A barátnőmnek 11 év alatt nagyon sok mindent odavittem a házához . nagyon sok készpénzt is és egyéb tárgyi dolgokat / kazán ágyak napkollektor mobil tároló kerítések elektromos eszközök tető tüzifa ékszer konyhai eszközök stb./ A készpénzt nem de a fogható és leszerelhető dolgokat szeretném elhozni Milyen jogi lehetőségeim vannak . Lehet-e érdemtelenségre hivatkozni?
ajándékozás visszavonása
- 1
- 2
Érdemes lehet megkérdezni a fiút, hogy a fele tulajdonnyi ingatlanrésze után fizeti e a közműveket és ha nem hát miért?
Egyébként ajándék visszakövetelése érdemtelenség címen kezdeményezhető szerintem. Az eladásra vonatkozóan pedig a bíróság pótolhatja a nyilatkozatát, ha igazolható, hogy semmilyen módon nem járul hozzá a lakás fenntartásához, terheihez.
Banett
Az ajándék külön vagyonod volt, ezért kár volt ehhez a megoldáshoz folyamodnod.
Itt is bíróság az út, bár szerintem semmi esélyed.
Evyne
Nem sok remény van a kérésednek.
Meg tudod szüntetni a közöttetek fennálló közös tulajdont.
Gokusan,
csak perrel követelheted vissza. Megvizsgálják, hogy mi volt a kiváltója az ajándékozásnak, és most miért követeled vissza.
Evyne
A 78 éves nagymama valóban éljen még sokáig, akár még úgy is ha a későbbiekben esetleg már nem fog tudni lépcsőzni, lejárni.
Mivel holtig tartó haszonélvezeti joggal rendelkezik az unokája nevén lévő lakáson bármikor ajtót mutathat a fiataloknak: a további lakhatást megvonja tőlük, indokolni nem köteles. (A haszonélvezeti jog alapján a lakáshasználatról akkor is ő rendelkezik, ha az esetleges romló állapota miatt intézetbe kerül.)
Ha nem hajlandók távozni bírósághoz lehet fordulni.
Egy ilyen, a fiatalok által egyáltalán nem várt-, nem számított helyzetben valószínű, hogy "elcsendesülnek" a követelőző feleségével együtt, és remélve csak létrejön önök közt valamiféle megállapodás a lakáscserére- adásvételre vonatkozóan.
A fiatalember jól beleült a készbe, így utólag látva hálátlanul...
Ami a minimális kapcsolattartás dolgát illeti, ez sajnálatos, azonban a tulajdonjogi dolgoknál érdektelen.
----- laikus hozzászóló
Ptk. 579-582. §
A jogszabályt megtalálod itt balra a Szolgáltatások menűsor Optijus-törvénytár rovatban.
Tiszteletem!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy februárban történt két ajándékozás az én részemről az öcsémnek egy fele arányú ajándékozás és egy 1/3-ad részűjé.
Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy ezeket vissza lehet-e vonni, és ha igen milyen költségekkel jár, valamint mi kell hozzá?
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Marton Balázs
Sok évvel ezelőtt az önkormányzati lakást megvásároltam, saját és kiskorú fiam nevére - ügyvédi tájékoztatás szerint ez ajándékozásnak felel meg. Fiam elköltözött és a lakás egymagamnak nagynak bizonyul. Hosszas gondolkodás után úgy döntöttem eladom és egy kisebb - véleményem szerint jobb - lakást vásárolok belőle. Fiammal ezt szóban megbeszéltem s akkor el is fogadta. Most komolyra vált az ügy, ingatlanost bíztam meg aki a másik tulajdonostól meghatalmazást kért, hogy én eljárhatok a lakásértékesítésben. Ekkor döbbent rá fiam, hogy komolyan gondolom.Telefonon közölte velem milyen kitételekkel megy bele ebbe: lakás, pénz.
A nagymama lakása is neki lett ajándékozva, a mama - 78 éves haszonélvezőként szerepel. Kapcsolat semmi, még telefon sem.
Közöttünk is a kapcsolat 0-nak mondható! Van egy 3,5 éves unokám akit nem láthatok - sosem érnek rá, nem mehetek oda! Csupán akkor mehettem amikor szükség volt a segítségemre. Telefon nem veszi fel, nem hív vissza!
