GYED,GYES, táppénz


Lehner78 # 2009.10.29. 16:02

Tisztelt Szakértők!

Segítséget kérnék GYES mellett való munkavégzéssel kapcsolatban.
Kisfiam tartós beteg, ezért a GYES-t három éves kora után is kapom. A munkahelyem visszavett dolgozni, de szervezeti átalakulás miatt el akarnak dec.15-től küldeni!
Ezúton érdeklődnék, hogy a munkáltató rendelkezhet-e így, legjobb tudomásom szerint felmondási fédelem alatt állok?
Kérem adjank tanácsot!

Köszönettel:L.Melinda

nandy # 2009.10.29. 21:28

nincs felmondási védelem, hisz a gyermeked elmúlt hároméves, te pedig dolgozol, nem vagy fizetetlen szabin.

Lehner78 # 2009.10.29. 22:45

Köszönöm válaszát!

Akkor ezt félre értettem????

Jelentős változást hozott az Mt. 90.§-ának a módosítása. Az Mt. 90.§ (1) bekezdés e) pontjában foglaltak szerint: a munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak (138.§ (5) bekezdés), illetve a gyermek hároméves koráig - fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is - a gyermekgondozási segély folyósításának az időtartama alatt.

Korában a munkáltató felmondási joga csak a gyermek ápolása, gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság ideje alatt esett korlátozás alá. Ha a munkavállaló a fizetés nélküli szabadság megszüntetését kérte, mert munkát akart vállalni, és ez teljesedésbe ment, akkor a felmondási tilalom a továbbiakban már nem állt fenn, mivel a fizetés nélküli szabadság megszűnt. A munkaviszony rendes munkáltatói felmondással megszüntethető volt.

A felmondási tilalmat 2006. január 1-jétől már nem a fizetés nélküli szabadság jelenti, hanem a gyermekgondozási segély folyósítása.

A gyermekgondozási segély folyósításának az időtartama alatt, ha a munkavállaló akár rész, akár teljes munkaidőben dolgozik, a segély folyósításának a teljes időtartama felmondási tilalomra okot adó körülménynek minősül, a munkavállaló munkaviszonya munkáltatói rendes felmondással nem szüntethető meg.

Ez a szabály érvényes akkor is, ha a munkavállaló 2006. január 1-jét megelőzően fizetés nélküli szabadságon volt, és 2006. január 1-jét követően kéri a fizetés nélküli szabadság megszüntetését, hogy visszamenjen dolgozni korábbi munkahelyére. A munkáltató köteles foglalkoztatni, még akkor is, ha a munkavállaló munkájára már nincs szükség, ha munkaköre átszervezés miatt megszűnt. Amennyiben a munkáltató ténylegesen nem tud a munkavállaló részére munkát biztosítani akkor a munkavállaló részére állásidőre járó bért kell fizetni, amennyiben a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésére nincs lehetőség.

Amennyiben a gyermekgondozási segély időtartama lejárt és a munkavállaló vissza akar menni korábbi munkahelyére, de a munkáltató nem kívánja foglalkoztatni, akkor munkaviszonyát rendes felmondással - 30 nap figyelembevételével - megszüntetheti, de felmondását köteles megindokolni. Az indokolásból a felmondás okának világosan ki kell tűnnie. Vita esetén a felmondás indokának valóságát és okszerűségét a munkáltatónak kell bizonyítania. A felmondás indoka csak a munkavállaló képességeivel (gyenge szakismeret, gyakorlatlanság), a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával (hanyag, lusta, rendszeresen késik, tiszteletlen), illetve a munkáltató működésével (létszámcsökkentéssel járó átszervezés) összefüggő ok lehet. (Mt, 89.§ (3) bek.)

nandy # 2009.10.30. 07:29

A magyarázat pontatlan, egyébként az első bekezdésben hivatkozott jogszabályhely megadja a kérdésre a választ...

