Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2011.02.27. 12:28

mária0000
Az özvegyi nyugdíj feléledése a te öregségi nyugdíjkorhatárod betöltésekor következik be tudtommal.
Írj az alábbi topic-ba, ott gyertya válaszolni fog özvegyi nyugdíj feléledése

janii
Írj az alábbi topic-ba, ott gyertya válaszolni fog özvegyi nyugdíj feléledése

Memcsi
Édesanyád a szolgálati ideje alapján elmehet 59 évesen előrehozott nyugdíjba, ami csökkentett. Ha nincs meg a 40 év jogosultsági ideje (munkaviszony+gyerekekkel otthon töltött idő együtt 40 év), ebben az esetben csak az előrehozott nyugdíj marad legkorábban.

Juhász
Szerintem maradj a rokkantságiban, mert nem biztos, hogy egy újraszámolással jobban járnál. Előbb járd körül a témát, mert 6 év alatt volt nyugdíjemelés, de egy újraszámolás az idei számítással nem biztos, hogy jobb lenne.

Klára53
A táppénz időtartama benne van a szolgálati időbe, a munkaviszony alatti táppénz a jogosultsági időben.

Betty53
Honnan veszed, hogy eltörlik az 1953-ban született nők előrehozott nyugdíját 59. évesen (ami 40 év szolgálati idő esetén csökkentés nélküli)? Nem kellene még pánikolni, ezekről még nincs semmi kiszivárogva.
A 60 éves korban az az 1952-53-ban születtett férfi tud elmenni előrehozott nyugdíjba a ma még hatályos törvény szerint, aki 42 év szolgálati idővel rendelkezik, és nekik max. 8,4 %-al csökkentetten.

Üdvözlettel Veci

Juhász # 2011.02.27. 14:25

Kedves Veci!

Köszönöm a választ, körbe járom, annál is inkább, mert pl. így most jár a közgyógy, a 100 %-os rokkantáságra tekintettel, úgy meg ha nyugdíjas lennék lehet nem kapnám, az meg nagy érvágás lenne számomra.

Juhász Erzsébet

Csilla222 # 2011.02.27. 17:40

Kedves Veci!
1954-ben születtem és 38 év + pár hónap munkaviszonyom van, ez egyben 38 év jogosultsági idő is, hiszen nem voltam munkanélküli segélyen és munka mellett végeztem el a főiskolát.
Kérdésem mikor mehetnék el legkorábban, akár csökkentett előrehozott nyugdijba is.
Saját magam munkáltatója vagyok, ha szükséges kifizetném a visszalévő időt, azért hogy jogosultságot szerezzek.
Ez esetben hány évet kellene kifizetnem és ez körülbelül milyen összeget jelentene. Előre is köszönöm a válaszodat.

üdvözlettel: csilla222

Veci # 2011.02.28. 10:37

Csilla222
Tudtommal sem visszamenőleg, sem előre nem lehet szolgálati időt megváltani (ezt a Nyugdíjbiztosítótól pontosan megtudhatod), csak havonta rendezve.

Egyenlőre a 40 év jogosultsági időd nincs meg, addig nem tudsz nyugdíjba menni. Arra törekedj, hogy a hiányzó 2 évet még munkaviszonyban töltsed, mert akkor 2 év múlva teljes összegű nyugdíjas lehetsz a ma még hatályos tv. szerint. A jogosultsági időbe a "megváltott" szolgálati idő sem tartozik bele.

Egyébként előrehozott nyugdíjhoz már megvan a szolgálati idő feltételed, de az életkorival nem rendelkezel. Te legkorábban a szolgálati idővel csak 60,5 évesen tudnál előrehozott nyugdíjas lenni, ami max. 8,4 %-al csökkentett lesz, ha marad ez a törvény.
Feltételezem, hogy te vállalkozó lehetsz, ebben a témában nem vagyok járatos. Mindenesetre javasolom, hogy kérj jogosultsági idő megállapítást a K01-es nyomtatványon, akkor láthatod, hogy mennyit kell még dolgoznod. Itt találod a nyomtatványt, a K01, N05 és küld be a gyerekek eredeti születési anyakönyvi kivonatait is: https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp
Az alábbiakat javasolom elolvasni:

Üdvözlettel Veci

Csilla222 # 2011.02.28. 13:07

Kedves Veci!

