munka törvénykönyve


Kacsa11 # 2008.09.03. 08:06

Kedves butyiba,

a kérdés megvàlaszolàsàhoz nem àrtana ismerni néhàny részletet a munkaszerzödésböl.

erösen kétlem, hogy kiküldetés keretében végeznék ezt a tipusú munkàt, ezért az MT 105 irrelevàns.

nem inkàbb készenléti jellegü a munkakör?

butyiba # 2008.09.03. 06:57

Tisztelt fórumozók,

Egy olyan kérdéssel fordulok a hozzáértőkhöz, hogy egy cégnél dolgoznak szervízmérnökök akiknek a feladata Magyarország egész területén különböző berendezések telepítése, szervizelése stb. Ehhez a cég biztosít céges autót saját használattal.
A konkrét kérdés az az, hogy amikor egy ügyfélhez utaznak pl Debrecenbe akkor az utazási idő otthonról az ügyfélig és az ügyféltől otthonra vissza utazási időnek kell minősíteni vagy munkaidőnek ?
Az Mt 105 paragrafusa nem egyértelmű számomra.
Ez azért érdekes mert pl az utazásra fordított idő kb 6 óra ( 3 oda és 3 vissza ) a helyszínen eltöltött munkaidő mondjuk 8 óra és ekkor 14 órát "dolgozott" a cég számára.

1. eset
Nincs túlóra mert 8 órát dolgozott és a 6 óra utazás az alapbér 40 százalékával lesz kifizetve.
2. eset
14 óra munkaidőt kell számolni így a 6 óra túlórának minősül és 150 százalékkal kell számolni.

Köszi

Sücy # 2008.09.03. 06:03

Szerintem jogos, ha nem éri el a bruttód 30%-át a fizetési többlet. Azt a pénzt már korábban megkaptad...

nani05 # 2008.09.03. 05:29

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy a cégnél ahol dolgozom, elcseszték (állítólag programhiba miatt) az adózást. Januártól, fél éven keresztül kevesebb adót vontak a dolgozóktól és miután rájöttek a hibára, most mindenkitől a 1,5-szeresét vonják. Ez jogos, legális?! Ha, nem, mit lehet tenni?

nandy # 2008.08.02. 12:24

Félreértettél.

Nem azt írtam, hogy lényegesen nem haladja meg.
Hanem azt, hogy lényegesen nem kevesebb.

Ez kb. azt jelenti, hogy ha a megrokkanás előtt volt kb. 50 ezer a kereseted, most pedig 48 ezer, akkor az lényegesen nem kevesebb, tehát nem leszel jogosult a rokkantnyugdíjra.

Mariann1 # 2008.08.02. 10:06

Nandy!
Köszönöm a válaszodat, és ujból segítséget jelent, mivel nem lényegesen haladja meg a megrokkanás előtti keresetemet. Mindettől én még ugyan úgy jogosult vagyok a rokkantságit tekintve , mert az állapotom végleges , és nem is fog javulni számottevően! De mivel rokkantként nem kapok munkát muszáj vagyok komoly erőfeszítéseket megtenni, ahozz, hogy a társadalomba visszainegrálódhassak.
Még nagyon fiatal vagyok(32 éves), és fontos a megélhetés! Szeretnék dolgozni, de sajnois azt tapasztalom, hogy a mai törvények, nem a segítségre szolgálnának, hanem azok ellen irányul akik ki szeretnék játszani a saját céljaik elérésére(pl.leszázalékolás megvásárlása stb.),ezért nem olyan egyszerü a megoldás megtalálni.
A munkáltatómat tekintve pedig, ha nem rehabilitáltként foglalkoztt, és nincs akreditálva, akkor nem tud megfelelni a pályázati feltételnek, akkor annyit tud tenni, hogy vagy csökkentett óraszámban foglalkoztat(ez kevesebb fizettéssel jár), vagy felmond, de ezt nagyon nem szeretném.-eddigi ismereteim szerint.
Ha valaki ezekre vonatkozó törvényeket tud, és segítene, nagyon megköszönöm, és nagyon-nagyon fontos volna számomra.
Üdv:Mariann

nandy # 2008.08.01. 22:33

Mariann:

ez igaz rád?

a nyugdíjas már rendszeresen dolgozik, és a keresete 4 hónap óta lényegesen nem kevesebb annál a keresetnél, amelyet a megrokkanása előtti munkakörében rokkantság nélkül elérhetne.

Mert akkor valóban vissza kell mondanod, egyébként viszont nem.
És ha csak pl. 2 hónapja dolgozol ott, akkor még jár a rokk. ny.

A munkáltatódnak pedig célszerű lenne elmondani az egészet, lehet, hogy még valamilyen kedvezményt is kap, amiért megváltozott munkaképességű embert foglalkoztat.(?) ez a téma már nagyon távol áll tőlem.

