végkielégités


kovacs.nora # 2010.05.27. 08:44

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Gyesem 2010.június 9-én lejár. Ezen időpont után már megszüntetheti amunkaviszonyomat, úgy gondolom. De kérdésem továbbra is arra irányul, hogy az így eltöltött 9 éves munkaviszonyra végkielégítés jár-e?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.27. 11:06

Azt akarod kérdezni, hogy a végkielégítés szempontjából beleszámít-e a munkaviszonyba. Bele.

fan-tom # 2010.06.17. 20:41

Tisztelt Szakértő!

Szeretném a segítségét kérni.
2000 óta dolgoztam egy Kft-nél,ami ellen 2009 nyarán felszámolás indult.Egy havi bérem és a végkielégítésem járna,de nem tudom,hogy megkapom e egyáltalán,ugyanis senki nem mondta,hogy a Magyar közlönyben való megjelenéstől számított 40 napon belül kell beadni az igényemet.Így erre sajnos nem került sor.A felszámoló hölgy lekezelően azt mondta,nehogy már Ő fizesse ki saját zsebből.Érdeklődnék ,hogy a bérgarancia alap mire van?Van e még esélyem,fordulhatok e esetleg valahova?

Válaszát előre is köszönöm.

Rebeka52 # 2010.07.06. 22:26

T.Szakértő!
Ma kaptam kézhez a szolgálati idő elismerési határozatomat, 10 napon belül fellebbezhetnék, de nem találtam még határozott indoklást, hogy jogos-e a problémám. 6 hónap időtartamról van szó, amit "okmányok hiányában nem tudnak beszámítani"a nyugdíjamhoz. Konkrétan: munkaviszonyom végkielégítéssel 1994.12.10. nappal megszűnt. Kórházba kerültem 1994.12.02.-n, 1995.május 31-ig.A kórház által kiállított igazolásokat munkahelyemen családtagom leadta. Ott "inaktív táppénznek" nevezték, és az ügyintéző azt mondta, hogy majd a társadalombiztosításnál visszakeresik ezt az időt, csak írjam rá most a "szolgálati idő adatlapra". A visszaérkezett határozat szerint nem lehet beszámítani.
1994.12.11-én ezek szerint be kellet volna jelentkeznem a munkanélkülire? Nem állt módomban. A kórházi ápolás után azonnal megtettem.
A végkielégítésem időtartama, a 6 hónap sem számít ezek szerint? Köszönöm válaszát, nem szeretnék feleslegesen fellebbezést benyújtani, de így még 6 hónappal tovább kell dolgoznom.

Krisztián23 # 2010.12.07. 16:37

T. Szakértő!
2010.12.01-vel megszűnt a munkaviszonyom( közös megegyezéssel), 6 év után. A munkáltatóm nem hajlandó végkielégítést fizetni. A kérdésem az lenne hogy támadható-e ,mert az aláírt munkaviszony megszüntetéséről szóló szerződésben szerepel egy olyan mondat " a munkáltató és a munkavállaló egybehangzóan kijelentik, hogy egymással szenben- a jelen megállapodásban szabályozottakon túlmenően- a munkaviszonyból eredő egyéb igényük nincs". Tehát ebbe beletartozik a végkielégítés is, illetve megtámadható utólag, hogy aláírtam már?

pazs # 2010.12.07. 17:02

Krisztián23: hát ha egyszer kijelentetted, hogy a közös megegyezésben leírtakan kívül további igényed nincs, akkor nem nagyon van mit tenni így utólag. Előre kellett volna érdeklődnöd. Jó hogy nem hajlandó a munkáltató végkielégítést fizetni, ha egyszer a közös megegyezésben nincs benne (ez ugyanis nem felmondás, nem jár alapból semmi, csak ami le van írva a közös megegyezésben).

bugyuta # 2010.12.08. 07:53

T.szakértő!
2011.febr.1-től (tervezem) a nyugdijazásom elinditását. (40 év) Úgy terveztem,hogy ha dec.végén a törvény megszületik, munkahelyemen -közös megegyezéssel-felmondásomat beadom. Itt jönnek a kérdések, amelyekkel nem vagyok tisztában: 35 nap a felmondási idő, amelyet 99%-hogy nem kell letöltenem, mert a kereskedelemben pangás van év elején, és örülnek ha nem lopjuk a napot a munkahelyen annyian, viszont a kérdés az, hogy ha van egy prémiumfeladatom/unk melynek kifizetése akkor történhet meg, hgy dec.31-én munkaviszonyban állok. Ebből következik, hogy kifizetése a januári fizetéssel történik. Ha én dec.végén felmondok, de még a felmondási időt "töltöm" 35 napig, ki kell fizetnie a munkáltatónak a prémiumot, vagy megvonhatja. Üdv. Bugyuta

Veci # 2010.12.08. 09:16

bugyuta
Nem vagyok szakértő ezt te is tudhatod, szerintem a másik topicban találkozhattunk.

