40 év munkaviszony után nyugdíj


Veci # 2010.12.04. 20:36

dtida
Köszönöm, nem faggatlak tovább.


Üdvözlettel Veci

Gabicsek # 2010.12.04. 21:26

dtida!
Hát, lehet, hogy azon szerencsések közé tartozom, akiket majd érint hálisten ez a tv. módosítás, mivel 1956-os vagyok vagyok, 14 korom óta dolgozom, március 24-én lesz meg a 40 év munkaviszonyom. (3 gyerekkel összesen azt hiszem 5 évig voltam otthon, miközben munkaviszonyban álltam, tehát ellátást is kaptam utánuk) Tehát lesznek szerintem fiatalabbak is, mint az 52-es, 53-asok, egy kolleganőm is 1956-os, mint én, neki is jövőre, de novemberben lesz meg a 40. éve. Az iskolákat munka mellett végeztem, mint az Veci is tudja:) Tehát elvileg halleluja.... Meglátjuk.
Kétlem, hogy a táppénzes napokat nem számolnák, hiszen munkaviszonyban állás alatt voltam táppénzen, ha voltam. Ilyen alapon kiszedhetnék akkor a szabadságot is, a szombat-vasárnapot is:) Legfeljebb majd a nyugdíj összegénél fog ez számítani.
Tény, hogy nem túl sok nő fog tudni így elmenni nyugdíjba, ha munkaviszonyt és nem szolgálati időt számolnak és érthető a csalódás!

nandy # 2010.12.04. 21:33

dtida:

Azt mondod, hogy az a kormányzati szándék, hogy 40 LEDOLGOZOTT év után nyugdíjba mehessenek a nők. A munkanélküli ellátás, illetve a szakiskolai ledolgozott évek viszont - jelenlegi ismereteink szerint - nem számítanak bele a jogosító időbe.

Közben azt is mondod, hogy a táppénz beleszámít a munkaviszonyba. Pedig az sem ledolgozott idő. Tehát a munkanélküli nem, a táppénz pedig igen?
Ugyanakkor senki nem tehet arról, hogy elvesztette a munkáját, vagy hosszabb időre lebetegedett, szóval egyiket sem kellene büntetni.

Csakhogy: a tv. egyáltalán nem beszél munkaviszonyról! Ez csak a média felé kommunikált szöveg. A jogosultsági időt meghatározó rendelet pedig sehol nincs még. Így azt gondolom, hogy jogos a táppénz be nem számításával kapcsolatos félelem. Mint ahogyan azt egy nyugdíjszakértő is elmondta egy reggeli tv-műsorban...

A 1745-ös javaslat szerint:

„(2a) Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki

  1. legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik,

Nem kötözködésképpen szánom, csak szeretném veled megértetni, hogy miért van minden fórumon (nem csak itt!) állandó napirenden a téma, és miért "parázik" mindenki. Úgy látszik, hogy még a kormány sem tudja egyértelműen eldönteni, mit szeretne, kiknek akar kedvezni. Nincsenek egyértelmű válaszok, még a Nyufig-nál sem tudnak semmit.
Szerintem nincs ez így jól, de hát ez az én bajom... Bár engem nem is érint az egész, de ettől függetlenül látom, hogy mások mennyit beszélgetnek, találgatnak az ügyben, és egyszerűen nem lehet nekik megnyugtató választ adni.

nandy # 2010.12.04. 21:35

Szóval az lenne a lényeg, hogy te magad is belekeveredsz, mert munkaviszonyról beszélsz (amibe természetesen beleszámít a táppénzes időszak, de elvileg a szakiskolai gyakorlati évek is azok lennének...), de a törvény jogosító időről beszél, ami közel nem azonos a munkaviszonnyal.

Gabicsek # 2010.12.04. 21:47

az a baj, hogy tudomásom szerint a nappali szakiskolai évek tanulói jogviszonynak és nem munkaviszonynak számítanak. Hiszen aki nappali tanulói jogviszonyban volt, a szülei utána családi pótlékot kaptak nem?

