Munkajogi kérdések.


Felejts007 # 2016.03.10. 15:19

Nem, azt nem irtam, hogy nem kívánom megszüntetni. A főnököm azt irta, hogy felmondás formájában tehetem meg, amelyre azt irtam vissza, hogy "Köszönöm a tájékoztatást.", de az ő általa említett felmondást én nem nyújtottam be.
Ez így érdekes fordulatott vesz, hogy akkor ki mondott fel kinek.
De maradjunk annyiban, hogy én mondtam fel. De ők igényt tartottak a 30 napra. Igy ha el is tekintenek tőle, akkor feltételezem már ki kell fizetni addig. Nem?

vinodol # 2016.03.15. 14:30

Tisztelt Szakértő!

Jelenlegi munkahelyemen 9 éve dolgozom, ahol a munkáltatóim időszakonként változnak, a mostani 2013.01.01. óta foglalkoztat. Ez évtől védőoltásra akarnak kötelezni (Hepatitis A, Hastífusz). Ha nem adatom be az oltásokat, nem foglalkoztatnak tovább. Mennyire jogszerű az elvárásuk, hiszen amikor az előző munkáltatótól átvettek 2013-ban, nem kötöttek ki ilyen feltételt az alkalmazásomhoz.

Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

ObudaFan # 2016.03.15. 17:36

Mi a munkaköröd? Mivel indokolják azt, hogy be kell adatnod?

vinodol # 2016.03.15. 18:14

Tisztelt ObudaFan!

Épület üzemeltetés (irodai munka,időnként villanyszerelés) és mivel 3-4 évente lehet cserélni kell 1 mosdószifont, ez az indok.Idézném a munkáltató levelét: "Aki nem rendelkezik hastífusz, hepatitis oltásokkal, nem érintkezhet szennyvízzel, és valószínűleg más munkakört nem tudunk biztosítani, emiatt felbonthatjuk a munkaszerződést.
Fentiek alapján sem vállaljátok, ha szükséges az oltás beadatása?" Ebben a munkakörben és ezen a helyen dolgozom kilencedik éve,eddig még fel sem merült a védőoltás szükségessége.S mint lentebb már írtam, a jelenlegi munkáltatómnak se voltak évekig erre vonatkozó elvárásaik.

Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

Immaculata # 2016.03.15. 19:27

Van egy olyan, hogy kockázatkezelési felmérés. Ha kimutatták, hogy a dolgozóknak kötelező az oltás, akkor azt a vezetőnek végre kell hajtania.

TORONTÁL # 2016.03.16. 07:27

Nem dolgoztam sehol, az elmúlt 20 évben, mert sefteltem, minden bejelentés nélkül. Nem voltam sehol regisztrálva, munkanélküliként sem, segélyt és ellátást nem kértem és nem kaptam. Felvennének dolgozni most. Minden papírom megvan a munkavégzéshez, kivéve egyet. Az előző munkahely igazolását kérik. Ezzel mit lehet kezdeni?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.16. 08:34

Elmondod nekik azt, amit itt írtál. És nyilatkozol, hogy terheli-e a munkabéredet levonás.

wers # 2016.03.16. 15:53

És nyilatkozol, hogy terheli-e a munkabéredet levonás.
:)) de hiszen még nincs is végrehajtható munkabér. Előírja valami, hogy ilyenkor ilyesmi nyilatkozatot kell tenni? Ha lesz végrehajtható munkabér, úgyis megtalálják ill. megkeresik a munkáltatót. Addig szerintem a munkáltatónak nincs dolga vele.
Na nem kötekedni akarok, csak így nem sok az értelme. Szerintem.
Ill. fordítva a kérdés, amennyiben van végrehajtás, akkor mit kezdjen vele a munkáltató, ő keresse a végrehajtót? És ha több is van? Több végrehajtó, nav, polgármesteri iroda?

Immaculata # 2016.03.16. 16:46

:) Wers, erre csak azt tudom mondani, hogy jaaaaj, de tudod mit, inkább 100xTe, mint Katalin. :)

wers # 2016.03.16. 16:52

már nem nagyon érdekel, ha nem érted meg, amit írok

TORONTÁL # 2016.03.16. 19:43

Nincs semmi tartozásom. Ha lenne, nem mennék dolgozni, hogy rájárjanak a fizetésemre. Különben se tudnának vonni, mert minimálbéres állás és külföldi napidíj fizetés van még pluszban és üzemanyag megtakarítás és nem a saját számlámra megy a bérem, hanem a fiam számlájára. Amit el tudnának venni max, az a minimálbér fele. Amúgy csak azért fogok itthon dolgozni, hogy legyen némi igazolható gyakorlatom a munkatevékenységen. Kamionsofőr leszek.

István120 # 2016.03.18. 06:52

Tisztelt ObudaFan!

