Előrehozott öregségi nyugdíj

gelsystem # 2009.04.29. 13:55

kedves veci!!!!:)
.
Előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult:
„A Tny. 18/A. (1)–[(2)] bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek :
(1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki

1. legalább 40 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj . 5 . (1) bekezdés a)–b) és e)g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2) Csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki

1. legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj . 5. § (1) bekezdés a)–b) és e)g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban

.
.
szerény számításaim szerint, akkor ez 2011-től aktuális?!?!?!?
mivel pl. -ami számomra érdekes- egy 52-es nő, 59-ik életévét 2011-ben tölti be......

Veci # 2009.04.29. 15:26

Kedves gelsystem!

Szerintem jól gondolod, ez maradna úgy ahogy volt, ha a parlament megszavazza. Nyugtasd meg édesanyádat, hogy ő ezek alapján elmehet majd előrehozottba, ha betölti az 59. évet, a szülinap utáni naptól. Már a férjem nem ilyen "szerencsés", ő is 53-a születésű, neki + 1 évvel hosszabbodik a nyugdíjkorhatára, így korkedvezménnyel nem 58 évesen, hanem 59 évesen mehetne el.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.04.29. 19:41

A tegnapi parlamenti részletes vita videóanyaga itt meghallgatható:
http://www.parlament.hu/…ulnap_felszo?…

A felszólalások 15.20-től Kb. 16.50 körülig hallgatható meg. Egyenként tudtam megnyitni, de az informatikában jártasak biztos folyamatosan le tudják játszani.

Aki nem tudja megnyitni annak ide másoltam, amit írnak a Technikai feltételekről
Az élő közvetítés és/vagy videóarchívum használatához a RealPlayer plug-in 10-es vagy újabb változatára van szükség. Többféle böngészőhöz és operációs rendszerhez letölthető a http://www.real.com oldalról. Az ingyenes változat is megfelelő. Az installáláshoz rendszergazdai jogosultság kell.

Itt találjátok meg az idézett feltételeket: http://www.parlament.hu/…lp/video.htm

Üdvözlettel Veci

lenolaj1 # 2009.04.29. 22:07

Köszönöm Veci a magánnyugdíjpénztári infókra vonatkozó elérhetőségeket.
Tulajdonképpen a jelen szabályozással tisztában vagyok.
53-asként nekem anno azt mondták, hogy határeset vagyok, vagyis szinte mindegy, hogy melyiket választom. Akkor azért döntöttem a magán mellett, mert az örökölhető.
Később már látszott, hogy rossz döntés volt, de a visszalépés lehetősége nekem már nem engedélyezett.
Nemrég olvastam ezt a cikket a portfolio.hu-n, és felcsillant a remény, de azóta nagy a csend. Ezért gondoltam, hogy megkérdezem, hátha valaki bővebbet tud róla.

A kormány fontolóra veheti, hogy megengedné a magánnyugdíjpénztárakból való visszalépést az állami nyugdíjrendszerbe bizonyos korhatár felett. Hogy mennyit jelentene ez idén a költségvetésnek, nehéz megbecsülni, de a dokumentum szerint 20 milliárd forintnyi bevételre ebből is szert tehetne az államkassza. Jövőre még nagyobb a pluszbevétel, akár 70 milliárd forinttal is gazdagodhatna a büdzsé azzal, hogy a magánnyugdíjpénztári tagok egy része a pénztárból kilép és az állami pillérbe fizet csak járulékot.

Editke54 # 2009.04.30. 12:10

Tisztelt Fórumozók!

Azt szeretném megtudni, hogy 1954es születésű vagyok . 3év korkedvezményem van, amit fonó nőként kaptam meg (17évet dolgoztam). Majd közalkalmazottként dolgozom mind a mai napig. Szeptemberben meg lesz a 40 éves munkaviszonyom , szeretném megtudni mikor mehetek el előrehozott öregségi nyugdíjba? Válaszokat előre is köszönöm.

Veci # 2009.04.30. 12:57

Editke54

Véleményem szerint a 3 év korkedvezménnyel a jelenlegi szabályok szerint nyugdíjkorhatárod 62-3 év, vagyis 59 év, a korkedvezménnyel 57 évesen mehetnél nyugdíjba.