Én mondtam neki, semmi nem változik ugyan úgy 50-50% veszem meg a másikat, csupán a helyszín változik.
Mintha nem is mondtam volna semmit csak azt hajtogatta, hogy a fiának akar biztosítani lakást - de hát hogyan is?!
Van egy másik lakás ahol fiam lakott - az én tulajdonomban van, nagymamám ápolásával és megvásárlással jutottam hozzá - , raktárként használta, amikor kiköltözött belőle derült ki, hogy a szolgáltatók sorban álltak és a végrehajtók az ajtóban! Ez a vésztartalékom, hisz közel 60 éves vagyok és nyugdíjas még meddig fogok tudni dolgozni mellékesen. Édesanyám 3. emeleten lakik, meddig fog tudni még ott közlekedni!?
Hiába mondtam, hogy a mama - éljen nagyon sokáig, de hát..... - már 78 éves és a te fiad 3,5!
Tulajdonképpen ellehetetleníti a helyzetemet. Ennek a lakásnak a fenntartása költséges, galériázott - hamarosan nem tudom a galériát kihasználni. Tehát a fiam nevén van 1 lakás - nagyié - 1/2 lakás nálam, ugyan úgy nekem. A lakás eladás-vásárlással ez nem változna!
Jogilag mit tudok tenni? Nem tudunk megegyezni! Ajándékozás visszakövetelése? Milyen költségekkel jár részemről, milyen az eshetősége a követelésnek. Tudom legjobb lenne megegyezni, de sajnos ott van a párja, az mindenáron valami pénz, lakást akar. Már volt emiatt problémánk, a mamát akarták átköltöztetni. Sajnos egy 78 éves néni nem akar a megszokott helyről elmenni, addig amíg egészségi állapota ezt nem indokolja. Kényszeríteni nem lehet!
Tehát a fentiek elmondása alapján kérdésem: jogilag milyen megoldás lehetséges.
köszönettel
Tisztelt Hozzáértő!
Egy ingatlan ajándékozással kapcsolatos ügyben kérném a tanácsot! Kaptam a szüleimtől egy lakást 1996-ban. Amit Kb. 11 éve válás miatt,papíron elajándékoztam az Édesanyámnak. (Én voltam a tulajdonos Ő pedig a haszonélvező) Évek óta próbálok úgymond egyről a kettőre jutni, de nem megy. Svájci frankos hitel ( személyi kölcsön) miatt igencsak elúsztam. Végső megoldásként lakás eladásra és bár nagyobb, kényelmesebb de egy kisebb értékű ingatlan vásárlására gondoltam. A fennmaradó összegből szándékoztam volna kifizetni az adósságot, ami megkeseríti az életemet. Ha nagyon rövid időn belül nem találok megoldást, akkor elveszítem pl. az autómat, amiben már benne van kb. 2 millió forintom. Mivel az is hiteles, fizethetném tovább úgy, hogy nincs is autóm. Sajnos az anyukám semmit sem hajlandó belemenni. Kérdésem az lenne, hogy vissza tudom-e vonni az ajándékozást? Illetve, hogy ha ez működőképes lenne, akkor az eredeti helyzet állna vissza, miszerint én mint tulajdonos, Ő pedig mint haszonélvező szerepelne. (csak mert akkor megint csak nem lennék előrébb) Előre is köszönöm a tanácsot! Üdv. Banett73
Nincs.
Én értem ezeket amiket leír, de a lényeg ebből az lenne, hogy 1995-ös ajándék visszakövetelésének van-e elévülési ideje,mert valahol azt olvastam, hogy 5 év, és 5 év után nem lehet az ajándékot visszakövetelni.
A választ köszönöm!
Gretti15!
Ptk. 580. § Az ajándékozási szerződés teljesítését az ajándékozó megtagadhatja, ha bizonyítja, hogy az ajánlattétel, illetőleg a szerződés megkötése után körülményeiben, különösen a megajándékozotthoz való viszonyában olyan lényeges változás állott be, hogy a szerződés teljesítése tőle többé el nem várható.
