben:

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP=Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, megbízási szerződés, szigorú számadású jövedelemigazolások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, - ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki érdemi felelős választ tud adni a kérdéseidre, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását később, az igényelbírálás során felülbírálhatja, megváltoztathatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő válasz helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez….
(Az osztályvezető –távolléte estén a helyettese- felkereshető a hivatalában személyesen, illetve elérhető telefonon, vagy e-mail útján.)

(Szintén kevesen tudják, hogy kérésre a REP részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, THGY és GYED ellátásait.
Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:
Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás - az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP), külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is. Ez 2009.08.15-től jogi normaként is megjelent, hatályba lépett. (Lásd a Magyar Közlöny 2009/115 számát, valamint a 217/1997 (XII.1) Kormányrendelet 39.§. új, (3) bekezdését.)

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a REP Igazgatójától kérjen írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan (milyen módszerrel és mely jövedelmek figyelembevételével) számolták ki az egészségbiztosítási pénzellátásait.

Nagyon röviden és hangsúlyozva, hogy a teljesség igénye nélkül én ennyit tudtam segíteni. Remélem rajtam kívül más hozzászóló is tud érdemi tanácsot adni.

Üdv. :)

nagabri # 2009.11.16. 11:10

Nem tudom, jártas-e valaki a start plusz kártyában...
Elolvastam róla az alapokat, csak 1 kérdés nem világos. Gyes melletti munkához lehet igényelni, ha "foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban nem áll". Vagyis, ha nekem van munkahelyem, gyesen vagyok, de munkahelyet szeretnék változtatni, és ehhez szeretném kiváltani a start plusz kártyát, az nem működik? Az esetleg egy járható út, hogy közös megegyezéssel szerződésbontás, aztán kártyaigénylés? Nem kell eltelnie bizonyos időnek munkaviszony nélkül ahhoz, hogy jogosult legyek rá???

Stabika # 2009.11.16. 15:09

"nandy:

"A lényeg az, hogy ha a munkaadó csoportos létszámleépítést tervez, akkor a szabályok szerint erről legalább 30 nappal korábban tájékoztatnia kell a munkavállalót, és a Munkaügyi Központot is. Attól ez még rendes felmondás lesz…"

Ez igaz.

Ilyen levelet kaptam táppénz alatt.
De amikor bemebtem dolgozni akkor megkértek rá, hogy legyen inkább közös megegyezés.
Erre most azért nem tudok bítzosítást igénybe venni, mert az igazolásra nem csak azt írták, hogy mikor lett közös megegyezéssel megszüntetve a munkaviszony, de az előzményeket is, hogy ment egy levél azt igazolhatóan átvettem, majd......

Ez a bajom. Túl lelkes a munkáltatóm sajnos.

Ha közös megegyezéssel szünt meg, akkor mi köze a dolognak a korábbi levélhez. Hiszen akkor ez mégsem létszámleépítés volt. Tudtommal egyébbként rajtam kívül senkit sem küldtek el. Szóval nem tudom, hogy jogomban áll-e a munkálttaót arra kötelezni, hogy olyan igazolást adjon ki, amiken nme regél az Őskorról...

Ne legyen csalás, de mégse legyen több benne mint ami a közös megegyeséssel kapcsolatos....

nandy # 2009.11.16. 17:21

Stabika:

Nem teljesen értem a problémádat, de úgy emlékszem, korábban már többen is válaszoltunk neked.
Nem volt kielégítő a válasz?

nandy # 2009.11.16. 17:30

Stabika, te most ugratsz minket??

Korábban ezeket írtad:

Stabika # e-mail 2008.10.05. 13:33 Tiszteletem!

81 napja vagyok betegállományban.
A házi orvosom átakar passzolni a szakorvosnak, mondván hogy 90 napig tarthat betegácsiba utána jöhet OEP vizsgálat.