A jelenlegi munkahelyemen felmondtam a felmondásomat nem fogadták el, így a felmondási időt letöltöttem.
A cégnek nincs bevétele és rendőrségi nyomozás is folyik ellene.
A papírjaimat nem adták ki, továbbra is be vagyok jelentve de bért már négy hónapja nem kapok, papirok hiányában elhelyezkedni sem tudok.
Munkaügyi bíróságra kérvényt adtam be, a tárgyalási időpontot ki is tűzték.
Attól tartok a cégvezető nem fogja megfizetni a béremet arra hivatkozva hogy a KFT- nek nincs pénze..
Kérdésem a cégvezetőt a bíróság kötelezheti-e hogy saját vagyonából kártalanítson.
Mivel Ö gátolt meg abban hogy eltudjak helyezkedni máshol.

Válaszát előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.18. 11:10

Teli van ez a tényállás komoly tévedésekkel.

Egyébként a kérdésedre a válasz az, hogy főszabályként nem. (Másrészt azért a vélt kárért, amelyről írsz, még maga a munkáltató kft. sem felelős.)

Széll Zoltán # 2016.03.22. 15:31

Szép Napot!
Azt szeretném meg kérdezni , hogy több műszakosrenben dolgozom! Az MT szerint vagyunk elszámólva , negyed éves elszámolással és itt derül ki, hogy menny túl munkánk keletkezik! A túlórát hogyan számólják ki (a három hónapba dolgoztam ünnepnapon, hétvégén és éjszakában is) vagy ez nem számít? Hogyan rendelhetik el azt , ha én éjszakás vagyok és ehelyett nappalra kell jönnöm? Túlóra elrendelés , hogyan történik?

interest_99 # 2016.03.22. 16:14

Tisztelt Fórumozók!

A következő ügyben szeretnék segítséget kérni.

Tavaly októberben munkahelyet akartam váltani, azonban a jelenlegi cégemnél végül itt tartottak, egy előléptetés és béremelést felajánlva.

A munkaköri leírásom egy szerződéskiegészítéssel ("addendum") változott, amelyben viszont elég homályosan lettek megfogalmazva az új feladatköreim. Az előléptetés feltételeként az lett kikötve, hogy minimum 12 hónapos elköteleződést várnak tőlem egy projekt megvalósításához. Ellenben nincs semmilyen következmény lefektetve a szerződéskiegészítésben, tehát, hogy mi van akkor, ha nem maradok +1 évet, azaz 2016 október végéig. (Az előléptetésem November 1.-től érvényes.) Az eredeti szerződésemben pedig továbbra is 30 napos felmondási idő szerepel. Ezenkívül fontos megemlíteni, hogy a szerződésem - munkatörvényeknek megfelelően - magyarul és angolul is meg van fogalmazva, míg a kiegésztés csupán angolul.

Ugyan a béremelést valóban megkaptam, különböző szervezeti változásoknak (pl. közvetlen felettesem távozása) köszönhetően nem tudtak úgy a feladatkörök megvalósulni, ahogyan az előzetesen meg lett beszélve, ezt a munkáltató is részben elismerte (mindezt pozitívumként beállítva), de ugye mindenképp probléma, hogy ezek az elvárások és feladatkörök nem is kerültek világosan megfogalmazásra, sokkal inkább nagy körvonalakban.

Ezen kívül kiemelném, hogy hasonló előléptetést kapott két további kollégám január 1.-től, és egyiküktől sem kértek hasonló - 12 hónapos - elköteleződés aláírását.

Engem néhány hete ismételten megkerestek egy külsős lehetőséggel, és a mai napon szóban ajánlatot is kaptam. Pozíció szimpatikusnak tűnik, bár még nincs véglegesítve, mindenképp várnék az írásbeli megerősítésre, mielőtt beszélnék a jelenlegi cégemmel.

A kérdésem az lenne, hogy a leírtak alapján, jogszabályilag mennyire kérhető számon a maradásom jelen pillanatban?

Köszönöm előre is a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.22. 17:12

Én nem értem a kérdést.

interest_99 # 2016.03.22. 18:40

Elnézést, ha kicsit szövevényesre sikerült. A lényeget Összefoglalva:

Tavaly előléptettek, de a feladatkörök nem egészen úgy valósultak meg végül, ahogyan az kölcsönösen el lett gondolva. Viszont a szerződésem kapott egy kiegészítést, hogy 1 éves elköteleződést várnak tőlem az új pozíciómért cserébe. Én közben kaptam egy megkeresést, ami szimpatikus, az 1 év viszont nem járt le. Az alap szerződésemben tovabbra is 1 hónapos felmondás szerepel. Mennyire kérhető számon a maradásommal kapcsolatos elvárás, ha nincs kikötés arról írásban, hogy mi van ha a 12 hónap alatt elmegyek mégis? Kiemelném, hogy cég elég bizonytalan szakaszban van szervezetileg, tehát érződni fog a távozásom.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.22. 18:55

