munkaviszony felmondás


Munkavállaló # 2009.08.13. 16:11

Kedves Jogászok/Jogosok!

Augusztus 3.-án betegállományba vett a háziorvosom, telefonon be is jelentettem a gazdasági igazgatómnak. Ma 13.-án értesültem a közvetlen főnökömtől, aki eljött, hozzám a lakásomra, hogy hatodikán feladták a felmondó levelemet. Ez még nem jött meg, mint a telefonos egyeztetésből kiderült, valószínűleg címzési probléma miatt.

Kérlek erősítsétek meg, hogy jól látom-e a törvény szavát, és értelmét:

1 Amennyiben jól értem a törvényt, engem állásomból a betegállományom alatt elbocsájtani nem lehet.

2 Kötelességük kifizetni a felmondási időre járó béremet, és a végkielégítésemet, ami mivel csak 3,5 éve dolgoztam nálluk összesen 65 nap.

3 Amióta nálluk dolgozom nem volt ellenem szóbeli figyelmeztetés, írásbeli figyelmeztetés, illetve írásbeli fegyelmi eljárás, tehát nem hivatkozhatnak arra, hogy nem volt megfelelő a munkavégzésem.

4 Jelen állapotomban a felmondásom egyetlen álltalam elfogadható oka, az, ha a gazdasági helyzetükre hivatkozva mondanak nekem fel. Ezt nem tudom megtámadni a munkaügyi bíróságon, viszont ha erre hivatkoznak, akkor 6 hónapon keresztül nem tölthetik be a pozíciómat.

5 Amennyiben nem a gazd. helyzetre hivatkoznak, abban az esetben a munkaügyi bíróságon nem csak a felmondásom időpontját támadhatom meg, hanem az indoklását is.

Válaszotokat előre is köszönöm.

kisrita # 2009.08.13. 14:40

Köszönöm Sándor!

Az új helyre már vinnem kell a kilépő papírokat - ezt kérték. Így kértem a lemondást, elfogadták, munkaügyes jövő héten intézi az adminisztrációt.

Igy mindeki részéről korrekt ugye?

_Wasp_ # 2009.08.13. 11:56

semmit - de nem is kell. Neked az a lényeg, hogy igazolva legyen, hogy átvette. Add fel postán tértivevénnyel és kész.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

MikeD # 2009.08.13. 11:29

Tisztelt Fórumozók,

A segítségeteket kérem. Az a helyzet, hogy a munkáltató nem hajlandó elfogadni az írásban benyújtott felmondásomat.
Mit lehet ilyen esetben tenni?

Üdv;
MikeD

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.13. 07:30

Természetesen nem tudják ki adni a szabadságot, majd kifizetik.

Nincs szükség semmiféle vitára. A lemondásodat írásban, tértivevényes levélben közöld. Azzal kész.

Ami az új munkaviszont illeti: szerintem ha az egyik munkahelyen gyerekgondozás céljára biztosított fizetés nélküli szabadságon vagy, addig új munkaviszonyt létesíteni joggal való visszaélés. Ez az én véleményem, konkrét bírósági ügy még nem volt ilyen esetből. De még lehet, különösen, ha már amúgy is felmondasz, és a szabadságok miatt nézeteltérés alakul ki.
Ha el akarod kerülni ezt a távoli veszélyt, és egyébként is korrekt akarsz lenni, akkor előbb kérd a hozzájárulásukat az új munkaviszony létesítéséhez - és csak akkor mondj le, amikor az új munkaviszony megvan.

kisrita # 2009.08.12. 15:52

Köszönöm Lewho.

