Munkajogi kérdések.


Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.17. 13:55

Szerintem te nem is kötöttél még munkaszerződést.

toketweet # 2018.03.17. 13:44

Sziasztok,
egy kis segítséget szeretnék kérni. Nemrégiben elfogadtam egy munkaajánlatot és aláírtam az offert, ami alapján május elsején kellene kezdenem.
Azonban néhány napra rá kaptam egy másik ajánlatot máshonnan, ami munka nekem közelebb is lenne, nagyobb szakmai kihívást jelent és jobban is fizetne.
mt 49 §-el kapcsolatban lenne kérdésem.
"(2) Az (1) bekezdésben meghatározott tartam alatt a munkaszerződéstől bármelyik fél elállhat, ha a munkaszerződés megkötését követően körülményeiben olyan lényeges változás következett be, amely a munkaviszony teljesítését lehetetlenné tenné vagy aránytalan sérelemmel járna."

Mi az ami számomra aránytalan sérelem? A fentebb felsorolt okok, még kevesek? Vagyis a szerződés miatt kénytelen vagyok elvállalni olyan munkát, ami egyébként kevésbé felel meg? Miért praktikusabb a cég számára, ha esetleg az első munkanapomon mondok fel próbaidő alatt, vagy mi a célja ennek a jogi pontnak így?

Érdekelne, hogy mennyire van erre nálunk gyakorlat, mennyire szoktak nagyobb cégek ilyen esetben kitartani amellett, hogy maradjak, illetve szokott-e ilyenből probléma lenni?
Milyen következményekre számíthatok a gyakorlatban ha elállok a munkaszerződéstől?

Köszönöm

nonolet # 2018.03.14. 08:02

Ltamas

A szegedi lakcímed be van-e jelentve?!
Mint "Tartózkodási cím" ?

Hisz 90 napot meghaladóan vagy ott...

wers # 2018.03.14. 07:04

Miért nem jelentettél be tartózkodási helyet - mellesleg kellett volna törvény szerint. Még most sem késő, azonnal megvan.
Egyébként orrolnak rám néha kollégáim, hogy nekem jár a munkába járás támogatása, pedig hamarabb beérek a munkahelyemre, mint aki a város túloldaláról jár dolgozni.

Ltamas # 2018.03.14. 07:00

Jó persze, a jogi oldalát értem, az emberi oldalát nem. Hiába élek életvitelszerűen szegeden, az állandó lakhelyem attól még nem változtattam meg, nem láttam értelmét, mert egyszer tervezek visszamenni, több a hátránya mint az előnye, legalábbis gondoltam én.

Egyébként persze, hogy semmiség, nyilván nem erről a pár ezer forintról van szó, a cég általános hozzállása miatt kezdtem el én is szőrszálhasogató lenni. Egy idő után a beígért fizetésemelések és egyéb keresztbe tevések után betelik az embernél a pohár. :D

Támogatja amúgy a lakhatást, a vezetők mindig erre hivatkoznak, amikor bármi (szerintem) jogos dolgot is kérek..

wers # 2018.03.14. 06:32

Ltamas, na azért ez így más, visszavonom amit lent írta. Munkába járást nem tud fizetni Sopronon belül. Elfedted megemlíteni ezt az aprócska tényecskét.

Szegeden a lakhatást támogatja a céged?

Egyébként ha nem tudod kiverni belőlük, hogy ez kiküldetés, akkor... Esetleg nemet mondasz a megtisztelő feladatnak, hogy értékelik a munkádat és a tudásod, amit kérnek mással is megosztani. Hogy ezt csak elismeréssel honorálják.. ? Hát?

drbjozsef # 2018.03.14. 06:13

Ltamas,

arra hivatkozva, hogy az állandó lakhelyem sopron

Hát vesd fel nekik, hogy rendben, legyen így, most nem kell fizetniük a 14km-t, hiszen Sopron a címed, de amint visszatérsz Szegedre, onnantól minden egyes napra viszont kéred a 2*400 km-re a km díjat. Nyilván hülyeség, de mégis.

Amúgy pedig a törvény szerint nem kell fizetniük tényleg. Szerintem ennyi költséget, ha ez pár nap-hét, le kell nyelned. Van aki 3x ennyit is utazhat a saját pénzéből minden nap.

nonolet # 2018.03.13. 22:00

"az állandó lakhelyem sopron ( hiába a 14 km, közigazgatásilag még sopron), és ilyenkor semmilyen cég nem köteles fizetni a munkábajárást..."

Nem is kell neki, vélhetően.

Íme a tudás...

- -

A munkába járás
és
A heti hazautazás
költségtérítésének szabályait a 39/2010 (II.26.) Kormányrendelet tartalmazza.

