Munkajogi kérdések.


Szomorú örökös # 2019.11.25. 18:24

zottya

igazságtalannak tartom azt, hogy bármilyen fizikai jelét adtam (böfögés, fingás) az emésztési folyamatoknak

Szerintem az volt a legkevesebb. Előtte néhány más dolgot is felsoroltak:

kommunikációjában harsány volt, vagy a cég értékeinek és presztízsének nem megfelelő kifejezéseket használt, illetve degradáció kifejezéssel illette kollégáját vagy az ügyfelet.

zottya # 2019.11.25. 18:13

Kedves Fórumozók!

Egy ilyen írásbeli figyelmeztetést kaptam:

"Munkavállaló munkakörének ellátáshoz különösen szükséges, hogy kommunikációjában visszafogott és viselkedésében, illetve megjelenésében szolid és üzleties legyen. Mivel munkavállaló lehet munkaköréből kifolyólag az első ember, akivel a cégen belül találkozik egy ügyfél, amikor vendégként érkezik hozzánk, így a munkavállaló viselkedése erősen befolyásolhatja a cégről alkotott első ügyfél benyomást.

Munkavállaló felettese többszöri szóbeli felszólítása ellenére is a fenti elvárásához kapcsolódó professzionális magatartást megszegte, kommunikációjában harsány volt, vagy a cég értékeinek és presztízsének nem megfelelő kifejezéseket használt, illetve degradáció kifejezéssel illette kollégáját vagy az ügyfelet. Továbbá munkavállaló fizikai viselkedésében is megszegte a közösségben elvárható társas viszonyokra vonatkozó szabályozásokat (emésztési folyamatok mások számára is észlelhető megnyilvánulása). Ez a magatartás nem felel meg kulturálisan és professzionálisan a cég által képviselt értékeknek, illetve veszélyeztetheti a munkáltató jogi és ügyfelei felé vállalt kötelezettségeit.

Kérem, hogy a jövőben tartózkodjon az ilyen magatartástól.

Ellenkező esetben ...
"
az lenne a kérdésem, hogy mit lehet tenni ezzel a figyelmeztetéssel, mert igazságtalannak tartom azt, hogy bármilyen fizikai jelét adtam (böfögés, fingás) az emésztési folyamatoknak.

Ezek az állítások valótlanok, de nagyon megalázóak.

Köszönettel,
Zoltán

Irodakukac9 # 2019.11.19. 14:17

Közigazgatásban korábban kinevezésmódosítás el nem fogadásakor végkielégítés illette meg a távozókat.
A jelenlegi helyzetet egyelőre nem ismerve, de amennyiben létszám-leépítés miatt elbocsátásra kerül a sor, azt feltételezem ügyfélkapun közlik.(?) Amennyiben a közlést követő napon táppénzre megy a határozatlan idejű szerződéssel bíró közszolga az kitolhatja a felmentési idő kezdetét? Vagy a felmentési idő kezdete fixen meghatározható?
Milyen lehetőségei vannak a kormányzati szolgálati jogviszonyban állónak, hogy a két hónapos felmentési időn túl még esetleg a táppénz idején is ellátásban részesüljön a teljes jogviszony megszűnése előtt?
Amennyiben létszámcsökkentés jogcímén történik a felmondás, jár-e végkielégítés a dolgozónak?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.17. 16:35

megteheti-e a munkáltató, hogy nem adja ki ebben az évben a maradék ezévi szabadságomat gazdasági érdekre hivatkozva?

A sima "gazdasági érdek" kevés, "kivételesen fontos gazdasági érdek" kell vagy "a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok". Méghozzá valós.

A helyedben írásban kérném a szabadság kiadását (legalább 15 nappal korábban kell), aztán ha megtagadja a munkáltató, a munkaügyi felügyelet kapna egy névtelen bejelentést.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.17. 16:27

Egy munkaszerződés ilyen : bármikor felmondható.
Azigaz. De az is, hogy a szerződés szerinti munkabér három évig követelhető.