  • Fel nem mondj addig, amíg Közlönyben nem olvasod a tv. módosítást (akár még akkor is lehet meglepi, ha valamit nem értünk jól a Közlöny megjelenéséig). Ne legyen már ennyire sürgős, mert az eddigi idő volt a hosszú és nem az az 1-2 hónap.
  • Azonkívül a közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetés nem mindig a munkavállalónak lehet kedvező. Honnan vagy te abban biztos, hogy megállapodtok abban, hogy a 35 nap felmondási időt megkapod, és azt nem kell letöltened.
  • Arra is számíts, hogy nem adnak felmondási időt, hanem másnaptól megszűnik a munkaviszonyod, mert mi érdeke fűződne a munkáltatónak ahhoz, ha te felmondasz, hogy még 35 napot fizessen, ha ettől olcsóbban is rövidre zárhatja a távozásod.
  • Teljes biztos vagy-e abban, hogy megvan a 40 év jogosultsági időd? Ezért várd meg a tv. módosítás hatályba lépését és a kormányrendeletet, ami szabályozza, hogy mit kell beleszámítani a 40 év jogosultsági időbe. Pillanatnyilag még úgy áll, hogy a szakmunkásképzési idő (bár van beadva módosító indítvány erre vonatkozólag az ellenzék részéről, de nagyon nem bíznék abban, hogy el is fogadja a 2/3-os többség) és munkanélküli ellátás nem tarozik bele.
  • A 40 év jogosultsági időben a munkaviszony és a gyermekellátással kapcsolatos idők együtt kell meglennie. Jól számolj, nehogy félreérts valamit.
  • A prémiumfeladat kifizetése az én értelmezésem szerint is a munkaviszony alatt lehetséges. De ha te dec. 31-el felmondanál (ne tedd a fentebb leírtak miatt), akkor le kell dolgoznod a felmondási időt, de ha ti "közösmegyezni" akartok, hát azzal is számolj, hogy a munkáltató úgy elfogadja a te kérésed, hogy pislogni sem érkezel. Bocs az erősebb fogalmazásért, de te akarod megoldani január 1-től a munkáltató létszámgondját? Ha eddig birtál várni akkor várj addig, amíg minden letisztázódik, a Nyugdíjbiztosító is pontos tájékoztatást tud adni a kedvezményes nyugdíjbavonulásról.

MOST NE RONTSD EL a hirtelen lépéssel, ezt csak nagyon-nagyon jó indulattal tanácsolom neked.


Üdvözlettel Veci

Ancsapancsa60 # 2010.12.12. 18:15

Nem akarja az Önkormáyzat kifizetni a végkielégítésemet!
Október 15-én lejárt a felmentési időm,de a különadó miatt ennek kifizetése tolódott.Ígérgettek,a MÁk számfejtette , és a számlámra utalva nov. 2-án bérjegyzékem is van, de PÉNZ az nincs!!! Nincs rá pénze az Önkormányzatnak. De ez törvényesen jár!!! Mit tehetnék???

végrehajtó1 # 2010.12.12. 19:22

Munkaügyibíróság.Ahol a kamatokat és az egyébb költségeidet is kérd.Ha megnyerted akkor végrehajtás.

