munka törvénykönyve


Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.27. 23:16

:)
Arra is érvényes, amit mondtam: nem szabályozza törvény. Ha a munkáltatónak annyi esze van, akár szakszervezeti tagság nélkül is fizethet bizalmit.

the big cat # 2008.03.27. 21:05

Látod KBS, te nem érted a kérdést. Kis országunk néhány megmaradt szocialista nagyvállalatnál még van ám olyan, hogy a szakszervezeti vezetőket a cég fizeti 8akár közvetlenül, úgy, hogy valami humánpolitikai fal pozíciót kapnak, akár a munkaidőkedvezmények pénzbeni megváltása útján. És igen jól érted, mindezt a mi adónkból...

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.27. 20:20

Ugye, nem gondolod, hogy törvény fogja megszabni, hány szakszervezeti tag tarthat el egy vezetőt? Ahány akar - és, persze, ahány képes.

SIL57 # 2008.03.27. 19:25

Üdvözletem !

Hol lehetne utánanézni, hogy hány fő felett lehet független szakszervezeti elnök. Illetve ha van még egyéb feltétele természetesen.
Kerestem az Mt-ben de nem találom.

köszönöm a segítséget


sil57

1etlen # 2008.03.27. 14:02

efi 99

...és amúgy mi van akkor, ha nem fizetik ki? milyen paragrafusra lehetne hivatkozni ezzel kapcsolatban? (mondjuk én inkább nem mennék május 2-án)

köszi

1etlen # 2008.03.27. 13:57

efi 99

...hát sztem ezt nem fogják megengedni!!! ..., de a törvényben leírtak alapján engem kötelezhetnek arra, hogy május 2-án dolgozzak? (mert azt mondták, hogy akkor nem lehet arra a napra szabit kivenni!) a cégünk nem folyamatos munkaidőben dolgozik, mert láttam a magyar közlönyben, hogy ez kivételt jelent!

...nem lehet ellenőriztatni a céget, hogy büntessék meg vagy hasonló, mert szerintem ez nonszensz, hogy a törvényényben leírtakat megváltoztatják!

köszi

efi99 # 2008.03.26. 19:34

Egyrészt ápr 26-át akkor ki kellene fizetniük, mert munkanap, az ő nyűgjük, hogy miért nem látnak el munkával (hacsak "kötelező" szabival ki nem védték, máig jelenthették be, akkor viszont egy ellentámadással ki lehet védeni: április 17-ig meg mindenki bejelenti, hogy ő május 2-án kivenne egy nap szabit a saját részéből...). Másrészt május 2 szerintem szombati munkarend lesz, tehát ha egyébként szombaton dolgoztok...bár gondolom nem.

1etlen # 2008.03.26. 18:07

sziasztok!

Olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy ugyebár az április 26-a a magyar közlöny szerint MUNKANAPNAK számít, mivel május 2-át dolgoznánk le vele! Azonban a cégünk önhatalmulag ezt a két napot megcserélte! (tehát május 2-án kellene bemenni dolgozni és így megszakadna a folyamatos "szabadság")

Azt szeretném kérdezni, hogy van e joga a cégnek ezt megtenni, mikor az egész országra vonatkózó paragrafus másként szabályozza ezt? Estelegesen milyen jogi következménnyel járhat?

Válaszotokat előre is köszönöm!

Tisztelettel 1etlen

fidodido # 2008.03.20. 11:13

Kedves Béla Sándor!

Nagyon jól látod, nem a Mátlati Szeretetszolgáltatást kell monitoroznia az operátoroknak.
A válallati jogász felé is elindultam, de 1. az csak jövő héten lesz, 2 szeretnék egy független véleményt is begyűjteni.

Üdv!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.20. 10:28

Gondolom, nem a Máltai Szeretszolgálatról van szó - legyen már pénz jogászra. Szerintem.

fidodido # 2008.03.20. 10:12

Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni a köveztkező problémám megoldásához.
Pár hete kerültem egy cég held desk osztályának élére. Az eddigi számomra bonyolult munkarendet szeretném egyszerűsíteni.
8 operátor rotálódik nálunk. A cég policy az, hogy délutáni, éjszakai és hétvégi munkáért nem fizet plusz pénzt, hanem úgynevezett csúszónapokkal (+ szabadnap) kompenzálja az operátorokat.
Így, hetente
- 3 operátor dolgozik 3 műszakban 7nap9óra ügyeletben,
- 5 pedig a csúszónapok számától függően 1-4nap
7-9h nappali munkarendben (hétvégén nem)
Ez úgymond adottságként kaptam, így működtek eddig.

