Munkajogi kérdések.


Immaculata # 2015.10.28. 20:10

Írj egy jelentést, de ügyvéddel íratnám meg, mert ezen el lehet csúszni.

Meg kell vizsgálni, hogy a munkaköröd mire szól, egyáltalán lehet-e téged olyan feladattal megbízni, ami kiemelt felelősséggel jár. Valószínűsítem, hogy nem.
Mindent tárgyilagosan le kell írni és elemezni.

aequumF1 # 2015.10.29. 04:56

Köszönöm!

Liliom00 # 2015.10.30. 13:21

Kedves Mindenki!

Az lenne a kérdésem, hogy a tv így szól:

53. § (1) A munkáltató jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatni.
....
(5) A munkavállaló az (1) bekezdés szerinti foglalkoztatás esetén az ellátott munkakörre előírt, de legalább a munkaszerződése szerinti alapbérre jogosult.

Ez alapján, ha szabadságolás miatt a munkavállaló két munkakört lát el egyszerre, megillet a plusz munkakör arra az időre eső bére?
Köszönöm!

ObudaFan # 2015.10.30. 13:39

Két bér nem illet meg attól még, hogy azonos munkaidőben részben a saját feladataidat, részben a másik munkakörbe tartozó feladatokat végzed. De ha a másik munkakör magasabb bérezésű, akkor a saját munkakörödnél arányosan magasabb bérre jogosult vagy.

Liliom00 # 2015.10.30. 13:51

Tehát jól értelmezem akkor, hogy ha ellátom, nem csak részben, hanem teljes körűen a saját, és egy másik munkakör feladatait is, akkor azért nem illet meg plusz díjazás?

Egyébiránt, legközelebbi alkalmakra tekintettel, visszautasíthatom a kérést a jövőben, ha ilyen helyzet merül fel?

MonRo29 # 2015.10.30. 15:39

Tisztelt Szakértők!

A férjem cégénél könyvelőt váltottak év közben. Az új könyvelő szerint a régi rosszul végezte a munkáját, mert nem jár a férjemnek a 2 éves tartósan beteg gyermekünk után nem hogy 4, de 2 nap sem. Júliusban leadtuk az igénylőt, hátha ez volt a baj, hogy év elején ez nem történt meg. Semmi változás. Majd leadtuk 09. 07-én, amit szignóztattunk a céggel, hogy átvették. A bérpapíron e hónap elején sem volt feltüntetve a + szabadság. Mivel szorít az idő, hisz itt az év vége (mi arra gondolunk erre megy ki a játék), hisz már volt ilyen kijelentés a főnöknek, hogy minek az neked, úgysem tudod kivenni. Hová tudnánk fordulni? Illetve, mivel már alanyi jogon jár a gyermek után járó szabadság a 16. életévig. Igényelni kell ezt minden évben? Semmi elérhetőséget sem biztosítanak a könyvelő felé sem, hogy érdeklődjünk, hogy egyáltalán eljutott-e hozzá az igénylő. Amit a netről letöltöttek nyomtatvány is 2012. előtti volt, kérték, hogy igazoltassam le a munkahelyemen, hogy én nem vettem igénybe. Az a hab a tortán, hogy közalkalmazotti szöveg volt rajta. A felvetésünkre azt a választ kaptuk, hogy aki ezzel foglalkozik, az nem ért hozzá! Köszönöm szépen előre is a választ! Előre félünk a jövő évben esedékes baba születés kapcsán az apás szabadság kiadása miatt!

gcsaba # 2015.11.01. 16:10

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy jogszerű e a főnököm frissen bevezetett szabályozása, miszerint a gyermekek után járó pótszabadságot csak akkor adja ki, ha 15 nappal előre kérem írásban, valamint meg is tagadhatja a szabadság kiadását? Előre is köszönöm!

Immaculata # 2015.11.01. 18:50

Helyettesítési pótlékot kérhetsz.

Liliom00 # 2015.11.02. 09:36

Tudnál segíteni, hogy ennek mennyi a mértéke, illetve, hogy ez adható vagy kötelezően fizetendő pótlék?

Mert én évekkel ezelőtti cikkekben találkoztam ezzel, de a törvényben sajnos sehol.
Köszönöm!

Pilla Puszi # 2015.11.03. 13:02

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy lehet-e az olyan szituációval valamit kezdeni, ha a munkáltatóm rendszeresen "elfelejti" kifizetni a betegszabadágos pénzem ill. a projektemet megillető incentiv rám eső részét. Aztán ha átmegyek a HR-rel cirkuszolni, azt mondják, hogy by mistake (hiba történt) és utalják a fizetésem kiegészítését. Ez egy nagy cég, és ez rendeszeres, nem csak velem, más dolgozókkal is. Érdemes ezt jogi útra vinnem?
Ez nem magyarországi történet, először csak informálódni szeretnék kicsit.