Lyonee # 2010.12.04. 21:55

A "szakiskolai gyakorlati évek", ilyen nem is volt, hanem felváltva történt az elméleti és a gyakorlati képzés.
Pl. 1 hét elmélet iskolában, 1 hét gyakorlat, kisiparosnál, üzemben, iskolában.
Mindez tanulói jogviszony alatt és nem munkaviszonyban.

dtida # 2010.12.04. 22:01

Én megértem azokat, akik csalódnak, mert úgy érzik, át lettek verve.
Azt látni kell, hogy egy kedvezményről beszélünk, tehát az "igazságosságot" belekeverni felesleges. Ez egy választási ígéret volt; ezt teljesítik valamennyire. Ez is bizonyítja, hogy miért nem szabadna politikai tényezővé silányítani a nyugdíjbiztosítást, de ez messzire vezet...

Munkaviszony, szolgálati idő, jogosultsági idő...korengedmény, korkedvezmény, előnyugdíj, előrehozott nyugdíj... ezen fogalmak között különbséget kell(ene) tudni tenni.
Nem keverek semmit, csupán nem akarok sokat mondani; a jogosultsági idő fogalmát kormányrendelet fogja rendezni, ami kész van, a tárcaközi egyeztetéseken is túl van már, ha nem is publikus még a tartalma.

Gabicsek # 2010.12.04. 22:18

Így is köszönet jár, hogy segítesz az útvesztőkben:) Biztos is voltam benne, hogy még semmi nem publikus, nemsokára úgyis minden kiderül, addig marad a reménykedés...

hars52 # 2010.12.05. 13:54

Nem tudom elhinni, tegnap este óta se kép, se hang. Nincs egy hozzászólás sem, vagy valami hiba van?

könyvmoly # 2010.12.05. 14:24

Szia Hars52!
Reggel óta lesem, hogy ki fog hozzá szólni talán mindenki erre vár de hogy miért azt nem tudom.
Megszeppentünk? Mindenki azon agyal, hogy ez mit jelenthet? Vagy nem mernek hozzászólni?
Talány!!!!!!!!!!!!!!

mokus123 # 2010.12.05. 14:53

Szia!
Szerintem azért nem ír senki, mert egyenlőre nincs semmi új. Várakoznunk kell sajnos amíg esetleg vki elszólja magát, vagy közzéteszik a jogosultak körét.
Én is tiszta ideg vagyok már, mert csak 1 éven múlik az egész. /szakmunkás iskola/
Üdv Edit

becsaptak # 2010.12.05. 15:01

Sziasztok! Szerintem már mindenki belefáradt,hogy hiába mondja mindenki a maga igazát,senkit nem érdekel.Már úgy értem,hogy sokan írtak a képviselőknek meg nagyon sok politikusnak és a kérdésekre senki sem reagál.Azt senki sem tudja megmagyarázni,hogy a kampányban igért 40 éves szolgálati időt amit igértek,miért bonyolítják ennyire mindenféle más elnevezéssel.Mi nem kértük!!!!Ezt igérték nekünk!!! Akkor most miért kell mindenféle megkülönböztetést tenni emberek között!!Miért nem tartják a szavukat és akkor senki sem elégedetlenkedne!A törvény már úgyis megvan akkor miért kell még mindég titokban tartani,ha már úgyis eldöntötték.Azért,hogy még idegeskedjünk egy kicsit,pedig az már nem hiányzik!!!

könyvmoly # 2010.12.05. 15:02

Szia Mokus123!
Igazad lehet én is arra várok,hogy visszaküldjék a 6 hónap hiányzó időmet.

könyvmoly # 2010.12.05. 15:15

Szia Becsaptak!
A választási ígéret és a megnyert választás után rádöbbentek túl ígérték magukat a fél százalék járulékemelés talán mégsem elég mindenkinek.
Nosza vegyünk ki pár dolgot jusson is maradjon is.
A politikusok mikor tartották be a kampányban tett ígéretüket? Már egy újszülött sem hisz nekik. Hogy miért nem árulják el az igazságot? Szerintem nem azért,hogy mi idegeskedjünk hanem azért, hogy teljen az idő.

