Munkajogi kérdések.


Kovács_Béla_Sándor # 2016.11.21. 08:11

Juve, ez nem igazán munkajogi kérdés, a tb az külön szakma.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.11.21. 08:12

LaCa1980, mindent egyszerre?

LaCa1980 # 2016.11.21. 08:41

Tisztelt Kovács Béla Sándor !
Érvényes szerződés szerint a teljesítés részemről
megtörténik a munkáltató szerződést szeg.Határozott szerződés miatt más ajánlatomat visszamondtam.úgy gondolom nem én vagyok a telhetelen.


Tisztelt Cím !

Határozott idej? szerz?déssel rendelkezem 2 évere.
A szerz?désben súlyos szerz?dészegésként
szerepel a bérem a hóna

Ida666 # 2016.11.24. 15:06

Üdvözletem!

Nappali tagozatos egyetemista vagyok. Tanulmányaim mellett diákszövetkezeti foglalkoztatásban dolgozom.

Az lenne a kérdésem, hogy hány tanóra ellogására kötelezhet a felettesem?
Kötelező megbeszélést hirdetett, de nekem a megadott időpontban órám van, amiről egy diákmeló miatt nem fogok hiányozni. A megbeszélésről való hiányzást csak igazolás ellenében fogadja el. Ilyen igazolás nem létezik. Milyen jogon kéri?

Van vmi jogszabály, ami lehetővé teszi, hogy suliba járjak?

Az eseti megállapodásban semmi nincs a kötelező megbeszélésekről.

Ida

gingerrogers # 2016.11.26. 00:24

Üdvözlettel!

Segítségre lenne szükségem. Tavaly szept 24.-e óta dolgozom itt Budapesten egy "külföldi" kereskedelmi kamarán. Február 15.én írtam alá a munkaszerződésemet, tehát 5 hónapig szerződés és fizetés nélkül dolgoztattak rengeteg ígérettel elhalmozva, ami természetesen sosem teljesült. Ezek után találtam egy állami támogatást, amely szerint az első 3 hónapot az állam fizeti, 8 hónapig a 70%-át, majd 4hónapig a munkáltató köteles foglalkoztatni. 3 hónap után külsős (megbízásos szerződéssel) lettem havi 150000 ft fizetéssel. A főnököm aljas módon kihasznált és mindent megtesz, h kiprovokálja a felmondásomat. Megvan az majdnem az összes email amit abban az 5 hónapban küldtem és kaptam beleértve az ő utasít. Milyen lehetőségeim vannak? azok az emailek és az irodaház belépője bizonyítja, hogy napi szinten bejártam, a kamara aláírásával ellátott e maileket használtam a saját nevemmel ez elég ahhoz, hogy fellépjek ellenük? Öszintén szólva az zavar, hogy idejön egy külföldi kihasználni minket???? Menjen haza!!! És most ugyanezt csinálja az "utódommal"...hétfőre összehívott az elnők egy gyűlést, amit regisztrálnak, majd jegyzőkönyvbe vesznek. Mit csináljak??? Azt azért gáz, hogy két vén külföldi róka idejöjjön és így kijátszon egy 30 éves lányt....nem tudom mit mondjak, hogy mit mondhatok...
Szívesen várok, minden segítséget, ötletet, jó szót minél előbb...
Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.11.26. 08:08

Szép, hosszú poszt. Csak nem derül ki belőle, hogy mi is a konkrét problémád.

Kenderice # 2016.11.26. 14:28

Tisztelt Szakértő!
Munkaidő beosztás alapján idén november végéig már ledolgozom az éves munkaidő keretet, plusz a törvényben maximalizált 250 óra túlórát.
Megtehetem, hogy az év végéig hátralévő időben egyszerűen nem megyek be dolgozni?
Hivatkozhatok arra, hogy ha bemennék akkor törvénysértés esete forogna fenn?

Köszönettel

Dr.Attika # 2016.11.26. 14:32

Tisztelt Kenderice!
Van Önnek munkahelyi felettese, vagy a munkáltatói jogot gyakorló személy. Őt kérdezze már meg.

Kenderice # 2016.11.26. 14:54

Köszönöm, de nem ezt a választ vártam.
Természetesen a munkáltatómat az ilyesmi nem érdekli és beosztott egész decemberre.
Sorozatosan megszegik a munkaidő beosztást, a munkaidő beosztás módosítását és a túlórázást szabályozó jogszabályokat.
Ezért tettem fel a kérdést.
Tehát:
Kötelezhető vagyok-e munkavégzésre az éves munkaidőkeret és a maximálisan megengedett 250 óra túlóra ledolgozásán felül?
Igen vagy nem?

Dr.Attika # 2016.11.26. 15:07
Kenderice # 2016.11.26. 15:13

Köszönöm.
Akkor a következő kérdésem az, hogy mivégre van a jogszabály, ha azt nem kell figyelembe vennie a munkáltatónak?
Illetve a munka törvénykönyve melyik paragrafusa teszi ezt lehetővé?

Köszönöm.

