Munkajogi kérdések.


pazs # 2016.06.06. 14:22

Dehogyis!

wers # 2016.06.06. 14:36

mert szegény már agyon parázza magát, több topikba is írt a múlt hét végén

Ági3 # 2016.06.06. 14:46

Nagyon köszönök mindent nagyon aranyosak vagytok.kaptam a titkárnőtől egy emailt amiben a szabadságolással kapcsolatban elküldte nekem a tényállást,az szerepel benne hogy június 1-ig kivettem 17 napot ami több mint amit fél év alatt kivehetek,mert az az évesnek a fel,azaz 13 nap.
Kérdezem én hogy akkor miért adták ki a 14 napomat?vagy ez most csak azért baj mert veszélyeztetettként már nem dolgozom???vagy mert a terhességem keresztülhúzta a főnököm számitásait??? Akkor amikor a plussz négy napot kiadtàk nem kellett volna szàmolni,vagy szólni vagy valami?akkor az a négy napom fizetetlen lesz,mert én abban a hitben vettem ki,főleg hogy egy árva szót sem szóltak,hogy fizetett szabit veszek ki...most is csak azért fontos mert idáig nem fizették bár ugy volt feltűntetve,de mostmár hogy tőrvényesen kell eljárjon még rajtam akar húzni egyet??

Mi a teendő akkor ha nem kapom semmilyen elismervényt arról hogy leadtam a betegállományos és táppénzes papiromat???

pazs # 2016.06.06. 14:58

Ági3, nincs olyan szabály, hogy csak időarányosan veheted ki a szabidat, sőt, a táppénzes időszakod alatt is gyűlnek tovább a szabadnapjaid. Amit a titkárnő ír, csak akkor lenne releváns, ha megszűnt volna a munkaviszonyod, de nem szűnt meg.

De amúgy mit akarnak? Nehogy aláírd vagy elismerd, hogy fizetés nélküli szabin voltál.

A táppénzes papírt legközelebb küldd el tértivevényes levélben, akkor biztosan tudod igazolni, hogy megkapták.

Ági3 # 2016.06.06. 15:15

Igaz az hogy amikor felvesznek táppénzre akkor nem adnak,ki,papirt hanem két hét múlva?amikor először jövök???nem voltam soha táppénzen.azt mondták csak szóljak hogy táppénzen vagyok. Közben a titkárnő meg azzal jött hogy le kell igazoljam a távollétem okát,mert felmondhatjàk a munkaviszonyomat!mi van:)))

Ági3 # 2016.06.06. 15:17

Igy akkor elég ha két hét múlva a táppénzes papirt be sem viszem,csak aznap ahogy megkaptam,tértisen elküldöm nekik.:))

Vandababa # 2016.06.06. 17:15

Sziasztok.Azt szeretném kérdezni hogy van 3 kicsi lányom egészségügybe dolgozok.Jelenleg még gyeden vagyok.Agusztus 1.el kezdnék dolgozni.Az lenne a kérdésem kötelezhetnek e arra hogy 12órába dolgozzak.

sortie # 2016.06.07. 07:14

Ági3 Mi a teendő akkor ha nem kapom semmilyen elismervényt arról hogy leadtam a betegállományos és táppénzes papiromat???

Először is kérje szépen. (A kommunikáció csodákra képes.)

Ha nem vezet eredményre mutassa meg a kolléga által hivatkozott jogi normát.

Végső esetben ezirányú panaszával írásban az egészségbiztosítóhoz fordulhat.

(A minták eléréséhez szükséges linket a kolléga bemásolta. Érdemes lenne a kérdésekre adott válaszokat el is olvasni.)

Ági3 16.06.06. 17:15

Igaz az hogy amikor felvesznek táppénzre akkor nem adnak,ki,papirt hanem két hét múlva?

Főszabály, hogy a nagyalakú orvosi igazolás 7, az azt követőek 14-14 napra igazolnak keresőképtelenséget.

Az orvosi gyakorlat a táppénzre jogosító okmányok kiadása tekintetében eltérő lehet, viszont a beteg kérésére az orvos már az első nap"on köteles a keresőképtelenséget igazolni. A "csak szóljak hogy táppénzen vagyok" orvosi gyakorlat nem elfogadható.

Ági3 # 2016.06.07. 10:58

Köszönöm a választ!

