40 év munkaviszony után nyugdíj


Veci # 2010.12.05. 19:49

botty

Jó egészséget kívánok!


Üdvözlettel Veci

lenolaj1 # 2010.12.06. 06:35

Kedves Stelax, miért gondolod, hogy a kérdésedre adott válasz 3 év múlva még aktuális lesz? Ma egy tollvonással (kétharmaddal) bármi átírható. Ami ma fehér, az holnap már fekete lehet.
Én a helyedben inkább először arra lennék kíváncsi, hogy van-e olyan törvény ami gátat szab annak, hogy az x+1 évben nyugdíjra jogosultság feltételei x évben módosításra kerüljenek? Pl. egy 2012-ben nyugdíjra jogosult személy jogosultságának feltételei változhatnak-e (hátrányosan) 2011-ben? Ha erre nincs valami szabályozás, akkor a kérdésed majdhogynem értelmetlen.

lenolaj1 # 2010.12.06. 06:37

Elfelejtettem köszönni: pálinkás jó reggelt! :)

lenolaj1 # 2010.12.06. 07:06

Attól tartok a mi jövőnknek már annyi.
De épp ezért, ha van gyereked, tudatosítsd benne, hogy csak saját maga öngondoskodása révén biztosíthatja a jövőjét. Gond akkor van, ha a jelenért is küzdeni kell ...

Veci # 2010.12.06. 07:31

stelax
Mostmár tényleg jól felhergelted magad. Nem kell az egyik szférát szembeállítani a másikkal. Kirohansz a közalkamazottak ellen, most ők is fókuszba kerültek nálad. Hidd el nekik sem könnyű, ami 15-20 évvel biztosabb munkalehetőségnek tűnt, ma már (szerintem) a mindennapi rettegéssel kezdik és fejezik ők is a munkanapjukat. Hidd el, a közalkalmazott nettó bére akörül van, mint a versenyszférában, csak nekik minden forintjuk le van papírozva, amíg a versenyszférában sok helyen a minimálbér felett zsebbe fizetnek (ha egyáltalán teljes foglalkoztatásra van bejelentve/ez majd a nyugdíjba vonuláskor fog kiderülni), ami a pillanatnyi anyagi helyzeten segít a családoknak, mert ma kell enni, ma kell a gyereknek ruha, ma kell a számlát kifizetni.
Amíg a zsebben fizetéssel kevesebb járulékok kerülnek a nagykalapba, addig a közalkalmazottaknak minden fillér után vonnak. Addig nem kellene ítélkezni, amíg a másik oldalt nem ismerjük, Azonkívül évek óta nincs nekik béremelés, nem változik a bértábla, igaz keveset emelkedik évente a minimálbér, de emelkedik, mint a nyugdíj is.

A kedvezményhez annyit: valóban a kedvezménynek lesznek élvezői, azok 14-15 éves koruk óta dolgoztak (és nem tanultak), mint mi akik szakmunkástanulók voltunk. Igaz, hogy sokat dolgoztunk (a kisiparos mesternél, még a háztartásba, kerti munkában is részt vettünk), de hogyan tanultuk volna meg a szakmát, ha csak néztük volna a varrógépet, a szövőgépet, vagy a fémmegmunkálót. Mi tanulók azért dolgoztunk, hogy egy életen át hasznosítható szakmát tanuljunk (én amit szakmunkástanulóként tanultam, azt hasznosítottam a felsőfokú tanulmányaimmal elért végzettségnél, és szerintem, aki a szakmájában képezte magát, az többnyire így gondolja).

