Munkajogi kérdések.


MACSKAJANCSI # 2015.11.30. 11:09

www.munkajog.hu oldalról idézve:
"2.2.7. Rendkívüli munkavégzésért járó pótlék (Mt. 143. §)

A rendkívüli munkavégzésért járó pótlék (túlórapótlék) a munkavállalót rendkívüli munkavégzés esetén a rendes munkabérén felül megillető további ellenérték. A túlórapótléknak több sajátossága is van, ami megkülönbözteti a többi bérpótléktól:

kétféle kulcsa is van (50% és 100%), az alkalmazandó mérték attól függ, hogy milyen formában végzett rendkívüli munkát a munkavállaló.
ez az egyetlen törvényi bérpótlék, amely szabadidővel (részben) megváltható.
átalány formában is fizethető, de az alapbérbe nem építhető be.
A pótlék mértéke 50%:

a munkaidő-beosztás szerinti napi munkaidőt meghaladóan elrendelt rendkívüli munkaidőben, vagy
a munkaidőkereten illetve az elszámolási időszakon felül végzett munka esetén.
A pótlék mértéke 100%:

a munkaidő-beosztás szerinti heti pihenőnapra (heti pihenőidőre), vagy
munkaszüneti napra elrendelt rendkívüli munkaidőben történő munkavégzés esetén.
Például, a munkavállaló munkaidő-beosztása szerint szerdán 8.30-tól 17.00-ig teljesíti a munkaidejét. Főnöke szerda délben tájékoztatja, hogy egy váratlan, sürgős feladat miatt 19.00-ig kell bent maradnia.

A 17.00-19.00 között két órára, mint a munkaidő-beosztás szerinti napi munkaidőt meghaladó munkaidőre – az alapbéren felül – jár az 50%-os pótlék, vagy – a munkavállaló beleegyezésével – legalább két óra alapbérrel fizetett szabadidő. Ha a rendkívüli munkavégzés idejére a munkavállalót más bérpótlék is megilleti, az a túlórapótlékkal együtt jár. Például, ha az előbbi szerda munkaszüneti nap, a két óra rendkívüli munkavégzésre az alapbéren felül jár a 100% túlórapótlék és a 100% munkaszüneti napi pótlék is.

Az 50%-os túlórapótlék munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy a felek megállapodása alapján szabadidővel is kiváltható. A szabadidő nem lehet kevesebb az elrendelt rendkívüli munkaidő vagy a végzett munka tartamánál és erre az alapbér arányos része jár.

A 100%-os pótlék esetén csak a heti pihenőnapra (heti pihenőidőre) eső túlóra váltható meg másik pihenőnap (pihenőidő) biztosításával, de 50% pótlék ekkor is jár. Szemben az előző esettel, itt a munkáltató önállóan választhat, hogy csak 100%-os pótlékkal, vagy 50%-os pótlékkal és szabadidővel kompenzálja a túlórát. Munkaszüneti napra eső rendkívüli munkavégzés esetén azonban mindenképpen pótlék jár, szabadidő nem alkalmazható kompenzációként.

A szabadidőt vagy heti pihenőnapot (heti pihenőidőt) az alábbi határidőkön belül kell kiadni:

legkésőbb az elrendelt rendkívüli munkaidőben történő munkavégzést követő hónapban,
egyenlőtlen munkaidő-beosztás alkalmazása esetén legkésőbb a munkaidőkeret vagy az elszámolási időszak végéig.
ettől eltérően munkaidőkereten felül végzett munka esetén legkésőbb a következő munkaidőkeret végéig.
a felek azonban úgy is megállapodhatnak, hogy a szabadidőt legkésőbb a tárgyévet követő év december 31. napjáig kell kiadni. Például, a felek 2014. március 1-jén megállapodnak, hogy a február hónapban teljesített 18 óra túlóráért járó szabadidőt a munkavállaló legkésőbb 2015. december 31-ig kapja meg."