Így sem értem. Olyan kifejezéseket használsz, amelyeknek nem találom a jogi megfelelőjét.

interest_99 # 2016.03.22. 19:16

Akkor pontokba szedem:

  • tavaly november 1.-tol van egy eloleptetesem
  • 12 hónapos elkotelezodest írattak velem alá ezert cserébe, de nem lett definiálva ebben a szerzodeskiegeszitesben, hogy milyen következményei lehetnek, ha munkahelyet váltok
  • kaptam egy jobb lehetőséget most + szemelyes megítélésem szerint nem valósultak meg az előléptetésem eredeti feltételei a béremelést leszámítva, de ez nehezen bizonyítható írásban

Milyen következménye lehet ha a 12 hónap lejárta előtt munkahelyet váltok? Az eredeti szerzodesemben tovabbra is 30 napos a felmondási időm, csupán az említett kiegészítésben szerepel 12 hónap, ami iden októberben jar majd csak le.

Immaculata # 2016.03.22. 20:11

tavaly november 1.-tol van egy eloleptetesem
12 hónapos elkotelezodest írattak velem alá ezert cserébe, de nem lett definiálva ebben a szerzodeskiegeszitesben, hogy milyen következményei lehetnek, ha munkahelyet váltok

  1. Milyen időre szól (határozott, vagy határozatlan) a vezetői kinevezésed?
  2. A kinevezésed miatt kaptál-e külön juttatást?
  3. Ha igen, ezért a külön juttatásért kellett 12 hónapot aláírnod?
Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.22. 21:48

Mi az az "elköteleződés"? Én ilyen jogintézményt nem ismerek.

interest_99 # 2016.03.22. 22:10

Nem vagyok jogász, tehát nem ismerek "jogintézményeket", ezért kértem itt segítséget.

A szerződésem nem tekinthető határozott idejűnek, ahogyan kinevezesem se... A projekt felépítéséhez fogalmazták meg a szerződéskiegeszitesben, hogy minimum 12 hónapot várnak el tőlem, hogy maradjak. A béremelésért, illetve a senioritásért cserébe. Viszont a kinevezés, és a magasabb bér a 12 hónap lejárta után is érvényben marad. Nekem mindeddig inkább tűnt amolyan "gentleman" megegyezésnek, pont amiatt, hogy semmilyen kikötés a leírtakon kívül nem lett megfogalmazva. Ezért kérdezem, hogy létezik-e ilyen jogi kategória, és mennyire kérhető számon...?

Ilyen értelemben a bruttó bér emelése, és a gyakoribb üzleti utak finanszírozása nem tudom, hogy tekinthető-e külön juttatásnak?

Mindent egybevetve, sokkal inkább a projekt kifutása miatt volt ez a 12 hónap fontos a munkaltatomnak.

Mano001 # 2016.03.24. 08:24

Tisztelt Szakértő!

Segítséget szeretnék a közalkalmazotti besorolás számításával kapcsolatosan.Az intézményünknél felülvizsgálat történt a besorolásokkal kapcsolatosan és visszasorolások történtek sok esetben,mondván hogy 1992 után csak a közalkalmazotti jogviszonyt lehet elfogadni. De ha jól értelmezem akkor az alábbi hivatkozás szerint a megfelelő képesítés megszerzésétől számított munkaviszonyokat be kell számítani mindegy,hogy hol dolgozott az illető személy. ..
A közalkalmazotti tv. 87/a § (3) a pontjának miszerint a) a munkaviszonynak azt az időtartamát, amely alatt a közalkalmazott a közalkalmazotti jogviszonyában betöltendő munkaköréhez szükséges iskolai végzettséggel vagy képesítéssel rendelkezett, "
Kérdésem a következő,hogy milyen munkaviszonyokat lehet figyelembe venni a közalkalmazotti besorsolási fokozat megállapításához?

Segítségüket előre is köszönöm.

Üdvözlettel: Mano001

incandesse # 2016.03.24. 10:27

Tisztelt Szakértő!

A segítségét szeretném kérni. Középvezető vagyok egy Önkormányzatnál, konkrétan a közmunkások vezetője vagyok. Ezen kívül őstermelő vagyok, van kertem, ahol paprikát termelek. Volt egy ellenőrzésünk az Önkormányzatnál, ahol azt mondta az ellenőr, hogy a saját kertemben nem vethetek például paprikát, mert az Önkormányzat is azt vet a kertjeibe. És munkaidőn kívül nem járhat hozzám kapálni egy olyan személy sem, aki az Önkormányzatnál közmunka programban részt vesz, mert hogy összeférhetetlen. Kérdezem én, ez valóban így van? Munkaidő után a közmunkás miért ne dolgozhatna nálam?

Várom válaszát! Üdv.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.24. 10:58

Kicsit túltolta az az ellenőr.