MÁSIK megközelítés (korábban többször is leírtam ezt), ha az 1955-ös születésű is 2011-ben mehet el nyugdíjba, meg az 1952-es születésű is, akkor ott ki a vesztes, vagy nyertes (én még szerencsés évben születtem, mert 57 évesen elmehettem előrehozott nyugdíjba)

MOST nyugodtan lehet rám haragudni, "megkövezni", de nem egymást marni kellene, nem egymásra haragudni, hanem elfogadni vagy beletörődni a helyzetbe. Reméljük a tv. még a te 59. éves korodban is élni fog és teljes összegű nyugdíjba mehetsz el. Sajnálom azokat, akik a rossz választási kommunikáció miatt kimaradnak, de a Mikulás sem egyformán kedvez minden gyermeknek.
Nyugodtan lehet mostmár engem is szapulni (nem értek egyet én sem a kommunikációs zavar miatt kialakult helyzettel), 1-2 napig keveset leszek internet közelben.

Ma este lesz a részletes vitája a tv. módosításnak. ITT lehet majd élőben követni: http://www.parlament.hu/…_ujnapok_ckl


Üdvözlettel Veci

lenolaj1 # 2010.12.06. 08:42

A hétvégén volt időm átgondolni ezt az egész 40 éves mizériát.
Részemről ketté választom a bejelentést, és magát a törvényt.
A tv. nagylelkű. Igen, az! Aki kicsit is tudatában van annak, hogy hogyan áll ma a nyugdíjkassza, az ezt a kijelentésemet nem vonja kétségbe. Azon persze lehet vitatkozni, hogy hogyan került a kassza ilyen siralmas állapotba, csak nem érdemes.
Szóval, ha meglesz a tv. örülni kell neki, mert legalább néhányan élni tudnak vele, ami nem kis dolog.

A bejelentés.
Na, ezzel már komoly gondjaim vannak.
Nyilván ez az egész felbolydulás nem lenne, ha a választások előtt nem ették volna be a nőket.
De még mindig nem késő bocsánatot kérni. Én a tv. végleges elfogadásakor ezt várom. Mert utálom, hogy kiesek a jogosultak köréből - mert bizony kiesek -, de a legjobban mégis azt utálom, ha hülyének néznek. Sokat szelídülne a hozzáállásom ha megkövetné a kormány a nőket.
Kedves érintettek, már csak 16-ot kell aludni! :)

evanyugi # 2010.12.06. 12:47

Kedves Veci!

A segítségedet szeretném kérni,és úgy látom a fórumon hogy segítőkész vagy.53-as születésű vagyok,pár hónappal ezelőtt a munkáltatómnak jeleztem, ha lehet szeretnék elmenni előrehozott nyugdíjba. Úgy tünt beleegyeznek, (leépítés lesz) és akkor kezdődött ez a 40 év után a nők elmehetnek téma. A nyugdíjfolyósító 42 év 131 napot számolt ki ez év végéig nekem, amibe benne van ugye a szakmunkás iskolám is. Én az előrehozott nyugdíjat szeretném jobban, de csak azért mert mint itt is sokan nem tudjuk hogyan fogadják el a törvényt, de már a munkáltatóm is tétovázik.
Én meg nem tudom hogy milyen módon jöhetnék majd el. Felmondással, közös megegyezéssel, vagy hogyan járok jobban? Mikor van végkielégítés stb. Közalkalmazotti éveim száma 18 év.

Kérlek segíts ha tudsz.
Előre is köszönöm.

Éva

hars52 # 2010.12.06. 13:01

Már megint nem tudok belépni, csak ha hozzászólok.
bocs

hars52 # 2010.12.06. 13:14

Mivel én is közalkalmazott vagyok, eléggé képben vagyok ezen a területen.Ha most is közalkalmazott vagy, csak abban az esetben jár végkielégítés és felmentés is, ha neked mondanak fel, pl: létszámcsökkentés címén. Csökkentés nélküli előrehozott nyugdíj feltétele: betöltött 59 év és 40 év szolgálati idő, ami már meg is van neked. Azt nem tudom, hogy mikor születtél. Ami pedig a mostani törvény javaslatot illeti, a jogosultsági idő számításába, nem igen fog beleszámítani a szakmunkás iskola, tehát eszerint a 40 éved valamikor jövőre lesz meg. De ha a főnököd felmond, a felmentésed talán kitart addig. Ennek utána kell pontosan számolni.

