Munkajogi kérdések.


Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.01. 11:57

Rossz a kiindulásod. Senkinek nem "jár" a jutalom. Hiszen senkinek a szerződésében nincs benne. Ezt a munkáltató adja. Ha egy munkavállalónak adná az egész éves keretet, mert "csak", akkor se lehetne egy szavad se.

csipisz63 # 2020.01.01. 11:00

Az én igazságérzetemet bántja és szerintem diszkriminatív ez a szabályozás. A munkahelyi baleset akaraton kívüli, szerintem időarányosan- ahogy a gyeses és év közben belépőnek- járt volna a jutalom. Mivel mindenki kapott, azonos összeget. Rosszul gondolom?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.12.31. 07:33

Tehát csak az a kérdés, alkalmazhat-e ilyen szabályt a munkáltató? Igen.

brünhilda92 # 2019.12.31. 05:12

A "szabályzatot, december 20-án hozták,- e'mailben küldték meg a dolgozóknak...

Kovács_Béla_Sándor # 2019.12.30. 13:26

Az attól függ. Az egyszer már meghirdetett szabályzaton nem lehet "menet közben" úgy változtatni, hogy az a munkavállaló számára hátrányos legyen. De ha nincs is meghirdetett szabályzat...

csipisz63 # 2019.12.30. 11:55

Munkahelyi balesetem volt. A karácsonyi jutalom osztásnál a cég, ahol dolgozom olyan belső szabályt hozott, hogy aki 4 hónapnál többet volt betegállományban, nem kaphat jutalmat. De például év közben munkába álló vagy gyeseden lévő időarányosan megkapta. Szerintetek jogos a munkáltatóm döntése?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.12.29. 18:08

A 69. § (3) - amelyet nem lehet alkalmazni - az egyéni szerződésről szól.

NZé # 2019.12.29. 10:45

Ebben a szakaszban a kollektív szerződésről beszél, vagy nem jól értelmezem?

205. § * (1) Kollektív szerződés vagy a felek megállapodása

  1. a felmondási idő 69. § (1)-(2) bekezdésében és (4)-(5) bekezdésében, valamint
  2. a végkielégítés 77. §-ban

meghatározott szabályaitól nem térhet el. *

(2) A köztulajdonban álló munkáltatóval fennálló munkaviszonyban

  1. a 69. § (3) bekezdése nem alkalmazható, *
  2. a 86. § (3) bekezdésétől nem lehet eltérni.
Kovács_Béla_Sándor # 2019.12.29. 08:24

Tegyél bejelentést a munkaügyi hatóságnál. Aztán vagy igazat adnak vagy nem. (A hivatkozott szakasz ugyanis az egyedi munkaszerződésben tiltja a hosszabb felmondási időt.)

NZé # 2019.12.28. 23:17

Kedves Fórumozók!

Érdeklődni szeretnék mit tudok tenni az alábbi esetben, mert a volt munkaadóm nem adja ki a munkáltatói papírokat.

Határozatlan idejű szerződéssel rendelkeztem a "volt" cégemnél. Onnan rendes felmondással mondtam fel 30 napos felmondási idővel. Időközben kiderült, hogy a kollektív szerződésünk módosult, és 90 nap lett a felmondási idő ennek értelmében. Erről hivatalosan a 30 nap letelte után 19 nappal értesítettek ki mikor én már az új munkahelyemen dolgozom.

Viszont a cég 100%-osan önkormányzati tulajdonú cég, ebben az esetben tudtommal a MT 205§ szerinte nem lehet módosítani a felmondási időt.

Köszönettel:
NZé

Musixx # 2019.12.18. 14:47

Értem. Köszönöm a segítséget. Mit lehet tenni, ha egy összegben nincs ennyi pénzem. Nincs lehetőség arra, hogy részletben kelljen kifizetni a munkáltatónak felmondás esetén a követelt összeget?

Immaculata # 2019.12.16. 18:49

A munkáltató szerződésszegését azért nem fogod tudni bizonyítani, mert nem okleveles, vagy végzettséghez kötött betanítást vállalt. Ha ebben a feladatban dolgoztál, akkor ő teljesített.

Talán az aránytalansággal, tisztességtelen kikötéssel próbálkozhatsz.