DE, mivel most van a parlamentben a módosítás, ami szerint a nyugdíjkorhatára az 1954-ben születetteknek, a 63. életév betöltését követő 183 . nap,

A módosítás tartalmazza az alábbiakat (olvass vissza amit 28-án írtam):

Tny.18/B
(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az
a) az 1954-ben született nő is, aki a 60 éves és 183 napos életkort betöltötte ,

Szerintem te ettől 3 évvel korábban, vagyis 57 és fél éves korodban mehetnél el, ha jól számolom (úgy gondolom jól számoltam). A szolgálati időd megvan hozzá, szerintem csökkentés nélkül mehetsz el.

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2009.04.30. 16:02

Editke54!
Miért csak 3 év a korkedvezményed? A 17 éved után 4 év járna.
"Az igénylőre irányadó öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest kétévi korkedvezményben részesül az a férfi, aki legalább tíz és az a nő, aki legalább nyolc éven át korkedvezményre jogosító munkakörben, továbbá az, aki legalább hat éven át 100 kPa-nál nagyobb nyomású légtérben dolgozott.
A korkedvezmény további egy-egy év a korkedvezményre jogosító munkakörben végzett minden újabb öt, nőnél négy, illetőleg 100 kPa-nál nagyobb nyomású légtérben végzett minden újabb háromévi munka után. "
Mikor van a szülinapod?

Veci # 2009.04.30. 17:30

Kedves Lyonee!

De jó, felfigyeltél erre a fontos dologra. Nem számoltam utána, pedig tudtam, hogy nőknél 4 évenként van 1 év korkedvezmény. Akkor 1 évvel még hamarabb lehetne elmenni Editkének nyugdíjba. A többi számítást jól gondoltam? Szerinted Editke még a régi korhatár alapján mehetne nyugdíjba? Várom a véleményed.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2009.04.30. 17:48

Ha 4 év Editke korkedvezménye, akkor már az idén előrehozott nyugdíjba mehetne az 55. szülinapja után.
"18/A. § (1) 2012. december 31-éig a 62. életév betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a férfi, aki 60. életévét betöltötte, illetve az a nő, aki 59. életévét betöltötte, és legalább 40 év szolgálati időt szerzett, valamint a Tbj. 5. §-a (1) bekezdésének a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.
(2) 2012. december 31-éig csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult, aki legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és megfelel az (1) bekezdésben meghatározott egyéb feltételeknek. "
2009-ben az 59 éves nő előrehozott ny-ba mehet; ha van 4 év korkedvezménye, akkor pedig (59-4) az 55. éve betöltése után. A szolgálati ideje is 1 évvel több lenne, ha a 4 év korkedvezmény igaz, és még csökkentett sem lenne a nyugdíja.

Lyonee # 2009.04.30. 18:07

Sőt! Editke már ebben a pillanatban is nyugdíjba mehet, még akkor is, ha csak 3 év a korkedvezménye, mert korábban jogot szerzett rá.
2008-ban előrehozott ny-ba mehetett az 57 éves nő, ha volt 3 év korkedvezménye, akkor pedig az 54 éves is (ha 4, akkor az 53 éves nő). Editke évei pedig megvannak.

Veci # 2009.04.30. 18:20

Kedves Lyonee!

A törvénymódosításban, ami szavazás előtt van ezt hogy értelmezzem?

7. §-a az alábbiak szerint módosul :
7. § (1) Ez a törvény – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével– 2009. július 1-jén lép hatályba .
(2) E törvény 1–6 . §-a 2010 . január 1-jén lép hatályba .

Tehát Editke a jelenleg hatályos törvény szerint tényleg elmehet 55 évesen nyugdíjba.

Mi vonatkozik a férjem esetében a korhatáremelésére a 2 év korkedvezménnyel? Most megkavart a törvénymódosítás. Most ő 58 vagy 59 évesen mehetne előrehozott nyugdíjba? Jelenleg több mint 41 év szolgálati idővel?

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2009.04.30. 18:41

Kedves Veci!
1953-as a férjed? A hétvégén majd átböngészem a tervezetet és megírom. Ő még nem szerzett jogot az előrehozott ny-ra, így nem is tudja később érvényesíteni.
Editke legkésőbb tavaly már jogot szerzett, a szolgálati ideje a min. 38 év megvan, teljes nyugdíjat kaphat, ha kéri. Sőt, akár 6 hónapra visszamenőleg is kérheti, ha a szolgálati idejét ez nem csökkenti egy évvel és a nyugdíjazás időpontjában betölti az 54. évét.

Kriszti12 # 2009.04.30. 18:57

Kedves Fórumozók!

Egyre kétségbe esettebben olvasom a nyugdíjba vonulás feltételeit. Ha a tervezetet elfogadják akkor az édesanyám aki 54 - es születésű és már 40 évnél több szolgálati idővel rendelkezik elégrendesen szív.
A közalkalmazottaknak nem lesz valami kedvezmény?

