Munkajogi kérdések.


Batigol81 # 2019.10.30. 07:28

Tisztelt Fórumozó!

Az lenne a kérdésem, hogy gyed extra keretein belül dolgozó 3 gyermekes apukát valamilyen felmondási védelem megillet-e? 2020 szeptember 13-ig leszek GyED-en, ha felmondanának előtte akkor is jár a GyED? Köszönöm a válaszokat!

drbjozsef # 2019.10.28. 15:45

wers,

az elejét is olvastad?

hogy ha közös megegyezéssel mondunk fel, köteles-e kifizetni a szabadságomat

Ha közös megegyezés, akkor semmire sem köteles.
(Az, hogy az nem "felmondás", arra más szót se veszegessünk)

vaczkor... # 2019.10.28. 09:19

A gyes munkaviszony mellett nem járna?

De igen, járna, ugyanis a GYED extra csomagban szereplő rendelkezések alapján mind a GYED, mind pedig a GYES ellátás alatt lehet dolgozni, azaz az újbóli munkába állás nem akadálya a GYES igény előterjesztésének, illetve megállapításának és folyósításának.

wers # 2019.10.28. 06:19

köteles-e kifizetni a szabadságomat” igen

Zsuzsacsehi # 2019.10.27. 11:51

Tisztelt Fórumozók!
2020.07-ig tart a gyedem. Munkaviszonyban állok. Ezt a munkáltatóm meg szeretné szüntetni gyed után és én sem szeretnék visszamenni oda dolgozni, mivel megalázóan bántak velem terhességem alatt legfőképp. Azt szeretném megtudni, hogy ha közös megegyezéssel mondunk fel, köteles-e kifizetni a szabadságomat, ami a gyed alatti munkaviszonyom alatt jár nekem, illetve mire figyeljek oda. Szeretnék munkába állni új helyen.A gyes munkaviszony mellett nem járna? Nem gond ha nem, csak nem tudom. Végkielégítésre nem számítok, nyilván ők sem. Szeretnék segítséget kérni hogy mik a jogaim, mire figyeljek oda ha eljön az idő, hogy alá kell írnom.
Előre is nagyon köszönöm a segítséget!

alfateam # 2019.10.23. 18:54
alfateam # 2019.10.23. 18:53
Csillag83 # 2019.10.23. 18:25

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni munkaügyben.
A munkáltatom gondol egyet és kötelező túlórát rendel el egy adott hét keddjén az adott hét szombatjára. Azzal fenyeget hogy ha nem megyünk fegyelmit kapunk ( erre volt már példa ) . Pofátlan módon az ilyen hirtelenjében elrendelt túlórára aki nem tud elmenni annak szabadságot írtak erre a bizonyos szombati napra.
Nem érdekli semmi az sem ,hogy van egy 5 éves illetve egy 6 éves gyermekünk.A férjemnek 1 hónapra előre megvan a beosztása,amin nem tud változtatni,túlórázni megy ő is.
Segítségünk nincs,a nagyszülők távol laknak,így a gyermekek felügyelete váltásban történik ilyenkor.
Mit lehet ez ellen tenni?
Van e valami törvény,jogszabály ami véd engem mint anyát és ha igen akkor az melyik, hogy tudjak hivatkozni arra amikor a munkáltatóm fenyeget fegyelmivel?
A válaszokat előre is köszönöm!

cicasufi # 2019.10.23. 16:53

Szerződésmódosításnak nem kellene megelőznie az új feltételek szerinti munkavégzést? Szept 1 óta új feltételek de új szerződés még mindig nincs?

Azt mondja meg nekem valaki, hogy ha én a meglevő szerződésem szerinti feltételekhez képest új feltételrendszerben vagyok kénytelen dolgozni, akkor az új feltételeket tartalmazó munkaszerződést nem kellett volna legkésőbb az új feltételek mínusz egy nappal megkapnom?

Vagyis ha szept 1-től élnek az új feltételek akkor az erről szóló szerződést legkésőbb aug utolsó munkanapján meg kellett volna kapnom, hogy aláírhassam, nem?

Mert amíg nem írtam alá addig nem is élhetnének ezek az új feltételek?

Most okt vége felé vagyunk, új szerződés még mindig sehol, de azért másfél hónapja az új rendszer szerint melózunk,úgy hogy alá se írtunk semmit.