Judy76 # 2015.12.03. 08:48

2012. augusztus 1. napjától a végrehajtási kérelem iránti nyomtatványok használata kötelező a kérelem benyújtásakor
Esetemben
>>> Átutalási végzés végrehajtási lap helyett <<<
Kérdésem (mivel sehol nem találtam erre vonatkozó tájékoztatást), milyen formában és hány példányban kell benyújtani az illetékes bírósághoz?
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.12.03. 08:55

Hat példány. A formája többnyire álló téglalap. Legjobb, ha úgy hagyod, ahogy a nyomtatóból kijön.

wers # 2015.12.03. 09:21

olyan cuki tudsz lenni

Biztos úgy kell hagyni? Nem kell pl.
aláírni?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.12.03. 09:57

Az volt a kérdése, milyen formában kell beadni. Annak megfelel az álló téglalap. De kreatívok az adventre tekintettel fenyő alakúra is nyírhatják.

wers # 2015.12.03. 10:05

Jó, értem. Fenyő mikulás hóember esetleg angyalka, biztos nagy öröm lesz a postabontónak.

szemibaba # 2015.12.03. 14:08

A munkahelyem tanulmányi szerződést kötött velem 2009-ben, melyben kötelezett a diploma megszerzésére. Ezen szerződést felbontotta velem 2011-ben. Majd aláíratott velem egy dokumentumot, hogy a diplomámat köteles vagyok bemutatni 2015-ben. Sajnos anyagi helyzetem és családi problémák miatt nem tudtam befejezni a főiskolát, mivel nem volt elég szabadidőm sem, mert már a munkaidő-kedvezményemet elvette a szerződés felbontásakor. Újabb papírt íratott vele alá, hogy 2016 június 30-ig ha nem mutatom be a diplomámat akkor felmond nekem. Sajnos, most sem tudom befejezni a tanulmányaimat, mert az éves szabadságom kevés a tanulmányaimhoz. Jelen pillanatban táppénzen vagyok és folyamatosan zaklat a munkáltatóm, hogy igazoljam a jelenlegi tanulói jogviszonyomat, hogy egyáltalán be tudom-e mutatni a diplomát. Kérdésem: Jogos volt-e a tanulmányi szerződés felbontása? Zaklathat-e táppénz alatt, és írásban felszólíthat-e a tanulmányaim helyzetének igazolására, mivel a határidő csak júniusban telik le? Sajnos aláírtam mindent, amit elém tett a munkáltató...

Bori Bori # 2015.12.03. 19:52

:)

wers # 2015.12.04. 17:15

szemibaba, hát ezt így elég nehéz lesz átlátni. Mi volt a tanulmányi szerződésben, hogyan történt a felmondás, milyen feltételekkel??? Mi van a munkaszerződésben? Mi az az újabb papír amit alá írtál?
Szóval bármit eléd toltak, aláírtad, de nem tudod mi is volt benne? Nálad azért kellene lennie egy példánynak.

Immaculata # 2015.12.05. 19:10

2009-ben megkezdett tanulmányokat 2015-ben abszolválni kell. Nem hiszi, hogy még iskolába jársz.

Davidov # 2015.12.06. 13:20

Jó napot kívánok!

A következő problémával szembesültem a munkahelyemen: év elejétől dolgozom itt, nyáron volt három hét leállás, ez 15 nap szabadságot jelentett, és decemberben is lesz három hét leállás, itt 13 nap szabadság. Nekem egész évre vonatkozóan 21 nap szabadságom van, a régebbi dolgozóktól megtudtam, hogy minden évben az van, ilyenkor a cég fizetetlen szabadságra küld.

Úgy tudom, hogy csak én kérhetek fizetetlent. Mi ilyenkor a teendő az én részemről? Ha egy másik lehetőség miatt fel szeretnék mondani, megtehetem azonnali hatállyal erre hivatkozva?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.12.06. 14:13

Jól tudod.
Mi lenne az az "erre", amire hivatkoznál?

Davidov # 2015.12.06. 14:39

Az, hogy fizetetlenre küldenek, az én kérésem nélkül. De ha nem is mondanék fel, ilyenkor mi a megfelelő lépés?

groszfater@gmail.com # 2015.12.06. 14:53

Egyezzetek meg. Kérsz négy nap fizetés-nélkülit a többire fizessen állásidőt.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.12.06. 14:56

Nem tudnak kötelezni, ezért felmondási ok se lehet.

Panna_ # 2015.12.07. 21:36

Tisztelt Jogászok!