Az Mt. 90.§ (1) bekezdés e) pontjában foglaltak szerint: a munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak (138.§ (5) bekezdés),

Ez azt jelenti, hogy amíg fizetés nélküli szabin vagy, nem lehet felmondani...

illetve a gyermek hároméves koráig – fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is – a gyermekgondozási segély folyósításának az időtartama alatt.

Ez pedig azt jelenti, hogy a gyermek hároméves koráig akkor sem mondhatnak fel, ha dolgozol - tehát nem vagy fizetés nélküli szabin -, és mellette kapod a gyest.

De ha a gyermek elmúlt hároméves, hiába kapod továbbra is a gyes-t, ha dolgozol, nincs felmondási védelem. Akkor lenne, ha fizetés nélküli szabin maradtál volna.

nandy # 2009.10.30. 07:30

Ez a mondat így szólna helyesen:

A felmondási tilalmat 2006. január 1-jétől már nem a fizetés nélküli szabadság jelenti, hanem a gyermekgondozási segély folyósítása.”... de csak a gyermek hároméves koráig.

/Csak nem a hrportál-ról van?/

Lehner78 # 2009.10.30. 07:53

Köszönöm a helyesbítést!
Igen a HR portál oldalán olvastam róla.
Hát ez nem jó hír, pláne mivel szervezeti átalakulás van a cégnél, ha jól tudom ez is nyomós indok már a felmondáshoz!
Létszámleépítésnek vannak jogi szabályai, a munkavállalóra nézve? Mármint tájékoztatási kötelezettsége van a munkaadónak?
Elnézést, de nem vagyok nagyon jártas ezekben a dolgokban, csak nem szeretném ha kiszúrnának velem!
Előre is köszönöm:
Melinda

nandy # 2009.10.30. 08:46

Szia!

Itt olvashatsz a csoportos létszámleépítés szabályairól:

1992. évi XXII. törvény

94/A. §-tól

Sgpha # 2009.10.30. 11:50

kedves fórumozók, a következővel kapcsolatban érdeklődöm: sajnos a hónap elején is 2-3 napot voltam és a hónap közepe óta táppénzen vagyok máig.az utolsó heti táppénzes papírt ma kapom meg orvosomtól. ma elutalták a fizetést, mely nyilván kevesebb, ezt sejtettem is. de az utolsó heti fizetésemet/táppénzt pedig egyáltalán nem utalták, mert még nem adtam le a táppénzes papírt (természetesen jeleztem betegségemet). jelenlévőnek nem vehetnek, mert az előző táppénzes papíron nem szerepel, hogy keresőképes lennék. tehát egyértelmű számukra (is), hogy keresőképtelen vagyok. akkor mi alapján tartják vissza 1 heti (vagy tegyük azt 4 napi) táppénzemet még egy hónapig? megérdeklődtem, csak jövő hónap végén jutok az összeghez, hiába adom le mondjuk hétfőn a papírt. van erről valamilyen rendelkezés, mely megtiltja a hónapon belüli kifizetést? munkahelyem egyébként kifizetőhely.az orvosm táppénzen tart, az oep tudja, a munkahely tudja, minden ellenőrizhető...nem értem, védi valaki a munkavállaló érdekeit? köszönettel sgpha

ikke # 2009.10.30. 13:44

T. Szakértők,
Rendszeres szociális járadékos munkaviszonyba is dolgozik, napi 4 órában. Kérdésem az, hogy milyen járulékot kell neki fizetni, és jogosult-e táppénzre?
Köszönöm előre is a választ.

Kamilla81 # 2009.10.30. 15:08

Köszönöm szépen a választ!!!

