munka törvénykönyve


grenka # 2011.09.22. 06:51

Tisztelt Fórumozók!

Olyan feladatom lett a munkahelyemen, hogy aktualizáljam cégünknél a munkaköri leírásokat.

Ezzel kapcsolatos a kérdésem, hogy a vezérigazgatónak is kell a tv. szerint munkaköri leírás?

Zrt. vagyunk és vezérigazgató részben tulajdonos is.
Ha kell neki, akkor ki írja meg?
Egy munkaügyi ellenőrzésnél kérhetik ezt?

Köszi Üdv.
grenka

joco25 # 2011.09.21. 18:44

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azt szeretném kérdezni hogy a vendéglátásban dolgózókat mik illetik meg
szabaság?
táppénz?

A másik kérdésem az hogy ha egy vendéglátó egység bevan kamerázva és a tulaj otthonról interneten keresztül tudja figyelni de nincs kitáblázva hogy kamerával megfigyelt terület az szabályos e?
válaszát előre is köszönöm

József

brezko # 2011.09.16. 11:53

ObudaFan!
Köszönöm a válaszod!

Még az jutott az eszembe, mi a helyzet a hétvégén végzendő munkával, ha az időpontja nem felel meg a munkavállalónak. (családi, egyéb elfoglaltság).
Függően attól, hogy ki jelezte előbb, a munkaadó, vagy a munkavállaló?

1. Példa:
Fix program, aminek hirtelen szervezne keresztbe a munkáltató.

2. példa:
Megbeszélt hétvégi munkavégzés. Mindkét fél részéről rendben.
A munkavállalónak jön közbe váratlan program, intézni való (rokon ellátásra szorul, családi esemény, stb.)

Meddig terjedhet a munkáltató munkára "kényszerítő" magatartása, ha erről külön szerződés, szerződés kitétel nem rendelkezik?
A váltásos rendben (pl. rendőr, biztonságiőr, mentős, stb.) dolgozóktól most eltekintve.

Előre is köszönöm a választ/válaszokat!

efi99 # 2011.09.15. 17:06

Ettől még a legtöbb munkáltató egyszerű túlóraként kezeli gyakorlatilag. (Mondjuk én a túlórára is megkövetelném a 7 napot, mert azt is sokszor csak 10 perccel előtte bökik ki és majdnem akkora gond tud lenni esetenként, mint egy szombat)

ObudaFan # 2011.09.15. 14:07

Mt. 119. § (2) A munkaidő-beosztást - kollektív szerződés eltérő rendelkezése hiányában - legalább hét nappal korábban, legalább egy hétre a 118/A. § (4) bekezdésében meghatározott módon kell közölni. Ennek hiányában az utolsó munkaidő-beosztás az irányadó.

brezko # 2011.09.15. 13:48

Nem tudom, melyik jogszabály vonatkozik arra, hogy a munkáltató mennyivel a hétvégén végzendő munka előtt köteles arról értesíteni a munkavállalót?

Az eset egy szombati napra vonatkozott.
Csütörtökön este tudtam meg a mellettem telefonáló fiának a beszélgetéséből, hogy maga a cég dolgozik szombaton.
A főnököm csak péntek este kérdezett rá arra, hogy miért nem leszek?!
Én viszont egy nemzetközi rendezvényen voltam rendező, amit már február óta szerveztünk.
Meg se fordult a fejemben, hogy hétvégére szabadságot(???) vegyek ki.

Nem kapunk rendelkezésre állási díjat ilyen esetekre.
Sose kérdezi meg, hogy egyáltalán itthon leszek az adott napon, vagy se.
Igaz, több pénzt kapunk rá, mint egy sima munkanapra, de ettől eltekintve úgy kezeli, mintha hétköznap lenne.

Konkrét állásfoglalásnak örülnék a legjobban, de az idevágó jogszabály linkje is megteszi.
Előre is köszönöm!
Szükség esetén, akár magán levélként is írok bővebben.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.10. 06:31

Igen.

Talalkoztunk # 2011.08.10. 06:29

KBS, köszönöm.

A félreérétsek elkerülése végett, jól értem, hogy az I. kérdésben vázolt út járható, a II.-ban foglaltnak a munkáltató viszont nem köteles eleget tenni?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.09. 13:42

Ja nem. I. Bocs.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.09. 13:41

II.

Talalkoztunk # 2011.08.09. 13:39

Sziasztok,

Munkáltatói rendes felmondással kapcsolatban van kérdésem.

Adott Munkavállaló 30 nap felmondási idővel, melyből a felmentési idő annak fele, 15 (naptári) nap.

Munka törvénykönyv:
"93. § (1) A munkáltató rendes felmondása esetén köteles a munkavállalót a munkavégzés alól felmenteni. Ennek mértéke a felmondási idő fele. A töredéknapot egész napként kell figyelembe venni.