Nagyon köszönöm a gyors válaszodat.
2007. évben összeszámoltattam a Nyugdijigazgatósággal a szolgálati időmet, ezért tudom biztosan, hogy 38 év és pár hónapom van.
2 gyerekem van, de a szolgálati idő megállapításnál nem kérték a születési anyakönyi kivonatokat, mondván, hogy a gyerekek után nem jár kedvezmény. Egyébként 4 évig voltam gyesen a gyerekekkel, ez az idő benne van a 38 évben.
Valóban sokáig vállalkozóként dolgoztam, most a Fiammal vagyunk közös kis kétszemélyes társasvállalkoz
ásban. Biztosan tudod, hogy nagyon nagy teher, ha valaki saját maga után fizeti a járulékot, még akkor is fizeti ha rosszul megy a vállalkozás és nincs munka (tagi betétből. Épületgépész tervező vagyok 2 diplomával, sajnos gáztervet a mai gázárak mellett már nagyon kevesen csináltatnak. A víz és csatornarákötések időszaka lejárt, nem rendelnek tőlem tervezést.

Problémám, hogy a 40 évem 2013. január első heteiben lesz meg, tudomásom szerint pontosan 2013. január 1-től csökken a várható nyugdij összeg 66 %-ra mig ha nyugdijba tudnék menni 2012. decemberéig, akkor ez 80 % lenne. Lehetne valamit tenni, hogy pár hét miatt ne veszítsem el a várható nyugdijam 14 %-át? Mint a fentiekből említettem sokszor úgymond saját zsebből fizettem azért, hogy jogosultságom és idős koromban megélhetésem lehessen.
üdvözlettel: Csilla222

Veci # 2011.02.28. 13:30

Csilla222
Azért én mégis javasolom, hogy kérj jogosultsági idő megállapítást.
A nyugdíjszámítás valóban változik a ma még hatályos tv. szerint (ki tudja holnap milyen bejelentés lesz?) a nyugdíjszámítás. Most a nettó átlagkereset 80 %-a van, 2013-tól a bruttó 66 %-a, ha 40 év a szolgálati idő.
Jelenleg a korengedményes nyugdíj is csak az 1953-ig születetteket érinti. Hátha ismét meghosszabbítják a lehetőséget jövőre az 1954-ben születetteket is érinthetné. Ha ez így lenne, akkor ha a vállalkozás által lehetne akár korengedményes nyugdíjba menni, akkor talán az is megoldás lehetne. DE nem tudom, hogy vállakozóként lehetne-e, most a munkáltató köthet megállapodást a munkavállalóval. Hát majd jövőre meglátod a lehetőségeket és a lépéseket. Ezek csak logikázások voltak.

Üdvözlettel Veci

ordaska # 2011.02.28. 17:53

T Cím!
Az előre hozott öregségi nyugdíjjal kapcsolatban érdeklődöm.2012 12 hóban töltöm a 60 évet szolgálati időm 45 év+120-150nap (3év ipari iskola és 1 év katonaság).
Kérdésem a 42 szolgálati évnél több idő esetén csökkentő tényező van-e? és mennyi. vagy növekmény van-e? és mennyi?
Ha 2013-ban mennék nyugdíjba akkor rosszabbul járnék-e? (66%)?
Köszönöm a választ.
ordsaka

Veci # 2011.02.28. 18:42

ordaska
A ma még hatályos törvény szerint max. 8,4%-al csökkentett nyugdíj lesz, függetlenül a 42 év feletti szolgálati időtől.
A helyedben én nem kisérteném a sorsot és 2012. decemberben elmennék nyugdíjba. Azt nem lehet még tudni, hogy jobb vagy rosszabb számítás lesz 2013-tól (szerintem nem jobb), de legalább januártól te is kaphatsz nyugdíjemelést, ha lesz.

Üdvözlettel Veci

sitimaci # 2011.03.01. 10:50

Nem lebbent fel semmi fátyol! 2011 július 1-ig kidolgozzák a korengedményes-korkedvezményes nyugdijbavonulás feltételeit,hogy ez mi fog lenni és mikortól vezetik be,kitudja? Idén biztos hogy nem,tehát jelenleg az aktuális nyugdijtörvény van érvényben. Állitólag a Nők 40-éveséről nem fognak tárgyalni,sem hozzányulni! Szerintem a rendőrökön,tüzóltókon és ott ahol nagyon korán nyugdijba lehet menni,38-45-évesen/sok fog múlni,milyen felháborodás,ellenállás fog lenni!!! Ennyi a hir!!!

álom 52 # 2011.03.01. 11:27

Kedves Fórumozó!

