Munkajogi kérdések.


Panna_ # 2015.12.11. 19:59

Kedves ObudaFan!

Köszönöm szépen a válaszodat.

Üdv,
Panna

perjesl@gmail.com # 2015.12.13. 11:30

Tisztelt Fórumozók!

8. éve dolgozom a cégemnél. Idén júniusban előléptettek és fél év próbaidőt kell letöltenem a pozícióra. Viszont így a fél év eltelte után úgy gondolom ez nekem nem jön be és szeretnék elállni ettől a szerződéstől.

Kérdésem az lenne ha nem írom alá a véglegesítést akkor ez milyen jogkövetkezményekkel járhat?
Elveszíthetem e vele automatikusan a munkám is vagy visszakaphatom az előző pozícióm esetleg egy másik hasonlót vagy ha helyben nem is (a cég több telephellyel rendelkezik) akkor kötelesek e másik telephelyen foglalkoztatni ha itt jelenleg nem lenne betöltetlen hely.

Ebben szeretnék tanácsot kérni és a válaszokat előre is köszönöm :)

Ashley03 # 2015.12.17. 07:33

Tisztelt Fórumozók! Adva van egy munkavállaló, aki bejelentett 8 órás állásban üzletvezető egy fitness teremben. Ugyanitt óraadó edző is. Ezt mint egyéni vállalkozó számlázza ki a fitness teremnek. Több mint egy éve simán müködik a dolog. Most azt követelik, hogy ne legyen egyéni vállalkozó, hanem alapitson BT-t - azt sem akarják elfogadni, hogy máshonnan hoz számlát - valamiféle bujtatott munkaviszonyra hivatkoznak. Nem akar BT-t alapitani. Jogos a munkaadó követelése? KÖszönöm előre is a választ.
Zsuzsa

Immaculata # 2015.12.17. 07:36

Nem jogos. A számlát be kell fogadniuk.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.12.17. 07:47

Vagy munkavállaló vagy egyéni vállalkozó - ugyanabban a jogviszonyban a kettő egyszerre nem megy.
Nyilván leplezett munkaviszony ez, és nem segít rajta az sem, ha bt.-t alapít. (Amit egyedül nem is tehet.)

Immaculata # 2015.12.17. 07:49

Azt nem írta, hogy ugyanabban az időben. Az ilyen termek 16 órában is üzemelnek.

Ashley03 # 2015.12.17. 08:06

Akkor mi a megoldás? Üzletvezetőként a hivatalos bejelentet időben üzletvezető. A terem reggel 6 és este 10 között van nyitva. Napközben van órája. Mi a megoldás és eddig ez miért nem volt gond?

Ashley03 # 2015.12.17. 08:08

Nem ugyanabban a jogviszonyban végzi a tevékenységet. Munkavállaló üzletvezetőként. Egyéni vállalkozó edzőként. Két teljesen külön dolog

Kovács_Béla_Sándor # 2015.12.17. 08:47

Munkaviszony ez. A túlórapótlékot vagy a megengedett mértéket meghaladó túlórát akarják így megúszni.

Ashley03 # 2015.12.17. 09:01

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!
Én laikus vagyok, ezért elfogadom, amit a szakember mond. De nem értem a válaszát. A kétféle dolog - üzletvezető és aerobik edző - szakmailag totál más. Túlóra egyébként nincs a teremben mert úgynevezett kéthavi elszámolási rend van, nem tudom pontosan hogy hívják, de nincs túlóra pont ezért. Az edzői munka egy szolgáltatás, a terem órarendje szerint ellenőrizhető, hogy melyik edző mikor milyen órát ad, tehát ekkor nem üzletvezetői tevékenységet folytat akiről szó van, hanem edzést tart. Ha ez így szabálytalan mi a megoldás rá?

ObudaFan # 2015.12.17. 09:29

perjesl@gmail.com

Ehhez azért csak látni kellene a szerződésedet, de ha azt a munkakört nem szeretnéd betölteni, ahol számítanak rád, más munkakört meg ők nem szeretnének adni, akkor vélhetően fel fognak mondani.

bapti # 2015.12.21. 19:54

Tisztelt Kovacs Bela Sandor Ur! Munkaltatommal kotott megallapodasunk alapjan keresokeppesegem valasa napjan a munkaviszonyom kozos megegyezessel megszunik es 3. SZEMELYNEK NEM ADHATO KI A MEGALLAPODAS LETREJOTTE ES TARTALMA a rogzitettek szerint! Az uzletben a vezetok es az eladok ismeroseim szamara azt a tajekoztatast adtak, hogy En nem dolgozom ott mar uzletvezetokent sem a ceg alkalmazottjakent. Jelenleg tappenzen vagyok ez nagyon kellemetlen, EN SENKIVEL NEM BESZELTEM AZOTA AZ UZLETUNKBEN, A CEGVEZETES TAJEKOZTATTA OKET. HOGYAN TEHETIK EZT ??? ALAIRTAK RAADASUL MEG A CEG ALJALMAZASABAN ALLOK IGAZ TAPPENZEN.KERHETEK KARTERITEST? NAGYON SZEPEN KOSZONOM!