(2) A munkavégzés alól a munkavállalót - legalább a felmentési idő felének megfelelő időtartamban - a kívánságának megfelelő időben és részletekben kell felmenteni.
"

I. kérdés:
Munkavállaló legalább 8 (15 nap felemntési idő, kerekítve, neki kedvezve 8 nap) nappal rendelkezhet, Ez lehet pl. Hétfőtől Péntekig 5 nap, valamint az azt követő Hétfőtől Szerdáig 3nap, vagy köteles a hétvégét is belevenni ("kívánságának megfelelő időben és részletekben")

II. kérdés:
"legalább a felmentési idő felének megfelelő időtartamban"
Amennyiben Munkavállaló a teljes felmentési idejéről kiván rendelkezni, úgy azt megteheti és Munkáltató köteles ennek megfelelni, vagy hogyan értelmezendő a "legalább"?

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.01. 15:29

Ha visszamész fizetés nélküli szabadságra, az alatt nem szüntethetik meg a munkaviszonyodat.

Hadi # 2011.08.01. 12:19

Tisztelt Hölgyem/Uram!

azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy 2008 március 1.-től jöttem táppénzre terhességem miatt. Egy KFT-nél dolgoztam napi 8 órás állásban. 2011 június 2.-án letelt a gyesem és augusztus 8.-ig vagyok szabadságon. A munkáltatóm nem tudja biztosítani számomra a napi 8 óra munkát. Felajánlott heti 10 órát. Ez számomra elfogadhatatlan. Mit tehetek? Úgy néz ki h. szeptembertől a gyermekem betegsége miatt vissza igényelhetem a gyest. Ez befolyásolja-e a továbbiakat?

Köszönettel:Hadházi Éva

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.28. 14:19

akkor a GYED-et fogom tudni újra igényelni a gyerek 2 éves koráig
Tudod.

kikk # 2011.07.28. 14:02

Sajnálom, hogy Nálatok is ilyen gáz a helyzet. Én is csak a "jéghegy csúcsát" írtam le, ment a cégemnél a keverés ezerrel. Először azt akarták, hogy már a 6 hónapos gyerek mellől menjek vissza mielőbb dolgozni, aztán amikor elintéztem nagy erőfeszítések árán a bölcsit, akkor közölték, hogy ja még sincs rám szükség, maradjak csak otthon. Közben a bölcsit el kellene kezdenünk szeptemberben, hogy megmaradjon a hely, de ha nem lesz munkám, akkor ez is felejtős!
Egyébként a munkatorvenykonyve@ngm.gov.hu e-mail címre várják a tervezettel kapcsolatos észrevételeket. Én mindenképpen írok nekik. Lehet, sőt valószínű, hogy a kutyát sem fogja érdekelni, de mivel pillanatnyilag ez az egyetlen fórum, ahol kifejezhetjük a nemtetszésünket, hát én meg is teszem. Legalább a lelkiismeretem nyugodt lesz.

durum # 2011.07.28. 11:29

Kikk!

Egyetértek Veled! Az a szörnyű, hogy gyakorlatilag azzal, hogy rákényszerítenek arra, hogy otthon maradj 3 évig az Állam fogja fizetni a gyereknevelést! Igaz abból éhen halunk, nekem nem is kell én dolgozni szeretnék, de nem lesz más választásom. Hogy miért jó ez az Államnak nem tudom! Fejetlenség a tetőfokon! Figyelj én leültem a főnökkel anno beszélni, bele is egyezett, hogy dolgozzak, rá 1 hétre közölte terhesen, hogy mégsem inkább menjek el! Szerencsére a védettség miatt kénytelen volt visszavenni, azért van munkám most, de alig beszél velem, utál és feltételezem várja a törvényt, hogy másnap a kezembe adja a felmondást! Ja és mehetek perre, de a munkáltatónak nem kell semmit bizonyítani.

kikk # 2011.07.28. 11:08

Köszönöm dorum a választ.
Az szuper lesz, ha két szék közül a pad alá esek. Se fizetés, se "normális" összegű GYED. Kénytelen leszek leülni a főnökömmel, és megkérni, hogy tiszta lapokkal játsszon. Ha tényleg ki akarnak rúgni, akkor inkább maradok GYED-en.
Az a baj ezzel az egésszel, hogy ez egy negatív spirál. Minél többet vagy otthon (kényszerből), annál nehezebb lesz visszatérni a munkaerőpiacra, vagyis ha elfogadják az új törvényt, teljesen el leszünk lehetetlenítve. :( Így legyen kedve az embernek gyereket vállalni!!!

durum # 2011.07.28. 10:58

Megírtam egy hosszú üzenetet és elszállt!

