Munkajogi kérdések.


Alma84 # 2020.05.20. 11:43

A munkáltató az összes szerződésbe bele akarja vetetni egy módosítás keretében, hogy mikortól valósul meg a feladat távoktatás keretében.

wers # 2020.05.20. 10:07

Nem kötelező közösen megegyezni. Éppen ezért van felmondási idő, hogy ha az egyik fél meg akarja szüntetni a munkaviszonyt a másiknak legyen ideje felkészülnie.

wers # 2020.05.20. 10:04

brrrrrr. na ezt sikerült összehoznom. Még egyszer:

tanácsos kivárni, hogy a munkáltató mondjon fel.

drbjozsef # 2020.05.20. 10:03

"azonnali hatályú közös megegyezés"

Lesz még gondotok, ha a munkáltató nem tök hülye.

Persze, végülis általában a közös megegyezések "azonnali" hatályúak...

wers # 2020.05.20. 10:02

Ezek szerint a felmondási idő és a végkielégítés miatt nem fontos várnia, az a két hét felmentés a különbség a felmondási idő alatt.

Az idő nektek dolgozik, keressen s.o.s. másik munkahelyet.

A tanulmányi szerződés szempontjából viszont mindenképpen tanácsos kivárni, hogy a munkáltató nem mondjon fel.

Márti85 # 2020.05.20. 09:53

Köszönöm a válaszokat, kivárunk mindenképpen egyenlőre, hogy mi lesz ennek a vége! Rendkívüli munkáltatói felmondással nem tudják elküldeni, mert nincs alapos ok. Amúgy meg egy éve és 2 hónapja van a cégnél a barátom, szóval 1 hónap felmondási idő is járna neki, meg 2 hét munkavégzés alóli felmentés, szóval az biztos, hogy az azonnali hatályú közös megegyezést elfelejtheti a főnöke.

A kötél idegek megvannak, ráadásul gyorsan akarják elpaterolni, mert a szerződésmódosítást tegnap adták oda, és mai határidőt szabtak az elfogadására. A helyzeten amúgy javít, hogy most szabadságon van 3 napig, tehát a kezébe se tudnak nyomni semmit! :)

wers # 2020.05.20. 07:40

Az eredeti szerződés oktatásra vonatkozik, nem tartalmaz arra vonatkozó információt, hogy tantermi vagy távoktatás etc. a kivitelezés módja.

Akkor melyik részét kellene módosítani?

Alma84 # 2020.05.20. 07:18

Az eredeti szerződés oktatásra vonatkozik, nem tartalmaz arra vonatkozó információt, hogy tantermi vagy távoktatás etc. a kivitelezés módja.
Már korábban elindult maga a szerződés, még a távoktatás kihirdetését megelőzően.

wers # 2020.05.20. 07:13

Ehhez azért többet kellene tudni főként ismerni kellene mit tartalmaz a „már korábban megkötött megbízási szerződés

Úgy általában ha ez a vészhelyzet miatt országos szinten elrendelt távoktatás lenne, akkor szerintem nem.

Alma84 # 2020.05.20. 07:02

Kedves Hozzáértők!

Tudna valaki segíteni abban, hogy már korábban megkötött megbízási szerződés esetében szükséges-e módosítás, a feladatot illetően a távoktatásra vonatkozóan.

Köszönöm:
Alma

drbjozsef # 2020.05.20. 06:11

Itt aláírta, hogy bánatpénzt fizet elállás esetén

Ez nyilván arra vonatkozik, ha munkavállaló állna el, vagy mondana fel. Ha a munkáltató felmond, az az ő döntése, benyeli a veszteséget.

Az én ötletem az volt, hogy próbálja a közös megegyezéses felmondásba beleíratni, hogy semmilyen további anyagi követeléssel nem élnek egymás felé, a felmondási időre járó munkabéren kívül. Ez vajon jó ötlet, vagy van ennél jobb?

Persze, jobb mindig van (kétmilliárd+koronaékszerek). Nem tudjuk, mit akar a munkáltató. Ha a párod önállóan is be tudja fejezni oklevéllel a tanfolyamot, és az meg is éri neki, akkor akár még le is mondhat még ebből...

wers # 2020.05.20. 04:55

A munkáltatók elég gyengéden tudják rávezetni a munkavállalót, hogy kezdeményezze saját maga a munkaviszony megszüntetését.

