Munkajogi kérdések.


murzo # 2017.08.28. 16:12

Még egy kérdés. Nekünk pedagógusoknak a munkaszerződésben 41 órás munkahét van rögzítve. Elvileg a 20+ 32 órával 52 órás munkahetünk van. Nincs itt valami anomália ,mármint a szerződést meg az " új" rendelkezéseket illeti a pedagógusok munkaidejéről?

murzo # 2017.08.28. 16:13

Bocsánat, 40 órás munkahetet akartam írni.

Mencike # 2017.08.28. 18:21

Segítséget kérnék. További jogviszony (másodállás) foglalkoztatás esetén lehet-e határozatlan idejű a munkaszerződés? Tehát egy embernek lehet-e kettő határozatlan idejű szerződése? Köszönettel. Nagyon sürgős lenne a válasz.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.28. 19:07

Persze. Három is. Négy is. Etc.

nonolet # 2017.08.28. 22:44

"Nem ledogozott órákból"

Hát talán lekéne dolgozni a fizetésért... hmm?
Elvben biztosan.

murzo # 2017.08.29. 04:40

Jajj, már megint valaki, akinek fogalma sincs a pedagógusi munkáról,de azt nagyon tudja,hogy nem dogozunk meg a pénzünkért...ha tudsz ilyen állást valahol,ahol fizetnek azért ,amit nem csináltál meg, szólj, légyszíves. Akkor elmondom: ahogy az előbb is írtam, 52 óra munka van nekünk előirányozva egy hétre. 20 órát tanítok, 20 órát pedig-ami kötetlennek mondanak, de nem teljesen az- egyéb pedagógiai tevékenységgel töltök. Például, ebédeltetem a gyerekeket, fogorvoshoz, egyéb programokhoz kísérem őket, terveket készítek, naplót írok, konzultálok a szülőkkel, legalább heti egy értekezleten részt veszek, dolgozatot készítek, javítok, készülök az óráimra és még rengeteg mindet ....Szóval a fenntartó úgy gondolta, hogy mindezeket ezután is megcsinálom-mert ki csinálná meg helyettem?-és a fennmaradó 12 órából-amit senki más nem tölt már pedagógiai munkával-na, abból kapom az órakedvezményt. Érteni? Megkérem, hogy most már csak az válaszoljon,aki akar és tud is. Köszönöm

Amellie # 2017.08.29. 18:51

Köszönöm a válaszokat, sok új információt kaptam belőlük. Ezek szerint, ha jót akarok magamnak, akkor minél hamarabb lépnem kell erről a helyről.

drbjozsef # 2017.08.30. 06:39

murzo,

azt ne felejtsd el, hogy évente 50%-kal emelték a pedagógus fizetést, már életpályamodell is van, sokkal szabadabb az oktatás, rengeteg a pénz, csak kérni kell, és a dolgok is jó irányba mennek, vitathatatlanul.

Ghostface # 2017.08.30. 11:05

Tisztelt Szakértők!

Szeretném megkérdezni, hogy az alábbi esetben mit lehetne tenni:
Testvéremet a múlt héten felvették próbaidőre egy céghez. A felvételi beszélgetésen két dologra hívták fel a figyelmét. Egyszer, hogy a fizetése két részből tevődik össze, bejelentik őt alapbérre, a többit pedig kézhez kapja. A másik dolog pedig, hogy a szabadságából minimum 1-1 hetet félre kell rakni a nyári, és a téli leállásra is. Ő ezt elfogadta, de a tegnapi nap folyamán a munkatársaitól hallotta, hogy nincs is olyan, hogy szabadság, sem olyan, hogy betegállomány, mert ha valaki ilyet szeretne, az elmehet szabira, vagy betegállományba, csak épp az fizetetlen távollét, ezekre a napokra, nem fog fizetést kapni. Ezután bement a főnökéhez megkérdezni, hogy is van ez pontosan, mire behívták őt és a többi dolgozót is egy tárgyalóba ahol elmagyarázták neki, hogy ezt mindenkinek elmondják, biztos ő nem figyelt oda, vagy nem értette, ha nem tetszik neki akkor kiléphet. Miután a főnök elment több munkatársa is elmondta neki, hogy őket is átverték ugyanilyen módon. Ma bement dolgozni, és fél nap után hivatta a főnöke, és közölte vele, hogy ki van rúgva, de nem a tegnapi kérdése miatt, hanem mert beszéltek a munkatársaival, és azt mondták nem fejlődött rendesen az elmúlt egy hétben. Persze Ő elég jóban van a munkatársaival, és megkérdezte kivel beszéltek róla, és mindenki azt mondta, hogy vele nem...
Lehetne ilyenkor munkaügyi bírósághoz fordulni, vagy bármit tenni?
Előre is köszönöm a válaszukat!

