- Kedves 'alanna'---Persze menni mehet,de a munkahelyének alá kel-kéne írnia a papírokat a munkaviszony /JOGVISZONYA/,MEGSZÜNTETÉSÉRŐL!/KILÉPÉSI PAPÍROK/! és HA OTT VOLT OLYAN MUNKAKÖRBEN,AMI KORKEDVEZMÉNYRE jogosít,AKKOR MÉG,AZT IS LE KEL IGAZOLNIA!/ha máshol szerezte és MÁR MEG VAN,AKKOR AZ JÓ,MERT EZ IS KEL/!!!----Valahonnan gyorsan kérjen segítséget,mert ha most,elmehet nyugdíjba,akkor menjen el!----De mondom,én nem is tudom hogy mit élvezkedik a munkahelye,hogy nem segíti elő azt,hogy nyugdíjba tudjon menni,nem engedi el!--Mi a jó ebben neki!Mi az hogy nem engedi el?Mi az,hogy nem írja alá a papírjait? Mi az hogy nem adja oda neki???Én a környezetemben ilyent még nem is hallottam!--Inkább az ellenkezőjét!!!--Üdv.-------/Talán bosszúból,vagy annyira nélkülözhetetlen? Nem találnának helyette más dolgozót,vagy mi a fene ez??????????????????????/
Előrehozott öregségi nyugdíj
Kedves sitimaci, koszonom a valaszt, elnezest ha nem voltam egeszen vilagos, de oszinten en sem ertem teljesen a szituaciot. Apukam munkahelye allitolag nem akarja alairni a papirt, amelyben megszuntetik a jogviszonyat. Apukam szerint igy nem mehet a munkaugyre kerni a nyugdijazasat. De ha jol ertettem a valaszodbol, a nyugdijazasat maga is intezheti, amennyiben a munkahely nem hajlando egyuttmukodni. Elnezest a buta kerdesekert, en semmit nem tudok a nyugdij ugyintezesrol, csak apukamnak szeretnek segiteni.
- Kedves 'alanna'!---Mit-mikor-hogyan-miért-hol nem akarnak aláírni???---A KORKEDVEZMÉNYES IDŐRŐL a munkáltató ad igazolást!Ezt nem akarják igazolni és oda adni??? Mert ha ez meg van neki,akkor szerintem Ő simán elmehet nyugdíjba!Persze a munkahelynek minden papírt alá kel írnia,ami a nyugdíjazás elindításához kel!/A korkedvezmény igazolásán kívül!/ És a korkedvezményezett ezeket a papírokat,meg a kitöltött ONYF.-es nyomtatványt viszi be!Ha a munkahely nem intézi el! Én nem is értem,hogy mi az hogy egy munkahely,megakadályozza a dolgozót abban,hogy elmehessen akármilyen nyugdíjba,ha van rá lehetősége!!!!???-----Üdv.
Köszönöm a gyors válasz! Ildikó
Kedves zsana80, sajna velunk ugyanez tortenik, nem akarjak apukamat korkedvezmenyes nyugdijba engedni (tavaly azt mondtak neki, nem kell semmit alairni, a szobeli megegyezes a jovo evi nyugdijazasrol eleg) nem adjak ki a papirjait. Neki a szivevel van problemaja, iden nyaron 2 hetet toltott korhazban emiatt. Mi a megoldas? Konyorogjon tovabb a munkahelyen, menjen munkaugyi birosagra vagy konyorogjon, hogy leszazalekoljak?
Mit nem ír alá a főnöke az igazolást a veszélyes munkakörben eltöltött időről/hogy igénybe tudja venni a kedvezményt/ vagy nem fogadja el a felmondását? Mi az hogy idő előtt kirúgják. Több infó kellene.
- Kedves 'zsana80'!!!---Most komolyan én szívem szerint azt írnám,hogy nincs!Mi az hogy nem írja alá,ha a dolgozónak lehetősége van arra,hogy elmehessen nyugdíjba???Hát.......!!!!!!! Sok mindent tudok,de ezt nem és nem is tudom,hogy lehet e ilyen!Remélem,hogy aki tud,az minél hamarább válaszol!!!!!!!!-----
Tisztelt Jogi fórum!
A segítségüket szeretném kérni.Édesapám november végén mehetne korkedvezményes nyugdíjba,de a főnöke nem írja alá a papírt,így 2 évet kéne még dolgoznia.( Kb.2 hónapja agyvérzést kapott,és a bal keze nem működik rendesen,1800 fok mellett dolgozik egy öntödében).Van e esetleg valami módja,hogy elmehessen nyugdíjba.Attól félünk,ha elmegyünk esetleg a munkaügyi bíróságra vagy más szervhez,idő elött elküldik.
Várom mielőbbi válaszát,amit előre is köszönöm.