Mivel nem vagyok túl jól,és még a főnököm etikátlanságával is meg kell birkóznom,bocsánatot kérek ha egy egy jogszabályt nem tudok elsőre értelmezni.
Nincs semmiféle tapasztalatom hasonló ügyekben,szóval kissé bepánikoltam,mert jelenleg azt érzem hogy minden lehetséges módon próbálnak ellehetetlenìteni:(

thagan # 2016.06.09. 09:33

Üdv, két kérdésem is lenne így elsőre:

  1. kötelezhető-e a munkavállaló (2 műszakos munkarend), hogy pl. délutános héten (14-22) pénteken 18-06 óráig dolgozzon, úgy, hogy ezt előtte való napon közlik vele. Azaz más időben, valamint 4 óra túlórát vállaljon.
  2. 2 műszakos munkarendnél (egyik héten 06-14, a másik héten 14-22) délelőttős héten, minden szombaton 06-14 óráig munkára köteleznek. Nyilván a szünetek bedolgozása végett. Ez jogszerű? Értem ezt úgy, hogy egyértelmű, hogy a szüneteket be kell dolgozni, viszont a szünetek ideje nem indokolná azt, hogy minden 2. szombaton 8 órát ledolgozzunk (napi 20 perc szünet, 20 napos munkahónapra vetítve, csupán 6,7 óra bedolgozást igényelne).

Ez számomra azért aggályos téma, hiszen a munkabér elszámolásnál nem mindegy, hogyan van elszámolva a ledolgozott idő, és erre a munkáltatónál is inkább kitérő, nem egyértelmű választ kap csak az ember.

szerzsi77 # 2016.06.09. 13:34

Üdv, problémám a következő:
Kicsivel több mint egy éve dolgozom szakápolóként egy kórházban közalkalmazottként határozatlan idejű szerződéssel. Gerincproblémák miatt táppénzre voltam kénytelen menni egy hónappal ezelőtt. Bizonytalan ideig húzódik a betegségem, ami mellett a munkámat ténylegesen nem tudom ellátni. A munkaadóm közölte hogy egyrészt NEM HISZI EL, hogy beteg vagyok, s ezt azzal indokolta, hogy nem úgy mozgok, mint akinek gerincproblémái vannak, s ha az lenne akkor fel se tudnék kelni, ugyanakkor nem érti hogy ez hogy nem jött rendbe két hét alatt, hiszen egy ilyen problémának (gerincsérv) két hét alatt rendbe kell jönnie (egészségügyi dolgozókról beszélünk...), s miért mentem színházba, a fájt a derekam (meg volt előre a jegyem, s amikor színházba mentem, akkor még nem voltam táppénzen...). Tehát szerinte/szerintük csak lógok, mert itt a nyár, nincs kedvem dolgozni... S közölték, hogy nem is mehetek vissza dolgozni. S jobban járok, ha közös megállapodással megyek el... Kérdésem, hogy hogyan járok jobban? Maradni ezek után nem akarok, ha így állnak hozzám. Az orvos sem javasolja a későbbiekben az osztályos nővéri munkát, bár az osztály nem fekvőbeteg jellegű osztály. Elvileg kaphatnék könnyebb munkakört, de azt mondta a klinikavezető, hogy sehonnét nem lehet hónapokat hiányozni, ezért nem tud könnyebb munkakört adni. Leginkább az bosszant hogy nem hisznek nekem, s azt nem tudom, hogy ha elmegyek a leleteimmel az üzemorvoshoz, akkor mi történik?
Köszönettel!

sortie # 2016.06.10. 09:28

Üdv, problémám a következő:
Kicsivel több mint egy éve dolgozom szakápolóként egy kórházban közalkalmazottként határozatlan idejű szerződéssel.
Gerincproblémák miatt táppénzre voltam kénytelen menni egy hónappal ezelőtt.
Bizonytalan ideig húzódik a betegségem, ami mellett a munkámat ténylegesen nem tudom ellátni. A munkaadóm közölte hogy egyrészt NEM HISZI EL, hogy beteg vagyok, s ezt azzal indokolta, hogy nem úgy mozgok, mint akinek gerincproblémái vannak, s ha az lenne akkor fel se tudnék kelni, ugyanakkor nem érti hogy ez hogy nem jött rendbe két hét alatt, hiszen egy ilyen problémának (gerincsérv) két hét alatt rendbe kell jönnie (egészségügyi dolgozókról beszélünk...), s miért mentem színházba, a fájt a derekam (meg volt előre a jegyem, s amikor színházba mentem, akkor még nem voltam táppénzen...).
Tehát szerinte/szerintük csak lógok, mert itt a nyár, nincs kedvem dolgozni... S közölték, hogy nem is mehetek vissza dolgozni. S jobban járok, ha közös megállapodással megyek el...
Kérdésem, hogy hogyan járok jobban? Maradni ezek után nem akarok, ha így állnak hozzám. Az orvos sem javasolja a későbbiekben az osztályos nővéri munkát, bár az osztály nem fekvőbeteg jellegű osztály. Elvileg kaphatnék könnyebb munkakört, de azt mondta a klinikavezető, hogy sehonnét nem lehet hónapokat hiányozni, ezért nem tud könnyebb munkakört adni. Leginkább az bosszant hogy nem hisznek nekem, s azt nem tudom, hogy ha elmegyek a leleteimmel az üzemorvoshoz, akkor mi történik?
Köszönettel!

