40 év munkaviszony után nyugdíj


Liduska # 2010.12.22. 11:54

Tudom, hogy ez mennyire nehéz és idegtépő. de most már tényleg egészen biztos, hogy kijön a törvény, csak még nem tudjuk milyen szövegezéssel pontosan. Türelmet és kitartást kívánok mindenkinek! Talán az ünnepek elfeledtetik velünk majd az egészet, és mire feleszmélünk már ott figyel majd a Közlönyben! :-)

ancsu03 # 2010.12.22. 13:18

Igen elnézést, már én is rájöttem :( ez a nyugdíjpénztár

Ancsika1 # 2010.12.22. 13:23

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy hol tudnék utána nézni annak, hogy mi számít bele a 40 év munkaviszonyba? Pl: munkanélküli időszak is?

Előre is köszönöm!

vevike # 2010.12.22. 13:47

Kedves Mókus123!

A nyugdíjas munkavállalónak 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási, valamint 9,5 százalékos nyugdíjjárulékot kell fizetni. Ha a munkavégzés mellett a nyugdíjfolyósítás szünetel, a pénzbeli egészségbiztosítási járulék is terheli a nyugdíjast, melynek mértéke 2 százalék. A járulékfizetés ellentételezéseként viszont nyugdíjemelés jár a nyugdíj folyósításának szünetelése esetén is. Vagyis minden munkában eltöltött nyugdíjas év - az éves rendszeres emelésen felül - a járulékalapot képező kereset 0,5 százalékával növeli a nyugdíj összegét.

Szóval, fogadd el, hogy TE már nyugdíjas vagy, s amíg az ORSZI újabb felülvizsgálatán a leszázalékolás mértékét nem változtatják meg, az is maradsz.

Bár ahogy mondod, hogy tőled mindent vonnak, még a pénzbeni hozzájárulást is az egészségbiztosításra, lehet, hogy nem is rokkant nyugdíjas vagy, csak megváltozott munkaképességű rendszeres szociális járadékos? Mert az egy másik kategória, tőlük valóban mindent vonnak. De ók nem r.nyugdíjasok. Ha ez a kategória vagy, hát akkor valóban főhet a fejed a nyugdíjba vonulás miatt. Nem tudom hány éves lehetsz, ha szoc.járadékos vagy, akkor lehet, hogy utána kellene nézned a csökkentett, előrehozott öregségi nyugdíjnak.

Boldog Karácsonyt: Vevike

Liduska # 2010.12.22. 13:50

Ancsika, szerintem megint csak az a fontos, hogy várjuk meg, míg megjelenik a törvény PONTOS szövege, mert egyelőre napról napra mást mondanak, hogy mi számít bele, és nem tudjuk biztosra, míg nem látjuk a szöveget. Úgyhogy türelem.

gizivali # 2010.12.22. 14:18

Tudja-e valaki, hogyan számitják a nyugdijat? Mit vesznek alapul, hogyan lehet kalkulálni, hogy jövőre mennyi lesz a nyugdijunk?

akizor # 2010.12.22. 17:42

gizivali!
2012 dec.31.ig marad az a kiszámítási módszer, hogy a nettó munkabérből számolják ki a nyugdíjat. Ha visszaolvasol megtalálod hány év után, hány % jár.1988-tól számít az átlagkereset a nyugdíjba menetelig. A korábbi éveket valorizációs szorzókkal megszorozzák,úgy számolják. Egyszerű halandó ember csak nyugdíjkalkulátor segítségével tudja megnézni mennyi lesz a nyögdíja,feltéve ha pontosan tudja visszamenőleg mikor mennyi volt a nettó munkabére.

Maijai # 2010.12.22. 19:49

Jövő évtől az életkortól függetlenül az öregségi teljes nyugdíjra lesz jogosult az a nő is, aki legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik. A jogszabály szerint jogosultsági időnek minősül a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekre tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő.
Nem tárgyalják újra az emelést
Az Országgyűlés nem tárgyalja újra a nyugdíjkorhatár emelését. A képviselők erről 31 igen, 241 nem és 22 tartózkodás mellett döntöttek keddre virradó éjszaka.

Az öregségi teljes nyugdíj a 40 éves jogosultsági idő ellenére nem lesz megállapítható, ha a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő nem éri el a 32 évet, olyan nő esetén pedig, akinek a súlyosan fogyatékos, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel ápolási díjat állapítottak meg, a 30 évet - rögzíti a törvény.