A másik kérdésem: a párom szerződéseskatona ő fix időt tölthet a honvédségnél, neki a majdani nyugdíjba vonulásnál járhat valami kedvezmény?

Veci # 2009.05.01. 04:15

Kedves Lyonee
A férjem 53-as születésű, a jelenleg még érvényes szabályozás szerint ő 58 évesen, 2011-ben mehetene előrehozott nyugdíjba. Várom a jelzésed, 29-én átküldtem a tervezetet és a legutóbbi módosítást. Köszönöm a segítségedet.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.05.01. 04:24

Kriszti12

Édesanyád a jelenleg érvényes szabályok szerint is csak 60 évesen mehetne el előrehozott nyugdíjba, a módosítás szerint + fél évvel később. Ez szerepel a módosításban, ha megszavazzák. A részletes vita lezárult 28-án:
Tny.18/B
„(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az
a) az 1954-ben született nő is, aki a 60 éves és 183 napos életkort betöltötte ,”
A szolgálati nyugdíjat még nem módosítják (ne haragudj, de sokan úgy gondoljuk, hogy azt is kellene). E területről nem vagyok tájékozott.
Üdvözletem Veci

Üdvözlettel Veci

hyldyko # 2009.05.03. 20:38

Kedves Lyonee (illetve, aki segíteni tud)!

Édesanyámmal kapcsolatban kérnék segítséget, bár tudom, a jelenlegi helyzetben, ez nem könnyű. Anyu 52-es, 37 év szolgálati idővel rendelkezik. Mivel a cégénél létszámleépítés van, így választhat a kirúgás és a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj között. Ő hosszas számolgatás után az utóbbit választotta. A cég el is engedi augusztus 15-én, mivel akkor tölti az 57. életévét.

Lehetséges, hogy pár héttel augusztus 15-e előtt hoznak egy olyan jogszabályt, törvényt, vagy akármit, hogy mégsem mehet??? Én egyszerűen már nem tudok semmit sem értelmezni, akkora a kavarodás.

Tud valaki erről bármilyen információt?

Előre is köszönöm

hyldyko

Veci # 2009.05.03. 22:58

Kedves hyldyko!

52-es születésű nők 59 évesen mehetnek el előrehozott nyugdíjba, ha 40 év a szolgálati ideje, vagy 37 év esetén csökkentett nyugdíjba. A tervezett módosítás szerint is (olvass vissza, amit 28-án ebben a topicban írtam)

Édesanyád a korengedményes nyugdíjra jogosult, ha a munkáltató és a munkavállaló megállapodást köt a korengedményes nyugdíjazásról, melynek feltételeit itt olvashatod:
http://www.szmm.gov.hu/download.php?…-

A munkáltató (a felszámolás alatt álló munkáltató helyett a felszámoló) a jogszabályi feltételek teljesítése esetén munkavállalójával megállapodhat annak korengedményes nyugdíjazásáról.

Ki jogosult korengedményes nyugdíjra?
2009. január elsejétől mindkét nem 57 évesen kérheti a korengedményes nyugdíjazást, ha rendelkezik az előrehozott öregségi nyugdíjhoz szükséges 40, vagy a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjhoz előírt 37 év szolgálati idővel.

A korengedményes nyugdíjazás további feltételei

1. a munkáltató a munkavállaló előrehozott öregségi nyugdíjra jogosító korhatárának az eléréséig a - nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv által megállapított - nyugdíjának az évenkénti emelések és kiegészítések nélküli összegét a fizetési értesítés kézhezvételét követő 15 napon belül a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság elkülönített számlájára egy összegben befizeti;
  2. a munkáltató ezen kívül megtéríti az első tényleges folyósítás naptári évében irányadó összegben a postaköltségeket is annyi naptári hónapra, amennyire a korengedményes nyugdíjat folyósítani kell.

A korengedményes nyugdíj megállapításának időbeli korlátja
Korengedményes nyugdíj akkor állapítható meg, ha

1. a munkavállaló a korengedményes nyugdíjra való jogosultsághoz szükséges életkort és szolgálati időt 2009. december 31-ig betölti, illetve megszerzi, továbbá
  2. a megkötött megállapodást az illetékes nyugdíjbiztosítási szervhez 2009. december 31-ig benyújtják. E rendelkezés tehát azt is jelenti, hogy 2010 január elseje után korengedményes nyugdíj megállapítására nem lesz lehetőség.

