Előrehozott öregségi nyugdíj

terno # 2009.04.18. 10:57

Kedves Veci!

57 éves vagyok, s úgy néz ki, sikerül elintézni, hogy a munkahelyem előrehozott öregségi nyugdíjba küld (kifizetve a fizetendőket).
Sajnos 87 napom hiányzik a szolgálati időmből. Betegségem miatt a passzív táppénz megoldható, de ez csak 45 nap, illetve a méltányossági hosszabbítás jöhetne szóba, de ez bizonytalan kimenetelű.

Kérdésem: Három hónapra munkahely nélkül is (Akkor már öregségi nyugdíjasként) kifizethetném-e a minimálisan előírt tb és nyugdíjjárulékot? Ha igen, ez teljes terjedelmében szolgálati időnek számítana-e?
Ha nem lehetséges ez, jó ötlet-e, ha valamelyik ismerősöm a vállalkozásában három hónapra minimálbéren bejelent nyugdíjasként, s a költségeit én megtéríteném? Ahány napra bejelent, annyi nap szolgálati időt számolnak el a nyugdíjasnak is? Ez utóbbi variáció 4 órásként is elképzelhető?

Köszönöm előre is válaszod:

Piroska

terno # 2009.04.18. 11:01

Veci!

Bocsánat, de az előbb elfelejtettem egy lényeges dolgot, hogy a 40 év szolgálati időmből hiányzik 87 nap. Így tehát csak 6 %-al kevesebb nyugdíjat kapnék, mert a születésnapomon fognak csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjba elengedni.

Köszönettel:

Piroska

Veci # 2009.04.18. 11:26

Kedves Piroska

Nagyon örülök, hogy sekerült lépni az ügyedben. Ha a munkáltatód ilyen rendes, hogy kifizet mindent, amit a korengedményes nyugdíjazásodhoz kell (ha 1952-ben születtél), szerintem meg tudnád beszélni vele, hogy a 87 napod meglegyen (biztos ennyi hiányzik, számolj utána). Ezt az időt, ha vannak esetleg egészségügyi problémáid, még táppénzen is kihúzhatnád. Ha a 40 év szolgálati időd meglenne, akkor csökkentés nélkül mehetnél korengedményes nyugdíjba. Ha még nincs folyamatban a megállapodás, akkor táppénzen húzd ki. Ha mégsem sikerül, akkor úgy tudom csökkentett nyugdíjat kapsz, de ez szerintem nem sokkal kevesebbet jelenthet.
Szerintem a nyugdíj megállapítása után a szolgálati idődet már nem befolyásolja a nyugdíj melletti munkavégzés időtartama. Mindenképpen a nyugdíjkérelem előtt volna jó, ha le tudnád tárgyalni a foglalkoztatóval, és az orvossal.

Van még egy ötletem, de neked kell utána nézni a feltételeknek (én nem mélyedtem el benne), mégpedig a méltányossági táppénz. Tegnap írtam erre a passzív táppénz topicban. Ezt tanulmányozd a méltányossági táppénzről:

http://www.csaladinet.hu/…anyossagbol/

Méltányosság a passzív jogon igénybe vett táppénz esetén
Abban az esetben, ha a beteg a biztosítási jogviszonya megszűnését követő első, második illetve harmadik napon válik keresőképtelenné, akkor ún. „passzív jogon” a jogszabályban foglaltak szerint legfeljebb 45 napon át részesülhet táppénzben. Amennyiben keresőképessége ezen időszak alatt még nem állt helyre, táppénz folyósítás meghosszabbítása iránt méltányossági kérelemmel fordulhat az egészségbiztosítási pénztárhoz.
A meghosszabbítás csak akkor engedélyezhető, ha a megyei egészségbiztosítási pénztár ellenőrző főorvosa javasolja, aszerint, hogy az engedélyezhető időtartam (45 nap) alatt a keresőképesség várhatóan helyreáll-e.