Jusztasz # 2017.08.30. 11:18
  • Én a helyében nem ragaszkodnék egy ilyen munkahelyhez.
  • Amennyiben próbaidejét tölti, úgy ez időszak alatt bármelyik fél indokolás nélkül megszüntetheti a jogviszonyt.
  • A hatályos munkajogi szabályok megsértése miatt lehetősége van panaszt, vagy közérdekű bejelentést tenni.

2013. évi CLXV. törvény a panaszokról és a közérdekű bejelentésekről

1. § (3) A közérdekű bejelentés olyan körülményre hívja fel a figyelmet, amelynek orvoslása vagy megszüntetése a közösség vagy az egész társadalom érdekét szolgálja.

(4) Panasszal és közérdekű bejelentéssel bárki fordulhat a panasszal vagy a közérdekű bejelentéssel összefüggő tárgykörben eljárásra jogosult szervhez (a továbbiakban: eljárásra jogosult szerv). A szóbeli közérdekű bejelentést az eljárásra jogosult szerv írásba foglalja és a közérdekű bejelentő számára másodpéldányban átadja.

2. § (4) Az eljárásra jogosult szerv a vizsgálat befejezésekor - a minősített adat, illetve törvény alapján üzleti, gazdasági vagy egyéb titoknak minősülő adat kivételével - a megtett intézkedésről vagy annak mellőzéséről - az indokok megjelölésével - a panaszost vagy a közérdekű bejelentőt haladéktalanul értesíti.

3. § (2) A panaszost vagy a közérdekű bejelentőt - a (4) bekezdésben foglaltak kivételével - nem érheti hátrány a panasz vagy a közérdekű bejelentés megtétele miatt.

(4) Ha nyilvánvalóvá vált, hogy a panaszos vagy a közérdekű bejelentő rosszhiszeműen, döntő jelentőségű valótlan információt közölt és

  1. ezzel bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésére utaló körülmény merül fel, személyes adatait az eljárás lefolytatására jogosult szerv vagy személy részére át kell adni,
  2. alappal valószínűsíthető, hogy másnak jogellenes kárt vagy egyéb jogsérelmet okozott, személyes adatait az eljárás kezdeményezésére, illetve lefolytatására jogosult szervnek vagy személynek kérelmére át kell adni.

4. § (1) A közérdekű bejelentést a közérdekű bejelentések védett elektronikus rendszerében (a továbbiakban: elektronikus rendszer) is meg lehet tenni. A közérdekű bejelentések megtételére és nyilvántartására szolgáló elektronikus rendszer üzemeltetéséről az alapvető jogok biztosa gondoskodik.

6. § (1) A közérdekű bejelentő az elektronikus rendszer útján az alapvető jogok biztosánál tett közérdekű bejelentése során kérheti, hogy személyes adatai kizárólag az alapvető jogok biztosa és hivatala számára legyen hozzáférhető.

drbjozsef # 2017.08.30. 13:02

Ghostface,

próbaidő alatt indoklás nélkül felmondhatnak neki.

Megmondom én mit csinálnék : bemennék a főnökhöz, zsebemben egy felvételre kapcsolt mobiltelefonnal, és megkérném, hogy közös megegyezéssel váljunk el egymástól, még egy havi fizetés kifizetésével, és rákérdeznék a szabálytalan dolgokra : szabadságok, fizetés, munkaidő, betegszabadság, miegymás. Aztán megemlíteném, hogy a kollégák védelmében kénytelen leszek bejelentést tenni a NAV-nál, a Munkaügyi felügyeletnél, meg az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál. A lényeg, hogy sokat beszéljenek, minden szabálytalanság elhangozzon, legyen felvéve. Aztán azzal már azt csinál, amit akar..........

