Elromlott vízóra

Asver # 2012.12.10. 14:38

Tisztelt Fórum!
Először kerülök abba a helyzetbe, hogy a vízórával baj van. Megállt ugyanis. A mérőóra leolvasásakor derült, ki, hogy ugyanazt mutatja, mint előzőleg. Min. 2 hónapja nem forog. Mi a helyes sorrend?
1./ Hívjak ki szerelőt, aki jegyzőkönyvezi, hogy mi baja az órának? 2./A különbséget a társasház közös számlájából levonva állapíttassam meg a saját fogyasztást? 3./ Csak a Vízmű végezheti ezt? 4./Ezzel forduljak a Díjbeszedőhöz? Vagy ők fognak számlázni maguktól? 5./Van-e olyan, amire feltétlenül figyelnem kell? Nem a meggazdagodás ilyen módja érdekel, csak nem akarok ráfázni.

Asver

axel91 # 2012.05.31. 15:43

Tisztelt Fórumozók!
Érdeklőnék, hogy nem tudna e nekem valaki segítséget adni abban, hogy vízóra szakértőt hol tudok találni,mert a vízórában az első számsorban átfordult a 0 az 1 számra valamint egy olyan kérdésem lenne, hogy bizonyítékként elég e egy fényképfelvétel mert az ÉRV vállalat 4000000 Ft vízszámlát küldött ki de arra viszont nincs lehetőségünk h megvizsgáltassuk az órát azzal az indokkal, hogy a mérőcsere megkezdéséig kellett volna szólni, hogy kérjük az OHM általi ellenőrző vizsgálatot, de ezt egy állampolgárnak honnan kellene tudni kérdezem én?
Ebben kérnék egy kis jogi felvilágosítást!
Előre is köszönöm.

Widar # 2009.04.15. 16:14

Kedves Fórumozók!

Új, 6 lakásos, egyedi vízórás (de sajnos nincsenek hitelesítve a mellékmérők) társasházba költöztem tavaly szeptemberben. Az én lakásomon kívül még másik két lakásba költöztek be szintén szeptemberben.
(A maradék három lakás csak most került eladásra, tehát üresen állt idáig)

Egyszer az egyik szomszédom, nevezzük X-nek kérdezte tőlem, hogy megy e nálam rendesen a vízóra, mert az övé meg szokott állni és a másik lakásban lakóé (nevezzük Y-nak) szintén "akadozva" üzemel. Én erre csodálkoztam, mert az enyém rendesen megy, amit Y le is csekkolt egy alkalommal.

Akkor ennyiben maradtunk, februárban közös képviselőt választottunk, aki elintézte a vízműnél a főóra átírását, és bediktáltuk neki a mellékmérőink állását.
Itt aztán nagy titokban be vallotta X a közös képviselőnek, hogy az ő órája bizony megállt, ki tudja mikor.

Kicserélték neki.

De most, hogy kijött a számla a vízműtől a főmérő és a mellékmérők között 13 m3 eltérés van.
X és Y kitalálták, hogy ezt majd közösen kell kifizetnünk.
Én ezt enyhén szólva nem tarom fernek, mivel nem az én órám állt meg illetve akadozik.
Kérdeztem a kk-t, hogyan tudnám az órámat hitelesíttetni, hogy én le legyek fedve. De azt mondta,hogy azt csak úgy lehet ha a többi lakóé is hitelesítve lesz, egyénileg nincs rá mód. A másik két lakó persze nem akarja a hitelesítést.