Stabika # e-mail 2008.12.09. 08:39
Sziasztok!
2002.11.18 óta dolgozom határozatlan munkaviszonnyal a cégnél.
2008.07.14 óta táppénzen vagyok.
2008. október 16-án kaptam egy levelet a munkáltatómtól, mely szerint létszámcsökkentésre hivatkozva RENDES felmondással felmondanak. Beleírták a papírba, hogy „jelenleg felmondási védelem alatt állok, az annak alapjául szolgáló indok megszűnésével, de legkorábban a jelen létesítés kézhezvételét követő 30 nap elteltével kerülhet sor.

Stabika # e-mail 2009.07.14. 15:29
Betegállomány alatt levelet kaptam mely szerint rendes felmondással felmondanak. Mire visszamentem a betegácsiból, megkértek hogy legen közös megegyezéssel. Mint utólag kiderült nekem, egy biztosítás miatt csak arendes felmondás a megfelelő. Van-e lehetőség módosítani ezt? Ha van aés a munkálttaó ne hajlandó van-e értelme jogorvoslatért fellebezni? Tekintettel arra hogy szerintem az első értesítés a rendes felmondás amérvadó.

Stabika # e-mail 2009.07.15. 20:02 nandy

Köszi a választ.

Igen, tudom igazolni hogy levelet küldtek ki a közös megegyezés aláírása előtt hogy rendes felmondás. A levélben szerepel az is hogy erről a munkaügyi központot is tájékozttaják.

Többet nem idézek tőled, ígérem, de szerintem már semmi értelme nincs erről beszélni, hiszen ama bizonyos busz már elment...

nandy # 2009.11.16. 17:31

.

nandy # 2009.11.16. 17:31

.

zotymuk # 2009.11.17. 07:48

Tiszteletem!

Egy hölgy ismerősömnek lenne egy kérdése a GYES összegével kapcsolatban. 2003-ban született meg az első gyermeke.Ekkor kapott 80 ezer ft összegű gyest. 2006-ban aztán megszületett a 2. gyermeke ekkor azonban már csak 40 ezer forint gyest kapott.Kérdés, hogy ez normális, hogy pont feleannyi gyest kapott? Sajnos több információm nincs az ügyről.
Ha esetleg valaki segíteni tudna, megköszönném.

nandy # 2009.11.17. 07:54

Sajnos ennyi információ alapján nem lehet korrekt választ adni.
Javaslom, hogy a kérdését az illetékes szervnél tegye fel.

zotymuk # 2009.11.17. 09:25

köszönöm a választ. az illetékes szerv ebben az esetben megyei egészségbiztosítási pénztár?

még egyszer köszönöm

nandy # 2009.11.17. 09:48

Ha GYED-re (és nem GYES-re) gondoltál, akkor igen.

kvri # 2009.11.17. 20:34

Tisztelt szakértők!

Nemrég kezdtem jelenlegi munkahelyemen, előtte külföldön dolgoztam. Azt szeretném megtudni, hogy ha táppénzre megyek, akkor lesz-e a táppénzem, mivel nincs meg a 180 nap magyarországi munkaviszonyom. Úgy hallottam ennyi szükséges a 70%-os táppénzhez.

Segítségüket előre is köszönöm!

kvri # 2009.11.17. 20:35

Tisztelt szakértők!

Nemrég kezdtem jelenlegi munkahelyemen, előtte külföldön dolgoztam. Azt szeretném megtudni, hogy ha táppénzre megyek, akkor lesz-e a táppénzem, mivel nincs meg a 180 nap magyarországi munkaviszonyom. Úgy hallottam ennyi szükséges a 70%-os táppénzhez.

Segítségüket előre is köszönöm!

bojudi # 2009.11.18. 10:29

Tisztelt Szakértők!

Sokat olvastam a GYES-ről, de sajnos nem találtam egyértelmű választ a kérdésemre. GYES mellett jár a táppénz? Szituáció: van egy 21 hónapos gyermekünk, aki e hónap elejétől bölcsődés. A férjem alkalmazottként dolgozik, én nov. 16-tól lemondtam a GYED-t és visszamentem a régi munkahelyemre és elkezdtem tölteni a felgyűlt szabadságaimat és most a munka mellett megigényelhetném a GYES-t. Jan. közepétől dolgoznék újra ténylegesen, de újra kisbabát várunk, aki május végén érkezik. A szabadság után rögtön táppénzre mennék (de az is lehet, hogy egy pár hónapot dolgoznék, még nem döntöttem). Egyszerre kaphatom a GYES-t és a táppénzt a második babánk megszületéséig? Ha jól értelmeztem a jogszabályt és terhesen nem kaphatok két ellátást, akkor a férjem igényelné a GYES-t, hogy én kaphassam a táppénzt. De mi van akkor, ha a férjem megbetegszik november és május vége között? A betegsége alatt jár neki a táppénz?

