Előrehozott öregségi nyugdíj

sitimaci # 2012.10.19. 06:29
    • Kedves 'alanna'---Persze menni mehet,de a munkahelyének alá kel-kéne írnia a papírokat a munkaviszony /JOGVISZONYA/,MEGSZÜNTETÉSÉRŐL!/KILÉPÉSI PAPÍROK/! és HA OTT VOLT OLYAN MUNKAKÖRBEN,AMI KORKEDVEZMÉNYRE jogosít,AKKOR MÉG,AZT IS LE KEL IGAZOLNIA!/ha máshol szerezte és MÁR MEG VAN,AKKOR AZ JÓ,MERT EZ IS KEL/!!!----Valahonnan gyorsan kérjen segítséget,mert ha most,elmehet nyugdíjba,akkor menjen el!----De mondom,én nem is tudom hogy mit élvezkedik a munkahelye,hogy nem segíti elő azt,hogy nyugdíjba tudjon menni,nem engedi el!--Mi a jó ebben neki!Mi az hogy nem engedi el?Mi az,hogy nem írja alá a papírjait? Mi az hogy nem adja oda neki???Én a környezetemben ilyent még nem is hallottam!--Inkább az ellenkezőjét!!!--Üdv.-------/Talán bosszúból,vagy annyira nélkülözhetetlen? Nem találnának helyette más dolgozót,vagy mi a fene ez??????????????????????/
alanna # 2012.10.19. 00:46

Kedves sitimaci, koszonom a valaszt, elnezest ha nem voltam egeszen vilagos, de oszinten en sem ertem teljesen a szituaciot. Apukam munkahelye allitolag nem akarja alairni a papirt, amelyben megszuntetik a jogviszonyat. Apukam szerint igy nem mehet a munkaugyre kerni a nyugdijazasat. De ha jol ertettem a valaszodbol, a nyugdijazasat maga is intezheti, amennyiben a munkahely nem hajlando egyuttmukodni. Elnezest a buta kerdesekert, en semmit nem tudok a nyugdij ugyintezesrol, csak apukamnak szeretnek segiteni.

sitimaci # 2012.10.18. 13:27
---
  • Kedves 'alanna'!---Mit-mikor-hogyan-miért-hol nem akarnak aláírni???---A KORKEDVEZMÉNYES IDŐRŐL a munkáltató ad igazolást!Ezt nem akarják igazolni és oda adni??? Mert ha ez meg van neki,akkor szerintem Ő simán elmehet nyugdíjba!Persze a munkahelynek minden papírt alá kel írnia,ami a nyugdíjazás elindításához kel!/A korkedvezmény igazolásán kívül!/ És a korkedvezményezett ezeket a papírokat,meg a kitöltött ONYF.-es nyomtatványt viszi be!Ha a munkahely nem intézi el! Én nem is értem,hogy mi az hogy egy munkahely,megakadályozza a dolgozót abban,hogy elmehessen akármilyen nyugdíjba,ha van rá lehetősége!!!!???-----Üdv.
uglu2009 # 2012.10.17. 18:37

Köszönöm a gyors válasz! Ildikó

alanna # 2012.10.17. 16:11

Kedves zsana80, sajna velunk ugyanez tortenik, nem akarjak apukamat korkedvezmenyes nyugdijba engedni (tavaly azt mondtak neki, nem kell semmit alairni, a szobeli megegyezes a jovo evi nyugdijazasrol eleg) nem adjak ki a papirjait. Neki a szivevel van problemaja, iden nyaron 2 hetet toltott korhazban emiatt. Mi a megoldas? Konyorogjon tovabb a munkahelyen, menjen munkaugyi birosagra vagy konyorogjon, hogy leszazalekoljak?

fagyongy55 # 2012.10.17. 14:25

Mit nem ír alá a főnöke az igazolást a veszélyes munkakörben eltöltött időről/hogy igénybe tudja venni a kedvezményt/ vagy nem fogadja el a felmondását? Mi az hogy idő előtt kirúgják. Több infó kellene.

