40 év munkaviszony után nyugdíj


Immaculata (törölt felhasználó) # 2015.04.03. 06:05

Nem dől össze, csak egy hasonlattal tudnék élni:
Adj a tótnak szállást és kiver a házadból.

Határozott idejű szerződésnél sem a felmentés, sem a 40 éves nyugdíjkorkedvezmény, pláne nem felmentési idő, sem pedig az öregségi munkaviszony megszüntetése esetén adható előrehozott jubileumi jutalom nem jár.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2015.04.03. 03:34

Lyonee

Ebben az egészben az a nagyszerű, hogy ezt a sok okosságot csak egyetlen jogszabályból ollóztátok össze. Lehetne akár 50 jogszabályból is egyenként kiemelni a szavakat, és a szavak összessége kiadhatna ennél hatalmasabb követelnivalót is.

szafika # 2015.04.03. 02:05

Mamamacoka ! eszterann lehet ? h arra kíváncsi a korhatár előtti ellátás mellett miért nem kap utazásit ? mert a 40 éves akcióssal jár , / akkor is , ha nem 53-ban született nő , hanem pl 57-es / a korhatár előttivel + nem jár , az 53-as nők mehettek el utoljára ilyenre , én 54-es vagyok , ezt nem vehettem volna már igénybe , csak akkor lehettem volna nyögdíjas , ha betöltöm a rám érvényes korhatárt , a 63.5 évet . / Ha nagy hüleséget írtam , majd aki érti , kijavít /

Lyonee # 2015.04.02. 19:57

Rexor, Immaculata
Tényleg nem értitek.
Arról van itt szó, hogy Gimama határozott idejű szerződését szeretné a 40 éves nyugdíjra való jogosultság miatt a kjt. 30.§ (4)- re hivatkozva felmentéssel megszüntetni a határozott idő lejárta előtt. A 40 éves jubileumi jutalomhoz nem lesz meg a közalkalmazotti jogviszonya, csak akkor kapná meg jubit a 39 évre, ha a kjt.30. § (4) miatt szűnne meg a jogviszonya.

buttler # 2015.04.02. 18:15

eszterann!

Most a közalkalmazotti utazási kedvezményről, vagy a nyugdíjasoknak járó utazási utalványról beszélsz?
Amennyiben korhatár előtti ellátott vagy, én úgy tudom akkor kapod meg az utalványt, ha betöltöd a rád érvényes nyugdíjkorhatárt!

eszterann # 2015.04.02. 16:39

Kedves Fórumozók!

Tud-e valaki valamit a korhatár előtti ellátottak utazási utalványával kapcsolatosan? Évekre szóló a megfosztásunk a közalkalmazottaknak járó 50%-os 12 alkalomtól? Ha tudtok valami bíztatót írni előre köszönöm, ha nem, azt is...

Rexor # 2015.04.02. 13:45

Bevallom őszintén ezt én sem értem: 1 hónap miatt érdemes ekkora ügyet csináni egy olyan dologból, ami ezt követően egy életre szól?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2015.04.02. 07:38

unom a dilettantizmusát az illetékeseknek.

Dilettantizmusról beszélni és egy hónap miatt a határozott idejű szerződést felbontani, éppen a fenti kijelentést tükrözi.

Gimama # 2015.04.02. 07:23

Kedves mamamacoka!

Hálásan köszönöm az irányomban tanúsított türelmét, elnézést, ha értetlenkedtem, de nálam jobban senki sincs belefáradva ebbe az ügybe, unom a dilettantizmusát az illetékeseknek. Ígérem nem fogok ebben az ügyben megnyilvánulni ezután.
Puszi Gimama

Gimama # 2015.04.01. 15:40

Tisztelt Válaszadó!