Egy kórházi munkáltató, ahol a humánmenedzsment is többnyire orvos végzettségű vezető tudhatná, hogy a keresőképtelenség nem hit, hanem orvosszakmai kérdés.

1997. évi LXXXIII. törvény (Ebtv.)a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

44. § Keresőképtelen,

  1. aki betegsége miatt munkáját nem tudja ellátni;

Ebtv. 45. § (1) A betegség okozta keresőképtelenség elbírálásánál az a foglalkozás, illetőleg az a munkakör az irányadó, amelyben a biztosított a keresőképtelenségét közvetlenül megelőzően dolgozott.

(2) A keresőképesség elbírálására az egészségügyi szolgáltató finanszírozási szerződésben nevesített orvosa és a keresőképesség elbírálására jogosító szerződést kötött orvos jogosult.

A közös megegyezés lényege az, hogy az abban foglaltakkal a felek egyetértenek. Ebből következik, hogy közös megegyezésre Ön nem kötelezhető, illetve csak olyan tartalmú megállapodást írjon alá, ami Önnek megfelelő, illetve kedvező.

A munkáltató jogosult a dolgozó keresőképtelenségének indokoltságát megvizsgáltatni, de csak ekként:

http://www.oep.hu/…ezeserol.pdf

Tisztelt Munkáltató!

Tájékoztatom, hogy a 102/1995. (VIII.25.) Korm. rendelet 6. § (3) bekezdése
szerint a munkáltató jogosult a betegszabadság, illetőleg a táppénz
igénybevétele alatt a munkavállaló keresőképtelenségének felülvizsgálatát
kezdeményezni.

A felülvizsgálati kérelmet a keresőképtelen állományban tartó szolgálat szerint
illetékes Országos Egészségbiztosítási Pénztár Területi Hivatalába kell
megküldeni.

A kérelemnek tartalmaznia kell a keresőképtelen munkavállaló
személyes adatait (TAJ szám, név, lakcím, születési dátum, anyja neve,
lakcíme) a munkáltató adatait (munkáltató neve, címe, adószáma, aláírási
jogkörrel rendelkező személy neve, adószáma) valamint telefonos és postai
elérhetőségét.

Az OEP illetékes Területi Hivatala a kérelem kézhezvételét követően a
meglévő adatok alapján megvizsgálja, hogy van-e jogszabályi lehetőség a
felülvizsgálat elvégzésére és erről a munkáltatót írásban értesíti.

Az 50/1996. (XII.27.) NM rendelet alapján a 102/1995. (VIII.25.) Korm.
rendelet 6. § (3) bekezdése szerint kezdeményezett munkáltatói felülvizsgálat
elvégzéséért a munkáltatónak eljárási díjat kell fizetni.

A jogszabály 1. számú
mellékletének IV. sora szerint a fizetendő díj munkavállalónként 15 800 Ft.
A felülvizsgálathoz a fenti összeget be kell fizetni az Országos
Egészségbiztosítási Pénztár 10032000-01301005-00000000 számú
bankszámlájára és a befizetés közlemény rovatában fel kell tüntetni a
„keresőképtelenség felülvizsgálata” megnevezést valamint a keresőképtelen
személy(ek) TAJ számát.

Az eljárási díj befizetését követően a befizetést igazoló bizonylat másolatát,
el kell juttatni az illetékes OEP Területi Hivatalhoz. A bizonylatot ki kell
egészíteni, ha nem tartalmazza a munkáltató cég nevét, bankszámlaszámát,
adószámát, valamint a postai címét, amely alapján az OEP megküldi a
számviteli bizonylatot a munkáltató címére.

Kérem a fentiek szíves tudomásulvételét.

Budapest, 2011. január 12.

Dr. Gajdácsi József Zsolt főosztályvezető

Ági3 # 2016.06.10. 15:42

Sziasztok!