Tisztelettel:zsana80
uglu2009
2012-től megszűnt az előrehozott nyugdíjba vonulás lehetősége. Sajnos rád vonatkozó nyugdíjkorhatár 65 év.
Nőként az a lehetőség nyílna meg, ha a nők 40 év jogosultsági ideje alapján tudnál nyugdíjba menni a ma még hatályos törvény szerint. Kérj a nyugdíjbiztosítótól jogosultsági idő megállapítást, és akkor látni fogod, hogy mennyi hiányzik még hozzá. a K01 nyomtatványt kell kitölteni, a gyerekek eredeti születési anyakönyvi kivonatait, és az M05-ös pótlapot:https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp
Üdvözlettel Veci
Tisztelt Jógi Fórum!
Érdeklődni szeretnék:
39 ledolgozott év útán el lehet-e mennem előrre hozott nyugdíjba?
1959 -es születésű vagyok. 14 éves korom óta egy munkahelyen dolgozom.
Iker gyermekeim vannak és 3 évet voltam velük otthon.
Köszönettel:Ildikó
Novembertől emelkednek a nyugdíjak
A kormány novembertől hivatalból emeli a nyugdíjak és bizonyos szociális ellátások összegét. Az emelés mértéke 1,6 százalék, amelyet január elsejéig visszamenőleges hatállyal érvényesítenek.
November elsejétől – január elsejéig visszamenőleges hatállyal – 1,6 százalékkal emelik a nyugdíj, illetve egyes szociális ellátások összegét – olvasható a Magyar Közlöny legfrissebb, csütörtökön megjelent számában.
A nyugellátások és egyes más ellátások emeléséről szóló kormányrendelet értelmében hivatalból emelni kell az öregségi nyugdíjat, a rehabilitációs járadékot, az özvegyi nyugdíjat, a szülői nyugdíjat, az árvaellátást, a baleseti hozzátartozói nyugellátást, a mezőgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékot, a mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékát, a korhatár előtti ellátást, a szolgálati járandóságot, az átmeneti bányászjáradékot, a balettművészeti életjáradékot, a rokkantsági ellátást, a rehabilitációs ellátást, a baleseti járadékot, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított ellátást és az önkormányzati képviselők közszolgálati járadékát.
A 2012. január–október hónapokra járó emelés összegét a novemberre járó ellátással egyidejűleg, egy összegben, hivatalból kell folyósítani – olvasható a rendeletben.
MTI
Fagyöngy , a férjem , 7-ik , 8-ik osztályt befejezve a nyári szünetben dolgozott 1-1 hónapot , azt is beszámolták neki .
De , amit gota ír , az sehogy nem jön ki 40 évre !!! Ha 74 szept 1-től dolgozik , akkor 14 aug 31-én van meg a 40 év !
Gota2 1974 09.-2012 09.=37 év ? hogy van meg a 40 éve? egyébként a táppénz mivel gondolom nem passzív , az is beleszámít a jogosultsági időbe.Én úgy tudom csak a szakmunkásoknak számolják bele a nyári 1-1 hónapot a kötelező gyakorlatot. Egyébként Én estin tanultam tehát iskola után október 01 el kezdtem dolgozni, de a nyári időre előtte kaptam 48 napot, igaz hogy dolgoztam , de fogalmam se volt hogy ez bejelentett volt vagy nem.
Tisztelt fórumozók!
Tanácsot, segítséget szeretnék kérni. Édesanyám 1974. szeptember 1-től élete első és remélem utolsó munkahelyén dolgozik közalkalmazottként. A megyei nyugdíj igazgatósággal felvette a kapcsolatot, akik meg is írták neki, hogy a táppénzes napok levonása miatt 2012. október 14-től mehet el nyugdíjba, élve a nőknek 40 év munkaviszony után járó kedvezményével. Mint annyi sok ember annak idején, középiskolás korában ő is dolgozott nyáron egy terményfelvásárlónál, amely (3 x 1 hónap) időszakra vonatkozólag nem rendelkezik sajnos semmiféle jogviszonyt igazoló dokumentummal. Több kolléganője tanácsára az igazgatóság megkeresésekor két tanúval igazolta a 3 hónapnyi időszakot, akiket a közigazgatási eljárásban az ügyintéző meg is hallgatott jegyzőkönyvön és akik igazolták édesanyám munkavégzését. Ezt követően kapta meg a határozatot, amely alapján (nincs joghelyre történő hivatkozás) a nyugdíj igazgatóság szerint ő vagy vállalkozóként (1971, 72, 73-ról beszélünk!!!) vagy megbízási szerződéssel látta el ezt a munkát és így nem tudják neki elfogadni a kérdéses 3 hónapot. Kérdésem az lenne, hogy ugyan ilyen (tsz, stb.) munkavégzések során csupán tanúk elmondása alapján miért fogadják el másoknak a munkaviszonyt hasonló pár napokra vagy hónapokra és neki mi alapján nem. Van-e értelme fellebbezni és esetleg van-e olyan jogszabályi hely, amely alapján a fellebbezést a fenti dolgok ismeretében alá lehetne támasztani. Sajnos kénytelen voltam legalább ennyire "bő lére" ereszteni, elnézést érte. Bármilyen ötletet, esetleg hozzáértő választ szívesen fogadnék! Köszönettel B.B.