Colorpoint # 2009.10.30. 20:51

Jogi tanácsot szeretnék kérni, mivel a munkahelyem a táppénz ideje alatt be szeretne hívni. Nem én vagyok beteg, hanem a gyerekem betegsége miatt kell vele itthon maradnom. Mégis behívnak, hogy oldjam meg valahogy. Az egyik nap egy oktatásra hivatkoznak, hogy azt ne mulasszam el, feltétlenül menjek de délután, ill. a hét utolsó napján azért kellene dolgoznom, mert aznap kevesen dolgoznánk.
Értem én, hogy gazdasági válság van és az ember örül, hogy van még munkahelye. De ez tényleg így működne, hogy akkor az ember a beteg gyerekével sem lehet nyugodtan otthon, muszáj, hogy a munkahely lelkiismeret furdalást ébresszen? Mitévő legyek, ha erre kérnek engem vagy a kollegáimat?

végrehajtó1 # 2009.10.31. 08:20

Jó ötlet ,utána meg feljelent az OEP-nél hogy táppénzen dolgoztál...

narno # 2009.10.31. 16:56

Kedves Fórumozók!

A Tgyással és gyeddel kapcsolatban kérdeznék,hátha pontos, megnyugtató választ tudtok adni!2007. szeptember 1-től 2009. június 30-ig folyamatos munkaviszonyom volt. Ezt követően 2009. július 1-től szeptember 30-ig álláskeresési ellátásban voltam regisztrált munkanélküliként.Jelenleg október 1-től bejelentett munkaviszonyom van 2010. április 30-ig. Ha most végre megfoganna a baba,és augusztusban megszületne,akkor jogosult lennék-e a tgyás-ra és a gyedre?Munkaviszonyom már nem lesz akkor, viszont ha 2010 májusában elmennék passzív táppénze(42nap) és utána jelentkeznék be munkanélkülire,ami 84 napig jár nekem akkor pont augusztusban még kapnék álláskeresésit. Ha innen megyek el szülni jogosult vagyok rájuk? Válaszotokat előre is köszönöm!

Dödölle1 # 2009.11.01. 12:45
Jogi tanácsot szeretnék kérni, mivel a munkahelyem a táppénz ideje alatt be szeretne hívni. Nem én vagyok beteg, hanem a gyerekem betegsége miatt kell vele itthon maradnom. Mégis behívnak, hogy oldjam meg valahogy. Az egyik nap egy oktatásra hivatkoznak, hogy azt ne mulasszam el, feltétlenül menjek de délután, ill. a hét utolsó napján azért kellene dolgoznom, mert aznap kevesen dolgoznánk. Értem én, hogy gazdasági válság van és az ember örül, hogy van még munkahelye. De ez tényleg így működne, hogy akkor az ember a beteg gyerekével sem lehet nyugodtan otthon, muszáj, hogy a munkahely lelkiismeret furdalást ébresszen? Mitévő legyek, ha erre kérnek engem vagy a kollegáimat? --
  • Válasz:
  1. A gyakorlatban a foglalkoztatók előszeretettel folytatják a fentieket.
  2. Döntened -figyelemmel az általad is kifejtettekre- neked kell.
  3. Jogszerűen jársz el, ha az orvosilag igazolt keresőképtelenség tartama alatt a foglalkoztató ilyen irányú kérésére nemmel válaszolsz.
  4. Az Ebtv. szerint a gyermek ápolása is keresőképtelenséget eredményez. Ahogy a nevében is szerepel ez idő alatt a munkavállaló keresőtevékenységet folytatni nem tud, "képtelen", mivel -jelen esetben- jogszabály és orvosi utasítás alatt a gyermekét ápolja, gondozza.
  5. A keresőképtelenség ideje alatt a munkavállalónak a Munka törvénykönyvében előírtak közül a munkavégzésre alkalmas állapotban megjelenni köteles és hasonló kitételei nem alkalmazhatóak; a foglalkoztató jogelenesen jár el, ha ez idő alatt a munkavállalótól a munkahelyen történő személyes megjelenést kötelezően elvárja, vagy vele munkát végeztet.

