Munkajogi kérdések.


Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.03. 12:37

Kick:

Sztv.: 169. § (1) A hivatásos állomány tagja részére meg kell téríteni

  1. az egyik szolgálati helyről a másikra szolgálati érdekből történő áthelyezéssel vagy átrendeléssel kapcsolatos,
  2. a szolgálati feladat ellátásával kapcsolatban indokoltan felmerült, valamint
  3. a szabadságról, a munkaszüneti és a pihenőnapról történő visszarendeléssel összefüggő

költséget.
(2) Az (1) bekezdés alapján a hivatásos állomány tagját megillető költségtérítések fajtáit, mértékét, a költségtérítés feltételeit, rendjét a miniszter állapítja meg.
(3) A munkába járás helyközi utazási költségeit a hivatásos állomány tagjának jogszabályban foglaltak szerint kell megtéríteni.

OFF
Ha még egyszer ügyvéd úrnak szólítasz, lebiztosurazlak. A neten a pertu a főszabály.
ON

Ági3 # 2016.06.03. 13:08

Amikor közöltem a fönömmel hogy terhes vagyok,tajtékzott a dühtôl,és elkergetett hogy mondjam meg az orvosomnak hogy a papirom hamisitvány.elmentem de 11:20- kor,majd az orvosom felvett betegállományba,mivel még aznap i torokgyulladásom volt és az előző hetet is úgy dolgoztam végig,szóval hétfőn mentem volna,de hasfájásaim már a múlt héten munka közben is voltak.ma elmentem terhesgondozásra,hogy elmondjam a a zsibbadásokaz és a görcsöket a hasamban illetve hogy fizikai munkát végzek,tavaly elvetéltem és van két kiskorúm emelek,fel alá rohangálok.az orvos javaslatot irt hogy a körzeti felvegyen táppénzre.de a mai renselésrôl lecsúsztam,szóval hétfőn mennék hogy felvegyen,de dolgozni hétfőn csak akkor mennék be ha az én feladatom a helyettes megoldása.
Mert kedves főnököm leirta emailben hogy figyelmeztet arra hogy engedély nélkül hagytam el a munkahelyemet és helyettesről nem gondoskodtam.:(((

pazs # 2016.06.03. 13:17

Jaj, Ági3, jól tedd el azt az emailt. Nem a te feladatot helyettesről gondoskodni, sem a terhességed miatt, sem a keresőképtelenséged miatt és nem kell a főnök engedélye ahhoz, hogy az orvosod táppénzre vegyen, ez ugyanis az orvosod kompetenciája, ha ő indokoltnak látja, a főnököd nem sokat tehet.

Ági3 # 2016.06.03. 13:33

Nagyon köszönöm a választ arra kaphatnék még választ hogy ha hétfőn nem megyek be dolgozno,mert akkor megyek orvoshoz hogy felvegyen táppénzre,akkor megszegek valamilyen jogszabályt?
Illetve a papirjaimat tértivevényes levélben postáuhatom a részére??ha nem muszály nem akarok vele találkozni.
A szerződésemben az van,hogy kp-ben fizet.kérelmezhetem hivatalos levélben,hogy utalással történjen a fizetés??

wers # 2016.06.03. 14:00

ha hétfőn nem megyek be dolgozno,mert akkor megyek orvoshoz hogy felvegyen táppénzre,akkor megszegek valamilyen jogszabályt?

Nyugi, keresőképtelenné nyilvánítanak, azaz táppénzre vesznek, és vigyázza a babádra, és magadra.
Talán jobb lenne személyesen leadni, de jó lesz a tértis levélben is. Esetleg erről egy emilkét dobhatsz neki hétfőn.

wers # 2016.06.03. 14:04

Apropó, szerintem nem a háziorvos vesz táppénzre ilyenkor, hanem a nőgyógyász javaslatára a terhesgondozó. Legalábbis pár éve így volt, kérdezz utána.

Ági3 # 2016.06.03. 14:10

Ez jó.bár személyesen sok esélyem nincs átadni max. a titkárnöjének,ennyi erővel talán megteszi a tértis ,az is hivatalos.?

Aazt tudjátok esetleg hogy milyen idgközönként kell újra táppénzes papirt kérnem??