A jelenlegi közalkalmazotti kinevezésem 2015. augusztus 31-ig szól, a LEGFELJEBB szó elé van írva, az én olvasatomban azt jelenti, hogy meg lehet hamarabb szüntetni. Az elég hathatós indok, hogy a nyugdíjazásomat kérem.A 40 éves jogosultsági időm a nyugdíjazáshoz meglesz a kinevezésem lejárta előtt, 2015. július 28-án. Közös megegyezéssel való megszüntetés Ön szerint nem jó, miért?
Szeretném kérni a segítségét abban, hogy melyik paragrafus tiltja, vagy nem teszi lehetővé a határozott időre szóló kinevezés esetén a felmentéssel történő munkaviszony megszüntetését ?

Köszönöm válaszát, Gimama

Lyonee # 2015.03.31. 19:45

Nem akarták átverni. Én értettem félre.
"A jogszabályt ma megmutattam a munkaügyisnek, mely szerint a jubi jár bárhogyan szűnik meg a jogviszony, csak öregségi nyugdíjasnak kell minősülni."
Én ezt a munkaügyisnek tulajdonítottam, de már látom, hogy Gimama állította és nem a munkaügyes.
Gimama nem minősül nyugdíjasnak a kjt alkalmazásában sem, kielemeztem, hogy miért. Ha nyugdíjasnak minősülne, akkor sem jár neki a jub.jut., mert nem ebben az évben lenne rá jogosult.
Hogy mit válaszolt a munkaügyes Gimama nem írta be, de a kérdéséből sejthető az elutasítás.

Lyonee # 2015.03.31. 18:59

Nagyon hiányos a munkaügyes tudása:
"294. §
(1)E törvény alkalmazásában

  1. nyugdíjas munkavállaló, aki

ga) az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel rendelkezik (öregségi nyugdíjra való jogosultság),
gb) az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt öregségi nyugdíjban részesül,
gc) a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított öregségi, rokkantsági nyugdíjsegélyben (nyugdíjban) részesül,
gd)111 egyházi jogi személytől egyházi, felekezeti nyugdíjban részesül,
ge) öregségi, munkaképtelenségi járadékban részesül,
gf) növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi járadékban részesül, vagy
gg) rokkantsági ellátásban részesül
(2) A munkavállaló akkor részesül az (1) bekezdés g) pont gb) vagy gc) alpontja szerinti ellátásban, ha az ellátást jogerősen megállapították"
Mivel te egyik eset sem vagy, ezért nem minősülsz nyugdíjasnak.

2 eset lett volna jó.

  • Ha betöltötted a rád érvényes nyugdíjkorhatárt (a 40 éves női nyugdíjnak ehhez semmi köze, nincs életkorhoz kötve) és abban az évben lett volna esedékes a jubileumi jutalom (itt mindegy, hogyan szűnik meg a jogviszony),
  • vagy, ha a 40 éves jogosultság miatt felmentéssel szűnik meg a közalkalmazotti jogviszonyod (min. 35 év közalk.jv. után is járna).

A határozott idejű k.jogviszonynak akkor lesz vége, amikor lejár. Egy határozott idejű szerződés, és előbb csak rendkívül indokolt esetben lehet megszüntetni a munkavállaló és a munkáltató részéről is. Vagy közös megegyezéssel, de ez számodra nem megfelelő.

Próbáld meg határozatlan idejűre módosíttatni a szerződést, vagy olyan határozott idejűre, hogy a 40 év közalkalmazotti jogviszonyod meglegyen.

Gimama # 2015.03.31. 17:31

Tisztelt Fórum!

Folytatom hozzászólásomat, a határozatlan idejű közalkalmazotti munkaviszonyomat csődeljárás miatt megszüntette a z akkori munkáltatóm, s két év múlva tudtam elhelyezkedni a jelenlegi munkahelyemnél, ahol határozott idejű kinevezéssel alkalmaznak 2015 aug .31-ig. 2015. július végén meglesz a 40 évem, ezért kértem a 8 hónap felmentési idő kiadását, 2015. március 21-én. Erre mondta a munkáltatóm, hogy határozott időre szóló kinevezés esetén nem lehet felmentéssel megszüntetni a jogviszonyt és későn is adtam be a kérelmet, s a jubileumi sem jár. A jogszabályt ma megmutattam a munkaügyisnek, mely szerint a jubi jár bárhogyan szűnik meg a jogviszony, csak öregségi nyugdíjasnak kell minősülni.Kérdésem: a nők 40 éves kedvezményes öregségi nyugdíja öregségi nyugdíjnak számít-e, a határozott időre szóló kinevezés esetén valóban nem lehet felmentéssel megszüntetni a jogviszonyt ? Köszönöm válaszát.