Hogyan intézzem el szerintetek, hogy ne nekem kelljen kifizetni amit a szomszédom (szomszédaim) elpancsolt(ak)?

kufarokhada # 2005.07.14. 17:59

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a tanácsát!!!

kufarokhada # 2005.07.12. 15:25

Sziasztok,

A vízóránk márciusban elfagyott, minek következtében az óra üvegén hajszálrepedés keletkezett. Az itt elszivárgott víz 1 hét alatt 71 000HUF-ot tesz ki a városi vízmű szerint. (500m3!!!)
Lehetetlen, mivel egész télen le volt zárva a vízóra, és a nyitás után 1 héttel már fel is fedezte egy családtag, és ismét elzárta. Hivatkozhatunk mi arra, hogy az új óra április óta 3m3-t mutat (átlagosan 500 HUF vízdíjat fizetünk 3 éve), és eszerint kérjük kiszámlázni a díjat? A házban nincs mosógép, a kertben nincs medence, tehát semmi olyan, amivel indokolni lehetne egy ekkora fogyasztást. Ezek alapján kérhetek szakértői vizsgálatot arra nézve, hogy a fent felsorolt tények tudatában számolja ki szakértő a tényleges vízfogyást, illetve vizsgálja meg az órát, hogy egyáltalán megfelel-e az előírt kritériumoknak, és nincs-e valami rejtett hibája? Egyáltalán milyen lehetőség van számunkra?

Válaszokat, tanácsokat előre is köszönöm.

T. Réka

derill # 2005.07.11. 17:36

5 év az elévülés, tehát bőven benne van, de nem értem mi a baja az ismerősödnek, hiszen ha egyszer elfogyasztotta az áramot, akkor ki is kell fizetnie, ez logikus nem? Az, hogy nem iratta át a nevére, nem számit, mivel ő használta, tehát nyilván neki kell megfizetnie.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

speedy # 2005.07.11. 13:28

Köszi, bár szvsz előtte is magasabb volt a ténylegesnél az átlagfogyasztás, de kiegyeznék azzal a fogyasztással is.
Az óra szép lassan egyre többet és többet mutatott, de csak amikor nagyon elromlott tünt fel.
Most az új órával a havi melegvíz (ezzel van a baj) 12 köbméter (ami magas jogosan) korábban 3,5 hónapra 150köbméter azaz havi 42 köbméter ami viszont lehetetlen. Nem mindegy...

Banyamancs # 2005.07.11. 12:30

Nekünk vidéken ugyanez volt most a problémánk. Az óra elromlott és 2 hónap alatt annyi fogyasztás mutatott, ami kb. 12 vasúti kocsiban férne el, mint vízmennyiség. Reklamáltunk. Kiderült, hogy ezekkel az órákkal több baj is volt, így nem kellett csak annyit kifizetnünk, ami előtte volt, mint átlagfogyasztás. (Két éve szerelték fel vadi újan a régi óra helyett!) Most én nem értettem teljesen ezt nálatok, volt előtte valamekkora átlagfogyasztás, le is olvasták rendszeresen? Mert akkor igenis lehet reklamálni! Nekünk teljes mértékben elfogadták. Mondjuk egy kertes háznál lehet ezt könnyebb bizonyítani, mint egy társasháznál, nem tudom.

speedy # 2005.07.11. 09:39

A gond az ,hogy a ház saját fogyasztását nem ismerem és a ház mindig befizető.

Tehát ebből nem lehet meghatározni az én fogyasztásom, mert nem ismerem mennyi a "közös" vízfogyasztás, locsolás, takarítás stb. Ráadásul az egyedi bevallások is összevissza jönnek a lakóktól.

Volna még egy kérdésem más ügyben:

Egy ismerősöm vett 2002-ben egy lakást.
De csak 2004-ben íratta át az áramérőórát nevére.Addig senkit se zavart ,hogy nincs szerződése, az áramszolgáltató végezte a leolvasást, (az óra a lépcsőházban és a cég végzi a leolvasást)

Mikor évül el a követelése az áramszolgáltatónak?
Most számlázta ki visszamenőleg a díjat.

derill # 2005.07.10. 10:49

Szerintem igy nem fog menni, ugyanis a vizmüvek ragaszkodik ahhoz, hogy Te elfogyasztottad azt vizmennyiséget, mivel az óra azt mutatja. Az, hogy most három hónapig más lesz a fogyasztás, vagy akár örökké, semmit nem jelent, mert mondhatják azt, hogy idáig napi ötször fürödtél, neked kell bizonyitanod, hogy nem fogyasztottad el azt a vizmennyiséget, amit az óra mutat.