MajorDomus # 2010.12.05. 15:35

ugy latom hogy Veci es dtida képviseli itt a józan mértéktartó álláspontot.
18 nap mulva mindent tudtok addig tervezetek meg a karácsonyi menüt es vásároljátok be.

A tövény Atlag Juliskara lett ¨meretezve¨ aki érettségi utan munkaba allt majd szult harom gyereket akikkel összesen 8 evet otthon volt majd összesen 32 ev munka utan 58 évesen elmehet nyugdíjba
ez meg mindig kedvezobb mintha ugyanezt egy 1954-es születésű not feltetelezve, 63 évesen tehetne meg.
Ebbol ténylegesen 32 evet dolgozott.
Nem sajnálom mert megérdemlik, de ne essetek at a lo túlsó oldalára.
Aki becsapva érzi magát annak is igaza van, mert nem ez volt az ígéret, de ne felejtettek fl, hogy ugyanezen törvények alapjan en 48 ev munkaviszony ( es nem 32 ev !)utan kapok nyugdíjat, ha megérem.
Pedig 3 ember helyett kellett dolgoznom es tuloraznom mig a feleségem otthon volt a gyerekekkel mert nem láttunk a nyomortól.

Hát akkor csak kedvezőbb nem ?

Veci # 2010.12.05. 15:57

Lányok!

Advent van, bronzvasárnap, ebédfőzés, karácsonyi készülődés, és a végszavazásig, majd a kornányrendeletig nem tudjuk a pontos választ.
Holnap lesz a részletes vita, este 8:00 után várhatóan a napirend szerint.
De szerintem kevés változtatásra lehet számítani az előterjesztéshez képest. Ami ez érinteteket érdekel, azokat a képviselők (ellenzékiek /mindhárom) elmondták, beadtak módosító javaslatokat, de az nem a kormányoldal javaslata, azt "le is lehet" söpörni", ha úgy tartják jónak. Márpedig ha bennehagynák a tanulmányokat, munkanélküli ellátást, akkor sok nőt érintene, ezt vették számításba a beterjesztésben is szerintem.


Üdvözlettel Veci

mesehabbal # 2010.12.05. 16:50

...

hars52 # 2010.12.05. 16:50

Nem tudom mi van ezzel az oldallal, egyszerüen nem tudok belépni, az 1.oldal 11.14. dátummal jön.

mesehabbal # 2010.12.05. 16:52

Kedves MajorDomus!

Én annyira sajnálok minden férfit. Mivel a kollégáim főleg férfiak, így bármikor cserélnék velük. Látom, hogy viszonyulnak a munkához és milyen a teljesítményük, a fizetés különbséget már nem is említem. Tisztelet a kivételnek!
Egyébként a jelenlegi Tv. szerint 1954-es születésűek öregségi nyugdíj korhatára 63 év és
183 nap nemi megkülönböztetés nélkül. A nők előrehozott öregségi nyugdíj korhatára 60 év a 183 nap, a férfiaké 61 év és 183 nap, vagyis összesen 1 évvel több. Csak az előrehozott tesz kivételt! Nem értem, hogy jött ki neked a 48 év. Nem tudom milyen korú vagy, mert ha túl fiatal, akkor kár gondolkodnod bármin is. 1970-ben még mi is azt hittük, elmehetünk 55 évesen, mint édesanyáink, de a rendszerváltás után folyamatosan emelik kort. Már korábban írták sokan, félnek a „Ratkó” születettektől (sokan vagyunk), pedig nyilvánvaló, hogy a mi korosztályunk szülte a legtöbb ma dolgozó 20-30 éves korú fiatalt is.
Akkoriban sokan neveltünk 2-3 gyereket. Nő létemre, még volt másodállásom is (A munkakönyvemben is szerepel). Nem mindenki volt otthon a gyes végéig. Igaz, a 1970-80-as években nem lehetett a GYES mellett dolgozni (hivatalosan). De aki akart, az akkor is tudott mellékállást találni. Én is ezt tettem és így hozzájárultam a család kiadásaihoz. Tudod, ezt így is lehet, és sosem róttam fel senkinek.