(Zárójelben jegyzem meg, hogy amennyiben mégis megtörténik felvetődik a javadalmazás problémája, ugyanis erre az időre egyszerre táppénz és munkabér nem jár. Ha a foglalkoztató az Mt. szerinti munkabért erre az időre nem fizeti ki ( az Mt. szerint köteles bért fizetni) azzal, hogy a dolgozó úgyis táppénzen van és ez kiderül az megalapozza a foglalkoztató elleni REP, OMMF és APEH hatósági ellenőrzést. Természetesen vizsgálat tárgyát képezi az is, hogy a dolgozó a keresőképtelenségének ideje alatt mit keresett a munkahelyen. Itt kívánom megjegyezni, hogy jogilag szemben a nyugellátással a munkavállaló a keresőképtelenség idejére járó pénzbeli ellátásról lemondhat, bár ez csak elvétve fordul elő, ugyanis többnyire életszerűtlen.)

6. Ha tehát nemet mondasz ezen kérésre, úgy ezért jogszerűen negatív jogkövetkezmény nem érhet. Az más kérdés, hogy a foglalkoztató a gyakorlatban bármikor megtalálhatja a módját annak, hogy a "nem"-re megfelelő választ adjon, de ezt Te is tudod.

A másik oldalról viszont sokszor a panaszbejelentések vizsgálatakor a hatóság és/vagy az ügyfél sem tudja megalapozottan bizonyítani a foglalkoztató különben nyilvánvaló (pl fentiek szerinti)jogsértéseit, (jelen esetben az általad használt fogalmat idézve zsarolásait) azonban ez nem jelenti azt, hogy más a hatósági eljárás során feltárt súlyos jogsértésért a hatóság nem szab ki a munkáltatóra bírságot....

Üdv. :)

Dödölle1 # 2009.11.01. 12:45
Jogi tanácsot szeretnék kérni, mivel a munkahelyem a táppénz ideje alatt be szeretne hívni. Nem én vagyok beteg, hanem a gyerekem betegsége miatt kell vele itthon maradnom. Mégis behívnak, hogy oldjam meg valahogy. Az egyik nap egy oktatásra hivatkoznak, hogy azt ne mulasszam el, feltétlenül menjek de délután, ill. a hét utolsó napján azért kellene dolgoznom, mert aznap kevesen dolgoznánk. Értem én, hogy gazdasági válság van és az ember örül, hogy van még munkahelye. De ez tényleg így működne, hogy akkor az ember a beteg gyerekével sem lehet nyugodtan otthon, muszáj, hogy a munkahely lelkiismeret furdalást ébresszen? Mitévő legyek, ha erre kérnek engem vagy a kollegáimat? --
  • Válasz:
  1. A gyakorlatban a foglalkoztatók előszeretettel folytatják a fentieket.
  2. Döntened -figyelemmel az általad is kifejtettekre- neked kell.
  3. Jogszerűen jársz el, ha az orvosilag igazolt keresőképtelenség tartama alatt a foglalkoztató ilyen irányú kérésére nemmel válaszolsz.
  4. Az Ebtv. szerint a gyermek ápolása is keresőképtelenséget eredményez. Ahogy a nevében is szerepel ez idő alatt a munkavállaló keresőtevékenységet folytatni nem tud, "képtelen", mivel -jelen esetben- jogszabály és orvosi utasítás alatt a gyermekét ápolja, gondozza.
  5. A keresőképtelenség ideje alatt a munkavállalónak a Munka törvénykönyvében előírtak közül a munkavégzésre alkalmas állapotban megjelenni köteles és hasonló kitételei nem alkalmazhatóak; a foglalkoztató jogelenesen jár el, ha ez idő alatt a munkavállalótól a munkahelyen történő személyes megjelenést kötelezően elvárja, vagy vele munkát végeztet.

