Tisztelt Fórum!
Adott nékem a sógorom, aki kamionsofőrként koptatja Európa útjait. Jellemzően két hetente jön haza - ált. vasárnaptól a rákövetkező hét csütörtökig van távol, péntek-szombat itthon, vasárnap este már pakol fel és indul tovább ismét.
A gondot ott érezzük, hogy azokat a péntekeket mikor itthon van a munkáltatója kiírja neki szabadságnak. Amit nem értünk, hogy miért. Hiszen előtte való héten hétvégén is távol volt (ált. szombaton is vezetett), a napi 8 óra munka nem 8 hanem ált. több, azt pedig nem érezzük pihenőnapnak, hogy egy vasárnap (leginkább szombat 22-től vas 22-ig) dekkol egy kamionparkolóban "valahol Európában" de nem otthon. Majd ugye már vasárnap este elindul felpakolni és irány az országhatár.
A munkaszerződése a szabadság témájában a Mt.-re hivatkozik, amit én megpróbáltam értelmezni, de nem sikerült :( - még azt sem tudtam kitalálni, hogy milyen munkarend vonatkozik rá. Kollektív szerződés nincs, mert kis magáncég. Akik egyébként - ha minden igaz - azt is kiirták neki szabadságnak mikor javítani vitte/hozta a cég tulajdonát képező kamiont - természetesen útiokmányokat kitöltve. És a kéthetenkénti hazajövetel is idén lett "bevezetve", előtte volt, hogy három hétig is távol volt...
1.) Tud nekünk valaki segíteni, hogy a fenti "szabadságkiírással" helyesen vagy nem helyesen jár-e el a munkáltató?
2.) Milyen munkarendet kell itt számon tartani?
3.) Hogyan lehet a jogtalanul kiírt szabadságokat visszaszerezni (ha nem a Munkaügyi Bíróság a válasz)? 4.) Milyen időtávban visszamenőleg?
5.) A Bíróság kikerülhető-e egy munkaügyi ellenőrzés felemlegetésével?
Köszönjük a segítséget!
Üdv: brainshare