Akkor, ha jól gondolom, az idén még nem lesz bevezetve semmi változás az előrehozott nyugdíj terén. Tehát az 1952-ben született nők még elméletileg elmehetnek?
Köszönöm a válaszod.
Álom 52

sitimaci # 2011.03.01. 11:45

2012-től akar valamit bevezetni,de ismétlem,én nem mernék a rendőrökhöz,katonákhoz,tűzoltókhoz hozzányúlni,hiszen ez csali,nagy kedvezmény, ahhoz hogy odamenjenek dolgozni.Annyit meg nemigen fog nekik adni/ két-háromszázezer fizetést,nettóban / hogy feltöltsék az új belépőkkek a létszámot!Igy is hiány van belőlük,kéne az em,ber oda! Márpedig kivétel nem lehet,épp elég kivétel a,a Nők 40-éves nyugdijbavonulásának meghagyása! Már elnézést a hölgyektől!!!Az EU elnöklése lejár júniusban,remélhetőleg azután meggondoltabban fog gondolkodni a kormány,nem lesz "szemelött" annyira!

sitimaci # 2011.03.01. 12:02

Matolcsy-csomag: júliusig várhatunk a részletekre Kérem elolvasni,ezeken változtatna a kormány.2012-től január 1-től akar egy "fentartható nyugdijrendszert bevezetni!!!! Privátbankár.hu

agica20 # 2011.03.01. 12:09

Sziasztok !Itt vagy Veci ?

Úgy gondolom,hogy 2011-ben még el lehet menni előrehozott korkedvezményes nyugdíjba.
A párom aug.31-től akar menni,ha jól olvasgatom a tudósításokat és hireket,akkor a Matolcsy Úr mai bejelentése az idei évet már nem érintette ilyen szempontból.

Üdv. Ági

sitimaci # 2011.03.01. 12:22

agica20! Én októberben mehetnék,remélem hogy ezt az évet békén hagyja! De ismétlem, még nem szólaltak meg a szakszervezetek!A Rendőrszakszervezet,nem kispályás! Bocs hogy én írtam,de szerintem Veci sem tud jelenleg többet,senki nem jós és nem lát bele a kormány további terveibe!Azért várjuk Veci reagálását nagyon.

Veci # 2011.03.01. 12:33

Kedves Fórumozók!

ITT a friss olvasni való:
Orbán-csomag: menetrend van, számok nincsenek
http://index.hu/…k_nincsenek/

2011. július 1.

2. Eddig kidolgozzák a rezsiköltségek befagyasztását lehetővé tevő szabályozás részleteit.
3. Ekkorra megszületik az új közbeszerzési törvény.
4. Eddig elkészülnek a közmunka rendszerének új szabályai.
5. Ekkorra felülvizsgálják a korkedvezményes nyugdíj rendszerét (várhatóan megszűnik a rendőrök, katonák, tűzoltók ilyen nyugdíjazása).
6-7. Ekkorra újraírják a rokkanttá nyilvánítás és a táppénz-jogosultság szabályait.

8. Ekkorra elkészül az új közszolgálati életpályamodell.
9. Ekkorra megalkotják az új gyógyszertámogatási rendszer szabályait ("a gyógyszergyárak extraprofitjához ezentúl nem járul hozzá feleslegesen a magyar adófizetők pénze").
” stb.

Ebből az jön le nekem, hogy a nyugdíjrendszer változása 2012-től várható. Ha hinni lehet a menetrendben.

A legtöbb eredményt a rendőrök, katonák, tűzoltók nyugdíjazásának felülvizsgálatától várják az emberek (én is!).

Üdvözlettel Veci

sitimaci # 2011.03.01. 12:48

Azért hozom fel mindig ezeket a testületeket,mert habár nem százezres nagyságban mennek nagyon fiatalon,nyugdijba pont akkor amikor a tudásuk,tapasztalatuk legjavát tudnák adni,mert ezek iritálják talán a legjobban az embereket.Azon kivül,ha 38-40 évesen nyugdijba mehet,mennyi ideje lenne még hátra a rendes nyugdijáig? Ami nem kevés,hiába mondják többen azt,hogy kevés. És hiány van belőlük mert nem sokan mennek ilyen helyre dolgozni,csak akkor ha van valami más kedvezmény, amivel jól járhatnak majd!Ez a szolgálati nyugdij/ nem véletlenül,nem korkedvezményes / és van még a sima korengedményes nyugdij,ami szintén kedvező /ajándék lehetőség /! És van a korkedvezményes nyugdij,amit nem véletlenül adnak,akik ilyen helyen dolgoznak,azok a nyugdijba menetelük után nem mindig élnek sokáig. Tapasztalatból tudom! De ez a korkedvezményes nyugdij,máshol is létezik

Rubi52 # 2011.03.01. 12:59

Kedves Fórumtagok, kedves Veci!
A nagy vonalakban közzétett szabályozási tervek bennem némi aggodalmat keltettek. Mármint a nyugdíjakkal kapcsolatban
Emlékszem, hogy a nők 40 év utáni kedvezményes nyugdíjazásával kapcsolatban hosszú ideig milyen kommunikációs zavarok voltak. Hivatalos nyilatkozók is keverték a jogviszony, a munkaviszony és a jogosultsági idő fogalmát.
Vajon a "korkedvezményes" nyugdíj fogalma most nem olvad egybe az előrehozott öregségi, ill. a korengedményes nyugdíjjal? Vagy majd a részletes számítások alapján - szükség szerint - döntik el, mire gondolnak.
Ki lát a fejekbe?
Remélem, nincs igazam, csak kicsit borúlátó vagyok.
Üdv: ági

sitimaci # 2011.03.01. 13:12
sitimaci # 2011.03.01. 13:12
sitimaci # 2011.03.01. 13:25