Vloeis # 2019.11.17. 16:00

Tisztelt Szakértők!
Az a kérdésem, hogy megteheti-e a munkáltató, hogy nem adja ki ebben az évben a maradék ezévi szabadságomat gazdasági érdekre hivatkozva? A munkaszerződésemben az áll, hogy eltérően a munka törvénykönyvétől, a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelő, egyeztetett időpontban adja ki a szabadságot. Nincs kollektív szerződés.
Nem találok sehol választ, mindenki inkább átvinni szeretné jövő évre, én viszont kivenni idén.
Köszönöm előre is a segítséget!

drbjozsef # 2019.11.17. 15:59

tea22,

Egy munkaszerződés ilyen : bármikor felmondható. Igen, indok kell hozzá, de ahogy írod, a gyakorlatban ez ritkán szokott probléma lenni.

tea22 # 2019.11.17. 15:28

"Akkor mi a kérdés?"

Az a kérdés mire megyek vele hogy benne van a szerződésben ha a munkáltató a hasára üt és bármikor millió kamu indokkal kirúghat? Akkor mire megyek a szerződéssel ha kirúgnak?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.17. 15:26

Mindez a szerződésben is benne van.
Akkor mi a kérdés?

tea22 # 2019.11.17. 14:47

Bértáblás emelés oda nem adása esetén mit lehet tenni?

Nem sok reményem van a választ illetően, de azért feldobom kérdésbe. Olyan cégnél vagyok amely ugyan sima Mt alatt foglalkoztat és nem Kjt stb alatt, de van egy saját bértáblája aszerint fizet (közalk bértábla mintájára). A táblában vannak kategóriák és abban 3 évente automatikusan lépdel az ember, semmi egyéb nem kell hozzá, ma belépek eltelik 3 év-lépek, eltelik 6 év-lépek. És persze a lépcsők egyre magasabb bérezésűek.
Mindez a szerződésben is benne van.
Rövid leszek: én 16 nyarán léptem volna Kat2-be, de nem léptettek, majd 19 nyarán léptem volna Kat3ba-de nem léptettek. Az ok evidens a főnök meg is mondta-nem léptet mert az a cégnek pénz lenne, s én annyit nem érek nekik. A több évvel ezelőtti béremet kapom most is, megmondták, annyit megérek, többet nem. Nem is fognak léptetni.
A szerződésre annyit mondtak (idézem szó szerint): vidd bíróságra az ügyet, ha ki akarod rúgatni magad.
Ebben a helyzetben nekem reális cselekvési lehetőségem jól gondolom hogy nulla?
Mert kirúgatni nem akarom magam, ezért bíróságra nem vihetem-akkor az ügy lezárva?

Köszönöm

drbjozsef # 2019.11.09. 17:19

A "nem áll messze" jogi értelme : "nem az".

tomi003 # 2019.11.09. 15:34

Lacek29

Az érintésvédelmi felülvizsgáló nem áll messze a villanyszereléstől. És minden villanyszerelési munkánál szükség van érintésvédelmi mérési jegyzőkönyv elkészítésére, amit csak jogosultsággal rendelkező szakember végezhet. Ezt középületeknél 2 évente felül is kell vizsgálni, mármint a villamos hálózat érintésvédelmét. Mérési pontoktól függően kérnek érte pénzt egy átlag családi ház 30-50.000 Ft + áfa
Szerintem nem rossz egy fél napos munkáért. Illetve akik ismerik a kivitelezőt ránézés nélkül kiállítják a papírt helyszíni szemle, mérés nélkül. Természetesen a saját felelősségükre, ha valami gond akad. Véleményem szerint nem rossz lehetőség. Be kell vállalni.

drbjozsef # 2019.11.08. 14:13

Ami "adható" az meg is vonható. Ami "jár" csak az jár.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.08. 14:06

Ismerjük mi a munkáltatód belső szabályzatait, a kollektív szerződést, a konkrét szerződésedet?

papa5 # 2019.11.08. 11:25

Jó napot kívánok.
Okt.közepén stroke-ot kaptam,betegállományba kerültem(10 év mv.).Nemrég hívtak a munkahelyemről,hogy jobbulást kívánnak,....de 1 hónap tp. után kivesznek állományból,így el fogok esni a béren kívüli juttatásoktól:cafeteria,év végi jutalom,13.havi fizetés.
Helyes ez így?
Köszönöm a választ.