sitimaci # 2012.10.17. 12:42
---
  • Kedves 'zsana80'!!!---Most komolyan én szívem szerint azt írnám,hogy nincs!Mi az hogy nem írja alá,ha a dolgozónak lehetősége van arra,hogy elmehessen nyugdíjba???Hát.......!!!!!!! Sok mindent tudok,de ezt nem és nem is tudom,hogy lehet e ilyen!Remélem,hogy aki tud,az minél hamarább válaszol!!!!!!!!-----
zsana80 # 2012.10.16. 18:24

Tisztelt Jogi fórum!

A segítségüket szeretném kérni.Édesapám november végén mehetne korkedvezményes nyugdíjba,de a főnöke nem írja alá a papírt,így 2 évet kéne még dolgoznia.( Kb.2 hónapja agyvérzést kapott,és a bal keze nem működik rendesen,1800 fok mellett dolgozik egy öntödében).Van e esetleg valami módja,hogy elmehessen nyugdíjba.Attól félünk,ha elmegyünk esetleg a munkaügyi bíróságra vagy más szervhez,idő elött elküldik.

Várom mielőbbi válaszát,amit előre is köszönöm.
Tisztelettel:zsana80

Veci # 2012.10.16. 12:20

uglu2009
2012-től megszűnt az előrehozott nyugdíjba vonulás lehetősége. Sajnos rád vonatkozó nyugdíjkorhatár 65 év.
Nőként az a lehetőség nyílna meg, ha a nők 40 év jogosultsági ideje alapján tudnál nyugdíjba menni a ma még hatályos törvény szerint. Kérj a nyugdíjbiztosítótól jogosultsági idő megállapítást, és akkor látni fogod, hogy mennyi hiányzik még hozzá. a K01 nyomtatványt kell kitölteni, a gyerekek eredeti születési anyakönyvi kivonatait, és az M05-ös pótlapot:https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp

Üdvözlettel Veci

uglu2009 # 2012.10.16. 12:11

Tisztelt Jógi Fórum!

Érdeklődni szeretnék:
39 ledolgozott év útán el lehet-e mennem előrre hozott nyugdíjba?
1959 -es születésű vagyok. 14 éves korom óta egy munkahelyen dolgozom.
Iker gyermekeim vannak és 3 évet voltam velük otthon.

Köszönettel:Ildikó

sitimaci # 2012.10.12. 06:12

Novembertől emelkednek a nyugdíjak

A kormány novembertől hivatalból emeli a nyugdíjak és bizonyos szociális ellátások összegét. Az emelés mértéke 1,6 százalék, amelyet január elsejéig visszamenőleges hatállyal érvényesítenek.

November elsejétől – január elsejéig visszamenőleges hatállyal – 1,6 százalékkal emelik a nyugdíj, illetve egyes szociális ellátások összegét – olvasható a Magyar Közlöny legfrissebb, csütörtökön megjelent számában.

A nyugellátások és egyes más ellátások emeléséről szóló kormányrendelet értelmében hivatalból emelni kell az öregségi nyugdíjat, a rehabilitációs járadékot, az özvegyi nyugdíjat, a szülői nyugdíjat, az árvaellátást, a baleseti hozzátartozói nyugellátást, a mezőgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékot, a mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékát, a korhatár előtti ellátást, a szolgálati járandóságot, az átmeneti bányászjáradékot, a balettművészeti életjáradékot, a rokkantsági ellátást, a rehabilitációs ellátást, a baleseti járadékot, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított ellátást és az önkormányzati képviselők közszolgálati járadékát.