Szeretném ezt egyszerűsíteni, ezért a következő kérdéseket szeretném feltenni Nektek:

1. lehet-e a délutáni, éjszakai és hétvégi munkát szabadnappal kompenzálni, a pótlékfizetést teljesen kiváltva? (milyen jogszabály mely paragrafusa alapján)
2/a ha igen, akkor mennyi szabadnappal kell kompenzálni
- a délutános (14-23h),
- az éjszakai (22h-07)
- a hétvégi ledolgozott 9 órát?
2/b ha igen, Hétvégi 3 műszakban dolgozás esetében, kell különbséget tenni attól, hogy az operátor éppen délelőtt, délután vagy éjszaka dolgozik? Úgy értem, egy hétvége éjszaka kompenzálása után több szabadnap jár, mint pl. hétvége délelőtt?
2/c ha igen, az ünnepnapok esetén milyen szabályozás van (ua., mint vasárnap esetében?)

Válaszotokat előre is köszönöm!

Mazsola113 # 2008.03.20. 09:35

papíron is alá írták a nyilatkozatot a leltár felelősségről. Egy cik számot elírtak, és rossz zsák árut adtak ki, és ez a zsák hiányzott. Hát igen csak kevés indok ez tény... De az azért már mindennek a teteje, hogy céges mibilszámlákat szeptembertől fogva ki akarják vele fizettetni...

Kála # 2008.03.20. 09:28

2 embert tettek meg itt leltár felelősnek, az egyik a férjem.
Ehhez volt leltárfelelősségi megállapodás is, vagy csak úgy vállon veregették?

ebből kifolyólag úgy jött ki, mintha hiányzott volna egy zsák áru.
Mintha?! Egy leltár eredménye nem lehet az, hogy "lehet hogy hiányzik". Vagy van hiány, vagy nincs. Ez egy egészen pontosan eldönthető dolog.

A "kirúgunkot" egyébként indokolni kell és egy zsák feltételes hiánya hogy finoman fejezzem ki magam, nem tekinthető elegendő indoknak.

Én meg azt a logikát nem értem, hogy ilyen esetekben miért megy el magától az ember - milliószor írtuk már utólag baromi nehéz valamit helyrerakni, sokkal egyszerűbb előtte kérdezni.

Mazsola113 # 2008.03.20. 09:13

2 embert tettek meg itt leltár felelősnek, az egyik a férjem. Most volt egy kisebb laltár, és volt egy cik szám eltérés, és ebből kifolyólag úgy jött ki, mintha hiányzott volna egy zsák áru. Ezért mondták neki, hogy vagy elmész magadtól, vagy kirúgunk... A másik srácnak pedig egy szót sem szóltak, mivel van egy számítógépes rendszer, amihez csak ő ért ott, és most nem tudnák pótolni... Komolyan nem értem ezt a logikát

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.20. 08:56

Ugyan. Nem olyan egyszerű a leltárfelelősséget érvényesíteni. Arról nem is beszélve, hogy a leltárhiány egyrészt nem feltétlenül felmondási ok, másrészt ha megáll a felelősség, akkor a munkaviszony megszűnése ellenére is megáll.

Mazsola113 # 2008.03.20. 08:47

Azt én is szeretném tudni :(. Egyszerűen befenyítették. Ebbe a raktárba csak az nem megy be, aki nem akar. A férjem attól tartott, hogy ha még ott marad ez után a beszélgetés után, csinálnak egy jó kis leltárt, és ami hiány esetlegesen van, még azt is rá verik... sajnos ez a cég tényleg képes rá, már máskor is csináltak ilyet

the big cat # 2008.03.20. 08:35

Könyörgöm, és miért mondott fel? iért nem várta meg hogy kirúgják? Hiszen akkro a unkáltató törvényes indokot lett volna kötele a felmondásba írni, járt volna neki felmondási idő és talán végkielégítés is. Be is adta már írásban a felmondását? Mert ha nem, akkro menjen be dolgozni, sé közölje, hogy ezt nem is teszi meg, tegyen a cég belátása szerint, majd a bíróságon rendezitek az ügyet.

A céges mobil számláit, de amúgy semmit nem vonhatnak le a fizetéséből a ő előzetse írásos beleegyezése nélkül még álatla okozott és elismert kárt sem), ha ezt mégis megetnék, forduljatok bírósághoz, de talán elég lesz, ha ezzel megfenyegetitek a céget. A Mt. egyértelműen rendelkezik a munkabér védelméről, abból levonásnak csak belegyezés, vagy bírósági letiltás esetén van helye.

