Munkajogi kérdések.


drbjozsef # 2018.03.07. 10:54

Talán a nyugdíj és a közalkalmazotti munkaviszony esetleges ütközése lehet a kérdés?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.07. 10:01

???

Miért lenne bármilyen korlátozás? Egyáltalán hogy merül fel ilyen kérdés?!

fruzsi53 # 2018.03.07. 09:59

Kedves Fórumozók!
Szeretném megtudni, hogy a versenyszférából nyugdíjba ment nő elhelyezkedhet-e a postánál? Vannak-e valamilyen korlátozások? Az alkalmazó postafiók vezetője semmiféle felvilágosítást nem tudott adni.
Köszönöm

max1993 # 2018.03.07. 09:57

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy diákmunka mellett lehet teljes állású, felnőtt munkát vállalni? Az adóbevallás során rákérdeznek arra, hogy hogyan tudtam két munkahelyen dolgozni egyszerre, vagy ez az én dolgom, hogy hogyan oldom meg?

A segítséget előre is köszönöm.

Immaculata # 2018.03.02. 19:18

Miből gondolod?

wers # 2018.03.02. 19:08

vagy a másik verzió, hogy feltételezi, hogy félszavakból, sőt akár szavak nélkül is értem.
De az is biztos, hogy nagyon utálja, hogy róla beszélgetünk. (ez már a fülrágás része)

Immaculata # 2018.03.02. 19:01

:) Ez a Béla!..., talán magánban beszédesebb lesz.

wers # 2018.03.02. 18:57

hát, izé bizé.... :) igazad van, de azért talán az is látható, hogy a kérdésem későbbi keltezésű, mint Béla válasza. De már többet beszélünk róla, mint amennyit megérdemel.

Immaculata # 2018.03.02. 18:48

Én nem mondtam, hogy ismerem!

wers # 2018.03.02. 18:46

:)) Immaculata, :D
Én is ismerem valamennyire Bélát, de ő is engem, és javarészt elsiklok a felett, hogy nem kapok kielégítő választ. De ha valamit nagyon akarok, úgyis addig rágom a fülét, míg nem kapok rendes választ.

Zsuzsu24 # 2018.03.02. 17:36

Wers! Én is hiszek neki!! Nyilván ő hozzáértő!! Ezért írtam hogy ezentúl nem másoljuk a személyi okmányokat. Én abban adtam igazat neked, hogy szerződéses viszonyban vagyunk ( mint munkaadó és munkavállaló) és nyilván a munkaviszonnyal kapcsolatos szükséges adatokat nyilvántartjuk. Nolet hozzászólását nem értettem hogy mi felesleges adatgyűjtögetők vagyunk és az TILOS!! ????????‍♀️

Immaculata # 2018.03.02. 17:22

:)
2018.03.01. 17:32

wers # 2018.03.02. 17:01

Zsuzsu24, nem egészen. Még midig zavar KBS hozzászólása. Vagyis nem a hozzászólás zavar, csak az, hogy nem találom. Neki pedig hiszek, csak most valahogy nem válaszol, vagyis úgy gondolta, hogy előre válaszolt. "ha megmondtam hát megmondtam"

Zsuzsu24 # 2018.03.02. 12:33

nolet!

Mint már írtam, nem gyűjtögetünk felesleges adatokat főleg nem TILTOTT adatokat. Senki nem kíváncsi a dolgozó politikai, vallási, hovatartozására, szexuális beállítottságára...stb. :)
Ha egyszer egy pályázat miatt lefénymásoltuk a diplomát, nem fogom megsemmisíteni (amíg nálunk dolgozik), mert a következő projekthez, pályázathoz úgy is kell!!(amúgy is szerintem nem törvénytelen, ha az új dolgozó végzettségét igazoló dokumentumokat lemásoljuk!!) Meg hogy tudnék ezzel visszaélni? Na mindegy szerintem is wers-nek van igaza. Biztos a kisebb cégeknek is oda kell figyelni még jobban az adatkezelésre,de:
a GDPR 90 %-a a ténylegesen a nagy adatgyűjtő és kezelő cégekről szól. Mi csak is a munkaviszonnyal kapcsolatos adatokat kérjük és tároljuk!

wers # 2018.03.02. 12:02

hát, én nem találom a jogszabályt, viszont a cikket, amiből nonolet idézett azt igen, csak tovább kellene olvasni:

2018 májusától új uniós adatvédelmi rendszer lép életbe, de Péterfalvi Attila szerint a rendelet sem ad egyértelmű választ arra, hogy lehet-e másolni az okmányokat.

wers # 2018.03.02. 10:48

ja, jó.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.02. 10:21

Már válaszoltam.

wers # 2018.03.02. 10:16

örvendetes, hogy nonolet is megértette, amit elsőre írtam

KBS válasza viszont tényleg érdekelne.

nonolet # 2018.03.02. 10:00

Abból kell kiindulni, hogy....

Adatot kezelni-tárolni csak

  • célhoz kötötten

ÉS

  • a lehető LEGSZŰKEBB adatkörben

ÉS CSAK

  • a feltétlenül szükséges ideig

szabad.

Előre begyűjteni, hogy "kellhet az még" tilos.
Ha már nem kell, akkor tovább tárolni (őrizgetni) tilos.
Fölösleges adatot begyűjteni tilos.
TILTOTT adatot begyűjteni tilos.

wers # 2018.03.02. 09:30

Zsuzsu24 szerintem nem ide vonatkozik nonolet írománya

wers # 2018.03.02. 09:28

még inkább jajjjj, nonolet, miattad hülyét csináltam magamból :D Na annyira nem, mert én csak szerényen rákérdeztem, és nem kioktatóan állítottam a hülyeséget.