(Zárójelben jegyzem meg, hogy amennyiben mégis megtörténik felvetődik a javadalmazás problémája, ugyanis erre az időre egyszerre táppénz és munkabér nem jár. Ha a foglalkoztató az Mt. szerinti munkabért erre az időre nem fizeti ki ( az Mt. szerint köteles bért fizetni) azzal, hogy a dolgozó úgyis táppénzen van és ez kiderül az megalapozza a foglalkoztató elleni REP, OMMF és APEH hatósági ellenőrzést. Természetesen vizsgálat tárgyát képezi az is, hogy a dolgozó a keresőképtelenségének ideje alatt mit keresett a munkahelyen. Itt kívánom megjegyezni, hogy jogilag szemben a nyugellátással a munkavállaló a keresőképtelenség idejére járó pénzbeli ellátásról lemondhat, bár ez csak elvétve fordul elő, ugyanis többnyire életszerűtlen.)

6. Ha tehát nemet mondasz ezen kérésre, úgy ezért jogszerűen negatív jogkövetkezmény nem érhet. Az más kérdés, hogy a foglalkoztató a gyakorlatban bármikor megtalálhatja a módját annak, hogy a "nem"-re megfelelő választ adjon, de ezt Te is tudod.

A másik oldalról viszont sokszor a panaszbejelentések vizsgálatakor a hatóság és/vagy az ügyfél sem tudja megalapozottan bizonyítani a foglalkoztató különben nyilvánvaló (pl fentiek szerinti)jogsértéseit, (jelen esetben az általad használt fogalmat idézve zsarolásait) azonban ez nem jelenti azt, hogy más a hatósági eljárás során feltárt súlyos jogsértésért a hatóság nem szab ki a munkáltatóra bírságot....

Üdv. :)

Dödölle1 # 2009.11.01. 12:51

T. Szakértők,
Rendszeres szociális járadékos munkaviszonyba is dolgozik, napi 4 órában. Kérdésem az, hogy milyen járulékot kell neki fizetni, és jogosult-e táppénzre?
Köszönöm előre is a választ.

--
Válasz a kérdésed második felére: Táppénzre (és előtte betegszabadságra is) jogosult, mert 2%-os mértékű pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett.

Üdv. :)

Dödölle1 # 2009.11.01. 13:07

kedves fórumozók, a következővel kapcsolatban érdeklődöm: sajnos a hónap elején is 2–3 napot voltam és a hónap közepe óta táppénzen vagyok máig.az utolsó heti táppénzes papírt ma kapom meg orvosomtól. ma elutalták a fizetést, mely nyilván kevesebb, ezt sejtettem is. de az utolsó heti fizetésemet/táp­pénzt pedig egyáltalán nem utalták, mert még nem adtam le a táppénzes papírt (természetesen jeleztem betegségemet). jelenlévőnek nem vehetnek, mert az előző táppénzes papíron nem szerepel, hogy keresőképes lennék. tehát egyértelmű számukra (is), hogy keresőképtelen vagyok. akkor mi alapján tartják vissza 1 heti (vagy tegyük azt 4 napi) táppénzemet még egy hónapig? megérdeklődtem, csak jövő hónap végén jutok az összeghez, hiába adom le mondjuk hétfőn a papírt. van erről valamilyen rendelkezés, mely megtiltja a hónapon belüli kifizetést? munkahelyem egyébként kifizetőhely.az orvosm táppénzen tart, az oep tudja, a munkahely tudja, minden ellenőrizhető…nem értem, védi valaki a munkavállaló érdekeit? köszönettel sgpha

*--
A kifizetőhely jogszerűen jár el akkor, amikor táppénz ellátást csak bizonylatra (orvosi igazolásra) fizet.

A munkáltató jogszerűen jár el akkor, amikor a le nem dolgozott napokra nem ad munkabért.

Olyan rendelkezés, amely a hóközi (soron kívüli) kifizetést megtiltja nincs, de olyan sincs, ami erre a foglalkoztatót kötelezné. Az Ebtv. szerint a kifizetőhely a táppénzt utólag, bérfizetési napon köteles kifizetni -feltéve ha a bérszámfejtés/táppénz számfejtés napjáig az arra jogosító orvosi igazolás leadása megtörténik.

Példa. Amikor bemész a boltba vásárolni az árút csak úgy viheted el, ha annak az ellenértékét (pl. 5000 Ft-ot) odaad. A pénztáros/boltvezetés így tud elszámolni.