Kenderice # 2016.11.26. 16:29

@DrAttika
Közben keresgettem és ezt találtam egy oldalon (ügyvéd írta ezt az összefoglalót, amelyből idézek):

"Le kell szögezni, hogy a 250, illetve kollektív megállapodás alapján előírható 300 óra felett további rendkívüli munkaidő elrendelésére semmilyen jogi lehetőség nincs. A munkaidő mértékre vonatkozó szabályoknak ugyanis éppen az a célja, hogy egy bizonyos limit felett ne lehessen igénybe venni ugyanazt a munkavállalót."

Tehát ha nincs jogilag lehetőség többet túlórázni, akkor mi alapján válaszoltad, hogy a munkáltatónak van joga, hogy 250 órát meghaladóan is elrendeljen túlórát?

Üdv.

horvatherika91 # 2016.11.28. 08:04

Tisztelt Cím!
Határozott idejű munkaszerződésem van 2018. február 28-ig egy családsegítő és gyermekjóléti szolgálatnál, ahol három településen végzem a munkámat. A törvényi változások lehetővé tették, hogy a települések kilépjenek a kistérségből. Így elvileg a körjegyzőség venne át. Viszont azt a hírt közölték velem, hogy először meg fogják hirdetni a helyemet (majd a polgármester megsúgta, hogy van is jelentkező). A múltkori változáskor (2016.jan.1.) jogutóddal vették át az intézményünket, úgy gondoltam most is így lesz.
Ha nekem 2018-ig van munkaszerződésem, akkor megtehetik, hogy meghirdetik az állásomat?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.11.28. 12:36

Konkrét ítéletem van róla, hogy ez munkajogi jogutódlás.

Miiningless # 2016.11.29. 06:40

Tisztelt Cím!

Határozott idejű munkaszerződésem van, de megszűnni látszik a tartózkodási helyem, ezért az állandó lakcímemre kell visszaköltöznöm. Ez távolságban mintegy 50km, viszont tömegközlekedéssel nem igazán oldható meg a munkába járás, vagy kizárólag napi 4 óra utazással.

Ez esetben a jogos a határozott idejű szerződés munkavállalói felmondása? Mivel szükséges bizonyítanom a fenti változást, lakcímkártya másolata a költözést követően (bár ez már csak a szerződés megszűnése után fog megtörténni)?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.11.29. 06:58

Jobb lenne megegyezni. (Megjegyzem, akkor is van 30 nap felmondási időd, ha a felmondásod jogszerű.)

ObudaFan # 2016.11.29. 06:59

Pontosan miért szűnik meg a tartózkodási helyed?

Miiningless # 2016.11.29. 06:59

Sajnos közös megegyezéssel nem szüntethető meg a jogviszony, mivel a munkáltató a munkaügyi központtal olyan szerződést kötött a foglalkoztatásom támogatására.

Miiningless # 2016.11.29. 07:01

Tartózkodási helyem tekinthető mintegy albérletként, habár rokonoméknál vagyok, de az ott lakási lehetőség megszűnik.

barlilpet # 2016.11.29. 15:49

Tisztelt Címzett! 16 év után minden indoklás nélkül elküldtek a munkahelyemről. Sajnos nem folyamatos volt, mert a tulajnak több cége van és dobált egyik helyről a másikra. Ez alatt az idő alatt sem szabadságpénzt, sem piros betűs ünnepeket, sem táppénzt nem fizetett.Nem volt cafetéria, és nem kaptam utazási támogatást. Ha dolgoztam volt pénz, ha nem dolgoztam nem volt pénz. Szakmunkát végeztem, még is segéd munkásként voltam bejelentve. DE: mivel heti fizetés volt, a munkáltató minden szombaton fizetett és a saját kezével írta alá a heti időbért és a ki fizetett munka bért.
Szeretném kérdezni, ez a sok-sok jogfosztott és megalázott esetek után, van-e lehetőség az igazság ki derítésére és érdemes-e feljelentést tenni:

Köszönettel: B:P:

ObudaFan # 2016.11.29. 17:11

Munkaügyi pert lehet érdemes indítani. Ha indoklás nélkül küldtek el, akkor a munkaviszony jogellenes megszüntetése ügyében is érdemes perelni, ehhez azonban a keresetet a megszuntetestol számított 30 napon belül be kell nyújtani.

Miiningless # 2016.12.01. 07:01

Tisztelt Ügyvédurak!

A lentebbi kérdésemre szeretnék Önöktől továbbra is egy választ kapni, ha lehetséges.
Tartózkodási helyem (mint albérlet) megszűnése miatti költözés mint indoklás, megállja-e a helyét a munkavállalói felmondásban határozott idejű munkaszerződés esetén? A közös megegyezés nem megoldható sajnos.

Köszönöm válaszukat!