Segítségüket szeretném kérni az alábbi kérdésekben.
A cég ahol dolgozom fogyasztói értékesítéstámogatást végzek. A kolléganőm, aki kereskedelmi értékesítéstámogatással foglalkozik felmondott.

A kérdéseim a következők lennének:

  • Munkáltatóm kötelezhet-e arra, hogy elvégezzem a kolléganőm munkáját úgy, hogy nem fizeti ki az elvégzett munkámat?
  • Megtagadhatom a munkavégzést, van erre hivatkozó jogszabály?

Úgy gondolom, hogy mivel a pozíció nem esik egybe a a munkaköri leírásomban szereplő fogyasztói értékesítéstámogatással, és ezért a kolléganőm ugyancsak fizetést kapott, engem is megilletne a pozícióért járó juttatás.

Válaszukat előre is köszönöm.

Lady An # 2015.12.08. 12:28

Üdvözlök mindenkit. Nagyon sürgős problémám lenne. Szállítmányozó cégnél dolgozok, kapcsolatot tartok soförökkel megbízókkal is. Kaptam egy állásajánlatot közel dupla ennyi fizetésért. Dec 3-an szóban bejelentettem a főnökömnek aki tudomásul vette, közös megegyezést mondott, a könyvelő ezt meg is írta, de csak én írtam alá. Dec 31-el megszünik a munkaviszonyom. az új helyen január 1-el kezdek
Most behivatott a főnök, hogy akkor le kell töltenem a felmondási időt, mert nem tudnak pótolni. Dec 31-től indulna az 50 nap( ennyit kell). Elmehetek dec 31-el de akkor ügyvéd irja meg nekem a felmondást amiben rögzitik, hogy melyik céghez nem mehetek dolgozni (ahhoz akihez mennék) kikkel nem dolgozhatok együtt, és itt az összes korábbi megbízót felsorolnák akivel korábban egyszer is együtt dolgoztam, és milyen fuvarozónak nem adhatok munkát, és ha ezt megszegem akkor irtózatos bírságot varrnak a nyakamba. Tehát gyakorlatilag nem dolgozhatnék soha többet a szakmámban. A munkaszerződésünkben nincs semmi ilyesmi kikötés amúgy. Megtehetik ezt? Mikortól számít az 50 nap? Mert nem írta alá a korábban közös megegyezésnek írt felmondást. Plusz azzal fenyegetett meg, hogyha mégis átmegyek akkor munkaerőrablás miatt feljelenti az új céget. Az új munkahely nem biztos, hogy várna rám február végéig. Egy munkáltató bármit megtehet? Ha le kell töltenem az 50 napot megtehetem e, hogy annak a felét táppénzen töltöm?
Köszönöm a választ

xyxy2222 # 2015.12.09. 21:55

Tisztelt Jogászok!
Segítséget szeretnék kérni.
Call centeresként dolgozom, és még nem telt le a 3 hónapos próba időm. Tudom hogy próba idő alatt indoklás nélkül is ki rúghatnak. viszont ha szóban mondja el nekem a munkáltatóm, hogy nincs meg az a darab időpontom ami kell egy hétre és ezért rúgnak ki,az jogos döntés? Valamint a munka szerződésemben nincs benne hogy ennyi időpontnak kötelezően meg kell lennie. Ha erre kerül a sor tudok valamit tenni?

Köszönöm

jjkgh # 2015.12.10. 20:24

Tisztelt Fórumozók!

A segítségüket szeretném kérni munkaügyi kérdésben.
2016.06.30-ig határozott idejű munkaszerződéssel rendelkezem egy cégnél.
Ma kaptam értesítést, hogy január 4.-től alkalmaznának egy helyi vállalatnál, ami mind anyagi, mind munkaidő tekintetében előnyösebb lenne a család számára (asztmás gyermekem miatt)
Milyen lehetőségeim vannak a felmondásra felmondási idő letöltése nélkül?
Az azonnali hatályú felmondás működhet a tartósan beteg gyermekem egészségi állapotának romlása indokán?

Segítségüket előre is köszönöm!

robertocarlos # 2015.12.11. 00:23

Tisztelt Jogászok!

Üdvözlöm Önöket! Két munkaidőkerettel kapcsolatos kérdésem lenne.