Bogarock , nem számít bele , a keresetpótló juttatás , a nők kedvezményesébe !!!
Kozeli ismerosom korkedvezmenyes nyugdijba menne, allitolag a munkahelye nem akarja elengedni es nem irjak ala a papirjait, amit a munkaugyon le kellene adnia. Lehetseges ez, a munkahelye visszatarthatja meg egy evig?
korhatárelőtti ellátásban részesülök, férjem rendes nyugdíjas, nyugdíj mellett őstermelő adóazonosítóval rendelkezik. A saját termékeinket én is árulhatom,
mint családtag az ő kártyájával.
lezli53
Már 2012. január 1-től nincs előrehozott nyugdíj.
A nyugdíjba vonulás attól függ, hogy Te kisfiú vagy Kislány vagy. Ha férfiként érdeklődsz, akkor 63 évesen lehetsz nyugdíjas, ha nőként és megvan a 40 év jogosultsági időd, akkor attól a naptól kérheted a nyugdíjad megállapítását.
Üdvözlettel Veci
Sziasztok!
A szolgálati idő-jogosultsági idő témakörhöz lenne kérdésem:
Ha jól veszem ki, a keresetpótló juttatás (munkaerő-piaci képzés alatt) folyósításának időtartama szolgálati időnek minősül (Tny. 38. § (1) f)).
A nők kedvezmények nyugdíjbavonulásánál azonban a 40 év jogosultsági időbe ez az idő nem számít bele? (Itt a 168/1997. kormányrendelet 12.§-ban felsorolt időtartamokat lehet figyelembe venni csak. Jól értem?)
köszönöm segítséget!
Tisztelt Jogi Fórum!
1953.05.31.-én születtem. A teljes igazolt munkaviszonyom 44 év. Kérdésem, hogy mikor mehetek
el leghamarabb nyugdíjba, bármilyen jogcímen?
Válaszukat tisztelettel várom!
Poci70 egy jó tanács alaposan nézd át amit kiküldtek határozatot, mert egy ismerősöm is most kapta meg és egy teljes évét kifelejtették a napok számolásánál holott foly. dolgozott 1981.09.19 ről ugrott1982 .09.20ra amikor felhívta őket mondták hogy bocs ,de ő írjon egy pár sort hogy javítsák ki egyébként úgy hagyják.
Korall54!
Köszönöm válaszodat, válaszaidat.
felhívtam a hölgyet, aki készítette, de azt mondta, hogy ez így jó, az eltérés abból adódik, hogy amikor megbízási jogviszonyom volt, (a min. bér háromszorosáért )azt nem veheti figyelembe szolgálati időnek. ?????
poci70
Valami nem stimmel, mert amit Lyonee írt, az kőkemény tuti: „A szolgálati idő az vagy ugyanannyi, vagy több, mint a jogosultsági idő, de kevesebb nem lehet.”
nkatoka
A törvény jelen állása szerint amennyi korhatár előtti ellátást (mert nem nyugdíj a neve 63 éves korodig) kiszámolnak, az az összeg emelkedik jan. 1-én, és a továbbiakban is (reméljük.)
Amikor betöltöd a 63 évet, onnantól lesz a neve öregségi nyugdíj, de már semmiféle kiigazítás nem lesz, hanem ketyeg tovább annyi amennyi.
Ha az ellátás mellett dolgozol és lesz 365 napnyi munkaviszonyod, azzal megnövelhető a szolgálati idő, ismét kiszámoltatható a nyd összege, és a nagyobb összeget kaphatod.
Az ellátás mellett a min. bér 1,5-szereséig lehet jövedelmed és akkor nem szünetel az ellátás. Ha ezt meghaladja a jövedelem, onnantól szüneteltetik a folyósítást a tárgyév dec. 31-ig.
Üdv: Korall (53-as nö)
Tudna valaki válaszolni a következőre:
Ha valaki az idén elmegy korhatár előtti ellátásra
(59 éves nő 39 év szolgálati idővel), csökkentett összegű nyugdíjjal, akkor 2013.01.01-vel növelik-e a nyugdíjját? Ha 63 éves korában eléri a rendes öregségi nyugdíjkorhatárt, a nyugdíj összege marad a csökkentett?
Köszönöm!
Mindenkitől bocs, de rosszul írtam.
A határozat szerint a jogosultsági idő több, mint a szolgálati idő.
Így még érthetetlenebb ?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02