evanyugi # 2010.12.06. 13:27

hars52

Köszönöm a válaszodat, 53. decemberében születtem, és az a sejtésem, hogy nem akar majd felmondani a munkáltatóm, hanem közös megegyezéssel akar elengedni nyuddíjba, hogy elcsón megússza.

hurrikan # 2010.12.06. 13:40

Nem tudom kit mennyire győz meg a Kormányszóvivő Asszony
a TV2-Mokka műsorában 2010.nov 23-án elhangzott kijelentése (videó megtalálható az interneten is)
Megpróbálom idézni:" Minden nő, akinek 40 év munkaviszony megvan, az elmehet 2011-től nyugdíjba.A gyermekneveléssel eltöltött idő- max 8 év a 40 évből levonandó , így min. 32 év munkaviszonynak meg kell lenni". Értelemszerűen a visszaszámítás csak a gyermekes nőkre vonatkozik

hars52 # 2010.12.06. 13:55

Kedves Evanyugi!
A közös megegyezésnél még az is jobb, ha te mondasz fel, mert akkor legalább 2 hónap felmentés jár, ha végkielégítés nem is. A közös megegyezés gyakorlatilag arról szól, hogy ne kelljen semmit sem fizetni a munkáltatónak.
Ha 53-as vagy akkor csökkentés nélküli előrehozott nyugdíjba, sajnos csak 2012-be tudnál elmenni.
A kedvezményes nyugdíj, ami nem kor függő, arra talán jővőre jogosult leszel.Ehhez viszont meg kell várni a törvényt és a végrehajtási rendeletét. Utána pedig a jövő évben jó lenne ujból kiszámoltatni a nyufi-val, hogy a kedvezményes nyugdíjhoz mennyi a jogosultsági időd, mert az nem egyezik a már kiszámoltatott szolgálati idővel.

Ciklámen # 2010.12.06. 20:06

Kedves Veci és Lyonee!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz (édesanyám nevében aki már nagyon várja hogy nyugdíjba mehessen) hogy jár vagy csak adható felmentési idő az ő esetében? Ha igen hány hónap? 1954-ben született, a szolgálati idejét megállapították ami 2008. decemberében 39 év 252 nap volt. (tehát bőven meglenne a 40 éve ha szolgálati időt néznének) Munkaviszonya 1971 júniusától van (folyamatosan szinte) ebből 37 év közalkalmazott (bölcsödei gondozónő) Lehet hogy januártól nem tud elmenni (a kedvezményes 40 év jogosultsági idővel rendelkező nőknek járó) nyugdíjba mert a szakmunkás képzés idejét nem biztos hogy beleszámítják.. Ebben az esetben felmentési idővel vagy szabadsággal nem tudná ezt a fél évet itthon tölteni? Remélem nem bonyolítottam túl, köszönöm előre is a választ! Éva

MajorDomus # 2010.12.06. 22:08

Lyonee
köszönöm a tájékoztatást.
Valóban 54-ben születtem s a 42 évem mar 2012 április 13-an meglesz 57,5 eves koromban.
Ehhez meg dolgoznom kell 6-ot hogy 63 évesen nyugdíjat kapjak. Nem a nőktol sajnálom hogy 32 ev utan nyugdíjat kapnak ha van 3 gyerekük, mert aki 3 gyereket mert vállalni az egy hős.
Csak magamnak sokallom a 48-at amibol 25-ot gyárban gep mellett húztam le 3 műszakban.

Hat mesehabbal tudod en is cserélnek veled, de te nem biztos hogy vállalnád.

na szoval nem magamat akarom reklámozni, csak oda akartam kilyukadni. Hogy ez a torveny meg igy is jelentos kedvezményt jelent.
En 1969-71-ig szovogyarban dolgoztam olyan nőkkel, akik 35 évet húztak le a szövőgyárban.
Rettenetesen tönkrementek 55 éves korukra 2-3 gyerekkel mert gyes nem volt.
Csak azert szóltam bele a fórumba mert a kis dolgoknak is örülni kell, a politikusok ígéretei meg a mese habbal kategória.