Nicci # 2015.12.21. 21:43

Tisztelt Tanácsadó!
Szeretnék Munkaügyi Bíróságra fordulni, munkaviszonyom utólagos megszüntetésével kapcsolatban. November 27-én kaptam kézhez és április 8-ával szüntették meg.
Hol tehetem meg, mik szükségesek hozzá, milyen nyomtatványt kell használni? Stb.
Köszönettel előre is,
Nicci

tamaris # 2015.12.25. 09:22

Tisztelt ügyvéd Úr! Olyan kérdésem lenne ha a munkáltatom felmond vagy közös megegyezés alapján szünne meg a munkaviszonyom 3 havi felmondási idő és 6 havi végkielégitéssel abban az esetben a felmondási idő alatt már munkába lehet állniás munkahelyen ha van lehetőségem vagy nem? A másik kérdés ha ugyanazon munkáltató másik fiokjában /bank/lenne lehetőség abban az esetben is meg kell várni a felmondási idő leteltét? Tehát mikor lehet lépni más munkahelyre vagy netán ugyanahoz a céghez ugy, hogy a kapott összeget ne kelljen visszafizetnem? Mind a két lehetőség érdekelne a másik munkahely is és ugyanazon cégen belül iy. Várom válaszát mert sürgősen kell lépnem. Köszönettel

tamaris # 2015.12.25. 09:31

Tisztelt ügyvéd Úr! Olyan kérdésem lenne ha a munkáltatom felmond vagy közös megegyezés alapján szünne meg a munkaviszonyom 3 havi felmondási idő és 6 havi végkielégitéssel abban az esetben a felmondási idő alatt már munkába lehet állniás munkahelyen ha van lehetőségem vagy nem? A másik kérdés ha ugyanazon munkáltató másik fiokjában /bank/lenne lehetőség abban az esetben is meg kell várni a felmondási idő leteltét? Tehát mikor lehet lépni más munkahelyre vagy netán ugyanahoz a céghez ugy, hogy a kapott összeget ne kelljen visszafizetnem? Mind a két lehetőség érdekelne a másik munkahely is és ugyanazon cégen belül iy. Várom válaszát mert sürgősen kell lépnem. Köszönettel

ObudaFan # 2015.12.29. 18:32

tamaris

Közös megegyezés esetén ebben is meg kell egyezni.
Munkáltatói felmondás esetén a felmondási idő felére köteles a munkáltató felmenteni a munkavégzés alól.

ObudaFan # 2015.12.29. 18:35

Nicci

A keresetlevelet a munkáltatói jognyilatkozat közlésétől számított harminc napon belül kell előterjeszteni a munkaügyi bíróságon. Nincs rá kötelező formanyomtatvány, szabályszerű keresetlevelet kell benyújtani.

ObudaFan # 2015.12.29. 18:39

bapti

Ehhez azért látni kellene ezt a szerződést, de aligha lehet kizárni, hogy a munkáltatód tájékoztatást adjon arról, hogy ki az üzletvezető.

ObudaFan # 2015.12.29. 19:55

bapti

Ehhez a szerződést látni kellene, de aligha hihető, hogy a munkáltató kizárná szerződésben azt, hogy tájékoztatást adjon arról, hogy ki az ő üzletvezetője.