Kedves Veci!
Mi mást tehetnénk várunk és reménykedünk! Köszönjük neked(tek) a segítséget, ami néha vigaszt, nyugalmat jelent(ett) sokunknak.

Üdv: Ágnes

Elnézést a 3 pontért, de nem működött a fórum rendesen. :-(

hars52 # 2010.12.05. 17:04

Na végre sikerült.Veca, egész nap a konyhában dolgoztam, de főzés és takarítás közben nagyon jól lehet mindenfélén gondolkodni. Különben még tegnap olvastam a parlament.hu-n a bizottsági véleményezéseket a módosító javaslatokra,csak azt az egy fidesz módosító javaslatot támogatták, ami 5 gyerek + 1 év-ről szól. (a négy gyerek nem gyerek, azt elegánsan át lehet ugrani). Az egyebek: szakmunkásképző, főiskola, munkanélküli ellátás szóra sem érdemes egyhangulag lesöpörve.Tudom, hogy holnap lesz a részletes vita, de szerintem az semmin nem fog változtatni.Ez a törvény módosítás így lesz elfogadva. Már csak az a nagy kérdés mi lesz a kormányrendeletben? Remélem, nem valami olyan további szűkítés, amire nem is gondolunk. Valami még van a levegőben, úgy érzem.
Zsuzsa

Veci # 2010.12.05. 17:20

Nagyon érdek így egymás után (műsorban is ez volt a sorrend):


Üdvözlettel Veci

botty # 2010.12.05. 17:30

Kedves Veci és kissmama! Ma érkeztem haza a kórházból és visszanéztem a hozzászólásokat!/2010.nov.30-tól a mai napig/ Nagyon köszönöm Veci a biztatást. A dátumot nem írtam el, tényleg 1997.01.31-én volt 26 évem, mert már nyári szünidőben is dolgoztam! Nagyon jó hír, hogy elmehetek 2011. május 6-án csökkentés nélküli nyugdíjba! Nagyon köszönöm a válaszotokat, és a mai naptól ismét veletek vagyok.

pmarcsi # 2010.12.05. 18:36

Gabicsek !
A szakmunkástanulók után nem kaptak a szülők családi pótlékot!!

Lyonee # 2010.12.05. 19:29

Majordomus!
Az 1954-es születésű férfi előrehozott nyugdíjba mehet 42 év szolgálati idővel 60,5 évesen, vagy 37 év szolgálati idővel 61,5 évesen, mindkettő csökkentett lesz. Rendes nyugdíjba mehet 63,5 évesen, ez már teljes lesz. 15 és fél éves korodtól dolgoztál? Elhiszem, hogy eleged van, elfáradtál. Úgy rémlik egy másik topicból, hogy 54-es vagy.
Sokan nem látják be, hogy ez a 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjazás egy kedvezmény, felesleges vitatkozni az igazságosságán. Lesz , akire teljesülnek a feltételek, lesz, akire nem. Sokan a maguk igazára próbálják csűrni-csavarni, különféle értelmezéseket kitalálva, teljesen feleslegesen, sokszor egymást megsértve és összekavarva azokat, akik végre megértették, hogy miről van szó.

akizor # 2010.12.05. 19:37

Miért nem kaptak családi pótlékot a szülők? Úgy emlékszem kaptak...de lehet már kellene szednem a Cavintont!