Ági3 # 2016.06.03. 14:11

Azt elmondta a terhesgondozáson az orvos szerencsére az egyértelmű:)
Köszi!

wers # 2016.06.03. 14:34

sok esélyem nincs átadni max. a titkárnöjének
tökéletes, csak vetesd át, mármint másoltasd le, és írasd alá, jobb lenne szerintem. De jó a levél is. Remélem hivatalosan írásban bejelentetted, hogy terhes vagy. Akkortól véd a törvény.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.03. 14:35

Azt a szabályt az AB törölte a törvényből.

Matthiass # 2016.06.03. 14:38

ÜDV! Nem tudom pontosan hová is írhatnám de ezt a témát találtam kézenfekvőnek. Röviden vázolnám a történteket: 7 évig dolgoztam egy cégnél, tavaly nyáron költözés miatt kértem "fizetetlen" szabadságot a főnökömtől és a feleségétől, 1 hónap kellett volna 2 hetet adtak, mihelyst letelt a 2 hét bementem , próbáltam meggyőzni őket hogy csak két hét volna, nem jött össze így közös megegyezéssel leszámoltam. A főnököm felesége elég nehéz eset, de nem voltam haragba vele. Valamiért berághatott, tán felsőbbrendűségi nézetei lehetnek, nem tudom... de nem is érdekel . Azóta hogy elmentem onnan dolgoztam pár helyen, ami nem vág abba "szakmába" amiben dolgoztam ott. Igen ám de minden csoda 3 napig tart így hát mentem , sorba adtam be önéletrajzokat különféle cégekhez, hol neten hol személyesen. Interjún is voltam, be is ajánlottak ismerősök, nem is egy, aztán visszahallom hogy vagy 3 cégtől is azért nem vettek fel mert az előző munkáltatóm megalázó , lejárató szöveget mondott, most nem mennék bele hogy mit, de engedetlenségre hivatkozott. Holott ez mind kitaláció, kamuzás. Miért teszi ezt? Tudom hogy a cégek között van ilyen kapcsolat, munkaerő felmérés, ki- kicsoda , miért számolt le, elküldték vagy sem... bla bla... A lényegre visszatérvén, becsületsértésért fel lehet -e jelenteni a volt munkáltatóm mert ígérték hogy felvesznek csakhogy a volt munkáltatóm lejáratott, hozzáteszem kitalált szöveggel. Még ha igaz volna, de nem az, és ha igaz lenne, jogában áll mindez? Mint mondtam ,NEM IGAZ az hogy engedetlen volnék. Mit tehetnék ez ügyben, azért mert nem kedvelt, miért járat le több cégnél is miután visszakeresnek engem önéletrajzon feltüntetett adatok után. Miért teszi ezt, és jogos -e az amit tesz. Ha így folytatja nem találok munkát. Jól dolgoztam, és ez a hála. Csak mert , nem vagyok egy talpnyaló típus. Mik az esélyeim, mit tehetek szerintetek?

wers # 2016.06.03. 14:41

Igen, olvastam róla régebben, de a munkáltatók többsége nem. Szóval igen homály. De nem azt törölte, hogy védelem alatt áll, hanem, hogy előre be kell jelenteni. Jobb előre bejelenteni írásban. Minek utána bíróságon megvitatni?

wers # 2016.06.03. 14:42

Bocs, lentebbre, KBS-nek és Ági3.nak írtam

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.03. 14:48

De nem azt törölte, hogy védelem alatt áll, hanem, hogy előre be kell jelenteni.
Úgy van. Azt törölték, hogy a védelem csak a bejelentéstől áll fenn. Ez azonban a munkáltató számára rendkívül méltánytalan helyzetet teremtett, ezért azóta belekerült az is, hogy a munkáltató visszavonhatja a felmondást, ha az azért lenne jogellenes, mert nem tudta, hogy a munkavállaló terhes.