Itt is találsz segítséget: Méltányossági táppénz címnél keresd ki http://www.ugyved.hu/munkajog.php

Ha sikerülne ez, akkor meglenne a szolgálati időd. Köszönettel veszem, ha értesítesz, ha sikerül elintézni.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2009.04.18. 16:54

Kedves Piroska!
Itt valami nem tiszta, pontosabban fogalmazz, mert félreérthető, amit írsz!
Mit értesz azon, hogy a munkáltató mindent kifizetett és nyugdíjba küld? Nyugdíjba Te mész, akkor amikor a feltételek megvannak és te is úgy gondolod.
Előrehozott nyugdíjba szeretnél menni? Felmondtak előtte és végkielégítést és felmentési időt kaptál?
Vagy korengedményes nyugdíjat fizetett a munkáltató?
Férfi vagy nő vagy, mikor születtél? Vannak-e gyerekeid? Iskolás éveid alatt végeztél-e diákmunkát?

Lyonee # 2009.04.18. 16:57

Piroska!
Bocsánat a nemedet illetően, most már látom, hogy nő vagy, de a neved később írtam be a terno helyett!

Veci # 2009.04.18. 17:54

Kedves Piroska!

Valójában én sem értem: most te előrehozottba vagy korengedményesbe mégy? Az a kérdés, hogy melyik évben születtél. Ha 1951-ben, akkor a nők előrehozott nyugdíjba mehetnek 57 évesen, ekkor elég 38 év szolgálati idő ahhoz, hogy csökkentés nélkül állapítsák meg a nyugdíjat. Ha 1952-ben születtél, akkor a korengedményes nyugdíj lehetséges, ekkor 40 év szolgálati idő esetén lesz csökkentés nélküli. A leírásodból arra következtetek, hogy te 52-es vagy. Tényleg, mit fizettek ki? A korábbi válaszomban a korengedményes nyugdíjra következtettem.
Itt találsz tájékoztatást, olvasd el:
Minden a nyugdíjról: mit kell tudni 2009-ben? http://adozona.hu/…vi_2009.aspx

Üdvözlettel Veci

terno # 2009.04.19. 09:24

Kedves Lyonee!

Hát persze, hogy nő vagyok (Piroska).
1952. június 14-én születtem, ez azt jelenti, hogy 2009.június 14-én leszek 57 éves. Ekkor a cégem (mivel nagy létszámleépítés van) 59 éves koromig (amikor igazából először nyugdíjba mehetnék) kifizeti a nyugdíjamat előre és a postaköltséget is a törvényben foglaltak szerint. Továbbmaradásról és táppénzről szó sem lehet, ezt megmondták. Ez nekem szuper lenne, de a baj, hogy 2009. szeptember 23-án lesz meg a 40 év szolgálati időm. Ezért nyugdíjam életem végéig a mostani 5600 Ft-al ( a későbbiekben ezt az emelésekkel felszorozva) kevesebb lesz.
Két gyereket szültem a hetvenes években, de idéntől ez sem számít már. (Pedig akkoriban a GYES-t is csak egy évig vettem igénybe a 2 x 3 év helyett.)
Ezért kérdeztem, hogy ha nyugdíjam alatt is fizetném a minimálbérnek megfelelő tb és nyugdíjjárulékot három hónapig, ez beleszámítana-e a szolgálati időmbe?
Ezt látnám biztosabbnak, bár Veci passzív táppénz ötlete sem rossz, (betegségem SPA, tehát már a rokkantosítás is felmerült az orvosokban), de félek, hogy a méltányosság szubjektív megitélésű a tb, részéről a 45. nap után.