Olyan cégnél dolgozom, ahol kéthavi munkaidőkeret van elrendelve. Napi nyolc órás foglakoztatásban dolgozom, három műszakos munkarendben, nincs külön kollektív szerződés érvényben. Profit orientált cég a munkáltatóm. A munkaidőkeretből adódóan minden szombati napra munkanap van elrendelve, melyet a munkaidőkeret végén 50%-os túlóraként fizet meg a munkáltató. A munkanap elrendelést "munkanap áthelyezés" címen oldja meg a munkáltató. A szombati napon végzett munka "un lecsúsztatására", azaz a hét egy másik napján való pihenőnapra nincs lehetőség.

Az első kérdésem az lenne, hogy a normál munkarendben foglalkoztatott dolgozókhoz hasonlóan jogosult vagyok-e a heti 6 nap munkavégzés után egy nap pihenőnapra, vagy a munkáltatóm elrendelhet-e még a munkaszüneti napra, azaz vasárnapra a heti 40+8 órán felül egy 8 órás túlórát is a beleegyezésem nélkül? Ami ugye zéró pihenőnap lenne egy héten.

A másik kérdésem az lenne, hogy a december 12-i államilag elrendelt munkanap után, azaz a heti hat nap munkavégzés után vasárnapi napra munkanapot, vagy túlórát kell-e alkalmaznia a munkáltatónak? Vagy, az a tény, hogy a 12-i szombati nap munkanap, mentesíti-e a munkavállalót a heti egy nap pihenőnap kiadása alól? Hangsúlyozom, hogy munkaidőkeretben történő foglalkoztatás esetén.

Várom válaszukat,

Köszönettel: Andrási Róbert

ObudaFan # 2015.12.11. 05:50

xyxy2222

Ha utána magát az azonnali hatályú felmondást , akár indokolás nélkül is, leírja, akkor nem fogsz tudni mit tenni.

ObudaFan # 2015.12.11. 05:52

Lady An

Ha nem egyeztek meg és nem töltöd le a felmondási idődet, követelheti rajtad a munkáltatód a felmondási időre járó bérednek megfelelő összeget, valamint esetleg kártérítést is. A felmondási idő akkor kezdődik, amikor a felmondást benyújtod.

ObudaFan # 2015.12.11. 05:53

Panna_

Az a kérdés, hogy a munkaszerződésedben írt munkakörbe ez belefér-e. Ha igen, akkor kötelezhet rá, ha nem, akkor legfeljebb a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás szabályai szerint, vagyis csak korlátozott időben és ha ez magasabb fizetéssel jár, akkor ennek megfelelő térítéssel. Tehát nem a munkáltató által egyoldalúan kiadott munkaköri leírás, hanem a munkaszerződés számít.

Sadri01 # 2015.12.11. 15:10

Tisztelt Fórumozók.

Megpróbálom röviden és tömören leírni a helyzetemet.
Kicsit több, mint 2 és fél éve felvettek egy gyárba, mint tekercselő. Aztán különböző munkaterületekre is áttettek, köztük forrasztani is és lassacskán 2 éve mondhatom, mint forrasztós dolgozom, tekercselői fizetéssel. Semmiféle juttatást sem kapok amiatt, hogy ilyen veszélyes és az egészségre ártalmas munkát végzek. Semmit nem írattak velem alá, hogy tudatában vagyok az egészségügyi kockázatoknak. Gyermekvállalás előtt állok még és szeretnék is idővel gyereket, a fogaim is elkezdtek romlani sajnos. Szóltam a csoportvezetőmnek, hogy szeretnék másik területen dolgozni, és eléggé félvállról vette ezt. Mit tehetnék? Milyen lehetőségeim vannak? Vannak egyáltalán? Tűrni vagy felmondani?

A válaszokat előre is köszönöm.
Üdv:Adrienn.

ObudaFan # 2015.12.11. 17:15

Az attol fugg, hogy a munlaszerzodesedben a munkakor hogy van meghatarozva. Ha belefer ez a munka, akkor nincs sok lehetoseged. Ha nem, akkor csak korlatozott ideig vagy attol elteroen foglalkoztathato es a munkaberedet is a megvaltozott munkakorhoz kell igazitani arra az idore is, ha ez neked elonyosebb.