Táppénz csak az erre jogosító orvosi igazolás leadásával fizethető ki. A kifizetőhely az OEP felé csak így tud elszámolni a kifizetett táppnzzel.

A számviteli tv. ezt nevezi bizonylatolási elvnek, ami a gazdálkodó szerveknek kötelező.

Amennyiben ezen összeg számodra nagyon fontos javasolom, hogy kérd a munkahelyi vezető segítségét, méltányolják a helyzetedet, illetve vizsgálják meg van-e mód a hóközi kifizetésre?

Utolsó kérdésedre a válaszom: nem nagyon, de ezt nem csak Te tapasztalod. :(

Üdv. :)

Györgyi76 # 2009.11.01. 21:23

Kedves Dödölle 1 !

Pár héttel ezelőtt már végigzongoráztunk egy problémás T.GYÁS ügyet,de most sajnos ismételten gondom van,remélem tud tanácsot adni-mi a teendő.

A probléma abból adódik, rutinszerűen(sajnos) mint a Tgyás igénylésemnél most sem hajlandó a munkáltatóm a GYED igénylő-formanyomtatvány kitöltésére,pontosítva megint 3 hete elküldtem a papírokat,a hivatalos OEP-értesítéssel együtt-miszerint a TGYÁS időtartama November 25.-én lejár.

A papírjaimról megint semmi hír, nekem egyedül egy postai ajánlott-feladóvevény van a birtokomban,amivel bizonyítani tudom,hogy én postáztam a papírokat a munkáltató részére..)

Megint csak a telefonálgatások,ígérgetések a részükről,de nagyon nem szeretnék kifutni az időből és emiatt újabb kavarodásba kerülni.

Szóval ugyanaz a játék megy részükről,mint szülés után...
Ez már nagyon bosszantó,mert az előző körben is nem csekély összegű károm lett a késedelmükből.

Ilyenkor most én mit tegyek?
Menjek be az Egészségbiztosítási Pénztárba és ott jelezzem ezt a dolgot?

Válaszukat várva köszönettel,

Györgyi

Dödölle1 # 2009.11.02. 07:23

"Ilyenkor most én mit tegyek?
Menjek be az Egészségbiztosítási Pénztárba és ott jelezzem ezt a dolgot?"

Válasz:

Igen.
Az okmányaidat (GYED kérelem) célszerű lett volna nem csak ajánlottan, hanem tértivevényesen is küldeni, azzal tudnád igazolni, hogy az okmányokat nem csak elküldted, de azt át is vették. (A tértivevény tartalmazza azt is, hogy ki és mikor vette át a postai küldeményt.

Az ezt követő naptól számított 3 munkanapon belül a foglalkoztató köteles az igényt a REP-hez eljuttatni.
(Ha jól emlékszem a foglalkoztatónál nem működik TB kifizetőhely)

Amennyiben a 3 munkanap eltelt bármikor érdeklődhetsz a REP-nél, hogy a GYED igényed megérkezett-e már?

(Azért a postai átfutás és a REP iktatás miatt érdemes 3-5 napot rászámítani.)

Amennyiben nem -tekintettel az előzményekre- fordulj a REP PEEO Osztályvezetőjétől kérve, hogy az ügyedben járjon el.

A gyakorlatban egy osztályvezetői "kitelefonálással" elérhető, hogy a foglalkoztató a kötelezettségének eleget tegyen.

Amennyiben mégsem teszi, úgy jöhet a hatósági eszközök (helyszíni ellenőrzés, bírság...) alkalmazása.