Kérem oszlassák el a homályt. Köszönöm szépen a válaszukat!

nandy # 2009.11.18. 10:44

Azt javaslom, hogy mivel a terhességed okán egyébként is felmondási védelem alatt állsz, add át az apukának a gyes-t. Így nincs korlátozva a táppénz ideje és mértéke.
Mert ha gyes mellett mész táppénzre, csak annyi napra jár táppénz, amennyit a gyes alatt ténylegesen "dolgoztál" - ebbe beleszámít a szabadság és a betegszabadság is, de ez nem lesz elég májusig... Továbbá a táppénz összege is max. a minimálbér 60%-a lehet.
Ha nem te kapod a gyes-t, akkor egy évig táppénzen lehetsz, és a táppénz alapja az az összeg lesz, ami alapján a GYED-et megállapították.

bojudi # 2009.11.18. 11:34

nandy!

Köszönöm szépen a gyors választ, kezd tisztulni a kép. Már csak azt nem tudom, hogy ha a férjem kapja a GYES-t és ha véletlenül ledönti egy vírus a lábáról, akkor a béréből számítják ki a táppénzt vagy csak max. a minimálbér 60%-t kapja arra a pár napra visszaosztva?

Előre is köszönöm a választ!

nandy # 2009.11.18. 11:47

Ha ő kapja a gyes-t, akkor a táppénze csak a minimálbér 60 (50)%-a lesz.

nandy # 2009.11.18. 11:48

Jó tudni, hogy gyermekápolási táppénzre az a szülő mehet, aki a gyes-t kapja, tehát most az apuka. :)

Dödölle1 # 2009.11.18. 12:44

Tisztelt szakértők!

Nemrég kezdtem jelenlegi munkahelyemen, előtte külföldön dolgoztam. Azt szeretném megtudni, hogy ha táppénzre megyek, akkor lesz-e a táppénzem, mivel nincs meg a 180 nap magyarországi munkaviszonyom. Úgy hallottam ennyi szükséges a 70%-os táppénzhez.

Segítségüket előre is köszönöm!

---
Válasz:

1. Jó lenne tudni, hogy hol külföldön és a jelen jogviszony kezdete és az előző külföldi jogviszony között van-e 30 napnál hosszabb megszakítás?

Amennyiben van 30 napnál hosszabb megszakítás a külföldi jogviszony nem vehető figyelembe.

Ha nincs 30 napnál hosszabb megszakítás és az előző jogviszony EU tagállamban állt fenn úgy azon jogviszony tartama igényjog és mértéknövelő lehet.

Tárgyban további kérdéseiddel javasolom felkeresni a REP PEEO Osztályvezetőt.

2. Rosszul hallottad! Mindenki annyi nap táppénzre jogosult, ahány nap biztosításban töltött idővel rendelkezik.

Pl. 2009.01.05-én munkába állsz, de 2009.01.06-án keresőkéotelen beteg leszel. Mivel 1 napot dolgoztál az Mt. szerinti 15 munkanap betegszabadság lejártát követően (erre az időre a munkáltató fizet betegszabadságos bért, ami jelenleg 70%) 1 nap táppénzre vagy jogosult.

Ha 2 napot dolgoztál 2 nap táppénzre vagy legfeljebb jogosult. És így tovább.

A részletes szabályozást az 1997. évi LXXXIII. tv.-ben találod. (Pl. 43-48.§.)

3. 2009.08.01-től nincs 70%-os táppénz csak 50%-os és 60%-os. 60%-os annak jár, akinek a keresőképtelenség kezdetekor van 2 év folyamatos biztosításban töltött jogviszonya.