És akkor ehhez kapcsolódóan:

  • felmondási időt is "letölthetem" fizetetlennel( novemberig tart) ? Vagy arra kiírják a szabikat? 10 év közalkalmazottim van, és minimum 50 nap szabim maradt benn.
  • esetlegesen valami hivatkozás hogy alátámasszam hogy ez igy jogszerű mert tudom az első az lesz hogy azt mondja hogy kérjem magam vissza munkába mert csak úgy mondhatok fel. ( eddig mindekivel eljátszotta akivel csak lehetett) A "de igen- de nem" vita kevés lesz................
  • a kilépő papírokat gondolom csak a felmondási idő végén köteles kiadni előbb nem - ennek ellenére én létesíthetek közben máshol munkaviszonyt?
lewho # 2009.08.12. 14:29

Fel.

kisrita # 2009.08.12. 13:32

Röviden: Jelenleg fizetetlen szabival gyesen vagyok. Felmondhatok -e a fizetetlen szabi alatt, vagy mindenképp kérnem kell mukába helyezésem és csak aztán mondhatok fel?

Attus # 2009.08.11. 08:00

Köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.10. 13:50

Ha két hét múlva jönnek vissza szabadságról, akkor onnan ketyeg a felmondási időm is?

Negyjából. Persze, ha tudod a munkáltatói jogok gyakorlójának a szabadság alatti tartózkodási helyét, oda is postázhatod. Ha már annyira sürgős.

zsu1 # 2009.08.10. 11:43

Tisztelt Fórumozók!

A problémám a következő:
4 éve közalkalmazottként dolgozom és nem hivatalosan értesültem róla,hogy fel szeretnének nekem mondani.Sem írásban,sem szóban nem volt panasz a munkámra eddig.

Az intézmény új bérlőt kap,aki nem kívánja alkalmazni a régi embereket,a (még) jelenlegi főnököm nem szeretne tovább alkalmazni másik munkakörben sem.

4 éve szabadságon sem voltam,illetve nem adták ki,mondván,hogy a munkarendem úgy néz ki,hogy április 1-től szeptember 15-ig dolgozom,szeptembertől bőven van időm pihenni,nyaralni stb.

A kérdésem az lenne,hogy valóban ilyen munkarend mellett nem jár nekem szabadság illetve milyen indokkal mondhatnak fel nekem?
Egyáltalán milyen lehetőségeim vannak?
Köszönöm a válaszokat előre is.

Attus # 2009.08.10. 11:30

Ez pontosan mit jelent? Ha két hét múlva jönnek vissza szabadságról, akkor onnan ketyeg a felmondási időm is?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.10. 10:52

Semmi akadálya a felmondásnak - csak éppen nem hatályosul, amíg a munkáltató kézhez nem veszi.

Attus # 2009.08.10. 10:36

Rég jártam már erre, de most könnyen lehet, hogy belefutok egy problémába, aminek nem ismerem a megoldását.
Nevezetesen rajtam kívül az egész cég szabadságon van, kivétel nélkül mindenki. Ha mondjuk holnap fel akarnék mondani (lehet, hogy fel akarok), azt hogyan tudom megtenni? Nincs elérhető senki, aki át tudná venni a felmondásomat.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.10. 07:10

Kiadhatja a szabadságot a felmondási idő alatt. Természetesen nem akkor, amikor amúgy is fel vagy mentve a munkavégzés alól.

A felmentést elvileg akkorra kéred, amikorra akarod, de az ésszerű szokás az, hogy a felmondási idő második fele a felmondási idő. Ennek megvan az az előnye is, hogy korábban hozzájutsz a járandóságaidhoz.

Boresz # 2009.08.08. 21:49

Üdv.

Aug 3-án kezdődött meg a táppénz utáni 30 napos "védelni" időm,az ez után következő felmondási időszakom (35 nap) így szept. 3-án kezdődik, aminek a felét vagyok vagyok kötelese ledolgozni.De nem vagyok tisztában azzal ,hogy ez a 17napot azt szabadon választható időpontban lehet "kivenni" vagy szabály van rá? Illetve a munkaadóm közölte hogy 8 nap szabival amivel ők rendelkeznek (így fogalmazott) és most vegyem ki,máskor nem lehet,lehet ezt?

köszönöm

zinnat # 2009.07.31. 11:02

tehát akkor nyugodtan sétáljak oda a főnökhöz, mondjam meg, hogy mi a helyzet, majd amikor eljön az idő menjek táppénzre, és ők ezt mosolyogva tűrik?
a gyes lejárta után kötelesek visszavenni?