MajorDomus # 2010.12.06. 22:08

Lyonee
köszönöm a tájékoztatást.
Valóban 54-ben születtem s a 42 évem mar 2012 április 13-an meglesz 57,5 eves koromban.
Ehhez meg dolgoznom kell 6-ot hogy 63 évesen nyugdíjat kapjak. Nem a nőktol sajnálom hogy 32 ev utan nyugdíjat kapnak ha van 3 gyerekük, mert aki 3 gyereket mert vállalni az egy hős.
Csak magamnak sokallom a 48-at amibol 25-ot gyárban gep mellett húztam le 3 műszakban.

Hat mesehabbal tudod en is cserélnek veled, de te nem biztos hogy vállalnád.

na szoval nem magamat akarom reklámozni, csak oda akartam kilyukadni. Hogy ez a torveny meg igy is jelentos kedvezményt jelent.
En 1969-71-ig szovogyarban dolgoztam olyan nőkkel, akik 35 évet húztak le a szövőgyárban.
Rettenetesen tönkrementek 55 éves korukra 2-3 gyerekkel mert gyes nem volt.
Csak azert szóltam bele a fórumba mert a kis dolgoknak is örülni kell, a politikusok ígéretei meg a mese habbal kategória.

mokus123 # 2010.12.07. 05:33

Sziasztok!

Nem látta valaki a tegnap esti parlamenti vitát?
Sajnos nem tudtam megnézni.

Bobov # 2010.12.07. 07:34

Sziasztok!

Próbáltam megvárni a vitát. Éjjel egykor került sorra a mi témánk. Semmi érdemleges nem történt, legalábbis amíg láttam. Alig lézengett egy pár képviselő az ülésteremben. Az ellenzék elmondta, hogy milyen kevesen vehetik igénybe, miért érezzük becsapásnak, nem ezt ígérték, a pótlólag beszedett fél százaléknak csak kis része fog erre elmenni stb. A kormánypártiak tagadták, hogy mást ígértek volna, pocskondiázták az ellenzéket. Bevallom csodálkozom, hogy éjjel 1-kor még vannak ott egyáltalán, és tudnak vitatkozni. Sajnos a végét én is elaludtam.

Bobov # 2010.12.07. 07:46

Negyed háromkor ébredtem fel, akkor mentem be a szobába aludni. Még mindig ment a vita, de már más volt a téma. Most pedig már megint ott ülnek a parlamentben és szavaznak. Normális ez. Tudnak egyáltalán felelősséggel dönteni ügyekben így?

kissmama # 2010.12.07. 15:50

http://www.hirado.hu/…gdijert.aspx Sziasztok ezt találtam most!