4. Fentiekről bővebben a www.oep.hu honlapon olvashatsz, vagy a REP PEEO Osztályvezetőjénél érdeklődhetsz.
*--
A fentieket megalapozó jogszabályi helyek:

1997. évi LXXXIII. törvény
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

Táppénz

43. § (1) Táppénzre jogosult az, aki a biztosítás fennállása alatt, vagy annak megszűnését követő első, második vagy harmadik napon keresőképtelenné válik és a Tbj.-ben meghatározott mértékű pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett.

(2) Egyidejűleg fennálló több biztosítási jogviszony esetén a keresőképtelenséget és a táppénzre való jogosultságot, azok időtartamát, az ellátás mértékét, illetőleg összegét mindegyik jogviszonyban külön-külön kell megállapítani. E rendelkezés vonatkozik arra az esetre is, ha a több biztosítási jogviszony ugyanannál a foglalkoztatónál áll fenn.

(3) Ha a biztosított táppénzre jogosultsága a megszűnt biztosítása és a keresőképtelenség bekövetkezésekor fennálló újabb biztosítása alapján is megállapítható, táppénzre csak az újabb biztosítása alapján jogosult. Ezt a rendelkezést kell alkalmazni az egyidejűleg fennálló több jogviszonyból származó jogosultságra is.

44. § Keresőképtelen,

  1. aki betegsége miatt munkáját nem tudja ellátni;

46. § (1) Táppénz a keresőképtelenség tartamára jár, legfeljebb azonban

  1. a biztosítási jogviszony fennállásának időtartama alatt egy éven át, a biztosítási jogviszony megszűnését követően 45 napon át;

(3) Az, aki keresőképtelenségét közvetlenül megelőző egy évnél rövidebb ideig volt folyamatosan biztosított, táppénzt csak a folyamatos biztosításának megfelelő időn át kaphat.

(7) A biztosításban töltött idő akkor folyamatos, ha abban 30 napnál hosszabb megszakítás nincs. A 30 napi megszakítás időtartamába nem számít be a táppénz, a baleseti táppénz, a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj, a gyermekgondozási segély folyósításának az ideje.

47. § (1) A táppénz - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - minden naptári napra jár, ideértve a szabadnapot, a heti pihenőnapot és a munkaszüneti napot is.

(8) A táppénz összege folyamatos, legalább kétévi biztosítási idő esetében a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának hatvan százaléka, ennél rövidebb biztosítási idő esetében vagy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt ötven százaléka, azzal, hogy a táppénz egy napra járó összege nem haladhatja meg a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 400 százalékának, a biztosítási jogviszony megszűnését követően a minimálbér 150 százalékának harmincad részét.

*---
  • Végül néhány hasznos információ (egy régebbi hozzászólásomból), hátha tudod használni most, vagy egy későbbi ügyedben:

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP=Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, megbízási szerződés, szigorú számadású jövedelemigazolások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, - ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki érdemi felelős választ tud adni a kérdéseidre, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását később, az igényelbírálás során felülbírálhatja, megváltoztathatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő válasz helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez….
(Az osztályvezető –távolléte estén a helyettese- felkereshető a hivatalában személyesen, illetve elérhető telefonon, vagy e-mail útján.)

(Szintén kevesen tudják, hogy kérésre a REP részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, THGY és GYED ellátásait.
Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:
Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás - az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP), külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is. Ez 2009.08.15-től jogi normaként is megjelent, hatályba lépett. (Lásd a Magyar Közlöny 2009/115 számát, valamint a 217/1997 (XII.1) Kormányrendelet 39.§. új, (3) bekezdését.)

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a REP Igazgatójától kérjen írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan (milyen módszerrel és mely jövedelmek figyelembevételével) számolták ki az egészségbiztosítási pénzellátásait.

Nagyon röviden és hangsúlyozva, hogy a teljesség igénye nélkül én ennyit tudtam segíteni. Remélem rajtam kívül más hozzászóló is tud érdemi tanácsot adni.

Üdv. :)

Dödölle1 # 2009.11.18. 12:46

Tisztelt szakértők!