Tittaaa # 2010.12.15. 16:07

Tisztelt Jogi Fórum!
Olyan helyzetbe került a cégünk, hogy sajnos lassan kiürül a kassza. Bevételeink csak csordogálnak, de ingatlan és egyéb tárgyi eszköz vagyonunk nagyon magas. (nem terhelt) Akik itt maradtunk a cégnél mindannyian 10 vagy több, mint 10 éve itt dolgoznak. Vélhetően a novemberi fizetésünket sem kapjuk a hónapban kézhez. Azt szeretném megkérdezni, hogy a munkáltató módosíthatja-e szerződésünkben meghatározott fizetésünket mondjuk minimálbérre és kötelesek vagyunk-e ezt elfogadni? Ha nem fogadjuk el, akkor jár-e a végkielégítés, vagy az dolgozói felmondásnak minősül? Van-e lehetőség olyan szerződés megfogalmazására, hogy a fizetés mondjuk 3 hónapig csökken, és ha utána sem áll talpra a cég akkor a korábbi bruttó fizetés legyen a kifizetendő végkielégítés alapja.
Megtisztelő válaszokat előre is nagyon köszönöm.
Egy aggódó Team tagja.
T.


Tittaa

Moflika # 2011.01.24. 16:29

Szép napot ! Segítséget szeretnék kérni egy hozzáértő emberkétől.
1971.07.01.-től folyamatosan dolgozom.Betegállományba sosem voltam. Kérdésem: Meglehet nekem a szükséges 40-év szolgálati időm 2011.06.30.-án?
A másik kérdésem,hogy 27 éve dolgozom a mostani munkahelyemen,ami sajnos megszűnik. Kérdésem: hány hónap végkielégítés jár a 27 évre. Segitségeteket előre is köszönöm.(Moflika)


Tisztelt Mindenki !

Segítségre lenne szükségem..megpróbálom röviden leírni történetemet.
Fiam 1 éve elvált a feleségét?l,a gyerekeket az any

"Tanácstalan" # 2011.02.04. 13:15

Tisztelt Szakértő!
Az alábbiakban kérném a segítségét:
A cégnél (csökkent munkaképességűeket foglalkoztató Kft.), ahol dolgozom 2011. január közepén megindult a felszámolás. Bért nem kaptunk 2010. áprilistól pedig 2011. február elejéig dolgoztunk. (Mindig hitegettek átalakulással, új tulajdonossal, stb.) A felszámolóval sikerült felvenni a kapcsolatot és ő azt mondta, hogy nem tudott rólunk, munkavállalókról (mi egy vidéki telephelyen dolgoztunk, nem a központban). Azt mondta, hogy „Adják be a rendkívüli felmondásukat, megjelölve a bérigényt és egyebeket; különben várhatják, hogy én mondok fel.”
A kérdéseim az alábbiak:

  • Beadjam a rendkívüli felmondásom a bérigényemmel, végkielégítés igénnyel, felmondási időre járó bérigénnyel, (bruttó vagy nettó összegben; a cég fizeti-e belőle a közterheket, mint rendes esetben- pl. szja, egyebek),
  • vagy adjam be 40 napon belül az eddig elmaradt bérkövetelésemet és várjam meg, amíg vagy felmond a felszámolóbiztos, vagy megszűnik a cég, így a munkaviszonyom is. Jár-e bér azon időszakra, amikor nem végeztünk munkát a felszámolás ideje alatt? Ha igen, mennyi. Ha a munkaviszonyomat nem én szüntetem meg, akkor mikor kapom meg az elmaradt béremet (április-január) és van-e valami esély arra, hogy a felszámolás végén még megkapom a februártól járó összeget (ha jár) a végkielégítésemet és a felmondási időre járó béremet? (Mindent összeszedve – bér+végkielégítés+felmondási időre járó bér – belefér a bérgarancia alapból igényelhető összegbe.)

Válaszát, előre is köszönöm,
„Tanácstalan”

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.04. 14:26

Akkor se jutsz hamarabb pénzhez, ha te mondasz fel, ha viszont megvárod, míg a felszámoló felmond (vagy törlik a céget), akkor több jár.