Ptk. 582. § (1) A még meglévő ajándékot az ajándékozó visszakövetelheti annyiban, amennyiben arra létfenntartása érdekében szüksége van, és az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti.
Köszönöm a válaszokat!
Igzaságszerint én még arra lennék kiváncsi, hogy amit 1995-ben, az akkor 16 éves gyermekemnek ajándékoztam, és ennek az ajándéknak a visszavételének van-e elévülési ideje.Ugyanis én most kerültem olyan helyzetbe, hogy már a létfenntartásom is veszélyben van.A fiam ezzel ellentétben jó körülmények között, egy másik saját lakásban él, és ebben a lakásban senki nem lakik.Itt nincs szó haragról és megbocsájtásról, hanem a létfenntartásomról van szó.
Az 1959. évi IV. törvény (Ptk.)alapján ezt tekintse kiindulópontnak és mérje fel ez alapján a döntését:
Az ajándékozás
Ptk. 579. § (1) Ajándékozási szerződés alapján az egyik fél saját vagyona rovására a másiknak ingyenes vagyoni előny juttatására köteles.
(2) Ingatlan ajándékozásának érvényességéhez a szerződés írásba foglalása szükséges.
Ptk. 580. § Az ajándékozási szerződés teljesítését az ajándékozó megtagadhatja, ha bizonyítja, hogy az ajánlattétel, illetőleg a szerződés megkötése után körülményeiben, különösen a megajándékozotthoz való viszonyában olyan lényeges változás állott be, hogy a szerződés teljesítése tőle többé el nem várható.
Ptk. 581. § (1) Az ajándékozó a megajándékozott tulajdonszerzésének, továbbá az ajándék tárgyának lényeges fogyatékosságáért vagy az ajándékozás során abban beálló kárért csak akkor felel, ha a megajándékozott bizonyítja, hogy az ajándékozó szándékosan vagy súlyosan gondatlanul járt el; a felelősség a kárért akkor is terheli az ajándékozót, ha a megajándékozottat nem tájékoztatja az ajándék olyan lényeges tulajdonságáról, amelyet a megajándékozott nem ismer.
(2) Az ajándékozó az általános szabályok szerint felelős azért a kárért, amelyet az ajándékozással kapcsolatosan a megajándékozott egyéb vagyontárgyában okoz.
Ptk. 582. § (1) A még meglévő ajándékot az ajándékozó visszakövetelheti annyiban, amennyiben arra létfenntartása érdekében szüksége van, és az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti.
(2) Ha a megajándékozott vagy vele együttélő hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el, az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket.
(3) Az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket akkor is, ha az a feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és e nélkül az ajándékozásra nem került volna sor.
(4) Visszakövetelésnek nincs helye, amennyiben az ajándék vagy a helyébe lépett érték a jogsértés elkövetése időpontjában már nincs meg, továbbá ha az ajándékozó a sérelmet megbocsátotta; megbocsátásnak számít, ha az ajándékozó az ajándékot megfelelő ok nélkül hosszabb ideig nem követeli vissza.
(5) A szokásos mértékű ajándék visszakövetelésének nincs helye.
Már válaszoltam, hogy a végrendeletben rendelkezett 25%-ának a fele a tied, az ajándékozás visszakövetelését biztosan nem tudjuk megmondani. Szigorú szabályokhoz kötik. A megajándékozott életkörülményeit is vizsgálják, hogy létfenntartását nem veszélyezteti-e a visszaadás. Csak a perben derül ki számodra.
Szeretnék segítséget kérni.1994-be édesanyám meghalt és én örököltem az ingatlan 50%-át, a másik maradt az édesapámé.Most 2009-be meghalt az édesapám is és ő végrendeletet irt amibe leírta, hogy 25%-ot ráir az előző házaságomból született fiamra.Igen ám de én amikor meghalt az édesanyám akkor az előző házaságomból születet fiamnak ajándékoztam az 50%-ot.