Nemrég kezdtem jelenlegi munkahelyemen, előtte külföldön dolgoztam. Azt szeretném megtudni, hogy ha táppénzre megyek, akkor lesz-e a táppénzem, mivel nincs meg a 180 nap magyarországi munkaviszonyom. Úgy hallottam ennyi szükséges a 70%-os táppénzhez.

Segítségüket előre is köszönöm!

---
Válasz:

1. Jó lenne tudni, hogy hol külföldön és a jelen jogviszony kezdete és az előző külföldi jogviszony között van-e 30 napnál hosszabb megszakítás?

Amennyiben van 30 napnál hosszabb megszakítás a külföldi jogviszony nem vehető figyelembe.

Ha nincs 30 napnál hosszabb megszakítás és az előző jogviszony EU tagállamban állt fenn úgy azon jogviszony tartama igényjog és mértéknövelő lehet.

Tárgyban további kérdéseiddel javasolom felkeresni a REP PEEO Osztályvezetőt.

2. Rosszul hallottad! Mindenki annyi nap táppénzre jogosult, ahány nap biztosításban töltött idővel rendelkezik.

Pl. 2009.01.05-én munkába állsz, de 2009.01.06-án keresőkéotelen beteg leszel. Mivel 1 napot dolgoztál az Mt. szerinti 15 munkanap betegszabadság lejártát követően (erre az időre a munkáltató fizet betegszabadságos bért, ami jelenleg 70%) 1 nap táppénzre vagy jogosult.

Ha 2 napot dolgoztál 2 nap táppénzre vagy legfeljebb jogosult. És így tovább.

A részletes szabályozást az 1997. évi LXXXIII. tv.-ben találod. (Pl. 43-48.§.)

3. 2009.08.01-től nincs 70%-os táppénz csak 50%-os és 60%-os. 60%-os annak jár, akinek a keresőképtelenség kezdetekor van 2 év folyamatos biztosításban töltött jogviszonya.

4. Fentiekről bővebben a www.oep.hu honlapon olvashatsz, vagy a REP PEEO Osztályvezetőjénél érdeklődhetsz.
*--
A fentieket megalapozó jogszabályi helyek:

1997. évi LXXXIII. törvény
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

Táppénz

43. § (1) Táppénzre jogosult az, aki a biztosítás fennállása alatt, vagy annak megszűnését követő első, második vagy harmadik napon keresőképtelenné válik és a Tbj.-ben meghatározott mértékű pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett.

(2) Egyidejűleg fennálló több biztosítási jogviszony esetén a keresőképtelenséget és a táppénzre való jogosultságot, azok időtartamát, az ellátás mértékét, illetőleg összegét mindegyik jogviszonyban külön-külön kell megállapítani. E rendelkezés vonatkozik arra az esetre is, ha a több biztosítási jogviszony ugyanannál a foglalkoztatónál áll fenn.

(3) Ha a biztosított táppénzre jogosultsága a megszűnt biztosítása és a keresőképtelenség bekövetkezésekor fennálló újabb biztosítása alapján is megállapítható, táppénzre csak az újabb biztosítása alapján jogosult. Ezt a rendelkezést kell alkalmazni az egyidejűleg fennálló több jogviszonyból származó jogosultságra is.

44. § Keresőképtelen,

  1. aki betegsége miatt munkáját nem tudja ellátni;

46. § (1) Táppénz a keresőképtelenség tartamára jár, legfeljebb azonban

  1. a biztosítási jogviszony fennállásának időtartama alatt egy éven át, a biztosítási jogviszony megszűnését követően 45 napon át;

(3) Az, aki keresőképtelenségét közvetlenül megelőző egy évnél rövidebb ideig volt folyamatosan biztosított, táppénzt csak a folyamatos biztosításának megfelelő időn át kaphat.

(7) A biztosításban töltött idő akkor folyamatos, ha abban 30 napnál hosszabb megszakítás nincs. A 30 napi megszakítás időtartamába nem számít be a táppénz, a baleseti táppénz, a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj, a gyermekgondozási segély folyósításának az ideje.