A 2012. január–október hónapokra járó emelés összegét a novemberre járó ellátással egyidejűleg, egy összegben, hivatalból kell folyósítani – olvasható a rendeletben.
MTI

szafika # 2012.10.11. 13:47

Fagyöngy , a férjem , 7-ik , 8-ik osztályt befejezve a nyári szünetben dolgozott 1-1 hónapot , azt is beszámolták neki .
De , amit gota ír , az sehogy nem jön ki 40 évre !!! Ha 74 szept 1-től dolgozik , akkor 14 aug 31-én van meg a 40 év !

fagyongy55 # 2012.10.11. 12:37

Gota2 1974 09.-2012 09.=37 év ? hogy van meg a 40 éve? egyébként a táppénz mivel gondolom nem passzív , az is beleszámít a jogosultsági időbe.Én úgy tudom csak a szakmunkásoknak számolják bele a nyári 1-1 hónapot a kötelező gyakorlatot. Egyébként Én estin tanultam tehát iskola után október 01 el kezdtem dolgozni, de a nyári időre előtte kaptam 48 napot, igaz hogy dolgoztam , de fogalmam se volt hogy ez bejelentett volt vagy nem.

gota2 # 2012.10.10. 19:29

Tisztelt fórumozók!

Tanácsot, segítséget szeretnék kérni. Édesanyám 1974. szeptember 1-től élete első és remélem utolsó munkahelyén dolgozik közalkalmazottként. A megyei nyugdíj igazgatósággal felvette a kapcsolatot, akik meg is írták neki, hogy a táppénzes napok levonása miatt 2012. október 14-től mehet el nyugdíjba, élve a nőknek 40 év munkaviszony után járó kedvezményével. Mint annyi sok ember annak idején, középiskolás korában ő is dolgozott nyáron egy terményfelvásárlónál, amely (3 x 1 hónap) időszakra vonatkozólag nem rendelkezik sajnos semmiféle jogviszonyt igazoló dokumentummal. Több kolléganője tanácsára az igazgatóság megkeresésekor két tanúval igazolta a 3 hónapnyi időszakot, akiket a közigazgatási eljárásban az ügyintéző meg is hallgatott jegyzőkönyvön és akik igazolták édesanyám munkavégzését. Ezt követően kapta meg a határozatot, amely alapján (nincs joghelyre történő hivatkozás) a nyugdíj igazgatóság szerint ő vagy vállalkozóként (1971, 72, 73-ról beszélünk!!!) vagy megbízási szerződéssel látta el ezt a munkát és így nem tudják neki elfogadni a kérdéses 3 hónapot. Kérdésem az lenne, hogy ugyan ilyen (tsz, stb.) munkavégzések során csupán tanúk elmondása alapján miért fogadják el másoknak a munkaviszonyt hasonló pár napokra vagy hónapokra és neki mi alapján nem. Van-e értelme fellebbezni és esetleg van-e olyan jogszabályi hely, amely alapján a fellebbezést a fenti dolgok ismeretében alá lehetne támasztani. Sajnos kénytelen voltam legalább ennyire "bő lére" ereszteni, elnézést érte. Bármilyen ötletet, esetleg hozzáértő választ szívesen fogadnék! Köszönettel B.B.

szafika # 2012.10.10. 07:37

Bogarock , nem számít bele , a keresetpótló juttatás , a nők kedvezményesébe !!!

alanna # 2012.10.09. 14:30

Kozeli ismerosom korkedvezmenyes nyugdijba menne, allitolag a munkahelye nem akarja elengedni es nem irjak ala a papirjait, amit a munkaugyon le kellene adnia. Lehetseges ez, a munkahelye visszatarthatja meg egy evig?

gyufa59 # 2012.10.05. 20:44

korhatárelőtti ellátásban részesülök, férjem rendes nyugdíjas, nyugdíj mellett őstermelő adóazonosítóval rendelkezik. A saját termékeinket én is árulhatom,
mint családtag az ő kártyájával.

Veci # 2012.10.04. 09:40

lezli53
Már 2012. január 1-től nincs előrehozott nyugdíj.
A nyugdíjba vonulás attól függ, hogy Te kisfiú vagy Kislány vagy. Ha férfiként érdeklődsz, akkor 63 évesen lehetsz nyugdíjas, ha nőként és megvan a 40 év jogosultsági időd, akkor attól a naptól kérheted a nyugdíjad megállapítását.

