Kötelező tanfolyam


merges # 2009.07.04. 15:40

Tisztelt Jogász Hölgyek/Urak!

Tanfolyam elvégzésével kapcsolatosan akadt némi nézeteltérésem a volt munkáltatómmal. Határozott idejű munkaszerződést kötöttem a munkáltatóval, egy 4 hatósági vizsgához kötött munkakörbe (a vizsgák birtokában). A munkáltató a munkaszerződésben kikötötte, hogy a munkakör betöltéséhez szükséges ismeretekkel a munkavállaló nem, vagy csak részben rendelkezik. Ebből annyi igaz, hogy szakmai tapasztalattal nem rendelkeztem (bár a 30 éve a szakmában dolgozónak is ugyanaz került bele), ezért három és fél napos tanfolyam elvégzésére kötelezett, ami állítása szerint 100.000 Ft, aminek a megfizetésétől eltekint, ha a kikötött 1 év határozott időt kitöltöm. Aláírtam, mert kellett a munka.

Mint később kiderült, a tanfolyam a hatósági vizsgák tananyagát, a munkaköri leírást, valamint a munka belső, vállalati szabályait tartalmazta. Ezt a "tanfolyamon" kapott olvashatatlanná fénymásolt jegyzetével tudom bizonyítani. A tanfolyam elvégzéséről semmilyen papírt nem kaptam! Nagyjából félidőben közös megegyezéssel kiléptem, mert a társaság munkabérrel, illetve munkaidővel kapcsolatos szabályait kezdte egyre érdekesebben alkalmazni. A munkáltató sem a utolsó havi munkabért, sem az előzetesen elmaradt járandóságokat, nem fizette ki, és a munkaviszony végén elszámolást sem adott.

Segítséget szeretnék, kérnék, hogy a jogvita során milyen jogszabályi alapon tudnám megakadályozni tanfolyamdíj érvényesítését. Visszatekintve egyértelműnek tűnik, hogy Ők már a foglalkoztatás kezdetén biztosak voltak benne, hogy a munkavállalók nem töltik ki a határozott időt és ezért mindet meg is tett. Első elkeseredésemben a BTK. 318.§ csalásra tudok csak gondolni.

Előre is köszönöm a segítségeteket.

efi99 # 2009.04.11. 18:57

Mondjuk MT 103
(4) A munkavállaló - munkabérének és költségeinek megtérítése mellett - köteles a munkáltató által kijelölt tanfolyamon vagy továbbképzésben részt venni, és az előírt vizsgákat letenni, kivéve, ha ez személyi vagy családi körülményeire tekintettel reá aránytalanul sérelmes.

Munkabér jár érte, tehát munkaidő.

Sücy # 2009.04.11. 13:06

efi, tudnál jogszabályi hivatkozást mondani arra, hogy a tanfolyam ideje munkaidőnek kell, hogy számítson?
Sajnos szakszervezet, kollektív szerződés nincs...

efi99 # 2009.04.11. 09:06

A munka és a tanfolyam között idő: bukta.
Mondok erre még egy szemét napi gyakorlatot. A munkáltató úgy biztosítja, hogy az ügyfelei még fél 6 után is elérjék a céget, hogy az ebédidő 1 óra. Így a munkaidő 9-12,13-18. Mivel ipari parkban van az egész, km-ekre mindentől így ha az ember megebédelt 17 és fél perc alatt, a többi idő ott is bukta, mert nincs hova menni.

Sücy # 2009.04.10. 20:25

Veci, nem jogszabály írja elő a tanfolyamot, hanem a munkáltató, ergo nem feltétele a munkavégzésnek, a többiben természetesen igazad van, csak akkor hogy kell elszámolni azt az időt, ami a normál munkaidő és a tanfolyam között van, de nem lehet hazamenni, mert annyi időre nem érdemes? (félútról visszafordulhatna...)
Efi, köszi, ezt én is gondoltam, és reméltem is, hogy ez lesz a válasz egy része.

efi99 # 2009.04.10. 17:20

De ettől függetlenül viszont munkaidőnek kell, hogy számítson. Erről szeretnek megfeledkezni a munkáltatók, különösen a hétvégi tréningek esetében.

Veci # 2009.04.10. 13:52

Sücy

Szerintem akik itt írnak, kevés a jogász, így én is csak a véleményemet írom le.
Személyes véleményem szerint: az ismerősének ahhoz, hogy a munkáját végezze, nyílván szükséges a tanfolyam elvégzése. Vannak olyen foglalkozási területek, ahol meghatázozott időszakonként képzésen kell részt venni (szakmai, munka- és tűzvédelmi, stb.), ezek kötelező jellegűek, s mindenki munkaidőbeosztására nem lehet tekintettel lenni, sőt sok esetben munkaidő utánra, vagy hétvégére esett. Mi van akkor, ha valaki 3 műszakos területen, vagy folyamatos munkarendben dolgozik? Nem lehet mindenki számára megfelelő időpontra megszervezni a továbbképzést. Most, ebben a gazdasági helyzetben pedig ne ragadjanak le, mert ha feltétele a foglalkoztatásnak a tanfolyam elvégzése, akkor célszerű elgondolkodni. (nem gazdasági válság idején is így volt az én tapasztalatomban)


Üdvözlettel Veci

Sücy # 2009.04.09. 18:13

Kedves Jogászok!

Egyik ismerősöm futott bele ebbe e problémába:
Egy étterem konyháján dolgozik, és a belső eü ellenőrzés talált egy-két apró problémát, és emiatt 5x2 órás tanfolyamot írt elő az étterem dolgozóinak, munka utánra, időpont-egyeztetés nélkül, meghatározva az egyes napokat. (Hetente egy alkalommal..)
Előírhat-e ilyet a cég egyáltalán? Ha igen, hogyan? Túlórában? Csúsztatással? Mi van, ha valaki aznap szabin van? Mi van, ha valakinek olyan a beosztása, hogy nem szokott bent lenni nap végéig? (Ahhoz, hogy mehessen a napi menet, korábban megy, és ezért korábban is jön el.)

Várom a válaszokat!
Köszi!

Sücy