terekm # 2011.02.05. 08:39

T. Szakértők!
2004.áprilisától állt fenn munkaviszonyom munkáltatómmal. Innen mentem GYES-re - fizetés nélküli szabadságra, GYES lejár 2012.januárban.
Ezalatt 2009.11.01-ig rokkantsági nyugdíjban részesültem, miután rokkantsági nyugdíjamat megszüntették, 2009.11.01-től rendszeres szociális járadékban részesülök.
2009. dec. 01 kelttel kaptam meg a munkáltató csoportos létszámleépítésről szóló tájékoztatását, aminek keretében a felmondási védelem letelte után megszűnik a munkaviszonyom, azaz 2012.01.02-át követően.
Eközben dolgoztam máshol részmunkaidőben GYES mellett, eleget téve tájékoztatási kötelezettségemnek a főállásom felé(1992. évi XXII. Törvény 107. § (1) bekezdése).
Jár-e végkielégítés?
Figyelembe véve Munka tv. 95. § (1) A munkavállalót végkielégítés illeti meg, ha munkaviszonya a munkáltató rendes felmondása vagy jogutód nélküli megszűnése következtében szűnik meg.
(2) Az (1) bekezdéstől eltérően nem jár végkielégítés a munkavállalónak, ha legkésőbb a munkaviszony megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül [87/A. § (1) bekezdés].
Hogyan kell azt értelmezni, hogy "legkésőbb a munkaviszony megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül" ? Én a csoportos létszámleépítésről szóló levél megérkezésekor már nem voltam nyugdíjas, de előtte igen....
Előre is köszönöm segítő véleményeket, Móni

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.05. 09:46

A rokkantsági nyugdíjas csak akkor minősül ezen szabályok vonatkozásában nyugdíjasnak, ha kapja is azt a nyugdíjat. Az tehát nem elég, hogy jogosult lenne rá; és ha jól értem, akkor te jogosult sem vagy.

Veci # 2011.02.23. 08:25

Érdekes olvasnivaló a végkielégítéssel kapcsolatban, a visszamernőleges törvényt hatálybalépésével:
A nyugdíjasok egy részét is különadóztatja a kormány
http://index.hu/…lonado_elol/

Tá j é ko z t a t ó a magánszemélyek egyes jövedelmeit terhelő 98 százalékos
mértékű különadó új szabályairól

http://www.apeh.hu/…zabalyok.pdf


Üdvözlettel Veci

mizsei77 # 2011.02.23. 09:30

53 éves vagyok 36 éves közalkalmazotti jogviszonyom van. 2011 március 01-el munkáltatóm megszünteti a munkaviszonyomat. 4 év múlva lennék jogosul a nők kedvezményezett nyugdíjának igénybevételére. Jár e nekem az emelt összegű végkielégítés?

Veci # 2011.02.23. 09:42

mizsei77
NEM, mert az csak azoknak jár a ma még hatályos törvény szerint, aki a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatáron (nem az előrehozott, nem a 40 év jogosultsági idővel kedvezményes nyugdíjazás esetében), vagy korkedvezményes munkakörben dolgozók esetében a korkedvezményes öregségi nyugdíjkorhatárhoz 5 éven belül van. Ha jól számolom, te 1958-ban születhettél, neked 65-5=60 évesen lenne időszerű.


Üdvözlettel Veci

öcsi007 # 2011.02.24. 18:14

T. szakértő.

Szeretném öntől megtudni hogy 6 éve dolgozok egy cégnél ahonnan szeretnék eljönni de nem tudom hogy ilyenkor járna e végkielégítés ha közös megegyezéssel mondanánk fel. előre is köszönöm a segítségét.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.24. 20:30

Közös megegyezés esetén semmi sem 'jár", de mindenben meg lehet egyezni.

balazsjozsef6 # 2011.02.25. 07:13

Tisztelt Szakértő!

Munkáltató által történt felmondás esetén kaphatok-e végkielégítést és jár–e felmentési idő nekem, aki 1951-ben született nő vagyok, 41 éves munkaviszonyom van, és közalkalmazott vagyok?
Köszönettel: Magdi

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.25. 07:24

A felmentési idő mindenképpen megilleti (ha nem rendkívüli felmentésről van szó). A végkielégítés akkor jár, ha ennél az intézménynél legalább 3 éves folyamatos jogviszonyod van.
De ezt a munkáltató nem mondta? A felmentésben ezeket is közölni kell, meg a jogorvoslat lehetőségét.

öcsi007 # 2011.02.25. 09:38

T. szakértő.

Hogy tudnám elintézni hogy végkielégítéssel tudjak eljönni attól a cégtől? Segítségét elöreis köszönöm.

pazs # 2011.02.25. 10:08

Vagy megállapodsz a munkáltatóddal a közös megegyezésben arról, hogy kifizetik a végkielégítést, vagy sehogy, ha te mondasz fel. Ha ők mondanak fel, akkor jár a végkielégítés rendes felmondásnál, de ezt kikényszeríteni nem tudod (illetve az könnyen átmehet rendkívüli felmondásba).