Öt gyermek felnevelése esetén viszont egy évvel, minden további gyermek esetén pedig újabb egy-egy évvel, de összesen legfeljebb hét évvel csökken a nyugdíjjogosultság ideje.

Az új szabályozás más szolgálati időt, mint például a tanulmányi időt, a munkanélküli ellátást és a megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulékot a kedvezményre való jogosultság szempontjából nem veszi figyelembe.

Egy beszavazott módosítással a törvénynek a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjaira vonatkozó része csak 2011. március 1-jén lép hatályba.

A kormányzati kommunikációs államtitkárság tájékoztatása szerint ha az érintettek 75-100 százaléka él a kedvezmény lehetőségével, és nyugdíjba megy, akkor ez az első évben, azaz 2011-ben 18-24 ezer nőt érinthet. Ez hozzávetőleg 30-35 milliárd forint kiadást jelent.

A törvény módosítja a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény más passzusait is. Egyebek közt kimondja a nyugellátások évenkénti rendszeres emelése kapcsán, hogy a nyugellátás és a baleseti járadék összegét - a januári emelés végrehajtását megelőzően - meg kell emelni az egyösszegű kifizetés összegének alapjául szolgáló, kormányrendeletben meghatározott százalékos mérték egy tizenketted részével. E passzus indoklása azt rögzíti: a módosítás szerint a nyugdíj összegét januárban először az előző év novemberében teljesített egyösszegű kifizetés alapjául szolgáló százalékos mérték egy tizenkettedével kell megemelni és az így kapott összeget kell a januári emelés mértékével emelni, mivel a hatályos szabály szerint nehezen hajtható végre a novemberi egyösszegű kifizetés beépítése a januári nyugdíjba.
http://penzcentrum.hu/…hetnek_a_nok

manyi550331 # 2010.12.22. 22:02

40-éves munkaviszonnyal nyugdijba mehetek 2012 tavaszán! Kérdésem lenne? Teljes öregségi nyugdíjról beszélnek és beszélünk! Ezek szerint mivel özvegyen élek,az özvegyi 30 %-át is igényelhetem? Segítsen aki tudja a választ!

akizor # 2010.12.22. 22:17

Valószínű azt nem fogják megadni, ha csak nem vagy rokkant. Az csak akkor járt eddig, ha valaki betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt,előrehozott nyugdíj esetén nem!

mokus123 # 2010.12.23. 04:07

Vevike!

56-os születésű vagyok. Idén június 1.-től 50 %- os rokk. nyugdíjat kaptam, nem 27.800 Ft-ot. Sajnos már májusban visszahívnak.És mert a rokk.nyugdíjasok felét ki akarják dobni, nekem is leginkább arra van esélyem, hogy elveszik. Ezért lenne fontos valahogyan összeszedni a hiányzó 1 évet.
Csökkentett nyugdíjba csak 61,5 évesen mehetek.

Ha valaki látja a jogosító időről szóló kormányrendeletet az írja meg legyen szíves mielőbb, hogy az érintettek megnézhessék!!!

Köszönöm szépen!
Mégegyszer: Boldog karácsonyt!

m.n.zs. # 2010.12.23. 05:14

Kedves Fórumozók!
Köszönet Mindenkinek a tájékoztatásokért!
Gyakran itt vagyok és mindent olvasok,amiből nagyon sok kérdésre meg is kaptam a választ!
Sajnos nekem nem kedvez ez a törvény mert szakmunkás tanuló voltam, és ráadásul a 3 gyermekemre jóró GYESt sem vettem teljesen igénybe! 2009 aug óta vagyok munkanélküli már ott is kimerítettem mindent. 2012 be mehetek csak nyugdíjba akkor leszek 59 éves.
Ezeket csak azért írtam le újra hátha van valakinek valamilyen tanácsa hogy milyen lehetőségem lenne, hátha valami elkerülte a figyelmemet.
Igaz az ünnepek miatt én próbálom a gondjaimat félre tenni de nem könnyű.
Kívánom hogy sikerűljön mindenkinek békében, boldogságban, nyugalomban, reménykedve a jobb jövőben, eltölteni az ünnepeket.
Boldog Karácsonyt!!!!!!!!

nagyi5 # 2010.12.23. 05:42

Kedves m.n.zs.!