Köszönöm, hogy ilyen gondosan foglalkoztok a problémámmal, igazán megható. Üdvözlettel:

Piroska

Veci # 2009.04.19. 10:32

Kedves Piroska!
Ne sajnáld azt az 5600 Ft csökkentést. Tudod mennyire jót tett veled a munkáltatód. Ez ritka méltányosság. Mivel a munkáltatód előre kifizeti a fizetni valókat, így neked a nyugdíj meglesz, ne azt számold, hogy ez az emelésekkel mennyi lenne.
Az idén mentem nyugdíjba és most több lett a nyugdíj, mintha 2008. dec.31-ig mentem volna el. Jelenlegi szorzók alapján nem jársz rosszul, a valorizációs szorzók még jók. Ki tudja, jövőre milyen adatok lesznek. Inkább örüljél a lehetőségnek. El sem tudtam volna képzelni, hogy ennyire jó lehet itthon.
Nincs esetleg olyan időszak a munkás életedben, amikor pl. kisegítőként dolgoztál valakinek a nevében (pl. szülő nevében). Ha lenne ilyen időszak, akkor azt tanúkkal igazoltathatnád. Az egyik ismerősöm szintén 52-es, ő néhány hónapot tudott így igazoltatni. Vagy esetleg nem voltál bedolgozó, azt is tudnád igazoltatni, ahova bedolgoztál (nekem volt ilyen időtartam).

Itt megtalálod a A Magyar Közlöny 38. számában közzétették a valorizációs szorzószámokat
http://www.adozona.hu/…akadaly.aspx

Itt pedig (ha volt szolgálati idő megállapításod) a nyugdíjkalkulátorral ki tudod számolni, hogy mennyi nyugdíjra számíthatsz. Merem állítani kb. 90-95 %-ban annyi lesz, amit itt kiszámolsz. http://www.adozona.hu/…nyugdij.aspx Mindketten szívesen segítünk, anno nekem a legtöbbet Lyonee segített, és az úgy volt minden, ahogy ő leírta.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2009.04.19. 11:49

Kedves Piroska!
Ha megállapítják és folyósítják a nyugdíjadat, akkor szolgálati időt már nem tudsz szerezni és újra megállapíttatni. Ha nyugdíj mellett dolgozol legalább 1 évet, akkor emelkedik nagyon picit a nyugdíjad, de olyan csekély mértékben, hogy arra hajtani nem érdemes. Igazán méltányos a munkáltatód, ha táppénzzel variálsz, még meggondolhatja magát. Csak kössétek meg minél előbb azt a szerződést. Azért kérdeztem a születési idődet, mert az 51-esek még a tavalyi feltételek szerint mehetnek nyugdíjba, a gyermekkedvezmény is számít náluk, ha nincs meg az előrehozott nyugdíjhoz szükséges idő. Neked bőven meglett volna. Gondold végig, hátha van olyan dolgos időszak az életedben, amiről eddig megfeledkeztél.

Veci # 2009.04.19. 16:45

Ezt olvastam:
Mindenkitől áldozatot kér a csomagját bemutató Bajnai

http://www.origo.hu/…gramjat.html?…

A nyugdíjkorhatárt 65 évre emelik, ez 2012-től indulhat meg”, de ennek részleteiről még lesznek egyeztetések. Az őszre tervezett nyugdíjkorrekciót jövő év elejére tolnák, a jövő évit viszont hosszabb időre elhalasztanák. Visszavonnák az idei évből maradt 13. havi nyugdíjkifizetést, jövőre pedig teljesen megszüntetnék.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.04.19. 16:56

Bajnai: a cselekvési program lemondást kér mindenkitől
2009-04-19 14:50 | Módosítva: 2009-04-19 17:58
http://www.kormanyszovivo.hu/

Elmondta: javaslatot tesznek a nyugdíjkorhatár kiszámítható, fokozatos felemelésére a 62-ről 65 évre, ez a program legkorábban 2012-től indulhat.

A kormány felgyorsítaná azt a már megkezdődött folyamatot, hogy aki a korábban szeretne nyugdíjba menni, annak ez kevésbé érje meg.

Üdvözlettel Veci

debrecen81 # 2009.04.20. 09:09

Kedves Veci

tanácsot szeretnénk kérni
édesanyám 1952 szeptember 17-én született. Több mint 37 év munkaviszonya van. Sajnos jelenleg munkanélküli.

Negyed éve nem tud elhelyezkedni, és nem sok remény van rá a jövöben.