47. § (1) A táppénz - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - minden naptári napra jár, ideértve a szabadnapot, a heti pihenőnapot és a munkaszüneti napot is.

(8) A táppénz összege folyamatos, legalább kétévi biztosítási idő esetében a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának hatvan százaléka, ennél rövidebb biztosítási idő esetében vagy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt ötven százaléka, azzal, hogy a táppénz egy napra járó összege nem haladhatja meg a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 400 százalékának, a biztosítási jogviszony megszűnését követően a minimálbér 150 százalékának harmincad részét.

*---
  • Végül néhány hasznos információ (egy régebbi hozzászólásomból), hátha tudod használni most, vagy egy későbbi ügyedben:

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP=Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, megbízási szerződés, szigorú számadású jövedelemigazolások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, - ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki érdemi felelős választ tud adni a kérdéseidre, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását később, az igényelbírálás során felülbírálhatja, megváltoztathatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő válasz helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez….
(Az osztályvezető –távolléte estén a helyettese- felkereshető a hivatalában személyesen, illetve elérhető telefonon, vagy e-mail útján.)

(Szintén kevesen tudják, hogy kérésre a REP részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, THGY és GYED ellátásait.
Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:
Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás - az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP), külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is. Ez 2009.08.15-től jogi normaként is megjelent, hatályba lépett. (Lásd a Magyar Közlöny 2009/115 számát, valamint a 217/1997 (XII.1) Kormányrendelet 39.§. új, (3) bekezdését.)

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a REP Igazgatójától kérjen írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan (milyen módszerrel és mely jövedelmek figyelembevételével) számolták ki az egészségbiztosítási pénzellátásait.

Nagyon röviden és hangsúlyozva, hogy a teljesség igénye nélkül én ennyit tudtam segíteni. Remélem rajtam kívül más hozzászóló is tud érdemi tanácsot adni.

Üdv. :)

kvri # 2009.11.18. 19:19

Tisztelt Szakértők!

Nagyon köszönöm válaszaitokat a táppénzre való jogosultsággal kapcsolatban!!!
A külföldi munkát követően munkaviszonyom kezdetéig folyamatosan álláskeresési járadékot kaptam Magyarországon. Ez ugye azt jelenti, hogy a biztosítási jogviszonyom a munkaviszonyom kezdetét megelőzően is folyamatos volt?
Annyi táppénzes napra mindenképpen jogosult vagyok, ahány napot munkában töltöttem? Ügyészségi tisztviselői munkakörben dolgozom. Határozott idejű szerződésem van (3 hónap), amelynek már több mint a felét ledolgoztam. Van külön jogi szabályozás a köztisztviselőkre ezügyben? Illetve lehet-e bármilyen negatív következménye rám nézve annak, ha a hátralévő idő alatt elmegyek táppénzre (nem indokolatlanul).
A betegszabadságról nem tudok semmit. Ehhez valamilyen munkahelyi papírt kell kitölteni?

Segítségeteket előre is köszönöm!

Rékuska # 2009.11.18. 19:50

Kedves Nandy! Köszönöm az eddigi válaszokat, kezdem lassan összerakni a képet. Az lenne az újabb kérdésem, hogy a második tgyás előtt közvetlenül kell meglegyen a 180 ledolgozott nap, vagy csak abban az évben? Arra gondoltam ugyanis, hogy kényelmesebb lenne januártól elkezdeni dolgozni, és a 180 nap letelte után újból visszamenni gyed-re, ha lehet. Így nem kéne nagy pocakkal ingáznom 40 km-t...

nandy # 2009.11.19. 08:25

Főszabály szerint az igény beadását megelőző év keresetét veszik alapul (azaz 2010-ben beadott kérelemnél a 2009. évet)
De ha abban az időszakban nincs 180 bérezett nap, akkor közvetlenül az igénylést megelőző időszakból keresnek 180 napot.

Fontos tudni, hogy a 180 napnak nem kell egybefüggően meglenni, lehet akár részletekben is. Pl. január-április időszakban bér + betegszabi, májusban táppénz, júniustól megint bér...