Most olvasom soraidat és olyan mintha én írtam volna,avval a különbbséggel, hogy én még jelenleg kapom a munkanélkülit.
Még fél évig huszon valahány ezret.
Nekem is három gyermekem van én is szakmunkást végeztem.A 40 év szolgálati időm meg van,de sajnos azt letagadták, hiába azt igérték.
Nekem is nagyon kilátástalan az életem.
1953. novemberi vagyok, így még van 22 hónapom amit túl kellene valahogy élni.Munkát nem találok mindenhol elutesítanak,pedig mindent elvállalnák.

Boldog,békés szép karácsonyt mindenkinek!

manyi550331 # 2010.12.23. 08:51

Akizor!
Köszönöm, hogy írtál. Időm még van 1 év,a teljes öregségi miatt gondoltam, hogy megadják az özvegyit!
Mégegyszer köszi: Neked is és minden fórumozónak
Kellemes Karácsonyt és Nagyon Boldog Új Évet kívánok!

Jucus52 # 2010.12.23. 09:55

Kedves Mindenki!

A konyvelozona.hu- találtam egy az általuk eddig megismert kormányrendelet-tervezet alapján készített levezetést arra vonatkozóan, hogy értelmezésük szerint hogy kellene majd kiszámolni a 40 év jogosultsági időt. Azzal a megkötéssel, hogy ez még mindig nem az elfogadott rendelet-szöveg alapján történik, csak támpontként adják közre.
Ezen kívül leírják, hogy mi a szolgálati idő, stb.

A kormányrendelet elfogadásáról ugyanakkor én még nem találtam semmilyen hírt, noha állítólag a tegnapi kormányülésen tárgyalták, vagy legalább is arra az ülésre tervezték napirendre venni.

Nem másolom ide a konyvelozona.hu által közreadott szöveget, mert hosszú, de a linket igen, hogy akit érdekel, el tudja olvasni.

Íme a link:
http://www.konyvelozona.hu/…ment-page-1/#…

Mindenkinek boldog karácsonyt, kellemes és főként nyugodt ünnepet kívánok!

Judit

Hugi1 # 2010.12.23. 11:39

Kedves Jucus52!Végig olvastam a közleményt,és egy kis reménysugár,hogy a könyvelőiroda.hu értelmezése szerint valószínűleg be fog számítani a szakiskola.Én legalábbis ezt vettem ki belőle.Most már teljesen össze vagyok zavarodva.

Hugi1 # 2010.12.23. 11:45

Bocs:nem könyvelőiroda,hanem konyvelozona.hu

gizivali # 2010.12.23. 13:58

Lányok a Parlament befejezte a munkáját, csak jövőre ülnek össze. Tudja-e valaki, hogy biztos-e már a 40 év ????????????

Hugi1 # 2010.12.23. 14:02

Az má biztos,csak még a részletekre kel várni a közlönybe.

szamóca5 # 2010.12.23. 18:35

Kedves Mindenki!
Szeretnék mindenkinek Kellemes Ünnepeket és egészségben szeretetben bővelkedő Új évet kívánni.
Kívánom még, hogy béke és szeretet és jobb és élhetőbb élet jellemezze a következő évet.

szamóca5 # 2010.12.23. 18:37

Veci!
Szeretném megköszönni önzetlen segítségedet.
Köszönöm. Te egy nagyon jó ember vagy.

m.n.zs. # 2010.12.24. 05:32

nagyi5 !
Veled együtt reménykedem hogy eljön az idő amikor nyugodt nyugdíjasok leszünk! Kívánok hozzá kitartást és minden jót!!!
Hogy hasonló cipőbe járunk, az legyen köztünk egy különös kapocs és kérlek írj ha valami ötleted is van!Ha találsz egy kaput írj! Megyek utánad!
Erőssítsük egymásba a hitet hogy minden jóra fordúl!
Addig is elsősorba Neked de rajtad kívül Mindenkinek Békés boldog karácsonyt kívánok!

nagyi5 # 2010.12.24. 05:51

Kedves m.n.zs.

Azt szeretném még kérdezni a bejentkezéshez használt rövidítés nem véletlenül arra utal,hogy Zsuzsának hívnak?
Mert még akkor ebben is hasonlítunk.

m.n.zs. # 2010.12.24. 06:11

nagyi5
ÓÓÓÓÓ
Véletlenül nem nov 07. én születtél??
Ezek az igazi véletlenek! Szeretettel üdvözöllek!
Zsuzsánna

nagyi5 # 2010.12.24. 06:36

Ilyen nincs!!!! Tényleg november 7.én születtem.
Hol laksz?