kissmama # 2010.12.07. 19:15

Még egy cikk törvényjavaslat.
http://www.konyvelozona.hu/…javaslatrol/

Veci # 2010.12.07. 20:11

evanyugi

  • hars52 már megadta a választ. Az 1953-ban született közalkalmazott nő az 59. szülinap utáni naptól (te 2012. decemberben) kérheti a nyugdíja megállapítását, vagyis az utolsó jogviszonyban töltött nap a szülinap legyen.
  • A szolgálati időd alapján ez csökkentés nélküli nyugdíj lesz a ma hatályos tv. szerint.
  • Tekintettel arra, hogy a most parlement előtt álló, szavazásra váró tv. módosítás szerint, ha a szakmunkásévek nem számítanak bele, akkor még nem rendelkezel a kedvezményes nyugdíjba vonulás feltételeivel 2011-ben.
  • Ellenben 2012-ben a nyugdíjtörvény 18/A. §-a szerint, mindenképpen előrehozott nyugdíba mehetsz.
  • Nem ajánlom, hogy te mondj fel (egyrészt nem rendelkezel az előrehozottnyugdíj és kedvezményes nyugdíj feltételeivel), mert csak lemondással tudnád megszüntetni a jogviszonyod, és akkor a teljes időtartamot le kell dolgozni (nincs munka alóli felmentés).
  • Ha te mondasz fel, akkor nincs végkielégítés, és 3 hónapig munkanélküli ellátást sem kaphatsz.
  • Közös megegyezés lényege, azt kaphatod, amiben megegyeztek, de a munkáltatónak nem az a célja, hogy mindent megadjon, amit te szeretnél megkapni, hanem hogy minél kevesebbe kerüljél.
  • ha a munkáltató a létszámleépítést fontolgatja, akkor ő mondjon fel, mert akkor jár a felmentési idő ez 2+3 hónap(annak fele időtartamára munka alóli felmentés), és végkielégítés a 18 éved alapján 6 havi átlagkereset.
  • Ha ezeket a kiadásokat megnézzük, valószínű nem mond fel neked a munkáltatód.
  • Vedd figyelembe, hogy te nem tudsz elmenni nyugdíjba, esetleg korengedményes nyugdíjba, ha a munkáltató/fenntartó megállapodást kötne veled, egyben vállalná, hogy az 59. szülinapodig egy összegben kifizeti a nyugdíjad+postaköltség+nyugdíjemelés összegét. Erre 2010.12.31-ig van jelenleg lehetőség. DE ne reménykedj benne, mert neked 2 év nyugdíjat kellene rendezni. Erre a munkáltatót nem lehet kötelezni.

ITT találhatod a törvényeket:
Kjt.: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Nyugdíjtörvény: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Korengedményes nyugdíj: http://www.onyf.hu/?…


Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.12.07. 20:16

evanyugi
Azt javasolom, hogy ne mondj fel, ha meglesz a 40 év jogosultságod a tv. módosítás szerint, akkor hamarabb nyugdíjas lehetsz. Ha 3 éves szakmunkáképzésed volt és nem voltál munkanélküli, akkot 1 év múlva meghetsz nyugdíjba.


Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.12.07. 20:23

hars52
A közös megegyezésnél még az is jobb, ha te mondasz fel, mert akkor legalább 2 hónap felmentés jár, ha végkielégítés nem is. A közös megegyezés gyakorlatilag arról szól, hogy ne kelljen semmit sem fizetni a munkáltatónak.
Tévedésben vagy némileg szerintem.

  • Egyrészt, ha evanyugi mond fel, akkor nincs felmentés (felmentés munkáltatói felmondás esetén van), a lemondás (munkavállalói felmondás) teljes időtartamát le kell dolgozni.
  • A közös megegyezés esetén amit ki tud harcolni azt megkaphatja. De valóban a munkáltatónak az a célja, hogy minél kevesebbet fizessen. De a megállapodásban azonnali munkaviszony megszüntetés lehet.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.12.07. 20:29

Ciklámen
Ha a dolgozó kéri a felmetését pl. nyugdíjba vonulási indokkal is, nem kötelezi törvény a munkáltatót a felmentési idő megadására. Egyébként az is jogszerző idő.
A tv. módosítás hatálybalépését várjátok meg, ne mondjon fel édesanyád. A szakmunkásképzés időtartama igen nagy valószínűséggel nem lesz benne a 40 év jogosultsági időbe, ezért nagyon figyeljetek oda a részletekre.


Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.12.07. 20:34

MajorDomus
Az 1954-ben született férfi 60,5 évesen elmehet előrehozott nyugdíjba 42 év szolgálati idővel, max. 8,4 %-al csökkentettel. Csökkentés nélkül 63,5 évesen. De úgy tudom már Lyonee válaszolt (nem olvastam most vissza)
Az utolsó mondatoddal egyetértek.


Üdvözlettel Veci