A törvénymódosítási javaslatban ennek változtatása nem szerepel, de olvasd át te is. A törvénymódosítás részletes vitája lezárult a parlamentben, még erről a törvénymódosításról nem volt szavazás.

Itt van a benyújtott T/9180. számú törvényjavaslata társadalombiz­tosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény módosításáról
http://www.parlament.hu/…80/09180.pdf

9180/9 – módosító javaslat A társadalombiz­tosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény módosításáról
http://www.parlament.hu/…180-0009.pdf

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.05.03. 23:04

Kedves hyldyko!

A korengedményes nyugdíjazás feltételeiről ezeket is figyelmedbe ajénlom.

T á j é k o z t a t ó
a korengedményes nyugdíjazásról

http://www.onyf.hu/index.php?…

Mi a korengedményes nyugdíj? Melyek a korengedményes nyugdíjazás feltételei? Hol és hogyan kell az igényt benyújtani?
http://www.onyf.hu/index.php?…

Üdvözlettel Veci

hyldyko # 2009.05.04. 17:44

Kedves Veci!

Nagyon szépen köszönöm, hogy ennyi időt szántál rám.

Anyu a feltételeknek megfelel, most átböngésztem, amit küldtél, a munkahelye hajlandó is befizetni a 2 évnyi összeget. Igazából csak azt nem tudtam elsőre értelmezni, hogy vajon megtörténhet-e, hogy mégis azt mondja a kormány még augusztus előtt, hogy mégsem. De akkor ezek szerint erről nincsen szó, ezt jól értelmeztem? Elnézést, ha érthetetlen vagyok, de hónapok óta jogszabályokat böngészünk és alapvetően nem ez a szakmám.

hyldyko

Veci # 2009.05.04. 18:43

Kedves Mindenki!
Gondolom láttátok a híradót. http://www.hirado.hu/…biztos_.aspx

Emelkedik a nyugdíjkorhatár
A döntés szerint 2012-től évente hat hónappal emelkedik a nyugdíjkorhatár, ami először az 1952-ben születetteket érinti. Ugyanakkor azok az 1950-ben született férfiak és 1952-ben, vagy 1953-ban született nők, akik betöltötték a 60., illetve 59. életévüket, és 40 éves szolgálati idővel rendelkeznek, előrehozott nyugdíjat kaphatnak.

Szerintem ezek a 28-án részletes vitában szereplő módosítások.

hyldyko

A korkedvezményt nem érintette a mostani nyugdíjtörvény módosítás.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.05.04. 19:35

hyldyko

A korkedvezményt és a korengedményt nem érintette a mostani nyugdíjtörvény módosítás. Édesanyádat nem a korkedvezményes nyugdíj, hanem a korengedményes nyugdíj érinti.

Üdvözlettel Veci

hyldyko # 2009.05.04. 20:06

Kedves veci!

Köszönöm a segítséget, már kezdek őszülni:(

hyldyko

marcsaharcsa # 2009.05.05. 14:53

1953-ban születtem, 1971-től dolgozom.Kivéve a 4,5 év GYEST. Ha ez is szolgálati idő,akkor jelenleg 38 év munkaviszonyom van. Ha nem, akkor ez lejön. Nem dolgoztam veszélyeztetett munkahelyen. 1997 óta magánvállalkozó vagyok. Érdeklődöm mikor mehetek előrehozott nyugdíjba, és ahhoz hány év szolg.idő kell.
Tehát nem voltam egy napig sem munkanélküli.Nagyon köszönöm előre is a választ.
marcsaharcsa

Veci # 2009.05.05. 18:31

Kedves marcsaharcsa!
Ha a törvénymódosítást hétfőn megszavazzák akkor a mostani szabályokkal azonos módon mehetsz nyugdíjba „az 1950-ben született férfiak és 1952-ben, vagy 1953-ban született nők, akik betöltötték a 60., illetve 59. életévüket, és 40 éves szolgálati idővel rendelkeznek, előrehozott nyugdíjat kaphatnak.” Ez szerintem csökkentés nélküli lesz.
Vagyis te 2012-ben az 59. születésnapod utáni naptól, mivel akkorra meg lesz a több, mint 40 év szolgálati időd. A Gyes is szolgálati időnek minősül, valamint ha anno szakmunkástanuló voltál az 3 év is.
Olvass vissza a törvénymódosítás javaslatra, amit 28-án írtam ebben a topicban. A többi fórumozó beírásait is értelmezd.

Üdvözlettel Veci

marcsaharcsa # 2009.05.05. 18:37

Kedves Veci!
Köszönöm szépen a gyors választ, megnyugodtam.
Marcsaharcsa