Hát igen, két dolog van, amiről jobb nem tudni, hogyan készül: a kolbász és a törvény.

wers # 2016.06.03. 14:51

emlékszem, pont te írtad, jogalkotó teremt, AB végez, akkor is fel voltam háborogva

Ági3 # 2016.06.03. 15:17

Akkor ha postázom úgyis ott van nálam,az,igazolás hogy feladtam.az eredtit kell odaadnom ugye,mármint nem kell másoltatni.kicsit elfáradtam a törvénykezési halmazban.:)
Emailben tájékoztattam őt,és csatoltam a szakorvosi papir másolatát is.
Talán nem volt a legfair-ebb de azt is beleirtam az emailbe hogy a múlt héten többször megkerestem ugyanigy és jeleztem hogy beszélni szeretnék vele,de egyikre sem reagált.
Lehet nem jól tudom de azt is mondtàk hogy az email is irásos közlés,tehát ez a közlésforma is megfelelő.
Erre mondta azt hogy hamis.felvittem neki az eredetit,amit arrébb lökött,mondván nem kell neki semmilyen papir,semmi köze hozzá.

wers # 2016.06.03. 15:25

Nyugi Ági! Most már csak a babára és magadra gondolj. Végül is a táppénzes papíron rajta lesz az állományba vétel oka.

Ági3 # 2016.06.03. 16:10

Nagyon köszi:)
Azt tudod/tudjátok esetleg(bár a körzeti csak szól róla)hogy milyen időközönként kell táppénzes felülvizsgálat?ez veszélyeztetett terhesség esetén is ugyanúgy működik,mint pl. Elhúzódó betegség esetén?

Ági3 # 2016.06.03. 16:48

Továbbra is muszály hogy kp-ben kapjam meg a fizetésemet?még az előzo havit azt most 10-ig kell megkapjam,de szeretném utalással.lehet ilyet?
A táppénzt a munkáltató fizeti vagy az Államkincstár?

wers # 2016.06.03. 16:55

Ági3 drága, majd kapsz egy rózsaszínű "kutyanyelvet" amit leadsz, azon rajta lesz a dátum, mikor kell újra menned, mikortól kell újat leadnod. Gyanítom havonta. De talán még egy valami "kezelő lep"-ot is kapsz, amin ezt feltüntetik. Lehet, beteg kezelő lapnak hívják, de azért a terhesség nem betegség :)))

wers # 2016.06.03. 17:07

Az első 15 napot a munkáltató, azután az állam fizeti, de rossz hír, minden ilyen "rózsaszín kutyanyelvet" a munkáltatónak kell leadnod.

A fizetés kifizetéséről van szerződésed, ha másképp kéred, módosítás kell, azaz a hozzájárulásuk.

Ravalon # 2016.06.04. 13:08

Tisztelt Szakértők!

Kérem segítsenek.
Közalkalmazottként dolgozom. Határozatlan idejű a szerződésem. Új munkát találtam, fel szeretnék mondani.
Van-e valami külön kitétel a közalkalmazottakra a felmondással kapcsolatban? Vagy itt is a 30 nap a mérvadó? Közös megegyezéssel nem akarok elmenni, csak rendes felmondással. Esetleg a munkáltatóm megakadályozhatja ezt valamivel? Kényszeríthet-e több, mint 30 napnál hosszabb felmondásra? Tehát összességében mik a vonatkozó szabályok a felmondásra az én esetemben?

Köszönettel:
Ravalon

wers # 2016.06.04. 13:35

nem felmondás, lemondás
1992. évi XXXIII. törvény
28. § (1) A közalkalmazott a határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyt lemondással bármikor megszüntetheti.

(2) Lemondás esetén a lemondási idő két hónap. Ezen időtartam egy részére, vagy annak egészére a munkáltató mentesítheti a közalkalmazottat a munkavégzés alól.

Evalinda # 2016.06.04. 18:27

Üdv.Segítséget szeretnék kérni .Azt szeretném megtudni ha lehetséges,hogy :van egy munkaviszony jogellenes megszüntetése elleni beadott keresetem és azt kéri a bírónő hogy a brutto távolléti díj összegét nettósítva jelöljem meg.elmaradt munkabér megfizetéséről szól a kárigényem.Tehát ,milyen levonásokat kell figyelembe venni? kutatásaim alapján találtam rámutatásokat ,de nagyon nem volt egyértelmű a számomra mivel nagyon ellentétes dolgokkal találkoztam.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.04. 19:44

Adót kell belőle fizetni, tb-járulékot nem.