Tanulmányoztam a http://adozona.hu/…vi_2009.aspx a nyugdijazási lehetőségeket.

Mivel 2009 jan 1 elött nem töltötte be az 57.-ik életévét, ezért az előrehozott öregségi nyugdijra nem jogosult.

A korengedményes nyugdijnál nem egyértelmű, hogy ott is jan 1 előtt 57 évet betöltöttekre vonatkozik csak, vagy azokra is akik 2009 ben töltik be az 57 .-dik életévüket.

Ez esetben a korengedményes nyugdij szept 17 -től lehetséges?

Ha nincs munkaadó, akkor az önkormányzat átvállalhatja a munkáltató szerepet?

üdvözlettel

adrian

edgus # 2009.04.20. 09:37

Tisztelt Fórumozók!

1951. októberében születtem és megszereztem az előrehozott öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt. Pedagógusként dolgozom. Ha a 8 hónapos felmentési időt októbertől adja ki részemre a munkáltató, a közalkalmazotti jogviszonyom így csak 2010-ben szűnik meg. Akkor a 2009-es szabályok szerint vagy a 2010-es szabályok szerint mehetek nyugdíjba? Előfordulhat az, hogy ha úgy változnak a jogszabályok 2010-ben, hogy azok szerimnt nem lennék jogosult előrehozott nyugdíjra és pedig 2009-ben kezdeményezem a munkaviszonyom megszüntetését, a felmentési idő végére munkanélküli leszek??Kérem aki tud ebben tanácsot adni, segítsen, hogy és mint járok jobban....

Lyonee # 2009.04.20. 18:16

edgus!
Férfi vagy nő vagy?

Veci # 2009.04.20. 19:16

debrecen81

A korengedményes nyugdíjhoz szerintem az önkormányzat nem vállalja át a munkáltató szerepét. Egyébként aki az idén tölti be az 57 évet (nő, férfi egyaránt) és a munkáltatója kifizeti előre a nyugdíjat, postaköltséget annak van ez a lehetőség. De javasolom, hogy hívd fel a Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóségot, s ők készségesen válaszolnak a kérdésedre (nekem ez a tapasztalatom).

Mivel nem tud elhelyezkedni édesanyád ezért regisztráltassa magát a munkaügyi központba, ekkor ezek az ellátások lehetségesek:
http://munkajog.com/…llatasa.html#…
Ezen belül nézzétek meg az álláskeresők támogatása részt. Ha az elmúlt 4 évbe volt folyamatos munkaviszonya, akkor a következőkre jogosult

•270 nap támogatás, ebből 91 nap Álláskeresési járadék az átlagkereset 60 %-a (bruttó), max. a minimálbér 120 %-a (nem dolgozhat kiskönyvvel), 85 800 Ft.
•179 nap Álláskeresési segély a minimálbér 60 %-a (bruttó) kb. 42 900 Ft, ekkor dolgozhat kiskönyvvel
•újabb 6 hónap, ekkor a minimálbér 40 %-a (bruttó), 28 600 Ft (ez annak lehet, aki betöltötte az 55. évét)
•utána nyugdíj előtti segély 28 600 Ft (bruttó), mivel 5 évvel a nyugdíjkorhatár előtt van a regisztrált munkanélküli.
Érdemes elolvasni 1991. évi IV. törvény a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról V. Fejezet A MUNKANÉLKÜLIEK ELLÁTÁSA

Szolgálati időnek számít, de a nyugdíj megszámításnál nem veszik figyelembe, tehát nem rontja a nyugdíj összegét.

Javaolom, ha eddig nem kértetek szolgálati idő megállapítást, akkot kérjetek. Ha van már ilyen, akkor az adatok alapján kalkulálni tudjátok a nyugdíját. http://www.adozona.hu/…nyugdij.aspx

Ha netán van egészségkárosodása, akkor azon az úton is el lehetne indulni. Olvass bele a Rokkantnyugdíj topicba

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.04.20. 19:47

edgus

Feltételezem,hogy nő vagy, mivel azt írtad „1951. októberében születtem és megszereztem az előrehozott öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt. ” A megszerzett jogosultságot érvényesítheted bármikor, de a nyugdíjszámítás az akkor érvényes számítás szerint történik. A felmentési idő végén te nem munkanélküli leszel, hanem előrehozott nyugdíjas.