Musixx # 2019.12.16. 18:03

Üdv!

Munka joggal kapcsolatosan tenném fel a kérdésemet. CNC megmunkáló üzemben dolgozom, ahol 2 évvel ezelőtt aláírtam egy megállapodást a céggel, ami röviden arról szól, hogy házon belül betanítanak cnc gépbeálllítónak. A szerződés másik fele volt, hogy a betanításért cserébe utána adok 2 évet, ami idő alatt ha felmondok, akkor 6 havi munkabéremet kell egy összegben kifizetnem 15 napon belül. Annyi lenne a kérdésem, hogy a házon belüli betanítást szabályozza e valami törvény, hogy annak hogyan kell zajlania. Gondolok itt pl. időközi vizsga házon belül, dokumentáció stb.. Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Költő Roland

Kovács_Béla_Sándor # 2019.12.13. 22:52

Meg.

Foltos15 # 2019.12.13. 20:24

Üdv. Egy olyan kérdésem lenne, hogy 4 éve dolgozom egy cégnél, 2éve a kolléganőm szülési szabadságra ment és az új kolléga akit felvettek a helyére a főnök üzlettársának a fia. Most a kolléganőm vissza akar jönni mivel letelt a 2 év a gyerek már bölcsibe jár, nem akarták vissza venni mivel a mi munkaidő beosztásunkat gyerek mellett nem tudná csinálni illetve egyikünket sem akarják elküldeni, de mivel jogilag muszáj vissza venniük aggódóm hogy én húzom a rövidebbet mivel nekem nincs semmilyen "támogatásom".
A kérdés az hogy meg tehetik hogy engem küldenek nem az üzlettárs fiát akit a helyére vették fel? Soha semmi panasz nem volt rám,mindig mondják is hogy meg vannak elégedve velem de félek ha választaniuk kell a biznisz lesz az első.Egyenes választ pedig nem kapok amikor rákérdezek hogy is lesz pár hónap múlva.

Dia1 # 2019.12.13. 07:12

Tisztelt Cím!

Tanácsot szeretnék kérni.Párom osztrák kamionos cégnél dolgozik, meghatározott kutakon tankolhatnak és a cégnek van tankolókártyája.Ezt a kártyát ami csak pin kóddal működik ellopták páromtól és tankoltak vele,nem írta le sehova a kódot és nem is volt a tankolás közelében,mivel van a kamionban gps. Mindjárt szól a vezénylőjének és az megfenyegette,hogy nem kap fizetést. Nem kis összegű tankolásról van szó és azt mondták ezt neki kell majd kifizetni. Mit tudunk ilyenkor tenni? Esetleg ha valami nagyon jó munkajogi ügyvédet is tudnának ajánlani,megköszönném.

drbjozsef # 2019.12.07. 12:19

Nézd, Te a munakvégzést megtagadhatod, a munkáltató elbocsáthat, ezek legitim eljárások. Hogy jogszerűen tagadod-e meg a munkát (a leírásod alapján igen), vagy a munkáltató jogszerűen bocsát el erre hivatkozva (a leírásod alapján nem), az más lapra tartozik. Vita esetén a munkaügyi bíróságra.

A többit meg már leírtam.

Gerrard # 2019.12.07. 09:53

Bakker azt akarják amihez nincs daru kezelői engedélyem hogy olyan munkát végezzek 8 órában!!!Megtagadhatóm-e?És erre elküldhetnek-e azonnal hogy én megtagadom a munkát mert nincs daru kezelői engedélyem ,tehát ergo balesetveszélyes lehetek magamra és másra is és ha én csinálnám és valalit baj érne ki lenne a hibás hát én mert úgyis letagadnák hogy ők ilyet nem mondtak és engem hurcolnának meg érte pedig a mocskos munkáltató kényszerít rá!!!

drbjozsef # 2019.12.07. 07:33

Gerrard,

Két kérdés? A matek se igen megy ahogy nézem...

Ha a Munkáltató arra kötelez hogy daruval végzett munkát végezzek amihez úgymond nincs jogsim akkor én azt megtagadhatóm!??????
Igen. Úgymond nincs jogsid? Az más, mint a "nincs jogsim" ?