GasparicsA # 2008.08.01. 19:24

Sziasztok!
Amit válaszoltatok nekem a névre szóló utazási csekkre, arra csak az a válaszom, hogy mindenhol megvannak a kiskapuk, úgy gondolom, hogy mindent ki lehet játszani, csak akarni kell és kell még egy fél hozzá.
De azért köszönöm a válaszotokat.

Mariann1 # 2008.08.01. 16:02

köszönöm nandy a segírségedet, de ezzel már csak megerősítetted bennem a döntést, hogy vissza adom a rokkanságit, de tudom,hogy ezzel még nincs lezárva ez az ügy!
A munkáltatóm tudja, hogy inzulinos cukros vagyok, csak a leszázalékolásomról nem tud, de jobb is ha nem tud róla, mert 100%, hogy vissza mondom minnél hamarabb! Nem szeretném megütni a bokám!
Sajnos ma a törvény nem a becsületesek védelmére szolgál, hanem a kijátszók ellen.
18 éve inzulinos vagyok, és még ha rá is vagyok szorulva nem tudok mást tenni.
Meg szeretném mutatni a nagy világnak, és megamnak is , hogy érek annyit mint bárki más, bár igaz nagyobb áldozatokat kell hoznom, még sokszor a maradék egésszségem is fel kell áldoznom...

nandy # 2008.08.01. 13:40

Bár a munkáltatóddal nem közölted, hogy te rokkantnyugdíjas vagy, de a lebukás veszélye ettől még fennáll. Az APEH felé a munkáltató havonta jelenti a munkavállalók adatait, kifizetett bért stb.

De ami ennél is lényegesebb: életbevágóan fontos lenne, ha a munkatársaid tudnának a betegségedről, és arról, mit kell tenniük, ha te rosszul leszel, elájulsz.
Ha ezzel nincsenek tisztában, könnyen lehet, hogy már a mentő is hiába jön...

nandy # 2008.08.01. 13:35

A rokkantsági nyugdíjra való jogosultság akkor szánik meg, ha
(...)
a nyugdíjas már rendszeresen dolgozik, és a keresete 4 hónap óta lényegesen nem kevesebb annál a keresetnél, amelyet a megrokkanása előtti munkakörében rokkantság nélkül elérhetne.

A 2007. december 31-ét követően megállapított rokkantsági nyugdíjban részesülők esetében,illetve 2009. január 1-jétől valamennyi rokkantsági nyugdíjas esetében a jogosultság megszűnik, ha a nyugdíjas

  • már nem rokkant, vagy
  • kereső tevékenység folytatása esetén a nyugdíjas hat egymást követő hónapra vonatkozó – a személyi jövedelemadóval és az egyéni járulékokkal csökkentett -keresetének havi átlaga meghaladja a rokkantsági nyugdíj alapját képező havi átlagkereset összegének 90 %-át, illetve annak a megállapítást követően a rendszeres nyugdíjemelések mértékével növelt összegét, de legalább a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegét.
Mariann1 # 2008.08.01. 13:07

Kedves Kaali!

Kérdezted a JOGI FORUMON, hogy mivel vagyok leszázalékolva.
Én inzulinos cukorbeteg vagyok immár 18 éve, ezért vagyok leszázalékolva, de a Bosch-ba kaptam állást, és 8 órában dolgozom, de nem szeretném ha problémám adódna. Ezért szeretnék segítséget kapni!
Kész vagyok feladni akár a nyugdíjszerű folyósítást is, de ha nem kell akkor nem szívesen tenném.
Én III. csoportos 67%-ra vagyok leszázalékolva, de most 2009 augusztusig kaptam meg. Számomra fontos a munka megtartása, hogy tudjak hosszútávon dolgozni!!!
De mivel még eddig nem dolgoztam 8 órában. Féltem, ezért most nem voltam képes elárulni, így sikeresen átmentem minden szűrön, de nem garancia még arra, hogy megmaradhatok az állásomban, mindazok ellenére , hogy képes vagyok elvégezni.
Igaz most 2 éve sokat javult az állapotom, hogy kaptam egy inzulinpumpát ami nagyban segít a mindennapokban.
Ha van köztes megoldás az is fontos volna…
Kérlek segíts, mivel nem vagyok tisztába a mai jogszabályokkal.
Előre is köszönöm.
Üdv. MariannJ

kaali # 2008.07.31. 22:13

Szia! Mivel vagy leszázalékolva, és milyen munkakörbe mentél dolgozni?

Mariann1 # 2008.07.31. 18:30

Szép napot!
Segítséget szeretnék kapni, a problémám megoldására!
Én 4 éve le vagyok százalékolva (67%). Szeretnék dolgozni , ami most végre sikerült. 8 órában foglalkoztatnak, és ebből adódóan nem szeretném, hogy problémám legyen. A kérdésem az volna, hogy ez a mai törvény szerinti lehetsége-e.
Igaz a munkáltatom nem tud a leszázalékolásról, mert szerettem volna megkapni az állást!
Sokszor falakba ütköztem, és előitéletekkel találkoztam. Így nagyon megnehezítik a vissza integrálódásomat a társadalomba.Kérem a segítség nagyon sokat jelentene számomra, mert ez az állapot nem tarható fen sokáig, csak ha tudom mivel számolhatok, és a döntésemet nagyben segítheeti.
Előre is köszönöm.
Üdv. Mariann

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.27. 16:23

Természetesen. Munkabért csökkenteni egyoldalúan nem lehet.