Violetta6 # 2015.03.31. 16:12

Kedves Fórumozók,

Sajnos nem találtam olyan topicot, ahol feltehetném a kérdésem, ezért kérem segítsetek.

1992-ben 1 évig segítő családtag voltam férjem vállalkozásában, a járulékot fizettük utánam. Ez az időszak beleszámít-e a szolgálati időbe, a majdani öregségi nyugdíjhoz?

Másik kérdésem, ha nekem kb. 23-24 év szolgálati időm lesz az öregségi nyugdíj elérésekor (1 év múlva), és 1996 óta nem dolgozom, mire leszek jogosult? Kizárólag a minimum nyugdíjra, vagy időarányosan megállapítanak egy nyugdíjösszeget, az addigi keresetem alapján? Ez azért nem mindegy számomra, mert a minimumnyugdíjat 7 éve nem emelik, a "normál" nyugdíjat pedig, ha keveset is, de azért minden évben igen.
Köszönöm.

macóka11 # 2015.03.31. 14:09

Kedves Rexor!
Egy véleményen vagyunk,(sőt a 39 éves fiam ugyanígy járt el) csak a baj az, hogy most amikor nyugdíjba megyek/mennék akkor nem számíthatok erre az összegre, sem egybe,sem járadék formájában. Most az a helyzet hogy csak akkor fizetnek, ha a pénztártag elhalálozik, az örökösnek egy összegben, állítólag, mert már azt sem hiszem el. Ma is azt olvastam a nyugdíjpénztár honlapján a kifizetéseknél, hogy nincs egyetlen olyan biztosító sem akitől meg lehetne venni a járadékszolgáltatást, addig pedig a pénzem/zünk ott ketyeg a pénztárnál, a nyugdíj meg e-miatt kevesebb lesz. És ebben az esetben az sem vigasztal, hogy szép hozama van. Bár most már azt is el tudom képzelni, hogy szeptemberben ez is odalesz, mint a többi pár éve.

Rexor # 2015.03.31. 10:51

Macóka: halkan megjegyezném, hogy nagyon jó döntést hoztál. A magánnyugdíjpénztárak szinte kivétel nélkül nagyon szép hozamot termeltek, szóval mindenképpen jobban jártál, mintha hagytad volna magad átléptetni.

macóka11 # 2015.03.31. 07:17

Szafika
Én 99 januárban léptem be, akkor voltam a koromnál fogva határeset, akkor még az volt a szerződésben hogy egy összegben felvehető nyugdíjba vonuláskor és nem volt olyan kitétel, hogy 15 év elteltével csak járadékot lehet kapni. Nekem az is jó lenne, de azt sem szolgáltatnak a nyugdij pénztárak. Ez nem az önkéntes, hanem az un.kötelező nyugdíjpénztári belépés volt, abban az évben ha jól emlékszem augusztusig kellett belépni. Akkor úgy gondoltam nagyon jó megoldás, mivel a nyugdíj mindig is olyan összeg volt, amiből nehezen lehetett kijönni, arra gondoltam akkor, na igy legalább valamit visszakapok majd abból a rengetegből, amit befizetek az évek során. Csak most, amikor elkezdtem utána járni, mi lesz a teendőm ezzel kapcsolatban, na akkor szembesültem vele, hogy ez már nem ugy van, mint anno. De így, hogy semmit nem adnak, már nem biztos, hogy olyan jó döntés volt. Most azt mondják, ha már nem léptem vissza X évvel ezelőtt, amikor a kormány visszavette a pénzeket, akkor most lépjek vissza önszántamból. Hát azt még meggondolom. Egyenlőre várom a nyugdíjamat és valószinűleg minden héten be fogok telefonálni, mi újság van, lehet hogy nekik ráér az én nyugdíjam, nekem viszont kellene a megélhetéshez.