A fentiek egyrészének jogi alapja:

217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény végrehajtásáról
A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (a továbbiakban: Ebtv.) 83. §-ának (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a Kormány az alábbiakat rendeli el:

Az igény érvényesítése

(Az Ebtv. 61-65. §-ához)

37. § (1) Ha a foglalkoztatónál társadalombiztosítási kifizetőhely (a továbbiakban: kifizetőhely) nincs, a foglalkoztató a terhességi-gyermekágyi segélyre, a gyedre, a táppénzre, a baleseti táppénzre vonatkozó kérelem elbírálásához „Foglalkoztatói igazolás”-t állít ki, és azt a biztosított által benyújtott igazolásokkal - gyermekgondozási díj iránti kérelem esetén ezzel a kérelemmel - együtt három munkanapon belül a székhelye (telephelye) szerint illetékes REP-nek megküldi. A foglalkoztató a foglalkoztatói igazolásokat két példányban köteles kiállítani, és annak egy példányát öt évig megőrizni. A foglalkoztató a kérelem, illetve igazolások átvételét (beérkezését) hitelt érdemlő módon köteles igazolni.

Sgpha # 2009.11.02. 11:44

Kedves Dödölle! Köszönöm válaszát! Üdv Sgpha

anika25 # 2009.11.04. 10:04

Tisztelt Fórumozók, Szakértők!
Segítséget szeretnék kérni.
Jelenleg GYED- en vagyok, közalkalmazottként dolgoztam 8 órában a GYED előtt egy intézményfenntartó társulásban, a település ahol helyileg dolgoztam kilép a társulásból.
Azt mondták, hogy átkerülök oda de csak 6 órás munkaviszonyba.
A társulás keretén belül kötött munkaviszonyom, hogyan szünik meg a GYED alatt?
Van – e joga az átvevő munkáltatónak módosítani a munkaidőmet a GYED alatt?
Ha szülök még egy gyereket mi alapján számolják ki TGYÁS-t és a GYED-et?

Válaszaikat előre is köszönöm!

Anikó

törpi # 2009.11.04. 10:28

Kedves Szakértők!

Próbáltam utána nézni a problémámnak,de sajnos nem igazán találtam a megoldást vagy nehéz a felfogásom!:)
2009 januárban megszűnt a 4éves munkaviszonyom,azóta voltam 9 hónap álláskeresőn most jelenleg még 3hónapig kapok álláskeresési segélyt,ha nem találok munkát akkor jár még szociális segély.A szülés 2010 június 20-ra van kiírva!Nem tudom mi jár nekem csak gyes?
Vagy próbáljak még elmenni dolgozni a szülésig?Akár alkalmi munkavállalói könyvvel?Vagy fizessek majd tb-t magam után?Hogy jogosult legyek a gyed-re?
Előre is nagyon köszönöm a segítséget.
Tisztelettel!
törpi

Evolett # 2009.11.04. 13:31

kedves szakértők!
nov.7-én kislányom betölti 2.életévét,lejár a gyedem.jelenleg babát várok,aki febr.14-én születik .kértem a munkáltatóm,nem adja-e ki a szabadságomat,ami elvileg jár.a válasz az volt,nem áll módjában visszavenni állományba.így februárig gyesen leszek.ez kb. 25.000 ft minuszt jelent a családi kasszában.
tényleg nincs rá mód,hogy addig ne kelljen szűkölködnünk anyagilag?

köszönöm a segítséget.

nandy # 2009.11.04. 17:13

Nem, nincs joga "nem visszavenni az állományba".
A helyedben írásban (tértisen) jelezném a munkábaállási szándékom, és azt is, hogy rögtön szabival kezdenék... Mondjuk két hét határidőt adnék nekik, és hivatkoznék a Munka Törvénykönyvére, mely a munkáltató számára foglalkoztatási kötelezettséget ir elő, továbbá azt is, hogy fizetés nélküli szabit csak a munkavállaló kifejezett kérésére lehet adni, akarata ellenére biztosan nem...
aztán ha lejár a szabi, elmennék táppénzre...

nandy # 2009.11.04. 17:14

törpi:

Mindenképpen aktív biztosítási jogviszony kell /a szülés napján/ a GYED-hez, TGYÁS-hoz, különben csak GYES-t fogsz kapni.

Tehát irány munkát keresni.