Az első - második bejegyzésem még ma is helytálló.

Zsuzsu24 # 2018.03.02. 09:26

Lehet fiatal vagyok és tapasztalatlan, de szívesen tanulok...Próbálok szüleim cégében mindent rendbe tenni, bár eddig is rendben volt minden, kisebb hiányosságokat leszámítva. Ok. nem másolunk személyi okmányokat.Valóban nem tudok meg több adatot belőle mint amit amúgy is megad. De miért mondod kedves nonolet hogy adatgyűjtögetők vagyunk??? A munkaviszony létrehozásához, bejelentéshez..stb. szükség van a dolgozó adataira.Egyébkén minden munkaszerződésben benne van, hogy az adatait bizalmasan kezeljük,és illetéktelen 3. félnek nem adjuk ki. (kivé törvényi felhatalmazásra) Mit ne "gyűjtsünk" szerinted??És igen lehet rosszul fogalmaztam:"A diploma másolatokra pl. pályázatokhoz szükségünk lehet( dolgozói hozzájárulással)." Szóval szükségünk van! Ugyan is a pályázatokban be kell nyújtani a szakemberek diploma másolatait!
Másik kérdés ami felvetődik bennem: Dolgozó saját gépjárművel megy üzleti útra. A saját gépjárműre kifizetés csak úgy történhet, ha a dolgozó nevén (esetleg közeli hozzátartozó nevén) van a gépjármű. Ezért szükséges lemásolni a gépjármű törzskönyvét és ha jól tudom még a kötelező biztosítás csekket is.Akkor ezt sem másolhatom, tárolhatom?

wers # 2018.03.02. 07:49

ujj, most volt műszakin a kocsim, él lemásolták a személyimet. Irgumburgum. Most aztán mi lesz velem?

Csak nagyapám és édesapám sokat hallott mondásai jutnak eszembe, "adtunk a sz@rnak egy pofont" na meg a "f-ngon a piros masni" Úgy kb. ennyi az értelme.

nonolet # 2018.03.02. 06:56

Ők másolhatnak ... a pénzmosási alapján, más meg nem másolhat.

"A szolgáltató a személyazonosság igazoló ellenőrzése érdekében a (2) bekezdésben meghatározott adatokat tartalmazó, a (3) bekezdés alapján bemutatott okiratról - a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzése és megakadályozása, az e törvényben meghatározott kötelezettségek megfelelő teljesítése, az ügyfél-átvilágítási kötelezettség teljes körű végrehajtása, valamint a felügyeleti tevékenység hatékony ellátása céljából - másolatot készít." (Lásd 7. § (8) bekezdés)

  • az ügyvéd, közjegyző;
  • az árukereskedő, amennyiben tevékenysége folytatása során kétmillió-ötszázezer forintot elérő vagy meghaladó összegű készpénzfizetést fogad el;
  • a nemesfémmel vagy az ezekből készült tárgyakkal kereskedő;
  • a hitelintézet;
  • a pénzügyi szolgáltató;
  • a foglalkoztatói nyugdíj szolgáltató intézmény;
  • az önkéntes kölcsönös biztosítópénztár;
  • a nemzetközi postautalvány-felvételt és -kézbesítést végző;
  • az ingatlanügylettel kapcsolatos tevékenységet végzőre;
  • a könyvvizsgálói tevékenységet végző;
  • a könyvviteli (könyvelői), adószakértői, okleveles adószakértői, adótanácsadói tevékenységet megbízási, illetve vállalkozási jogviszony alapján végző;
  • a játékkaszinót, kártyatermet működtetőre vagy távszerencsejátéknak nem minősülő fogadást, távszerencsejátékot, online kaszinójátékot szervező;
  • a bizalmi vagyonkezelő.
nonolet # 2018.03.02. 06:51

wers

Részben évedésben élsz...

- -

A NAIH - és korábban az adatvédelmi biztos - gyakorlata is egyértelmű volt abban, hogy

kifejezett törvényi felhatalmazás hiányában törvénytelen a személyazonosító okmányok másolása és sérti a célhoz kötött adatkezelés elvét

még akkor is,

ha a másolat elkészítéséhez beszerzik az érintett hozzájárulását !!!

A pénzmosási törvény tervezetéhez a Nemzetgazdasági Minisztérium részére megküldött, 2017. március 31-én kelt véleményében is úgy foglalt állást a NAIH, hogy az általános okmánymásolási kötelezettség előírása indokolatlan lenne.
Az új pénzmosási törvény azonban új helyzetet teremt, hiszen úgy tűnik, hogy az elfogadott jogszabályban - a NAIH véleményében foglaltak ellenére - szerepel az okmányok másolására vonatkozó kötelezettség.

Milyen szolgáltatóknak kell alkalmazniuk a pénzmosási törvényt tevékenységük során?

A pénzmosási törvény tételesen meghatározza, hogy mit ért szolgáltató alatt, azaz mely szervezetek kötelesek alkalmazni tevékenységük során a törvényben meghatározott ügyfél-átvilágítási, illetve azonosítási kötelezettséget.

- -

Péterfalvi Attila: Okmányokat nem szabad másolni

Nem másolhatók az okmányok

Beszélt az okmánymásolás jogalapjáról is:
másolás esetében több személyes adathoz juthatnak a dokumentumokat másolók,
mint
amire a jogszabályok lehetőséget biztosítanak.

Kiemelte, az adatvédelmi hatóság általánosságban azon a véleményen van, hogy nem másolhatóak a személyes okmányok.
Hozzátette, hogy erről már bírósági döntés is született nemrég.

Ugyanakkor játékkaszinók esetében a jogszabályi felhatalmazás alapján elfogadhatóan tartja az okmányok másolását.