  • -

Ha a munkáltató maga fuvarozza az alkalmazottat,
vagy cégautó használatot enged neki, akkor nyilván semmi nem jár.

Ha a munkavállaló a közigazgatási határon belülről!!!!
jár dolgozni, akkor alapban a közlekedését nem kell téríteni.
(kivétel a 2.§ ab). pontja)

Azaz alapban a munkavállaló magánügye a "helyi"!!! közlekedése.

  • -

Nézzük a nem "helyi" közlekedést...
(beleértve a 2.§ ab). pontját is)

A közigazgatási határon túlról
történő munkába járáshoz ALAPBAN
a közösségi közlekedést kell használni,
Ami a menetrend szerinti

vonat
vagy

közúti
vagy

más
tömegközlekedési eszközzel valósul meg.

A személyi jövedelemadó törvény 25. § (2) bekezdésében
munkába járás költségtérítése címén meghatározott összeg
60 százaléka (azaz a 9 Ft/km saját járműre) az alábbi esetekben jár kötelezően.

1.
Nincs közösségi közlekedés a munkavállaló lakhelye és a munkavégzési helye között.

2.
Van ugyan közösségi közlekedés, de azt a munkarendje miatt nem vagy csak túl hosszú várakozással tudja igénybe venni a munkavállaló.

3.
A munkavállaló mozgáskorlátozott, vagy más súlyos fogyatékossága miatt nem tudja!!!
igénybe venni a közösségi közlekedést.

4.
Ha a 3. eset miatt a hozzátartozója szállítja járművel.

5.
A munkavállalónak 10 év alatti bölcsödés/óvodás/iskolás gyermeke van,
ÉS !!!
a gyermek szállítást járművel oldja meg.

A 3.-4.-5. esetben a munkáltató dönthet!!! úgy,
hogy
a CSAK a közigazgatási határon belüli (azaz helyi) jármű használatot is téríti.

Ltamas # 2018.03.13. 17:30

Hát igazából semmi hivatalossal. Egyszerűen mondták, hogy kéne és ennyi,nincs róla semmi papír. Munkavégzés helyének pedig szegedi telephely van megadva.

Időközben én elkezdtem leboxolni a dolgot, egyedül a sopronba utazást fizetik, a napi 14km-t már nem, arra hivatkozva, hogy az állandó lakhelyem sopron ( hiába a 14 km, közigazgatásilag még sopron), és ilyenkor semmilyen cég nem köteles fizetni a munkábajárást...
Azt viszont sajnos nem igazán veszik figyelembe, hogy ez a költségem miattuk keletkezik, nem? Jó magyar szokás szerint úgy vannak vele, hogy '' jóvanazúgy neked'' .

wers # 2018.03.13. 10:26

Ltamas, vagy ezt, vagy azt fizetniük kell. Nem tudni, hogyan "kértek" meg erre. Kiküldetéssel? Ideiglenes munkahely áthelyezéssel? Mi van erről a munkaszerződésben, mint munkavégzés helye?

wers # 2018.03.13. 10:22

peti-56, tehát nemzetközi fuvar. CMR-el szállítasz. Én megértem, miért azonosítják be pontosan személy szerint, ki viszi el az árut, az okmányokat (és nekik a másolás az egyszerűbb, célszerűbb, mint leírni). Ha te nem érted, tanulj többet.

Ltamas # 2018.03.13. 09:57

Kedves hozzáértők!

Egy másik fórumban nem kaptam rá választ, nem tudom, hogy csak elsiklottak e felette, úgyhogy beírom ide is, maximum ha szabályt sértek egy admin törli.

Szerintem egy elég speciális jogi helyzetbe kerültem. ( számomra, mint laikus számára legalábbis..)

Adott egy soproni telephelyű cég, amely szegeden nyitott egy irodát.

Én 1 éve még sopronban dolgoztam ennél az adott cégnél, majd amikor szegeden megnyitották az irodát, akkor jöttem ide mint irodavezető. Az elmúlt egy évben szert tettem bizonyos tudásra, amit most megkértek, hogy adjak át a soproni kollegáknak, ezért egy hétre vissza kéne utaznom sopronba.

A munkaszerződésemben állandó munkahelyként a szegedi iroda címe szerepel, állandó lakhelyem viszont a cég soproni telephelyétől 14kmre van, így lényegében a szállással nincs gondja a cégnek, de ettől még nem tetszik, hogy úgy érzik, hogy kedvükre rángathatnak ideoda.

A kérdésem az lenne, hogy ha most megkérnek engem a hazautazásra, az kiküldetésnek számít és igényelhetem az erre járó napidíjat? Ha nem, vagy ha igen, attól még igényelhetem a munkábajáráshoz a 14km-re vonatkozó benzinpénzt, amely itt szegeden nem lép fel egyáltalán? (3 perc gyalog a munkahely).
Hazautazási támogatást nem kapok, bár nem is tudom létezik e. Versenyszférában levő cég lévén, nem igazán osztogatják a támogatásokat könnyedén.

Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdv,
Lt

nonolet # 2018.03.13. 07:03

De sérti ....és?

Tegyél panaszt!

peti-56 # 2018.03.13. 04:28

Az okmányok másolása és bejegyzése és ellenőrzése szerintem két külön fogalom.Az okmányok másolása kép az adott okmányról,amit ha nem adnak vissza mert nem adják azt valahol tárolják -na és itt kezdődik a gond -bármilyen cég vagy hivatal ,miben garantálja ,hogy illetéktelenek nem férnek a másolt adataihoz? -Fő kérdés másolhatják e az adataimat Európában bármelyik cégnél hivatalnál akivel nem vagyok munkaviszonyban,amikor egy magánszerződésben nem vagyok érintve mert az a munkáltató kompetenciája. Az azonosítást a GK
rendszáma alapján kellene elvégezni hiszen a Speditőr cég lejelenti a felrakónak hogy milyen rendszámú a gépes és a pótkocsi megy az áruért - TEHÁT AZONOSÍTHATÓ. A gépkocsivezető okmányainak másolása indokolatlan. Ez vajon nem sérti az Uniós adatvédelmi törvényt ?

wers # 2018.03.12. 05:41

akkor az én okmányaimmal elvileg visszaélnek mert nincs rá szükségük.Illetve nincs rá magyarázat.

csupán az okmány másolásával miért tudnak jobban visszaélni, mint ha leírják az adataidat?

Ha jól értem az történik, hogy feljegyzik, ki vette át az árut, és ehhez rögzítik az adatokat.

peti-56 # 2018.03.12. 05:07

Adatvédelem

Hogyan győződhet meg egy személy még ha hivatalos helyen is másolják az okmányait,hogy azzal nem élnek vissza ?
pL.GÉPKOCSIVEZETŐ ESETÉBEN A FELRAKÓ CSAK ÚGY TESZ ELEGET A KISZOLGÁLÁSNAK ha JOGOSÍTVÁNYT ÉS AZ ÚTLEVÉL VAGY SZEMÉLYI IGAZOLVÁNYT MÁSOLJA.

  • 2017 ben minimum 40 szer másolták az okmányokat Európában -pedig a fuvar vállalásánál egyeztetik a GK rendszámait és a fuvarozó céget - akkor az én okmányaimmal elvileg visszaélnek mert nincs rá szükségük.Illetve nincs rá magyarázat.

KHR es nyilvántartás bárki az adataimhoz hozzáférhet olyan is akinek apszolute semmi köze hozzá -és ezzel sajnos folyamatosan visszaélnek MIT LEHET TENNI ?
Aztán jön a bárki befizethet szöveg,de másolják bejegyzik az adat nyilván van tartva,ahhoz az adott intézményen belül más is hozzáférhet ?
Lehet bonyolult a kérdés "DE A MOSTANI ÁLLAPOTOK SZERINT A BIZALOM-ZÉRÓ"

wers # 2018.03.07. 12:51

na, eggyel több, hogy ma már ne sokat dolgozzam

Lyonee # 2018.03.07. 12:44

A közfoglalkoztatást és a közszférában való foglalkoztatást ne keverjük össze!

wers # 2018.03.07. 12:43

aj, akkor bocs

Lyonee # 2018.03.07. 12:28

A Postánál dolgozók nem közalkalmazottak! Rád maximum a kereseti korlátozás vonatkozhat, ha még nem töltötted be a rád vonatkozó nyugdíjkorhatárt.

wers # 2018.03.07. 12:24

nem is nagyon látni már nyugdíjasokat a hivatalokban, na meg nyugdíjas polgármestereket

wers # 2018.03.07. 12:23

ez csak a közfoglalkoztatásra vonatkozik

fruzsi53 # 2018.03.07. 12:11

Ezek szerint, ha jól értem, nyugdíjat nem kap addig az ideig, amíg a Postánál dolgozik. Ha versenyszférában helyezkedik el, akkor kaphat fizetést és nyugdíjat is.
Így van?

wers # 2018.03.07. 11:04

elhelyezkedhet, de ha közszférában dolgozik nyugdíjasként a nyugdíj folyósítását ez időre szüneteltetni fogják.
Az mindegy, hogy honnan ment nyugdíjba.

drbjozsef # 2018.03.07. 10:55

max,

akár 4 darab napi 8 órás állásod is lehet. Ha neked és minden munkáltatódnak megfelel, és mindenhol mindenki befizeti szépen amit be kell közteherbe, akkor senkit sem érdekel. Nem tilos.