Sz21 # 2016.12.03. 11:29

Üdvözlet!
Segítséget szeretnék kérni!Augusztusban volt 4 éve, hogy iskolatitkárként dolgozom egy alapítványi iskola tagintézményében, legelső dolgozóként. Hétfőn délután kezembe nyomtak egy 4 mondatos felmondást, hogy likviditási gondokkal küzd az alapítvány és nem jár állami normatíva az Ön álláshelyére. Nem vettem át, ki is akadtam, nyílt tanári értekezleten közölték, teljes összeomlás így decemberben.Rá egy napra kiküldték postán, a már jogszabályi hivatkozásokkal 2 oldalasra sikeredett felmondást, mely végén az áll, megtagadtam az átvételt.Ez nyilván nem állja meg a helyét, mert a tértivevényest átvettem, az eredeti 4 mondatosat nem. A normatíva igénylést az iskolák október 15 körül kérik. A közoktatási tv. szerint 100 tanulónál tagintézményenként 1 fő iskolatitkár szükséges. Nálunk ez megvan.A munkám 3 kollégának dobálták szét. A titoktartást viszont én írtam alá csak, mert mondjuk a különböző személyes anyagokat stb...én kezelem, én gépemen vannak, tanár nem férhet hozzá. Van egy mentor beosztású kollégám, akinek tulajdonképpen az a feladata, hogy a gyerekeket figyelje, bemennek-e órára. Kérdezem én, nem elsősorban azt kellett volna megszüntetni, ha likviditási gondok vannak, hiszen az elhanyagolandó munka az iskola egész adminisztrációjával szemben? Főleg, hogy magasabb bérezése van 6 órában, mint nekem 8-ban. Másik, perelhetek-e, hogy ha már tudták, miért nem közölték októberben, hogy félévkor megszűnik a munkám, hogy legyen időm álláskeresésre, főleg, hogy sérült gyermeket nevelek?3. Méltatlan bánásmód, megállja-e helyét.? 4. Tavaly jegyzőnő mellé mentem volna ügyintézőnek, hivatalosan átvettek volna(most fogalmazó lehetnék már), erre visszatartottak, hogy legyek lojális, emeltek pici bért is. Ez kimeríti a tisztességtelen bánásmódot szerintem, de lehet most a fájdalom beszél belőlem.Szeretnék perelni, megtehetem-e mert több kollégám is biztat ezzel kapcsolatban.
Várom válaszukat!

Atti3333 # 2016.12.04. 15:57

Tisztelt Hölgyek Urak
Kft.-nél dolgozom, ahol folyamatosan pereskednek egymással a tulajdonosok. A cégbíróság határozata alapján 2016.11.23-tól X vezető helyett, Y lépett a vezetői pozícióba.
Y új vezető 11.25-én rendkívüli felmondással felmondott X-nek.
Közben váratlanul Y. 11.26-án szívrohamban elhunyt. Tehát a cég ügyvezető nélkül maradt.
Úgy tudom, hogy ebben az esetben a közgyűlésnek 2 hete van arra, hogy összeüljön és akár egy ideiglenes vezetőt nevezzen meg, aki intézkedik pl. a bérekről, amelyet a szerződésünk szerint minden hó első munkanapján kell megkapnunk. Ehhez képest a közgyűlés 12.20-ra van összehívva. Mi dolgozók pedig semmilyen tájékoztatást nem kaptunk arról, hogy a bérünkkel mi lesz.

Néhai Y vezető családi kapcsolatban áll a tulajdonosok egyikével, akinek valamiért nem érdeke, hogy a többi tulajdonos számára kitudódjon, Y halála. Húzzák az időt, és arra hivatkoznak, hogy ebben a helyzetben X nek kötelessége a béreket utalni (szerintem nem, mivel rendkívülivel lett elküldve) Dolgozók a tulajdonosok közül csak Y rokonát ismerjük, a többi tulajdonost nem, tehát ki vagyunk szolgáltatva neki. Emberileg és remélem jogilag is helytelen ez, bízom benne, hogy van eszköz a kezünkben. A kérdés csak az, hogy mi?
Szeretnénk karácsony előtt bért kapni.

halfshadow # 2016.12.06. 08:09

Üdvözlet!
Egy érdekes dologgal kapcsolatban szeretnék érdeklődni.
Adott a munkahelyem ahol nincs kollektív szerződés de munkaidőkeret hanem rendesen 8 órában dolgozunk.
Na már most néha olyat csinál a cég,hogy gyere be dolgozni szombaton,vagy maradj bent a 8óra után még 4órát és ezért ő nekünk ad egy napot amit majd kiad valamikor.Tudtommal ilyen munkarendben nem létezik a csúszás.
Másik most keletkező probléma.
December 1-étől mindenkivel kivetette a megmaradt szabadságát a munkaadó mivel nem tudott munkát adni.
December 12-től még egy 5 napot megyünk dolgozni.
December 19-től pedig azt találta ki,hogy jutalom címén mindenki otthon lehet és ő a műszakot beírja mindenkinek mintha dolgozott volna.Na de itt jön a csavar megint.
Bejöttek a megrendelések amik január elejére kellenek.
Erre azt mondta hogy ha 19-e után jönni kell dolgozni akkor minden ledolgozott nap után kapunk egy napot.
Megint azt mondom,hogy ebben a munkarendben nincs olyan,hogy csúszás.
Mit tudunk most tenni ez ellen? Hova lehet segítségért fordulni esetleg?
Köszönöm előre is a választ.