Miért októbertől adják ki a felmentési időt, ha már 2008-ban megszerezted a szolgálati időt. A 2009-től hatályos Kjt. módosítása szerint a felmentési időt úgy lehet kiszámolni, hogy a felmentés a születésnapig leteljen.

ITT VAN A ma is HATÁLYOS Kjt. http://www.jogiforum.hu/torvenytar/126
Hatályos: 2009.01.01.- 2009.12.31.
1992. évi XXXIII. törvényKöltségvetési szerveknél foglalkoztatottak (közalkalmazottak) jogállása|3
a közalkalmazottak jogállásáról

"30. § (1) A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt - a 30/A-30/B. §-ban foglalt korlátozással - felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha

1. az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel legkésőbb a felmentési idő utolsó napján rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi."

Gyorsan számold ki mikortól kezdjed a felmentést, hogy az idén leteljen. Aki ebben az évben el tud menni nyugdíjba, annak még jó lesz a kiszámított nyugdíja, ezt az én nyugdíjam alapján tudom mondani, én is 51-es pedagógus, mostmár nyugdíjas vagyok.

Itt megtalálod A Magyar Közlöny 38. számában közzétették a valorizációs szorzószámokat
http://www.adozona.hu/…akadaly.aspx
Az 51-es születésű férfiak a mai nap még érvényes szabályok szerint 60 éves korban mehetnek előrehozott nyugdíjba.

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

gelsystem # 2009.04.21. 08:01

kedves veci!

édesanyám is hasonló cipőben jár, mint debrecen81!!
ő szintén 52-es, és 38 év szolgálati idővel munkanélküli....:(
lenne egy pár kérdésem:

1. mi lett volna, ha előző évben kéri 2008-ban?
  2. előrehozott öregségi nyugdíj már tiszta! viszont a korengedményes nyugdíjjal mi a helyzet?
  3. ezek szerint, az 52-esek isszák meg a szabályozás-változás levét?????
Veci # 2009.04.21. 09:07

Kedves gelsystem!

Kérdéseidre az alábbiakat tudnám tájékoztatni:
1. mi lett volna, ha előző évben kéri 2008-ban? Nem volt meg az életkori feltétel 2009-től nők esetében 59 éves korban, a jelenlegi szabályok szerint csökkentés nélkül 40 éves szolgálati idővel, annál kevesebb esetén csökkentett előrekozottba lehet menni (és nincs gyermekkedvezmény).
2. előrehozott öregségi nyugdíj már tiszta! viszont a korengedményes nyugdíjjal mi a helyzet?” Olvasd el ezt: http://adozona.hu/…vi_2009.aspx
Röviden a lényege, hogy aki az idén tölti be az 57 évet (nő, férfi egyaránt) és a munkáltatója kifizeti előre a nyugdíjat, postaköltséget annak van ez a lehetőség. Tehát próbálj a munkáltatóddal beszélni, hátha vállalja ezt a fajta megállapodást. Lényeg, hogy ezzel kapcsolatos megállapodást, befizetéseket 2009. dec. 31-ig lehet bonyolítanani, mert a korengedményes nyugdíjazás lehetősége csak addig áll fenn. Arra készülj fel, hogy nem biztos, hogy a munkáltatód belemegy. Akkor fontolóra veszi a munkáltató, ha a létszámleépítésben érdekelt és hosszú munkaviszony esetén sok lenne a végkielégítés, felmondás/felmentés. (Javaslom olvass bele a végkielégítés topicba!)
3. ezek szerint, az 52-esek isszák meg a szabályozás-változás levét?????” Ettől csak a később születettek fogják, ha a jelenlegi tervezet szerint („a nyugdíjkorhatár kiszámítható, fokozatos felemelésére a 62-ről 65 évre, ez a program legkorábban 2012-től indulhat.”). Ha van munkahelyed, akkor a 2 év nehezen, de el fog telni és téged nem fogy várhatóan tovább sújtani a korhatáremelés. Ez a személyes véleményem. én már nyugdíjas vagyok (51-es), de a férjemért még aggódunk.