Lehet, semmi sem fog történni, jogszerű a felmondás a próbaidő miatt, de egy próbát megér, már csak a lelkének, egy kis szívatás a faszkalap főnöknek.

Ilyen helyen amúgy sem maradnék egy percig sem. De egy kis szórakozás jól fog esni.

Lyonee # 2017.08.30. 14:27

drbjozsef!
Miért szólsz hozzá olyanhoz, amihez fogalmad sincs?!
Hozzászólásod minden állítása valótlan, a feltett kérdéshez pedig semmi köze.
"azt ne felejtsd el, hogy évente 50%-kal emelték a pedagógus fizetést, már életpályamodell is van, sokkal szabadabb az oktatás, rengeteg a pénz, csak kérni kell, és a dolgok is jó irányba mennek, vitathatatlanul."

Ács Milán # 2017.08.30. 17:27

Tisztekt Szakértők!

2016.02.01.óra vagyok határozott munkaszerződéssel alkalmazásban a munkáltatómnál.
A határozott idejű munkaszerződésem 2018.decemberig szól.
5 hónapja nem kapom meg a nettó béremet, illetve a járulékokról nem küld bevallást és nem is fizeti meg.

A kérdésem a következő:
Ha rendkívüli felmondással felmondok, mivel a munkáltató nem teljesítette a munkáltatói kötelezettségeit, akkor az mellett, hogy igényt tartok az 5 havi elmaradt béremre, mire tarthatok még igényt?
Gondolok itt arra, hogy munkáltatói felmondás esetén a munkáltató köteles megfizetni a határozott idő végéig járó, de max. 12 havi munkabért. Munkavállalói rendkívüli felmondás esetén is jár-e/követelgető-e a 12 havi bér?
Válaszukat előre is köszönöm!

nonolet # 2017.08.30. 17:56

Ez nem elegendő indok a rendkívüli felmondásra ...

-

Ellenben elegendő ok a pénzbehajtás megindítására a részedről.

1.
Tértivevényes fizetésre felszólító levél, rövid határidővel.

2.
Fizetési meghagyás kibocsátása a közjegyzőnél.

-

A járulék bevallási ügy megint más téma.
Azt (ha biztos vagy benne) a NAV-nak tudod bejelenteni. Egy a szükséges adatokat tartalmazó levélben.

drbjozsef # 2017.08.31. 06:46

Lyonee,

OFF
tényleg oda kellene tennem a szmájlit, hogy leessen az irónia? Azt hittem, hogy azért az évi 50%-ból még egy némethszilárd kapacitású elme is megérti...

Lyonee # 2017.08.31. 07:41

Ha akarom fehér, ha akarom fekete?

drbjozsef # 2017.08.31. 09:20

Ahogy akarod.

dentalux # 2017.09.01. 16:07

Fizetés 30 %-kal visszavéve szerződésmódosítás nélkül munkaidő változtalanul hagyásával? Maradnátok?

Puszta tények. Munkáltató visszavette 30%-kal az alapbéreket. Mivel semmi mást nem kapunk csak alapbért így máshoz nem is nyúlhat. Itt nincs cafeteria.
Megírta az új szerződéseket de senkinek se adta oda cégül aláírásra. De a fizetést akkor is elvette. nettó 160 helyett kaptam mínusz 30 % nettó 112-t. Megtörtént. Nem ígéret nem duma, megtette. Már megjött az aug fizetés.
Nem egyeztünk bele nem írtuk alá, akkor is elvette.

Többen felvettettük hogy ha nem tud annyit fizetni tegyen át minket részmunkaidőbe és arányosan csökkenjen a munkaidő is. 30% mínusz a pénzben oké, legyen 30% mínusz a heti 40 órás munkaidőben is.
Erről a vezetés hallani se akar, 1 órát el nem engednek.

Ne kezdjük el a dumát hogy bíróság, omff stb. Tudom, már hallottam.....

Kérdés: maradnátok?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.09.01. 16:59

Jogi Fórum...

dentalux # 2017.09.01. 17:37

ogi Fórum...
www.kbs-ugyved.hu

jó. jogi fórum.
elviszem ügyvédhez (csak tegyük fel) mit kezd ezzel az egésszel?

drbjozsef # 2017.09.01. 19:20

Másik topikban (másik néven?) már lefutottuk ezeket a köröket. Nem te voltál?