Kényszerhelyzetben vagyunk nem tehetünk az új rendszer ellen semmit, nem mondhatjuk hogy amíg nem látjuk az új papírt a régi rend szerint járunk be, mert megváltozott a fizikai környezet (új épület új nyitva tartás) íg képtelenség a régi rendben bejárni.

Valaki világosítson már fel ilyen szituáció hogyan lehetséges?

KÖszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.22. 15:05

Gyerek84, ez nem munkajogi kérdés, a bérelszámolás, a szociális juttatások témaköre egy külön szakma.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.22. 15:03

Lilla111, szerintem, ha úgy gondolod, hogy a felmondás indoka valótlan volt, akkor pert indíthatsz. A keresetben azt is elő kell adnod, hogy azért késted le a felmondás kézhezvételétől számított 30 napos határidőt, mert csak később (itt add meg a pontos dátumot) értesültél róla, hogy a munkaköröd valójában nem szűnt meg; ehhez az értesüléshez képest pedig határidőn belül vagy.
Jogi képviselő erősen javallott.

Gyerek84 # 2019.10.22. 11:46

Szeretnék segítséget kérni tb ügyben, ha tudna Nekem segíteni. Egyéni vállalkozó vagyok 2011 óta. 2017.09.17-én született egy gyermekem most járt le a gyedem. A vállalkozásomat nem szüneteltettem a könyvelőm javaslatára hogy ha szeretnénk még egy gyermeket magasabb ellátást kapjak de a vállalkozásomból jövedelmet nem vettem ki. 2019.09.01-től táppénzen vagyok, mert váradós vagyok, novemberre vagyok kiírva. A könyvelőm küldte be a táppénzes papírokat és jött egy végzés, hogy nyilatkozzak hogy pontosan mikortól dolgozom. Ön szerint hogyan nyilatkozzak, mikortól dolgozom hogy ne járjak rosszúl, mert az ügyintéző nem volt segítőkész és a könyvelőnk sincs a helyzet magaslatán. Segítségét előre is nagyon köszönöm.

Lilla111 # 2019.10.22. 10:05

Azügyben kérnék jogi segítséget, hogy munkáltatom közel 16 év munkaviszony után idén augusztus 11-én felmondott nekem .A felmondás indoka :megszűnik a munkaköröm. Irodai munkakör Viszont a mai nappal, mint megtudtam ezt a pozíciót kiírták tehát ismét betöltik. A 16 év után járó illetményeket rendesen kifizették a 2 havi felmondási időm október 11-én lejárt. Jelenleg regisztrált munkanélküli vagyok.
Van-e jogilag bármilyen alapom a felmondásom megkérdőjelezésére? Tehetek-e bármilyen jogi lépést a munkáltatóm felé?

Immaculata # 2019.10.20. 17:08

A foglalkoztatásba elég sok minden belefér, ha nem töltöd ki a 8 órát egy projekttel, és ez igen valószínű, akkor természetesen adhatnak más jellegű feladatokat is a végzettségednek megfelelőt.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.20. 14:58

Határozott idejű munkaszerződést főszabályként nem lehet felmondani. (Viszont a személyeskedést, kekeckedést, okoskodást te is mellőzhetnéd, akkor talán meghosszabbítanák vagy határozatlan idejűre módosítanák a munkaviszonyodat.

ny_mate # 2019.10.20. 14:05

Tisztelt Fórumozók!

Határozott idejű munkaszerződéssel vállaltam el tavaly egy kiemelt uniós projekthez kapcsolódó munkát. A feladatköri leírásom kifejezetten csak erre a projektre vonatkozó feladatokat tartalmazott, azonban az utóbbi 1-2 hónapban más feladatok (projektek) ellátásával is megbíztak a munkahelyemen, közben azzal kecsegtettek, hogy a munkaszerződésemet határozatlan idejűre módosítják és nem csak ezen a projekten fogok dolgozni. Részemről ez teljesen rendben volt, mert nagyon szeretem ezt a munkahelyet és ezt a feladatkört, szerettem volna hosszú távon itt maradni, azonban néhány héttel ezelőtt új vezető érkezett fölém, akinek egyáltalán nem vagyok szimpatikus, folyamatosan kritizálja a személyemet és az ellátott munkámat. Úgy érzem, hamarosan behív majd a HR és sor kerül a kirúgásomra. Érdeklődni szeretnék, hogy ebben az esetben lehet-e alku tárgya, hogy a határozott idejű szerződésem végéig fizessenek ki, utalva a jogtalan foglalkoztatásomra (1 oldalban összeírtam a feladatokat, amit a munkaköri leírásomon felül láttam el az utóbbi időszakban), illetve hogy 1,5 évig semmi probléma nem volt a munkámmal és a személyemmel, az okok mondva csináltak, arról nem beszélve, hogy csak hitegettek, így időm is alig marad, hogy új munka után nézzek (abban a hitben tartottak, hogy hosszabbítanak).