Tornados # 2015.12.30. 10:39

Szép napot.
Biztonsági őrként dolgozom 24/48 órás munkarendben,egyedul.Hétvégeken,munkaszuneti napokon,vagy ha nincs munkavégzés a telephelyen,két óránként járőrözni kell.
Az lenne a kérdésem,hogy készenléti munkavégzésnek minősül-e ez,hogy két óránként sétálgatni kell egész nap,tehát 12szer egy 24órás szolgálatban.Egy kör kb 550-600 méter,tehát nagyjából 7kmt sétálunk egy szolgálat alatt.
Most az unnepek miatt hétköznapokon is,mivel nincs munkavégzés a telephelyen 23tól január 4 ig.
A másik dolog ami érdekelne:
Mivel összesen hárman látjuk el a szolgálatokat,betegség miatt kiesett egy ember.És a főnökünk arra kötelezett,hogy 36órás folyamatos munkarendet kell elvállalnom.Ha nem vállalom el,elválnak útjaink ez volt a válasz.
Gondolom ennyi időt egyszerre nem lehet dolgoztatni az emberrel..Főleg így,hogy két óránként járőrözni is kell.

Hena0105 # 2015.12.30. 12:41

Tisztelt ügyvéd Úr/ Hölgy

Kislányom 2015.06.24.én született akire csedet igényeltem.
Már az sem ment zökkenő mentesen mert három hónapot kellett várni , hogy kiadja az oep-nek a foglalkoztatói igazolást a munkáltatóm.
Most jött a következő pofon december 8.-án lejárt a csed előtte én bementem a munkáltatóhoz, hogy intézzük a gyedet.Megírtam a fizetés nélküli szabadság kérelmemet. December 4.-én beérkezett a kérelem az oep-hez. Dec 23.-án kaptam egy levelet ,hogy a munkáltatómat telefonon töbször is megkeresték a fizetés nélküli szabadságról nem küldték meg a papírt szerezzem be magam, mert meg fogják szüntetni az eljárást ha nem ér be a papír. Bementem a munkahelyre ahol azt mondták a vezérigazgató elvitte a papírt Siófokra de már kérték őket,hogy faxolják át. Ezt nem tették meg a mai napon a tulajdonos felhívta a férjemet / ő középvezető a cégnél/ ,hogy nem fogják aláírni. Azt mondták adjam be a felmondásom mert nem akarják tovább,hogy házastársak egy munkahelyen dolgozzanak. Így akar felmondásra kényszeríteni amit én nem szeretnék. Mit tehetek ebben a helyzetben. Válaszát előre is köszönöm. tisztelettel : Tóth Zoltánné

Fanfani # 2016.01.04. 21:52

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az lenne a kérdésem, hogy mi van olyankor, ha az ellenőrzés során nem bejelentett személyeket találtak egy cégnél, és a cég utólag bejelentette a dolgozókat. Az ellenőrők az ellenőrzés során munkaszerződést, és munkaidőnyilvántartást nem leltek a két embernél. Lehetséges e utólag aláíratni velük munkaszerződést, és kilépő papírokat? vagy utólag nem lehetséges? és ez mekkora bírságot jelenthet? Várom mielőbbi válaszát. Köszönettel!

m.greti # 2016.01.04. 21:57

Tisztelt Tanácsadó!

GYES alatt álló anyuka vagyok. 1 hónapja megkeresett telefonon a munkáltató azon indokkal, hogy egyéni vállalkozását megszüntetné és Kft-t akar alapítani, és mivel munkaviszonyba állok, pár papírt alá kellene írnom. 2016.01.30 szünik meg a GYES. 2 kisgyermekkel voltam itthon át se néztem a papírokat rendesen, mire észrevettem, aláíratta velem a közös megegyezéssel a felmondást. Tudom ezzel már nincs mit tenni. Ezután kérdeztem tőle, hogy a szabadságpénzemmel mi lesz, az mégis csak járna. Erre közölte, hogy ő azt nem gondolta, hogy ez felmerül, ő nem hajlandó semmit fizetni. Munkaügyi bírósághoz szeretnék, fordulni, de rengeteget kerestem interneten, hogy hogy lehet kiszámolni, hogy tulajdonképpen mennyi szabadság is jár nekem az elmult időszakra. Ebben kérném a segítségét. 2009.11 hónapban kezdtem 2010.06 hónapban mentem el szülési szabadságra 2010.07 születtet az első gyermekem, 2013.01 a második gyermekem. Egész végig GYES-t kaptam. 23nap szabadságom volt 2010-ben amiből 15 nap maradt bent.

Előre is köszönöm a segítséget.

bandi3677 # 2016.01.05. 11:19

Tiszteletem!A cég ahol dolgozom,szerződés módosítást tervez.Jelenleg a munkavégzés helye ami Székesfehérvár ... Módosítanák az egész ország területére.Ha nem írja alá valaki a módosított szerződést,akkor ezért elküldhetik?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.05. 11:21

Azért, mert nem fogad el szerződésmódosítási ajánlatot nem. De...