Mazsola113 # 2008.03.20. 08:31

Üdvözlöm!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy a férjem egy logisztikai raktárban dolgozott, és a tegnapi nap folyamán közölték vele, hogy vagy Ő mond fel, vagy kirúgják, így hát Ő fel mondodtt. Délután jött a cégtől a telefon, hogy a szeptembertől használt céges mobil telefon eddig kifizetett számláit le fogják vonni a fizetéséből... Nekem az lenne a kérdésem, hogy ilyet tényleg meg tehetnek??? Végül is a munkaszerződésében benne volt a mobil használat limit nélkül. Kihez lehet ilyen esetben fordulni, vagy eggyáltalán mit tudunk tenni ez ellen?
Előre is köszönöm a segítséget

the big cat # 2008.03.19. 12:14

Beus75, ha a munkaszerződéseteke ettől eltérően nem rendelkezik, akkro a20 perc munkaközi szünetet köteles biztosítani a munkáltató, ez lehet az ebédidő is, de nem feltételenül. Viszont ezt le kell dolgozni, nem számít be alapesetbena munkaidőbe. A dohányzást megtilthatja, a kijelölt dohányzóhelyet felszámolhatja, indoklás nélkül a munkáltató. Ezeket az intézkedéseket az hozhatja meg, aki a cégen belül erre jogosultsággal rendelkezik.

-praetor- # 2008.03.19. 09:46

Spori:
Mt. 117. § (1) E törvény alkalmazásában

  1. munkaidő: a munkavégzésre előírt idő kezdetétől annak befejezéséig tartó időtartam, amibe be kell számítani a munkavégzéshez kapcsolódó előkészítő és befejező tevékenység időtartamát. Eltérő rendelkezés vagy megállapodás hiányában a munkaidőbe a munkaközi szünet időtartama (122. §) - a készenléti jellegű munkakör kivételével - nem számít be;

Az ügyeleti időt (amíg a munkáltató által meghatározott helyen és ideig rendelkezésre állsz) is munkaidőnek kell tekinteni a munkaidő szervezése szempontjából.

Kála # 2008.03.19. 09:16

gerge: ha esetleg nem adta ki a munkáltató a szabadságod időarányos részét, akkor annak pénzbeni megváltása is jár.

Kála # 2008.03.19. 09:12

Reggie: elméletileg semmilyen, gyakorlatilag viszont előfordulhat, hogy pl. hirtelen átszervezés lesz és megszüntetik a munkakörödet (és persze vele a munkaviszonyodat is). Erre próbált célozni Nagymacska is.

gerge: jogutód nélküli megszűnés esetén a felmentési idődre járó átlagkeresetet kell megfizetni, plusz végkielégítést. Előbbi nálad 15 napra járó átlagkereset lenne, utóbbi pedig egyáltalán nem jár, mivel nincs 3 éves a munkaviszonyod. Magyarán: a munkáltatód így is többet ajánl, mint ami járna.

Spori # 2008.03.19. 09:07

Üdvözlet!

Egy számomra nehezn értelmezhető kérdéssel fordulok hozzátok!
személyszállítás, sofőr: reggel 5:45-től 8:50-ig folyamatosan vezet, aztán 12:50-ig munkáltató telephelyén rendelkezésre állását tölti majd ezt követően 45 perc vezetési idő megszakítása következik (???), aztán 13:40-től 17:50-ig ismét vezet. így egy napon 12 óra 35 perc jelenlétet igazolnak le neki 6 óra 20 perc vezetési idővel, és 7 óra 15 perc munkaidővel. A fő probléma, hogy a rövidebb napi munkaidő miatt csak több napon végzett munkával lehet teljesíteni a szerződésben meghatározott munkaidőt.
Kérdés: ez így rendben lévő dolog? Ha nem, akkor mi lenne a helyes eljárás?

Köszönet!

Reggie75 # 2008.03.19. 08:53

Kérem valaki segítsen.Milyen következményekkel járna a munkáltató részéről,ha mindenhol bejelentem őket?Előzmények lent...

Gerge # 2008.03.19. 08:16

Sziasztok! Az lenne a kérdésem hogy én másfél éve vagyok egy nagy cégnél mint alkalmazott! Sajnos a cég megszűnik! Azt mond1ták hogy a felmondási időt egy hónapot kifizetnek nekünk! Mire számithatok mik lehetnek még a járandóságaim?