A jogalap nélküli gazdagodást a Ptk. 361. §-a szabályozza : 361. § (1) Aki másnak rovására jogalap nélkül jut vagyoni előnyhöz, köteles ezt az előnyt visszatéríteni.
(2) Nem köteles visszatéríteni a gazdagodást az, aki attól a visszakövetelés előtt elesett, kivéve ha

1. számolnia kellett a visszatérítési kötelezettséggel, és felelőssége a gazdagodás megszűnéséért megállapítható, vagy
  2. rosszhiszeműen jutott a gazdagodáshoz.

(3) Ha az, akinek részére a gazdagodást vissza kellene téríteni, azt tilos vagy a jóerkölcsbe ütköző magatartásával maga idézte elő, a bíróság az ügyész indítványára a vagyoni előnyt az állam javára ítélheti meg.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

speedy # 2005.07.08. 09:25

Köszönöm az észrevételt.
Sajnos a feleségem volt otthon mikor jött a vizes így nincs papír pedig mondtam neki ,hogy rossz, de ez pótolható ill lesz.

Az a gond ,hogy a ház maga is fogyaszt locsolás, takarítás elfolyás stb így nem leeht kikalkulálni a fogyasztásom, már próbálkoztam vele.

Szvsz ilyenkor az új vízóra utáni adatokból lehetne számlázni mert a régi már hónapok óta helytelen adatokat mutat.

De inkább nem fizetek, mert ha egyszer fizetek ki tudja mikor láto mújra a pénzemet.

Be fogom szerezni a szerelőtől a szakvéleményt, íratok egy papírt a közös képviselővel, majd javaslom, hogy számlázzák ki a követő időszak átlagfogyasztását a be nem vallot három hónapra.
Még így is nagylelkű vagyok mert akár egy évre visszamenőleg járna nekem az el nem fogyasztott víz utáni pénz.
Hol találom a jogalapnélküli gazdagodás paragrafusát, beírom ezt is a levélbe.

Mégegyszer köszönöm.

derill # 2005.07.08. 09:00

Kértél a vizórástól igazolást, hogy pontosan mi volt a vizóra hibája? Ha kértél, akkor kérd a vizmüvektől, hogy a ház fogyasztása alapján számolja ki a Te fogyasztásodat, tehát a ház fogyasztása alapján kiszámitják, hogy mennyi pénz jár nekik és a ház által befizetett összeget ebből levonják, a maradékot neked kell megfizetni.

Ha erre nem hajlandóak, akkor jelezd feléjük, hogy jogalap nélküli gazdagodás cimén az összeget vissza fogod követelni, ugyanis kizárólag a teljesitett szolgáltatást kell megfizetned. Ezen talán elgondolkodnak, de ha nem, akkor marad a per (fizetési meghagyás, majd ha ellentmondanak, per).

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

speedy # 2005.07.07. 12:00

Elromlott a vízórám és sokkal többet mutat mint a tényleges fogyasztás (3,5 hónapra 150 köbméter)

Egy társasházban lakom, a társasház vízórája a közös képviselő szeirnt nem megbízható. Soha nem kapott vissza a ház pénzt a Díjbeszedőtől.

(Elvileg az egyéni fogyasztások összege és a ház vízóra különbségénél ki kéne jönni a különbségnek..)

Igazából tanácstalan vagyok.
A kb 60eFt-t nem akarom kifizetni mert nem fogyasztottam el.
Felrakattam új vízórát, eszerint a 3,5 havi fogyasztás kb 40 köbméter. Úgy néz ki már legalább egy éve rossza az óra csak most lett kirívóan rossz.
A díjbeszedő a közös képviselőhöz küld az meg vissza.

Mit tegyek?

Amíg nincs megoldás nem adom le a jegyzőkönyvet, ill. nem jelentem be a cserét mert akkor rögtön kiszámlázzák a mutatott mennyiséget.