Tudna nekem valaki válaszolni valaki,arra hogy ha a mai napig nem kaptam meg a májusi fizetésemet,akkor melyik hivatalos szervnél és hok tudok reklamálni vagy bejelentést tenni?
Mi ilyenkor a teendő?és mennyibe kerül ez a részemről??

Előre is nagyon köszönöm!

Üdv:Ági

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.10. 19:53

Még nem is késtek vele.

Dr.Attika # 2016.06.11. 04:08

Mt. 157.§ A munkabért a tárgyhónapot követő hónap tizedik napjáig ki kell fizetni.

Tehát a tegnapi napon volt esedékes.

Ági3 # 2016.06.11. 11:22

Nem kaptam meg a fizetésemet tegnap,és két kiskorú gyermekem van,egy a hasamban!es egyéb kötelező fizetnivalóim:(
Érdekes,hogy amig meg nem tudta hogy gyermeket vàrok,több mint egy év alatt egyszer sem volt hoy nem kaptam meg tizedikéig a fizetésemet!!!
Mit tehetek hova fordulhatok??

Köszönettel:

Ági3

Ági3 # 2016.06.11. 11:40

Bocsánat,az alattam szóló irása elkerülte a figyelmemet!

Azt meg lehet saccolni mégis hogy mennyi időn belül juthatok a fizetésemhez???
Nem mindegy.és egy nap sem fér bele igazából;(

Köszönöm!

Kata90 # 2016.06.13. 17:46

Üdvözlöm.
Jelenleg 4.éve dolgozott belsős alkalmazottként a munkahelyemen.
10.hetes kismama vagyok. Már szóltam is a főnökömnek négyszemközt.
Megbeszéltük,hogy amíg tudom végzem a munkámat. Fizikai munkát végzek. Később könnyített munkát keresnek nekem,ha tudnak.
Úgy tudom biztosítaniuk kell olyan munkát amit kismamaként végezhetek. Kötelességük. Jól tudom?
Tovàbbá múlt pénteken 120fős leépítés volt. Hallani híreket,hogy elfogják vinni a gyártást Thaiföldre. Érdekelne,hogy ebben az esetben,érdemes e kiíratnom magamat táppénzre a szülésig,majd utána kapom a GYES,GYEDet,vagy ráérek akkor elmenni táppénzre ha bejelentik,hogy bezár a gyár?

Előre is köszönöm.
Kata

kick # 2016.06.14. 08:45

Köszönöm a segítséget.

bozse1966 # 2016.06.15. 10:11

Üdvüzlöm!Olyan kérdésem lenne,13 év útán munkahelyem megszünt cégen belül áthelyeztek másik munkakörbe.Erről szerződés nem lett csinálva.Ezt a munkakört én egészségügyi okokból nem tudom ellátni.Kérdésem az lenne ha felmondok jár-e a végkielégítés számomra?köszönettel Erzsébet

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.15. 13:44

Ha felmondasz, nem jár végkielégítés. De miért mondanál fel? A munkáltató egy évben legfeljebb 44 napig foglalkoztathat a szerződéstől eltérően, például műs munkakörben.
Ráadásul ha más munkakörben akar foglalkoztatni, előbb el kell végezni a munkaalkalmassági orvosi vizsgálatot. Mert az azért nem a te szubjektív érzéseden múlik, hogy egy munkakörre alkalmas vagy-e egészségügyileg, vagy nem.)

Davidov # 2016.06.16. 14:13

Üdvözletem!

A testvérem felmondott a munkahelyén, de közölte a céggel, hogy nem dolgozza le a felmondási időt.Ilyen esetben melyik naptól szűnik meg a munkaviszony? Mert közölték vele, hogy a papírjait csak 30 nap múlva kapja meg. A másik kérdésem, hogy jogosult álláskeresési járadékra?

pazs # 2016.06.16. 14:38

A papírokat a munkaviszony megszűnésétől számított ötödik munkanapig kell kiadni (illetve a munkaviszony utolsó napján, rendes felmondás esetén). Hogy mikor szűnik meg a testvéred munkaviszonya? Jó kérdés. Mit szóltak ahhoz, hogy nem dolgozza le a felmondási időt?

Davidov # 2016.06.16. 14:43

Azt mondta, hogy egy papírt aláírt, hogy nem dolgozza le, majd közölték, hogy nem kapja meg a bérét és a papírjait is csak 30 nap múlva.

ObudaFan # 2016.06.16. 16:01

Az a legkevesebb, hogy nem kapja még a bérét erre az időszakra, mert egyébként átalány karteritesre és karteritesre is kötelezhető.
A munkaviszony pedig majd a felmondási idő végével szűnik meg.