Köszönöm a választ.

almo # 2015.11.06. 00:36

Most vettek fel közalkalmazottként egy Egyetemre mint portás.A beosztás szerint havonta 240 órát kell dolgozni bruttó 140.000 ft-ért.Ennek a nettója kb.90.000 ft.Ezen kívül a szabadnapjaimon is behívhatnak dolgozni ami azt jelenti,hogy még a 240 órát is meghaladhatom a munkaórák számát tekintve.Van érettségim és két szakmám.Törvényesen foglalkoztat így az Egyetem?Köszönöm válaszát.

almo # 2015.11.06. 01:19

Válaszolna egy szakértő ha szépen megkérném az előző írásomra?Köszönöm.

gregi1991 # 2015.11.06. 09:27

Sziasztok! Egy csöppet kétségbeesetten jöttem ide, hogy meggyőződjek igazamról. 1,5 hónapja dolgozok egy hotelban recepciósként. A szerződésemben 3 hónap a próbaidő, és ha azon belül mondok fel 50ezer ft betanítási költséget kell fizetnem.
A főnök nem teljesen ép, folyamatos lelki terror alatt tart minket. 12 órás a munkaidő és nem lehet nálunk telefon (nincs a szerződésben), nem szabad szünetet tartani se, a facebook is mellesleg le van tiltva. Kollegáimmal a munkánkat rendre elvégezzük, mégis olyan dolgok miatt csinál idegörlő feszültséget a főnök, ami nem is rajtunk múlik.
1-2 példa:

  • Egy reggeliztető csaj már 15,5 órája dolgozott, mikor az igazgató (főnök) azért megrázta izomból (az 50kg-s lányt), mert nem volt feltöltve egy fajta bor.
  • Amikor idejöttem egy volt munkatársam sírva fakadt ki nekem, mert a főnök terrorizálja, és az előző péntek este bejött részegen és miközben nem engedte el a kezét a karhajlatával a fenekét fogta.(van kamerafelvétel, bár részlegesen látszik a lényeg)
  • nagy valószínűséggel be van poloskázva a recepciós pult, azon kívül, hogy persze kamerákkal folyamatosan figyel minket.
  • Tegnap meglátta, hogy telefon van a zsebemben, ezért ideges lett és megszólalt, hogy csak fele fizut kapok, ezen én felháborodtam, és mondtam, hogy elegem van ebből a bánásmódból, "becsicskításból". Erre ő idegességében felkapott egy ollót a recepcióspultról és nekem támadt, kb 30-40cm-re állította meg(fogta le) a felesége. Ez valószínűleg szintúgy látszik a kamerafelvételeken.

Érdemes lépnem valamit? Esetleg a sértettekkel összeállni?
Válaszukat előre köszönöm!

wers # 2015.11.06. 14:45

almo, a kinevezésben kell lennie erről valaminek.

ObudaFan # 2015.11.06. 15:21

gregi1991

Természetesen a testi bántalmazás, az ezzel való fenyegetés jogellens, akár bűncselekmény is megvalósulhatott ezekben az esetekben, illetve a bíróságon sérelemdíj kérhető. A bekamerázás pedig csak akkor lenne jogszerű, ha előre szólt volna. Ha igazolható, itt is van esély sérelemdíjra.

potyi73 # 2015.11.09. 08:52

Kedves Jogász Hölgyek/Urak!
A segítségüket szeretném kérni a következő dologban:
Egy pékségben dolgozom 2013. július 1. napjától határozatlan idejű munkaszerződésem van. A napokban derült ki, hogy a munkáltatóm ugyan lejelentett a foglalkoztatás megkezdését követően a TB-nél, de azóta utánam TB-járulékot egy forintot sem fizetett. Sőt, szeptember hónap óta a fizetésemet sem kapom meg. Fizetni nem akar, de nagyon jó dumás a főnök, jó a beszélőkéje. A munkaszerződésemben készpénzes fizetés van megjelölve a munkabér megfizetésénél, nem bankszámlára utal. Viszont jó egy éve nem láttam jelenléti ívet sem, azt sem írat alá velünk és kb. ugyanezen időszaktól kezdve nem kapok bérpapírt sem, az aktuális havi fizetésem számfejtésére vonatkozóan. Rajtam kívül még 4 másik munkatársamnak is több havi bérével tartozik, igaz, hogy nekik munkaszerződésük sincsen. Pár nappal korábban megmondtuk neki, ha nem fizeti ki a bérünket, nem megyünk be dolgozni. Megfenyegetett minket, hogy feljelent, mivel gazdaságilag őt megkárosítottuk. Most félek, hogy rám nézve ebből milyen következmény hárul, hogyan fogok én a pénzemhez jutni. Amit tudni kell még, hogy alapított egy másik céget, oda mennek az utalások, mivel a jelenlegi cég várhatóan teljesen be fog dőlni. Már a NAV is járt kint és a telephelyen lefoglalt több gépkocsit és el is szállította. Kérem, segítsenek, hogy mi az, amit tehetnék, hogyan juthatnék hozzá a kb. 250 ezer forint összegű munkabéremhez és mit tehetek, ha feljelent engem, hiszen csak nekem van érvényes, határozatlan idejű munkaszerződésem.
Köszönettel várom mielőbbi válaszukat!
Miklós