szafika # 2015.03.31. 07:01

Macóka11 ! Neked még elfogadták a felvételt ? a manyuphoz ? nekünk csak az önkéntest engedték , mert közel ?! voltunk a nyögdíjhoz . Olvastam akkoriba a tájékoztatóba , h 15 év után csak járadékként lehet visszakapni , én 2011-től jöhettem el nyugiba , de még a kolleganőm is felvehette egybe , pedig neki már meghaladta a 15 évet , igaz , a miénk az önkéntes volt , ide is oda is fizettünk , a nagyobbrészt az államiba .

munkásnő (törölt felhasználó) # 2015.03.31. 05:01

.... macóka11 és attól is függ,hogy hol laksz,melyik nyugdíjintézethez tartozol + ügyintéző + munkahely adat küldés oda vissza + ha van más szerv is közbeiktatva akkor ott is az adatküldözgetés ! Azt meg,hogy az egyik ismerősöm három éve mikor kapta meg,felejtsd el mert két egyforma ügy és ügyintézés nincs ! Sokszor ezek a levelezgetések + adatkérések mennek nagyon lassan ! Üdv.

macóka11 # 2015.03.31. 04:51

Mamamacóka már az is megfordult a fejemben, hogy mindez azért van, mert azon hatvenegynéhányezer ember közé tartozom, akik nem voltak hajlandók visszalépni a magánnyugdíj pénztárból az állami rendszerbe.Ez a büntetés! Az egyik - ugyanis a magánnyugdíjpénztárakra született valamikor egy olyan törvény, hogy ha 180 hónapot meghaladta a tagság időtartama, akkor egy összegben nem lehet felvenni az összegyüjtött összeget, viszont járadékot meg nem tudnak fizetni a pénztárak, ugyanis-szerintük - nincs olyan biztosító, akinél meg lehetne venni a járadékszolgáltatást. Vagyis, a nyugdíjam - már ha egyszer csak megállapításra kerül, akkor kevesebb lesz a magánnyug.tagság miatt, viszont onnan meg nem kapok semmit amivel pótolhatnám a kiesőt. Tipikusan 22-es csapdája. De a magánnyug.pénztárban fennhéjázó hangon közölték-leírták, hogy ha ez nem tetszik, és nem tudok várni amig valami történik,lépjek vissza az államiba - mintha összebeszéltek volna az állammal-bár nem tartom kizártnak. Persze amig be nem fizettük a tagsági díjat, napi szinten jött sms és e-mail is, hogy ne felejtsük el befizetni, egy összegben, egy évet előre, ami márciustól esedékes, de január 31-ig fizessük be, amikor írtam nekik, akkor 2 hetet kellett várnom a válaszukra, hogy nesze semmi fogd meg jól. Enyhén fogalmazva - el vagyok keseredve azon ami itt folyik.

mcica # 2015.03.30. 19:51

Gimama! A közalkalmazotti törvény 1992-ben lépett életbe.
Akkor úgy szólt a törvény szövege, hogyha a közalk.törvény hatálya alá került dolgozót előző munkahelyéről áthelyezéssel vették át, és ott működött törzsgárdarendszer, akkor előző munkaviszonyát is elismerték közalk. jogviszonynak, ellenkező esetben csak a tv. hatályba lépésekori munkahelyén eltöltött idő számított közalk. jogviszonynak.