Köszönöm ezúton is a válaszaikat!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.16. 20:21

Munkaszerződést nem lehet egyoldalúan módosítani.

bombi21 # 2019.10.16. 19:10

Kedves Fórumtársak!

Segítséget kérnék!Folyamatos időkeretben 12 órás munkarendben dolgoztam 4 műszakban,műszakvezetői potícióban. Munkáltatóm jövő héttől 8 órás munkarendet hirdet,de csak 3 műszakra van szüksége,az én műszakomat megszüntetné.Béremet megtartaná,de pozíciómban gépbeállítónak minősít vissza,amit nem szeretnék elfogadni.
8 éve vagyok a cégnél,3 havi felmondási időt kötöttek velem januárba,ha nem fogadom el a pozíciót,mire számíthatok?
Köszönöm a segítő válaszokat!

Actros # 2019.10.16. 04:24

Még annyi, h az igazságügyi szakértő természetesen előtte átnézte a leleteimet, hogy egyáltalán ki lehet-e hozni belőle kedvező véleményt. És utána írta csak meg újabb vaskos összegért..

Actros # 2019.10.16. 04:13

Na haragudj, de egy igazságügyi szakvéleményem van, őket azért köti a törvény h miket írnak le megrendelésre is nem? Persze elhiszem h a gyakorlatban pénzért hajlamosak kedvezőt írni.. Nade én a tudomány jelenlegi állása szerint teljesen egészséges vagyok, ezt 3, azaz három szakorvos jelentette ki, és mégis kötözködik az üzemorvos.. Már bocsánat, de ennyi erővel emberi lény ne dolgozzon sofőrként, elvégre bárkinél lehet agyvérzés, epilepszia, egyéb rosszullét, lásd a tegnapi kamionos az M7esen.. Márpedig nálam sem nagyobb a kockázat mint az átlagnépességnél. De ez az orvosi része a dolognak.
A jogi résznél az érdekelne, hogy ok, az egy dolog h üzemorvosilag nem enged, kitalálhat mást. Nade megint belenyúlhat a jogsimba ugyanarra hivatkozva, amit már felülírt a szakvélemény?? Amire egy másik erre jogosult orvos visszaadta?? Ez nekem elég abszurd lenne..
De akkor valószínűleg nem erőlködök, hagyom a francba, kivárom míg eltakarodik. Viszont a cégközpontba megeresztek egy levelet azért, hogy nézzenek már utána a tevékenységének. Megszokta amúgy, hogy senki sem száll vele szembe..
Csak úgy mondanám, hogy ilyeneket hallottam róla h "nem tudom vállalni a felelősséget" kijelentésekkel küld el embereket (márpedig ez nem orvosi indok sztem..), meg hogy 1 napon belül azonnal hozzon szakvéleményt, és akkor esetleg (tehát direkt egy quázi lehetetlen helyzetet teremt, gondolván, úgysem sikerül neki..de akkor az illetőnek sikerült..)

Bedusoka # 2019.10.16. 04:05

Tisztelt Szakértő!

Én most jelenleg Gyed-en vagyok a 18 hónapos kislányommal.Elotte egy munkakozvetito cegen keresztul dolgoztam egy multinal, miutan terhes lettem elmentem tappenzre, igy a a multi kivett az allomanyabol es jelenleg fizetes nelkuli szabadsagon vagyok a munkakozvetitonel. Nos, most mar varjuk a masodik babat, es szerettem volna, hogy a munkakozvetito ujra tappenzre vegyed Gyed mellett (vannak igazolasaim hozza), de ok ezt nem teszik meg, mert a fizetes nelkuli szabadsag megszuntetesevel nekik szabadsagot is kellene kiadniuk neked, de ezt ok szerintuk nem tudjak igy kivitelezni...igaz ez? Mivel tudnam nekik bizonyitani, hogy ez pedig jar?
Koszonom szepen!