ObudaFan # 2015.11.09. 18:32

Ha nem fizet, akkor munkaügyi bíróság, ha a jogerős ítéletre sem fizet, akkor felszámolás, aztán legfeljebb a Bérgarancia Alap fizet.

gregi1991 # 2015.11.09. 20:14

Obudafan

Sérelemdíj nem túlzottan érdekel, de az igen, hogy el lehet-e tiltani valakit attól, hogy a saját vállalkozásában alkalmazottakat irányítson? Mert, ha én innen elmegyek, úgyis jön más szerencsétlen a helyemre.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.11.09. 21:09

Hehe.

Szilvia47 # 2015.11.09. 21:23

Tisztelettel szeretném kérdezni,hogy közös meggyezéssel felmondtam a cégemnél,de 13-án azt mondták nem kapok kilépési papirokat, mivel a cég nem helyi kifizetőhely, majd 10-napon belül postázza. Én 16-án már másik helyen szeretnék dolgozni,de nem tudom papirok nélkül tudok -e kezdeni. Van -e lehetőség ilyenkor megsürgetni a papirokat. Mit kell tennem hogy rendben el tudjam intézni a kilépésem?

Köszönettel: Szilvi

Jusztasz # 2015.11.10. 14:00

Igen, van.

2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről

43. Eljárás a munkaviszony megszüntetése (megszűnése) esetén

80. § (1) A munkavállaló munkaviszonya megszüntetésekor (megszűnésekor) munkakörét az előírt rendben köteles átadni és a munkáltatóval elszámolni. A munkakörátadás és az elszámolás feltételeit a munkáltató köteles biztosítani.

(2) A munkaviszony felmondással történő megszüntetésekor legkésőbb az utolsó munkában töltött naptól, egyébként legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől számított ötödik munkanapon a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.11.10. 14:28

de 13-án azt mondták
Melyik hónap 13-án mondták?

Kedves Jusztasz, te tudod, hogy a kérdezőnek mikor szűnt vagy szűnik meg a munkaviszonya?

atleticofan # 2015.11.11. 07:45

Tisztelt ügyvéd! Olyan kérdéssel fordulnék önhöz , hogy foglalkoztatási megbetegedés gyanúja miatt kivizsgálás alatt állok, Két hétig táppénzen voltam. A mai napon bementem dolgozni illetve a papírokat is leadtam és a munkáltató közölte hogy ameddig nincs végleges eredmény addig nem dolgozhatok. Ez jogilag lehetséges? Csinálhat ilyet a munkáltató? Köszönöm szépen előre is!

Üdvözlettel Hagymási Viktor!

Ákos25 # 2015.11.11. 12:46

Tisztelt Szakértők!
Olyan kérdésem lenne, hogy felmondtam a cégemnél november 5-én. Van 30nap felmondási időm,ugye ha az lejár,akkor szűnik meg a munkaviszonyom és kapom meg a kilépős papírjaimat.Ennek értelmében a munkaviszony megszüntető megállapodásra 12.05-ke van írva munkaviszony végének. A megállapodásba bele lett foglalva hogy az utolsó munkába töltött napon, azaz 12.05-én felek elszámolnak egymással,akként, hogy a ki nem vett időarányosan járó szabadságot megváltja pénzben a munkáltató és 12.05ig járó munkabért kifizeti.
Kérdésem a következő, hogy most novemberbe megkapom az októberi fizetésem, vagy azt is csak 12.05-én fogják utalni? Úgy hogy fogok kapni 2havi fizetést (október,novemberit+az 5nap decemberit+szabikat)?
Felmondási idő alatt, hogy kell fizetést utalni, milyen szabály van erre?

Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2015.11.11. 13:24

Ugyanugy kellene fizetni, months nem lenne felmondasi ido.