Egyébként ilyenkor kivághatnak jogtalanul portással vagy mi???
Igen. Mármint nem jogtalanul, jogosan. Ha azt mondta húzz haza, akkor húzz haza.

A másik hogy piszok nehéz lenne ezt bebizonyítani a bíróságon????
Közepesen. Kérd írásba, hogy darut kell vezetned, kérd írásba hogy hazaküldtek. Ha nem adják, legalább legyen néhány tanúd. Ha az sincs, akkor vedd fel a beszélgetést a telefonoddal. Ha az sincs, akkor már igen, elég nehéz bizonyítani bármit is.

A 2. fő kérdésem ha szó nélkül otthagyom a munkahelyem mire számíthatók???
Fegyelmire, elbocsátásra. Nem, nem fognak megkínozni.

És hogy követelheti a pénzét a munkáltató ha én nem fizetem vissza neki????
Perben. Aztán végrehajtással.

Gerrard # 2019.12.06. 21:20

Üdv két kérdésem lenne !!!Ha a Munkáltató arra kötelez hogy daruval végzett munkát végezzek amihez úgymond nincs jogsim akkor én azt megtagadhatóm!??????Ha megtagadóm akkor azt mondja a művezető hogy pakoljak össze és húzzak haza!Egyébként ilyenkor kivághatnak jogtalanul portással vagy mi???A másik hogy piszok nehéz lenne ezt bebizonyítani a bíróságon?????A 2. fő kérdésem ha szó nélkül otthagyom a munkahelyem mire számíthatók???És hogy követelheti a pénzét a munkáltató ha én nem fizetem vissza neki????

wers # 2019.11.26. 09:56

Felhívom a figyelmedet a "közvetlen" szóra

Igaz. Nem attól fog esni, hogy béka felmászik a falétrán. Csak enged valamit sejtetni.
(aj, mennyi ilyent láttam már. Decemberben dicséretet kapott, februárban kirúgták. Indok, ő hibázott a legtöbbet az ügykörön belül. Háttér, azt az ügykőrt 90%-ban csak ő csinálta, mert a többinek ugatása sem volt hozzá)

drbjozsef # 2019.11.26. 09:46

wers,

Felhívom a figyelmedet a "közvetlen" szóra. Nem véletlenül van ez ott. Se egy, se öt, se negyvenkettő írásbeli figyelmeztetés _önmagában_ nem indok. (Sokan hiszik, hogy a harmadik írásbeli figylemeztetés után automatikusan, indoklás nélkül is kirúgható valaki, pedig ez nincsen így).

A tények, amik abban szerepelnek, és nem vitatja a munkavállaló, az lehet indok. De maga a figyelmeztetés az nem.

wers # 2019.11.26. 08:57

A figyelmeztetésnek, akár írásbeli, akár szóbeli, nincs közvetlen jogi relevanciája.

Azért nem egészen. Másodszori, többszöri figyelmeztetés alapos indok lehet a munkáltató részéről a felmondásra. Ha nem is rendkívülire, de a munkáltatónak indokolnia kell a felmondást, még a rendeset is.

Ha nem értesz egyet a munkáltató állításaival, munkaügyi bírósághoz fordulhatsz

Itt figyelni kell, mert akármeddig nem teheted meg.

287. § (1) A keresetlevelet a munkáltatói jognyilatkozat közlésétől számított harminc napon belül kell előterjeszteni

drbjozsef # 2019.11.26. 08:02

zottya,

A figyelmeztetésnek, akár írásbeli, akár szóbeli, nincs közvetlen jogi relevanciája. Viszont ha írásba adja a munkáltató, akkor tájékoztatnia kell ezzel együtt a jogaidról is a jogorvoslat tekintetében.

Lásd : Mt.22§(1), 22§(5), 24§(3).

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Ha nem értesz egyet a munkáltató állításaival, munkaügyi bírósághoz fordulhatsz.

zottya # 2019.11.25. 18:28

Csak furi, hogy az éves értékelésben semmilyen jele nem volt ilyen problémának (kiválóan teljesít) és hirtelen előjött egy ilyen probléma, holott nem volt, sem harsány sem semmilyen sem böfi sem fing