Frehel # 2008.07.27. 15:18

Tisztelt Kovács Béla Sándor!
Ha mégis a jogtalan szerződésváltoztatás mellett döntene, van-e esélyem a Munkaügyi Bírósághoz fordulva megnyerni a pert?
Köszönöm válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.26. 17:50

:)
Kérdésben a válasz: csak "jogtalanul" veheti el. A szerződést egyoldaúan módosítani jogszerűen nem lehet.

Frehel # 2008.07.26. 16:42

Tisztelt Kovács Béla Sándor!
Köszönöm,hogy megtisztelt válaszával. Még egy fontos kérdésem lenne: Engem a magánvállalkozó határozatlan idejű szerződéssel vett át(bér, kategória, ágymellettipótlék maradt). Mivel eléggé nagy megszorításokat végzett eddig is, szeretném megkérdezni, hogy elveheti-e jogtalanul a szerződésben leírt bér, kategória, ágymelletti pótlékot.
Köszönettel: Frehel

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.23. 17:49

Ha határozott idejű szerződés lejár, akkor a munkaviszony megszűnik.

Frehel # 2008.07.23. 15:54

Tisztelt Fórumozók!
Eddig közalkalmazottként dogoztam (illetve dolgoztunk),de most az intézményünket egy magánvállalkozó vette át. Vannak akik 3 hónapos szerződést kaptak, mivel, hogy kérték a végkielégítést.
Akik nem kérték, azok maradtak határozatlan idejű szerződéssel. Most, hogy közeleg a szerződés lejárata változtathatnak-e a béremen, elvehetik-e az ágy-melletti pótlékot? Akik határozatlan időre vannak fölvéve, ők milyen jogos változtatásra számíthatnak?
Előre is köszönöm.

Frehel # 2008.07.23. 15:54

Tisztelt Fórumozók!
Eddig közalkalmazottként dogoztam (illetve dolgoztunk),de most az intézményünket egy magánvállalkozó vette át. Vannak akik 3 hónapos szerződést kaptak, mivel, hogy kérték a végkielégítést.
Akik nem kérték, azok maradtak határozatlan idejű szerződéssel. Most, hogy közeleg a szerződés lejárata változtathatnak-e a béremen, elvehetik-e az ágy-melletti pótlékot? Akik határozatlan időre vannak fölvéve, ők milyen jogos változtatásra számíthatnak?
Előre is köszönöm.

Frehel # 2008.07.23. 15:53

Tisztelt Fórumozók!
Eddig közalkalmazottként dogoztam (illetve dolgoztunk),de most az intézményünket egy magánvállalkozó vette át. Vannak akik 3 hónapos szerződést kaptak, mivel, hogy kérték a végkielégítést.
Akik nem kérték, azok maradtak határozatlan idejű szerződéssel. Most, hogy közeleg a szerződés lejárata változtathatnak-e a béremen, elvehetik-e az ágy-melletti pótlékot? Akik határozatlan időre vannak fölvéve, ők milyen jogos változtatásra számíthatnak?
Előre is köszönöm.

Arnold_1 # 2008.07.18. 19:28

Üdvözlöm a szakértőket!

Nekem olyan problémám van,hogy az egyik uj kollegánk a csapatban,2 hónapja van ott és ma majdnem tetlegesen megvert.Ugy kellett leszedje rólam egy elég nagy pozícióban lévő managger.Előzménye igazán nem volt,csupán önérzet vezette.Ha pedig mélyebben belemegyünk abba,hogy miért ilyen "vérremenő" velem szemben,az pedig csupa fikció!Sajnos minden azon dől el mindíg,hogy ki tudja magát jobban "eladni" ill. hitelesíteni a fikcióit.Sajnos én vesztek minden esetben,és már nem az első,Igy egyre nehezebb becsületben maradni.Én ugy gondolom ha 2évig nem volt velem baj,átgondolhatnák,hogyhogy most hirtelen ennyi van.
Lehet e ezen jogi úton segíteni?
Köszönettel...

lyus # 2008.07.17. 16:19

Köszönöm,nem fogok semmit aláírni addig amég nem fizeti ki amivel tartozik.Szerintem így korrekt,ne csak ő biztosítsa állandóan ki magát.

nandy # 2008.07.16. 21:25

GasparicsA:

az "üdülési utalványok" és a vezetőség utazgatásai között nem biztos hogy összefüggés van...

Az üdülési csekk egyébként is névre szól, tehát nem használhatja akárki.