Én egyelőre nem írnék alá semmit és ezerrel más munka után néznék. Nem tudom mennyi ideje dolgozik ott, mennyi végkielégítés és felmondási idő járna, mondjon fel a munkáltató ha nem akarja tovább foglalkoztatni az eredeti szerződés szerint.

(na persze ehhez erős idegek is kellenek, mert minden nap be kell menni dolgozni)

Márti85 # 2020.05.19. 16:42

Most, hogy végre hazaért az illetékes, tudtam vetni egy pillantást az új papírokra. "Munkaszerződés módosítás" a neve, és bruttó 370-ről csökkenne a fizetése bruttó 239-re! Az azért úgy igencsak soványka, szóval az az érzésem, hogy ha nem fogadja el, akkor kirúgás lesz, ha meg elfogadja, akkor meg hülye! XD De mindenképpen a cég jár jól! (Na, ő is, mert már gyomorideggel ment dolgozni!)

A "Felnőttképzési szerződés" szerint a barátom egy Felnőttképző Zrt.-vel kötött szerződést, amelyben a képzőhely volt a munkahelye. Itt aláírta, hogy bánatpénzt fizet elállás esetén - nem állt el, csak eltörte a karját -, viszont,ha megszűnik a munakszerződése, akkor onnantól mi a helyzet? Követelheti rajta a Felnőttképző a bánatpénzt? Követelheti rajta a munkahelye a képzés időtartamára kifizetett "bért"? (Azért idézőjeles, mert havi nettó 40 000 műszakpótléktól esett el több hónapon át, a folyamatos délelőtti oktatás miatt, ami valljuk meg, már szabad szemmel is jól látható összeg egy háztartásban!)

Az én ötletem az volt, hogy próbálja a közös megegyezéses felmondásba beleíratni, hogy semmilyen további anyagi követeléssel nem élnek egymás felé, a felmondási időre járó munkabéren kívül. Ez vajon jó ötlet, vagy van ennél jobb?

drbjozsef # 2020.05.19. 15:54

Márti85,

Kirúgják, és alacsonybb fizetést kap?
Ki ne hagyja, ha nem kell dolgozni, érdemes a kevesebbet is elfogadni.

De szerintem nem ezt akartad kérdezni. Felteszem, te magad se nagyon tudod mit akarsz kérdezni.

Még egyszer: "aláíratnak vele" olyan nincs. Nem kötelező semmit aláírni. A "kirúgást" sem : a munkáltatói felmondás egyoldalú jognyilatkozat, nem kell azt elfogadnia, csak közlik vele. Minden más - új szerződés, szerződésmódosítás - közös megegyezésen alapszik, ha nem tetszik neki, nem írja alá.

Természetesen a munkáltató megszüntetheti a munkaviszonyt tanulmányi szerződés alatt is, feltehetőleg ennek részletei benne vannak abban a szerződésben - amit mi nem ismerünk.

Márti85 # 2020.05.19. 14:02

És olyat megtehet a cég, hogy valami indokkal kirúgják, viszont köti a tanulmányi szerződés (ha egyáltalán köti, mivel az áll benne, hogy a képesítés megszerzésétől számított 1 évig köteles ott dolgozni, márpedig a balesete miatt az oklevelet nem szerezte meg), így aláíratnak vele egy alacsonyabb fizetéssel járó szerződést?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.19. 12:18

Munkaszerződést egyoldalúan módosítani nem lehet. A tanulmányi szerződés - ha az volt egyáltalán - egy teljesen más kérdés, sehogyan nem függ egyik a másiktól.

Márti85 # 2020.05.19. 11:42

Amúgy bocsi a sok értelmetlen kérdőjelért, csak most vettem észre, hogy a rendszer a mosolygós emojit 120 kérdőjellé konvertálja! :(

Márti85 # 2020.05.19. 11:40

Egyben is sikerül: Köteles-e ebben az esetben elfogadni a szerződésmódosítást, illetve aláírni az új szerződést, és ha nem írja alá, akkor ebben az esetben kötelezhetik-e a tanfolyam költségeinek megtérítésére? ????

Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.19. 11:20

Nagyon sok kérdés kavarog a fejemben! ????????
No. Majd ha leülepedett, kérdezz megint. A lényeget. Max. öt mondatban.

Márti85 # 2020.05.19. 11:11

Kedves Fórumozók!

Faramuci helyzet megoldásában kérem a segítségeteket. Az élettársam szerszámkészítő pozícióvan dolgozik egy gyárban, havi 350 000 bruttóért. Még tavaly a cég indított egy hegesztő tanfolyamot, amelyet végig is csinált, de januárban, a vizsga előtt két nappal eltörte a karját, így se vizsgázni, se dolgozni nem tudott 5 hétig. A vizsga, így az oklevél azóta sem lett pótolva, de február közepétől dolgozott ugyanúgy.

A mai napon az orra alá dugtak egy szerződésmódosítást (vagy új szerződést), amely szerint áttennék a szerszámkészítőktől egy másik üzemrészbe, bruttó 240 000 forintos fizetéssel, amibe természetesen nem fog belemenni.

A kérdésem az lenne, hogy ezt hogyan lehet elegánsan és jogszerűen intézni, mivel egyrészt a kartörése okán azon a munkaterületen egyébként sem dolgozhat, mert 10 kilónál többet nem emelhet, másrészt meg nehogy már 60-80 ezerrel kevesebbet keressen!

Fegyelmije nem volt, csak 3 mondvacsinált figyelmeztetése (2 felettese 2 különböző feladatot adott neki, aztán kapott figyelmeztetést, hogy miért nem a másik felettese által kiadott munkát csinálta meg.).

Munkáltatói felmondással felmondhatnak így neki jogszerűen? Elvileg a tanfolyam elvégzése után egy évig kötelező lenne ott dolgoznia, de ugyebár nem végezte el a balesete miatt. Így is követelhetik tőle a tanfolyam költségeit?

(Nem szeretne már ott dolgozni amúgy, már maga is kereste a kiutat, de belekényszeríthetik abba a lehetetlen helyzetbe, hogy a végzettségének megfelelő munkakörből áthelyezik egy rosszabba, sokkal rosszabb fizetésért?) Nagyon sok kérdés kavarog a fejemben! ????????

Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.19. 09:58

Bele.

Erika1955 # 2020.05.19. 09:47

Üdvözlöm !

Azt szeretném megkérdezni, hogy a részmunkaidő beleszámít-e a nyugdijba. Ugyanis eddig míg a járvány nem volt 6 órás munkarendben dolgoztam ! Most hogy más lett a helyzet mindenkinek megfelezték a munkaidejét. Igy napi 3 órás lettem !! A 3 óra beleszámít -e , vagy csak a 4-6 óra ?? Milyen hátrányok érhetnek ezáltal ?

Köszönöm válaszát !
Üdvözlettel .

drbjozsef # 2020.05.19. 07:06

(a rendes felmondás a munkavállaló részéről, természetesen - a munkáltatói felmondás visszafizetési kötelezettséget keletkeztet)

drbjozsef # 2020.05.19. 07:05

ikop,

105/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet

9. § (1) A munkaadó a kérelem benyújtásával vállalja, hogy ha a 4. § (3) bekezdés a) pontja szerinti kötelezettségének nem tesz eleget, akkor a Nemzeti Foglalkoztatási Alap számlájára a létszámtartási kötelezettség nem teljesítésének arányában befizetést köteles teljesíteni.
[...]
(5) * Mentesül a munkaadó az (1) bekezdésben meghatározott befizetési kötelezettség alól, ha igazolja, hogy a munkaviszony a munkaadó jogutód nélküli megszűnése, a munkáltató azonnali hatályú felmondása, vagy a munkavállaló felmondása következtében szűnt meg.

Munkavállalói felmondás esetén megszűnik a bértámogatás. Ez vonatkozik az azonnali felmondásra is, ha az jogszerű. De a rendes felmondásra minden további nélkül, az nyilván nincs megtiltva a rendelet által.

ikop # 2020.05.18. 17:19

Értem, köszönöm a válaszát, tehát a legjobb lenne a közös megegyezés. Jó néhány kollégám a közel múltban közös megegyezéssel lépett ki a cégtől, csak akkor nem kaptuk még az állami bértámogatást, emiatt vannak csak aggályaim.