macóka11 # 2015.03.30. 18:37

Mamamacóka! és persze mindenki, aki hasonló cipőben jár, tanulságul, mire is kell számítani a nők 40 nyugdíjba vonulásával kapcsolatosan. Az én esetem:
Febr.17-én adtam be a nyugdíjkérelmemet a nők 40-el.Febr.01-én lett meg a 40 éves munkaviszonyom, ráhúztam két hetet, ahogy mamamacóka is tanácsolta, hogy biztos legyen az időm. Márc.16-án érdeklődtem telefonon, mivel durván eltelt egy hónap és sehol semmi. Az ügyintéző hölgy, akinek neve a beadványon szerepelt sajnos nem volt benn, de aki felvette nagyon segítőkész volt és nagyon kedvesen arról tájékoztatott, hogy sajnos a nav-tól kell várni valamilyen munkahelyi igazolásra, amit csak 15-e után tudnak megkérni,csak azután történik érdemi az ügyemben. Vagyis 17-től 15-éig mondhatnám semmi nem történt. Ma újfent telefonáltam, mivel 1 és fél hónapi várakozásnál tartok.Sikerült beszélnem az ügyintézőmmel, aki szintén nagyon udvariasn elmondta, hogy 12-én megkérte a nav-tól az igazolást, ami még nem érkezett meg. Annak beérkezte után-amit ugye nem tud előre mikorra várható - kb.még két hét, mire határozatot és nyugdíjat kaphatok. Kérdésemre, miszerint előleget nem-e lehetne-e kapnom, az volt a válasz, hogy ugyan ő kiszámolta már hogy 40 év 15 napom van, de a jogosultságom csak akkor lesz meg, ha a nav visszaigazolja. Vagyis ha minden jól megy, akkor ennek a hónapnak a vége felé leszek jogerősen nyugdíjas.Tehát, előre láthatólag 2 és fél hónapig semmit nem kapok és most még az sem vigasztal, hogy - gondolom én - majd akkor egyben megkapom februárig visszamenőlegesen. A csekkek meg ugyanúgy jönnek, mintha az ellátmány is ugyanannyi lenne, mint eddig.
Már csak azt nem értem, hogy volt ez 3 évvel ezelőtt, amikor is a kolleganőm ment ezzel a 40 évessel nyugdíjba és a beadástól számított harmadik héten megkapta a határozatot és átutalták a nyugdíját is.
És sajnos nem tudok semmit tenni, csak várni

Gimama # 2015.03.30. 17:36

Tisztelt Fórum!

  1. kérdés:A Fővárosi Gázműveknél dolgoztam 1972-ben, közalkalmazotti munkaviszonynak számít-e ?
  2. Kértem a nyugdíjazásomat, mert 2015 július 18-án meg lesz a nők kedvezményes öregségi nyugdíjához szükséges 40 év közalkalmazotti jogviszonyom .Határozatlan időre szóló kinevezéssel dolgoztam 2014-ig, azóta határozott időre szól a kinevezésem, mely 2015. augusztus 31-én jár le.

A jubileumi jutalmamhoz 39 év közalkalmazotti jogviszonyom van. Én úgy tudom, hogy nyugdíjazás esetén elég 35 év közalkalmazotti jogviszony a jubileumi jutalomhoz, a munkáltatóm szerint nem, mert a munkaviszonyom nem felmentéssel szűnik meg Lehetséges ez ?
Köszönöm válaszát.

munkásnő (törölt felhasználó) # 2015.03.28. 08:04

'Lyonee'... Köszönöm mások nevében is,az ide feltett 2015-ös valorizációs szorzót ! Remélhetőleg akik jövőre tudnak csak elmenni ebbe a nyugdíjazási formába,azok is egy ilyen jó valorizációs szorzószámnak örülhetnek majd ! Üdv.,jó hétvégét.

Lyonee # 2015.03.26. 18:08

MK 38. számban, kedden megjelent a 2015-ben alkalmazandó valorizációs táblázat. 1,03 lett, vagyis 3%-kal lesz nagyobb a nyugdíj, mintha tavaly lett volna igénybe véve.
Emlékeztetőül írom, hogy kb. egy hónapja ezt az értéket valószínűsítettem.