Szóval Kikk sajnállak, egy cipőben járunk! Ha megszavazzák a törvény tervezetet engem is kifognak rúgni, vagy még terhesen, vagy a 3 gyerek születése után. Nálunk is utódom bevált, férfi nem kell félni attól, hogy szülni megy. Szerintem ez a törvény teljesen diszkriminálja a nőket!!

Szóval a mai törvény szerint a TGYÁS/GYED összege függ a folyamatos munkaviszonytól. Feltételezem emiatt lesz egy új szociális törvény, vagy ha nem, akkor felmondanak neked, másnap Gyed kérelmet nyújtasz be, de a nem folyamatos munkaviszony miatt nem kapod meg csak a minimális összeget! Én is érdeklődtem telefonon a Minisztériumnál, de nem tudtak mit mondani, talán szeptemberben lesz a törvény tárgyalása és elfogadása, a hatályba lépését sem tudni. Addig maradnak az álmatlan éjszakát, amiből mos már nekem is van!!!

durum # 2011.07.28. 10:51

Elszállt az

kikk # 2011.07.28. 09:05

Kedves Durum, én is teljesen hasonló cipőben járok, mint Te. Mióta elolvastam az új munkatv.könyv tervezetet, álmatlan éjszakáim vannak. :( 1 éves a lányom, szeretnék visszamenni dolgozni, a munkahelyemmel úgy tudtam megállapodni (ők azt akarták, hogy maradjak minél tovább otthon), hogy januártól visszavesznek, de tejesen egyértelművé tették, hogy az utódommal nagyon meg vannak elégedve, és nem akarják kirúgni. Eddig nyugodt voltam, hogy én védve leszek, de most...
Muszáj visszamennem, nagyon kell a pénz, de félek, hogy januárban rögtön lapátra tesznek.
Az lenne a kérdésem, hogy ha januárban visszamegyek és ezzel együtt lemondom a GYED-et és esetleg rögtön ki is rúgnak, akkor a GYED-et fogom tudni újra igényelni a gyerek 2 éves koráig, vagy ha arról egyszer lemondtam, akkor már csak a GYES jár?
Köszönöm előre is a választ.

durum # 2011.07.27. 19:58

Piros bögre nem kell, van itthon elég, igaz nem piros. Viszont Veled szívesen vitatkozom!
Terhes nőnek az új törvény tervezet alapján fel lehet mondani, ez Te is tudod, abba igazad van, hogy kell indok, de ne legyünk naivak, egy átszervezés (amit minden esetben felhoznak indoknak) is elég lesz a rendes felmondáshoz. Azt is tudjuk, hogy tervezik kivenni a munkakönyvéből azt a paragrafust, ahol a munkáltatónak kell bizonyítani az indokot egy esetleges per ügyben, tehát ezzel szabad kezet adva nekik, hogy a munkavállalóktól bármikor mondvacsinált indokot keresve megszabaduljanak. (tehát ha innen nézzük igazam van).
Sajnos az eddigi munkavállalókat védő törvény ellenében is nagyon sok munkáltatót ismerek, akik a terhes anyukákat, Gyedről visszatérő dolgozni akaró anyukákat pofátlanul kirúgtak, vagy ki akartak rúgni! Velem is megtörtént igaz maradtam, de magamra haragítottam mindenkit. Most képzeld, ha a munkavállalókat a törvény nem fogja védeni, micsoda visszaélések lesznek. És miért, mert egy nő elment szülni (nő mivoltjának jogán), helyébe felvettek valaki mást és inkább őt tartják meg. Ez diszkrimináció egy nőre nézve akárhonnan is nézem!
Nem kérek bögrét, hangsúlyozom!

hars52 # 2011.07.27. 11:13

jucus7!
Ha mégis fennáll a "különösen indokolt eset" meglépheted azt, hogy ha felmondanak, felveszed havonta az átlagkereseted felmentés címén, aztán az egészen rendes végkielégítésed (+3 hónap) és a legrosszabb esetben is (ha munkát már nem találsz)2012-ben elmehetsz előrehozott öregségi nyugdíjba. Ha a nyugdíjról szóló törvényt a kiszivárgott tervezet szerint megváltoztatják, akkor is a nyugdíjaddal azonos összegű jövedelempótló támogatást kaphatsz.
Ez is egy lehetőség.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.27. 10:21

Egyáltalán nem volt igazad. Például indoklás nélküli rendes felmondást emlegettél, meg azt, hogy a terhes nőnek fel lehet mondani. És így tovább.
Meglesz az a piros bögre.

pazs # 2011.07.27. 09:56

Nem úgy, hogy nem is lehet téged elküldeni, de csak különösen indokolt esetben és csak plusz végkielégítéssel.

jucus7 # 2011.07.27. 09:34

T. Fórumozók!

Afelől érdeklődnék, hogy 58 évesen (38 év közalkalmazotti jogviszony esetén) véd-e a korom abban az esetben, ha a munahelyemen leépítés van?
Válaszotokat köszönöm.