vica7 # 2019.11.06. 19:37

Köszönöm a segítségét!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.06. 19:31

Igen.

vica7 # 2019.11.06. 19:10

A nemleges válasza arra vonatkozik, hogy nem kötelező elfogadnom a felajánlott állást?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.06. 18:22

Nem. De nem is jó ez a kérdés.

vica7 # 2019.11.06. 15:39

Tisztelt Fórumozók!
Megerősítést szeretnék kérni, hogy jól értelmeztem-e, hogy ha a munkáltatóm a jövőben nem tud a jelenlegi munkakörömben
alkalmazni, akkor nem vagyok köteles elfogadni az új felajánlott munkakört. A cég, ahol dolgozom nem fog megszünni, csak más tevékenységet fog végezni. A felajánlott munkakör más, mint a jelenlegi, a fizetésemet nem csökkenti, a feltételek változnak meg, munkakör, munkaidő, ami számomra
nem kedvező és ezért nem szeretném elfogadni. Azt mondták, hogy nem fognak felmondani, ha nem tetszik akkor el lehet menni, persze a végkielégítést sem akarnak fizetni így. Valóban kikényszeríthetik, hogy nekem kell felmondanom?
Köszönöm a segítséget.

wers # 2019.11.06. 12:00

Közben kaptál rendes választ

wers # 2019.11.06. 11:57

Nekem úgy tűnik, jól megvagytok ti a munkáltatóddal együtt. Te elfogadtad az új feltételeket, hisz 3 éve e szerint dolgozol, ő sem küldött el. Sok munkáltató nem díjazza a kekeckedést.

Az én tanácsom attól függ, milyen kezes vagy. Pomt azzal a kézzel ragadd meg a tolladat és írd alá a jelen helyzetet tükröző szerződést és ne okoskodj tovább.

aprilismajus # 2019.11.06. 11:52

Főszabály szerint a munkaszerződést írásba kell foglalni, az írásba foglalás elmulasztására a munkavállaló hivatkozhat a munkába lépést követő harminc napon belül. Tehát az esetünkben az új munkaszerződés az érvényes.

varga tam33 # 2019.11.06. 11:25

Melyik az érvényes munkaszerződés akkor, ha a régi nincs érvényben 3 éve, de alá van írva, az új nincs aláírva, de sajnos a gyakorlatban érvényben van?

Röviden írom le amennyire lehet.
Határozatlan teljes munkaidős szerződéssel dolgoztam fix bérrel 2016-ig.
Majd akkor 16ban az orrom alá dugtak egy új szerződést: csökkentett munkaidő, csökkentett bér. Írjam alá vagy kirúgnak.
Nem írtam alá. Nem rúgtak ki.
Viszont mivel a cég valóban elkezdte csak a csökkentett bért fizetni nekem (hiába nem írtam alá) így én is elkezdtem a csökkentett időben bejárni.
Így az a faramuci helyzet állt elő (még 16-ban és azóta is) hogy bár nem írtam alá semmit, mégis a bér és a munkaidő is beállt az új alá nem írt szerződés szerinti értékre. Ők nem fizettek annyit én meg nem jártam be annyit. (Utalva fizet a cég!)

De az „új“ szerződés továbbra is aláíratlan, noha eltelt 3 év azóta.
Ami alá van írva, az a régi határozatlan teljes munkaidős és béres szerződésem.

A helyzet: egy hatósági ügy miatt (nem emiatt...) be kell mutatnom a munkáltatómnak a bíróság előtt az én érvényes munkaszerződésem (állami ösztöndíjat nyertem)
Mit mutathatok be ebben az esetben mint érvényest?
Azt a régi szerződést ami alá van írva de ami igazolhatóan 3 éve nem teljesül? Utalva fizet a cég evidensen látható hogy nem fizeti ki a régi szerződés szerinti bért.

Vagy azt az újat , ami ugyan teljesül gyakorlati okokból, de nincs aláírva? 3 év után sem?

Jogászok? Erre valaki?

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.06. 10:01

Úgy tűnik inkább megerősítésért. És zokon veszi, hogy nem kapta meg.

Mondjuk neki, hogy igaza van? Nekünk nem kerül semmibe, ő meg örülne neki.