_Wasp_ # 2009.07.31. 10:40

nem


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

zinnat # 2009.07.31. 10:36

Kérdésem lenne.
Közalkalmazott vagyok, kineveztek határozatlan időre.
5 hónapja dolgozom ott, és most kiderült, hogy terhes vagyok.
Ki tehetnek az utcára?

_Wasp_ # 2009.07.30. 10:56

Akkor akár tetszik neki akár nem hétfőn álljak munkába,max hazazavar?
Így van. De csak akkor menj haza, ha ezt az utasítását írásba adja neked, esetleg sok - tanúskodni is hajlandó - tanú tudja igazolni.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Boresz # 2009.07.30. 10:47

Köszönöm a segítséget.
Azért kérdeztem,mert pár hete bepróbálkozott azzal a szöveggel,hogy: "azt tudod hogy most is kirúghatlak,és nem is kötelező visszavennem téged? " Csak ezért kérdeztem, pénteken doki után megyek be tisztázni a dolgot.
Fegyelmi nem volt ellenem,legalábbis olyan kettőnk között történt dolog ami ne lett volna letisztázva,de ez is még tavaly nyáron volt.
Ha nem tudunk megegyezni egymás között anyagilag,mert ugye járna 3 havi átlagfizetésem ( 30 nap táppénz utáni időszak+35 nap felmondási időszak+végkielégítés),ha ezt nem adja akkor nem is megyek bele a közös felmondásba.
Akkor akár tetszik neki akár nem hétfőn álljak munkába,max hazazavar? Ebben az esetben (ha hazamegyek mert kikelt magából) én elkövetek valami szabálysértést?

_Wasp_ # 2009.07.30. 10:03

ha jogszerűen fel tud neked mondani - amit kétlek - ám tegye, de rosszabb feltételekkel, mint az ő rendes felmondása nagy butaság lenne a közös megegyezéses munkaviszony felbontásba belemenni. (még ugyanolyan feltételekkel is...)

Amíg nincs a munkaviszonyod valahogyan megszüntetve, addig alkalmazva vagy, tehát járj dolgozni.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.07.30. 10:03

ha jogszerűen fel tud neked mondani - amit kétlek - ám tegye, de rosszabb feltételekkel, mint az ő rendes felmondása nagy butaság lenne a közös megegyezéses munkaviszony felbontásba belemenni. (még ugyanolyan feltételekkel is...)

Amíg nincs a munkaviszonyod valahogyan megszűntetve, addig alkalmazva vagy, tehát járj dolgozni.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.07.30. 10:02

ha jogszerűen fel tud neked mondani - amit kétlek - ám tegye, de rosszabb feltételekkel, mint az ő rendes felmondása nagy butaság lenne a közös megegyezéses munkaviszony felbontásba belemenni. (még ugyanolyan feltételekkel is...)

Amíg nincs a munkaviszonyod valahogyan megszűntetve, addig alkalmazva vagy, tehát járj dolgozni.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Boresz # 2009.07.30. 09:27

Üdv.

Táppénzről (6hónap) mennék vissza augusztus 3-án munkába,ez miatt szóltam is neki tegnap,de tudom hogy a főnök nem akar visszavenni. Én viszont nem akarok belemenni a közös felmondásba,mert ő ezt akarja kicsikarni tőlem,mert járna végkielégítés is,(majd 4 éve vagyok ott). Ebben az esetben vissza kell hogy vegyen a balesetem előtti teljes állományba,mindennemű huzavona nélkül,hiába akar tőlem megszabadulni?
köszönöm a segítséget