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

edgus # 2009.04.21. 09:57

kedves Veci!

Köszönöm a választ!A kérdésedre a válasz, hogy miért csak októbertől adja a munkáltatóm a felmentést, annak indoka az, hogy 8. osztályos osztályfőnök vagyok, most el kell ballagtatnom és ha nyáron meghirdeteik a helyem, attól függ, atlálnak-e valakit. Ha nem, akkor nem járulnak hozzá a felmentéshez...legalábbis ezt mondták eddig..Ha jól számolom, ahhoz, hogy az idén beadhassan a nyugdíjigazgatósághoz, jövő héten kérnem kellene a felmentést...De ha jól értem, 2010-ben is elmehetek előrehozott nyugdíjba a 2009-es feltzételekkel, csak a szorzószám változik??

gelsystem # 2009.04.21. 10:59

kedves venci!!

köszönet a válaszokért, és a sajnos! rossz lehetőségekért:(

ha, erre a linkre gondoltál, akkor ezt végigrágtam:
http://adozona.hu/tb_nyugdij.aspx
.
különösen ezt:
http://adozona.hu/…rengedm.aspx
csak, kár, hogy nem a kérdésekre válaszolt a szakember....:(
mert előzőekben ezeket már végigolvastam, és a hiányos információk miatt zaklattalak kérdésekkel....:)
.
így nem marad más, mint a munkakeresés

Veci # 2009.04.21. 11:37

gelsystem
Itt olvasd el ismételten, amit írtam 2009.04.20-án. A ti esetetekben mindenre találsz megoldási lehetőséget. Reménykedjetek a munkalehetőségben.

Türelem. Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.04.21. 11:39

edgus
Ha 2010-ben mennél el, akkor a 2010-es nyugdíjszámítási feltételekkel tudsz, ami rosszabb lehet akár, mint aki 2009-ben megy el. Valóban ha te kérnéd a felmentést a Kjt. 30 § (1) e) bekez.-re hivatkozva, nem köteles a munkáltató felmentést adni, jól sarokba szorított. Szerintem nem akar felmentési időt adni, pedig adhatna. 33. § a felmentésről szól.

Ha a közalkalmazotti jogviszonyod nyugdíjbavonuláskor elmúlik 35 év, akkor a 40 éves jubileumi jutalomra jogosult leszel (5 hónap)

Ha 2010-ben mégy nyugdíjba, s ha meglesz a 40 év szolgálati időd, akkor a ma hatályos szabályok szerint csökkentés nélkül mehetsz nyugdíjba, a számítás akkor 80 % lesz. Érdemes lenne, ha jövőre mennél el, szolgálati idő megállapítást kérni, abból láthatnál mennyi idő szükséges addig, hogy a 80 %-al számoljanak, nehogy 1 napon múljon.

Ha valami érdekel még írjál. Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.04.21. 14:07

edgus

Később biztosítja a felmentésedet? Milyen megállapodást javasoltak?
Azért ne add fel, próbálj rájuk hatni, mondjad, ha nem sikerül helyetted valakit találni, akkor nyugdíj mellett az éves keretösszegig (12*71500Ft)vállalod a tanítást tovább, ha azt túlhaladnád, akkor szünetelteted a nyugdíjadat, csak hogy az iskolának is meglegyen a tanerő. Bár a felmondási idő felére felmentés van a munka alól, addig legfeljebb helyettesíthetnének. Próbáld olyan érvvekkel meggyőzni, hogy azért szeretnéd a nyugdíjadat megállapíttani, mert tartassz attól, hogy 2010-ben már kedvezőtlen lehet a nyugdíjszámítás. Te már így is tovább dolgoztál az elért előrehozott nyugdíjjogosultságnál, ami persze nem baj. De most ők segítsenek hozzá a te kedvezőbb nyugdíjadhoz, keressétek meg a közös megoldást. Ha nem próbálod meg akkor esélyed sincs arra, hogy megadd a lehetőséget magadnak.
Szurkolok neked, értesíts, ha pozitív fejlemény van. Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.04.21. 19:34