Szépen bemész, átadsz egy szép levelet, hogy a SZERZŐDÉSED szerint járó béreddel elmaradásban van, 8 napon belül fizesse ki, különben fizetési meghagyást fogsz indítani. Vetesd át a levelet, ha nem veszi át, menj vissza két tanúval, hogy átadtad. Ha úgy sem, add fel tértivevényes-ajánlott levélként.

Ha nem fizet, mehetsz a közjegyzőhöz.

Kérdésedre is válaszolva : nem, semmiképpen, miután megfutottam ezeket a köröket. Munkaidőt kitölteném, a régi szerződésed él, ha nem fizet, végrehajtatod. Addig a munkát rendesen elvégezni, ne találjon hibát, hogy felmondhasson. Ha mégis, és mondvacsinált az ok, következő kör a munkaügyi bíróság. Amúgy is igen valószínű, hogy kirúg, de az legyen rendes felmondás, felmondási idővel (esetleg végkielégítéssel, ha jár). Közös megegyezésbe csak olyanba menj bele, ami neked előnyösebb annál, mintha ő mondana fel.

dentalux # 2017.09.01. 21:39

"Addig a munkát rendesen elvégezni, ne találjon hibát, hogy felmondhasson"

Na de már ne haragudj de egy ötéves pistike vagy hogy ilyet leírsz.... hát ha egy főnök hibát akar találni akárki munkájában és kellő rosszindulattal áll hozzá az FOG TALÁLNI hibát......

kis történet. takarítónőt ki akarták rúgni hát munkaidő után kiöntöttek egy adag szemetet majd lefotózták hogy a takaírtónő milyen trehányul dolgozik-és erre való hivatkozással kirúgták....
na ennyi.

dentalux # 2017.09.01. 21:41

éss akkor még nem beszéltem arról hogy mi van ha nem rúg ki csak épp olyan légkört teremt körülöttem hogy magamtól menekülök sikítva "önként"?

Szopóroller 0-24h ismerjük.... amikor ehgy főnök abba is beleköt hogy levegőt mertem venni ha van sapka az a baj ha nincs az a baj

drbjozsef # 2017.09.02. 14:33

Ja, hogy csak nyígni jöttél ide?

Már megint KBS-nek volt igaza, én meg túráztatom magam. Már kezdem unni.

Totyi8-0 # 2017.09.06. 09:32

Tiszteletem Mindenkinek,

Egy kérdésre szeretnék véleményeket kérni, melyhez nincs elég tapasztalatom / jogi ismeretem:
A munkáltatóm nyújtotta szolgáltatás formájában dolgozom sok éve a munkáltatóm egy partnercégénél. Ez a partnercég lehetőséget ad arra, hogy vállalkozóként közvetlenül velük szerződjek, így nekem annyiból lesz jobb a helyzetem, hogy a jelenlegi munkáltatóm nem veszi le a hasznát (gyakorlatilag más szerepe évek óta nincs a munkavégzésemben).
A két cég közötti szerződés bármikor felmondható indoklás nélkül, és a munkaszerződésem gyakorlatilag csak azt köti ki, hogy amíg alkalmazott vagyok, addig:
1., cégalapításhoz írásbeli engedély kell a munkáltatómtól, ha átfedés lenne a két cég profiljában
2., nem tehetek olyat, amivel a munkáltatóm üzleti érdekeit sértem.

Az első pont még rendben van, azt gondoltam ki, hogy jelenlegi munkáltatómnál felmondok, és a partnercég is felbontja a szerződést; ideiglenesen másik céggel szerződik, ahol alkalamzott leszek és nyugodtan megcsinálhatom a vállalkozásomat, majd utána már velem szerződik a partnercég.

A második ponttal kapcsolatosan pedig úgy érzem ,hogy támadható lennék, ha a végeredményt nézem.

Kérdéseim: mennyire életszerű / jogilag mennyire támadható ez a helyzet? Ha támadható, milyen következményekkel lehet számolni (ha van már ilyen tapasztalata valakinek?)

Köszönöm a válaszokat előre is.