Immaculata # 2019.10.16. 02:52

Az üzemorvos a munkahely védelmében hozza döntéseit. Egy baleset következtében az ő felelősségét is vizsgálnák, hogyan adhatott alkalmasságot olyannak, aki nem alkalmas. Végleg el is tilthatják a hivatásától.
Tehát vissza kellene menni, ha eltilt, akkor másodfokra kell menni, végül is ők a szakma. A másodfok után szerintem bírósághoz lehet fordulni, de ez majd a határozatban benne lesz. Végig kellene járni ezt az utat.
A beteg kérésére felkért és fizetett orvosok véleménye csak vélemény, nem szakvélemény.

Actros # 2019.10.15. 16:03

Üdv!

Nem tudom, jó helyre írok-e, de hátha. Megpróbálom röviden:
Szóval még kb 1 éve az üzemorvosom elvette a hivatásos jogosítványom, a rendeletre hivatkozva, ami épp nem egyértelmű a kérdésben(egy baleset miatti műtét volt). Sofőrként dolgoztam, így nem tudtak tovább foglalkoztatni (természetesen a másodfokot is megjártam, de ott sem adták meg a pontatlan rendeletre hivatkozva, de nem is tiltottak el a hivatásostól "örökre"), azt mondták majd esetleg 1 év múlva, várjunk még vele. Idén ügyvédi tanácsra csináltattam igazságügyi szakértői véleményt, ami egyértelműen fogalmazva kimondta h ez miatt nem vagyok alkalmatlan, majd erre a háziorvosom visszaadta a hivatásos kategóriát(EÜ102).
Na most úgy gondoltam, megpróbálok újra visszamenni sofőri pozícióba, azonban az üzemorvosom elég érdekes dolgokat mondott.. Egyrészt összevissza hablatyolt és magát fényezte, másrészt én egy burkolt fenyegetést vettem észre a mondandójában h ti. újra elveszi a jogosítványom, és újra menjek másodfokra.. Tehát azt mondta h majd akkor holnap menjek vissza mert ezt mág át kell gondolja meg megbeszélje nemtudomkivel, de ha úgy dönt akkor ad egy alkalmatlant, és akkor menjek másodfokra, mire én visszakérdeztem, hogy üzemorvosi alkalmatlan? Mire ő nem, a jogosítvány.. Meg mondogatta hogy ezt így nem lehet visszaadni, csak a "másodfokú bizottság" adhatja vissza blabla, elég egyértelmű, hogy nagyon nem tetszik neki h valaki mintegy felülbírálta őt, elég rigolyás, rosszindulatú/rosszhiszemű egyébként.. Hallottam róla sztorikat, amik sztem nem törvényesek..
Szóval a kérdésem az lenne, hogy megteheti, hogy ugyanarra hivatkozva megint "elveszi" a jogsit, elindítja a folyamatot, miközben van egy igazságügyi véleményem, és egyébként 3 szakorvos állítja, meg hellyel-közzel le is írta h vezethetek, tehát 4 orvos véleménye áll vele szemben.. Vagy az van h blöfföl, hogy holnap úgysem megyek vissza, és akkor ő mintegy nyert.. MErt kicsit égő lenne neki egyébként, ha most oda újra visszakerülnék.. Hogy, hol mivel lehetne őt beperelni emiatt? Legalább a költségeim térítse..

atikoka # 2019.10.12. 05:08

Szép napot! Vagyonvédelem! Három hónapos cég munkaügyi eljárás miatt bedőlt, most új cég, új szerződés. Egy bolt ahol nyitvatartási időben tevékenykedek, jelenlét illetve kamerás megfigyelés. Zárás után, a telephely őrzése melyen a bolt van, tehát másik jelenléti, másik napló. A szerződés portás, egyszerű telepőr, heti negyven órában. A munkaügy emberei az eljárásban jelezték privátban, hogy nincs vége, csak pihentetik az ügyet, mert ha most végig tekerik, akkor mi fekete munkásként jelenünk meg benne. Hogy irjam most alá ezt a szerződést?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.06. 18:28

Nem ismerjük a szerződést.