A válságkezelő kormány egyéves cselekvési terve
http://www.kormanyszovivo.hu/…ow/news_1734?…

65 éves nyugdíjkorhatár bevezetésének felgyorsítása. A nyugdíjrendszer hosszabb távú fenntarthatósága szempontjából elkerülhetetlen, hogy a várható élettartam emelkedésével párhuzamosan, a nyugdíjkorhatár is emelkedjen. Az öregségi nyugdíjkorhatár 65 évre emelése (fokozatosan, 2012-től kezdődően, évente fél évvel, a nők és férfiak esetében eltérő korcsoportokkal indítva, eltolva) a nyugdíjrendszer hosszú távú finanszírozhatóságának javítása mellett a foglalkoztatási szint növeléséhez is hozzájárulhat.

Az előrehozott nyugdíjazáshoz kötődő ún. malus szabályozás szigorításának gyorsított bevezetése és érvényesítése a nyugdíjkorhatár fokozatos emelésével párhuzamosan. Az eddig tervezettnél (2013) korábban kezdődik az előrehozott öregségi nyugdíjazáshoz kötődő szigorúbb nyugdíjcsökkentés, az ún. malus rendszer alkalmazása. Ennek keretében a fokozatosan emelkedő öregségi korhatár elérését megelőzően legfeljebb 2 évvel lehet előrehozott nyugdíjba vonulni. A megállapított nyugdíj összege az első „hiányzó” évben havi 0,3%-kal, a második évben pedig havi 0,4%-kal csökken. Az intézkedés célja, hogy a gazdaságilag aktív munkavállalókat hosszabb ideig tartsa a munkaerőpiacon.

2010-től a 13. havi nyugdíj megszüntetése, helyette a GDP elvárt növekedéséhez kötött nyugdíjprémium bevezetése. Hasonlóan a közszférában alkalmazottak 13. havi illetményéhez, a 13. havi nyugdíjat is egy olyan, feltételes nyugdíjpremizálási rendszer váltaná fel, amelynek kifizetése függ a GDP-növekedés ütemétől, ezáltal biztosítva.

Ebből még nem derül ki, hogy hanyas születésűekkel kezdik a nyugdíjkorhatár emelést és az előrehozott öregségi nyugdíjazáshoz kötődő szigorúbb nyugdíjcsökkentést, ún. malus rendszer alkalmazását. A márciusban közölt terv szerint az 54-es születésűeknél kezdték volna. Vagy most is?.

Üdvözlettel Veci

lenolaj1 # 2009.04.22. 05:18

Ebből még nem derül ki, hogy hanyas születésűekkel kezdik ...
Igen, nekem is ez a bajom.

Meg az, hogy a jelenlegi 40 év szolgálat idő feletti évenkénti plusz 2% megmarad-e?
Mert gyanítom, hogy ha emelik a nyugdíjkorhatárt, akkor egyre többünknek lesz 40 éven túli szolg.ideje, ami természetes lesz, tehát a kormány nem fogja ezt külön honorálni.
Pedig a mai állás szerint pl. nekem az évi plusz 2% bőven kompenzálná a tervezett havi 0,3-0,4%-os csökkentést.

53-as vagyok, tehát ez a márciusi bejelentés nekem kedvező lenne.
Tudod Veci, nagyon jó, hogy ilyen gyorsan közkinccsé teszed az újdonságokat (nem mindenki tudja, hol kell keresni őket a neten), Isten tartsa meg jó szokásodat!
Üdv.
lenolaj1