Rubi52! A csomagban / kattins az alul lévő linkre / A korengednényes nyugdijbavonulást vizsgálja felül elsősorban,de szerintem a a korkedvezményes munkaköröket és valószinü,hogy a szolgálati/rendőr,katona,tűzoltó,vámos,börtönőr/ nyugdijakat is. Ez egy kicsit rázósabb,"tüzesebb " dió fog lenni,szerintem kitörik a foguk benne! A Nőket állitólag békén hagyják és elmehetnek a "negyvenévesre",ha nem kamuznak,persze kérdés az,hogy meddig?!A dolgokat sokszor összekeverik: Szolgálati,korengedményes,korkedvezményes nyugdij van.Az előrehozott dologgal együtt.

Topmiett # 2011.03.01. 13:44

Kedves Fórumozó Sorstársaim és Veci!

Sajnos most is kommunikációs zavar van, az írott és mondott sajtó között.
Navracsics Úr mai bejelentésében korengedményes nyugdíjazás rendszerének felülvizsgálatáról volt szólt. (Mely elméletileg 2011. december 31. újra- és le van szabályozva. Utána úgyis megszűnik!)

2011. december 31-ig dolgozzák ki, hogy korhatár előtt senki nem mehet nyugdíjba: ide érthetik a fegyveres testületek tagjait, valamint egyéb korkedvezményes munkakörben dolgozókat, és mindenki mást.(Előrehozott nyugdíjba menni akarókat!)

A korábbi 40 év szolgálati idő bejelentésnél nem Neki lett igaza, remélem most sem.
Az is lehet, hogy ismét számolgatni kezdenek, hogy kikre is vonatkozzon.

Az 1953-ban születettek, mint én is, ha az idén nem
tudnak korengedményes nyugdíjba menni, akkor dolgoz-
hatnak 63 éves korukig, feltéve, hogy lesz hol? Közmunkát ígérnek!!!(Parlagfűírtás és egyebek diplomával!)

Nagyra értékelem ezt a fórumot, mert vigaszt nyújt számomra, hogy nem vagyok egyedül.
Mindenkinek köszönöm!
Miett

varga edit # 2011.03.01. 14:27

Sziasztok.
Kérem mondja meg valaki,hogy 1953.januári férfi mikor és milyen módon mehet el leghamarabb nyugdíjba.Akár a munkaadó is tudja vállalni a költségeket ha van ilyen lehetőség.

fabatka # 2011.03.01. 14:29

Tisztelt fórumozók!
A beadott fényképes önéletrajzra nem is válaszolnak. Megyünk falevelet söprögetni akit érint...ebből lessz ám a bevétel!!!! Lessz miből törleszteni az adósságot.Gyárak kellenének...de azokat eladták.Meg szakképzett, kezüket használni tudó fiatal szakmunkások ,akik eladható terméket gyártanak.Közmunka?!....Kényszermunka!!!!!!Ami igen nagy kedvel végezhető.Kezdem érteni miért nem engedik ki Budaházyt.Miért nem a lopott pénzt szedik össze..vagy ez nehezebb.De nem is folytatom,mert nem látom értelmét.Lényeg az hogy nincsenek megszorító intézkedések....csak struktúra átalakítás.Üdv mindenkinek.fabatka.

Topmiett # 2011.03.01. 15:02

Keves Varga Edit!

Az 1953-ban született férfi korengedményes nyugdíjba tud menni, ha a munkáltatója lefizeti 61 éves koráig a nyugdíját. (Ha 42 év szolgálati ideje van, akkor csak 60 éves koráig.)
A Regionális Munkaügyi Központba formanyomtatványon be kell jelenteni a megállapodás megkötésének szándékát 30 nappal a megállapodás megkötése előtt. 20 nap múlva reagál a Hivatal, majd megköthető a megállapodás, melyet a Nyugdíjintézet helyi kirendeltségéhez kell beadni egyrészt a munkáltatónak, más rész a nyugdíjba vonulónak.
Az ONYF honlapján elolvasható a tájékoztató a korengedményes nyugdíjazásról.
Remélem tudtam segíteni.

varga edit # 2011.03.01. 15:30

Köszönöm a válasz,tudtál segíteni.Mégegyszer köszi