A kérdésem az lenne, hogy az ajándékozást vissza lehet-e vonni?Mert sajnos nem jó anyagi körülmények közé kerültem.És igazságszerint én nem igy terveztem, mert a másik felét a mostani házasságból született lányomra akartam iratni.Kérem segítsen nekem tanácsot adni, hogy ilyenkor mi a teendő.Mert szeretném visszakapni a részemet.Előre is köszönöm válaszát!
köszönöm!arra gondoltam én is,hogy beszélek öcsémmel,hogy mi a szándékom,hogy palimadárnak nézett,és ez nem jött volna létre,ha tudom,hogy az én segítségemre nincs is rászorulva,de nemigazán fog erre normálisan reagálni.viszont felkészíteni sem akarom a visszavonásra,mert ő kisújjából kirázza az ügyvédi-költséget,míg én nem.így marad az a tanácsadó véleménye,hogy én fordulok elsőnek ügyvédhez,hogy váratlanúl érje.(különben olvasom a Ptk-t),csak olyan véleményt vártam,hogy ha Önök lennének ilyen helyzetben,meere indulnának.ezt meg is kaptam,köszönöm!
Ja, végülis a legegyszerűbb tanács: olvasson Ptk-t :D
A megbízása alapján az ügyvéd első körben ír egy levelet a testvérének, aztán "meglátjuk" mit válaszol rá az öccse. A második kör lesz a bírósági eljárás.
Ez csak így és csak ekként, "sírásra" nemigen fog a testvérének megenyhülni a szíve, és önként...
Ügyvédhez kell fordulni, a többit ő már fogja tudni.
Valószínű, hogy peres eljárás lesz a dologból, de remélve a bíróság érvényteleníti az ajándékozást és így az eredeti állapot áll majd vissza. (Sajnos egy peres eljárás nem az egyik napról a másikra való - valamint költséges, de az ügyvéd elmondja a 6% pertárgy-érték illetékfizetésének esetleges költségmentesség részleteit.)
Monalisa
laikus hozzászóló
az ajéndék-visszavonásával kapcsolatban,aki olvasta,kérem segítsen,merre indulna el?egyszerűen hogyan vegyem vissza?magától nem fogja visszaadni!köszönöm.
Üdv.!köszönöm a válaszokat.Az igazság az,hogy amikor én ajándékoztam(2006),ugytudtam,hogy öcsémnek semmilye nincs,és segítek ezzel.aztán idén jött a hideg zuhany,hogy neki már 2004-ben öröklési szerződése volt egy nénivel,aki tavaly elhunyt.amikor az ajándékozás felmerűlt,mondtam is öcsémnek hogy mi okból kapja.egyetlen szóval nem mondta,hogy neki már van lakása.jelenlegi állás:neki van autó,lakás,műhely,stb.20M értékben,nekem egyedűlálló anyaként fél lakásom,2 gyerekkel.az elmondottak alapján mi a tanács,hol kezdjem?rá vagyokszorulva,kell a megélhetésemhez,és szemétmódon kilett használva a jóhiszeműségem.vele hiába beszélek,vissza nem fogja adni,az ügyvédje meg egyoldalú!köszönök minden érdemleges tanácsot!
na akkor mondok még :)
210. § (1) Aki a szerződés megkötésekor valamely lényeges körülmény tekintetében tévedésben volt, a szerződési nyilatkozatát megtámadhatja, ha tévedését a másik fél okozta vagy felismerhette.
(5) Ingyenes szerződés esetében tévedés, megtévesztés vagy fenyegetés címén a szerződést akkor is meg lehet támadni, ha e körülményeket a másik fél nem ismerhette fel.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Ha kérésre mégsem menne, az alábbi jogcímeken követelheti vissza:
582. § (1) A még meglevő ajándékot az ajándékozó visszakövetelheti annyiban, amennyiben arra létfenntartása érdekében szüksége van, és az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti.
(2) Ha a megajándékozott vagy vele együtt élő hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el, az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket.
(3) Az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket akkor is, ha az a feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és enélkül az ajándékozásra nem került volna sor.
(4) Visszakövetelésnek nincs helye, amennyiben az ajándék vagy a helyébe lépett érték a jogsértés elkövetése időpontjában már nincs meg, továbbá ha az ajándékozó a sérelmet megbocsátotta; megbocsátásnak számít, ha az ajándékozó az ajándékot megfelelő ok nélkül hosszabb ideig nem követeli vissza.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02