Üdvözlettel Veci

bogarock # 2012.10.04. 08:23

Sziasztok!

A szolgálati idő-jogosultsági idő témakörhöz lenne kérdésem:

Ha jól veszem ki, a keresetpótló juttatás (munkaerő-piaci képzés alatt) folyósításának időtartama szolgálati időnek minősül (Tny. 38. § (1) f)).
A nők kedvezmények nyugdíjbavonulásánál azonban a 40 év jogosultsági időbe ez az idő nem számít bele? (Itt a 168/1997. kormányrendelet 12.§-ban felsorolt időtartamokat lehet figyelembe venni csak. Jól értem?)

köszönöm segítséget!

lezli53 # 2012.10.04. 03:34

Tisztelt Jogi Fórum!

1953.05.31.-én születtem. A teljes igazolt munkaviszonyom 44 év. Kérdésem, hogy mikor mehetek
el leghamarabb nyugdíjba, bármilyen jogcímen?
Válaszukat tisztelettel várom!

fagyongy55 # 2012.09.25. 13:36

Poci70 egy jó tanács alaposan nézd át amit kiküldtek határozatot, mert egy ismerősöm is most kapta meg és egy teljes évét kifelejtették a napok számolásánál holott foly. dolgozott 1981.09.19 ről ugrott1982 .09.20ra amikor felhívta őket mondták hogy bocs ,de ő írjon egy pár sort hogy javítsák ki egyébként úgy hagyják.

poci70 # 2012.09.25. 13:08

Korall54!

Köszönöm válaszodat, válaszaidat.
felhívtam a hölgyet, aki készítette, de azt mondta, hogy ez így jó, az eltérés abból adódik, hogy amikor megbízási jogviszonyom volt, (a min. bér háromszorosáért )azt nem veheti figyelembe szolgálati időnek. ?????

Korall54 # 2012.09.25. 13:02

poci70
Valami nem stimmel, mert amit Lyonee írt, az kőkemény tuti: „A szolgálati idő az vagy ugyanannyi, vagy több, mint a jogosultsági idő, de kevesebb nem lehet.”

nkatoka
A törvény jelen állása szerint amennyi korhatár előtti ellátást (mert nem nyugdíj a neve 63 éves korodig) kiszámolnak, az az összeg emelkedik jan. 1-én, és a továbbiakban is (reméljük.)
Amikor betöltöd a 63 évet, onnantól lesz a neve öregségi nyugdíj, de már semmiféle kiigazítás nem lesz, hanem ketyeg tovább annyi amennyi.
Ha az ellátás mellett dolgozol és lesz 365 napnyi munkaviszonyod, azzal megnövelhető a szolgálati idő, ismét kiszámoltatható a nyd összege, és a nagyobb összeget kaphatod.
Az ellátás mellett a min. bér 1,5-szereséig lehet jövedelmed és akkor nem szünetel az ellátás. Ha ezt meghaladja a jövedelem, onnantól szüneteltetik a folyósítást a tárgyév dec. 31-ig.

Üdv: Korall (53-as nö)

nkatoka # 2012.09.25. 12:13

Tudna valaki válaszolni a következőre:
Ha valaki az idén elmegy korhatár előtti ellátásra
(59 éves nő 39 év szolgálati idővel), csökkentett összegű nyugdíjjal, akkor 2013.01.01-vel növelik-e a nyugdíjját? Ha 63 éves korában eléri a rendes öregségi nyugdíjkorhatárt, a nyugdíj összege marad a csökkentett?
Köszönöm!

poci70 # 2012.09.24. 16:45

Mindenkitől bocs, de rosszul írtam.
A határozat szerint a jogosultsági idő több, mint a szolgálati idő.
Így még érthetetlenebb ?