passzív táppénz


hoxa # 2008.01.09. 06:51

2007 májusában felmondott a munkáltatóm, jelenleg január 14-ig a felmondási időmet töltöm. Közalkalmazott voltam és január 14-én végkielégítést is kapok./ legalábbis ezt ígérték/ Kérdésem: Jár a passzív táppénz, vagy rögtön munkanélkülire menjek? Nem szeretném, ha megszakításom lenne. Válaszukat köszönöm!

gerzson1 # 2008.01.11. 10:39

Ambuláns pszichiátrián depresszióval passzív táppénzen voltam, amikor a volt munkáltató OEP ellenőrzést kért. Az ellenőrök fenyegetéseire az orvosom is felszólított, ismerjem el, hogy az ellenőrzés előtti két hét táppénz nem volt jogos, amit sajnos aláírtam, mire a volt munkaadó munkaügyi perben követeli a kétheti bért. Utólag hivatkozhatok-e arra a bíróságon, hogy kényszerítettek ill.nem voltam beszámítható amikor aláírtam? (Az ellenőrzés előtt két héttel zárult le egy bentfekvő kezelés, de a depresszió nem jelent nem beszámíthatóságot önmagában.)

Köszönöm szépen

Zsoca # 2008.01.12. 14:05

Tisztelt Fórumozók!

Dec. 31-gyel lejárt határozott idejű közalkalmazotti szerződésem. Jan. 1-vel munkahelyet váltottam. Papírjaim még a régi munkáltatómnál voltak, így az új helyemen nem kötöttek még szerződést velem, csak szóbeli megállapodásunk volt. Közben 9-én felmondtak az új helyemen, és azt mondták, nem hajlandóak munkaszerződést kötni, majd jövő hónapban készpénzben adnak valamennyit. A háziorvosom elintézte, hogy jan.1-től táppénzbe vegyenek. Mit lehet ilyen helyzetben tenni? Mit tehetek, ha semmit sem fizet? A munkahelyemen elektronikus beléptető rendszer van, így van nyoma annak, hogy 9 órákat az épületben dolgoztam.
Segítségüket előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.12. 17:58

Szóval bizonyíték van rá, hogy táppánzt csaltál? Kellemetlen...

monalisa1 # 2008.01.12. 19:17

Köszönettel el kell majd fogadni azt a valamennyit, hiszen munkaszerződés nem volt.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.12. 19:22

Volt az, csak nem volt írásba foglalva - amire viszont a munkáltató nem hivatkozhat. Ugyanakkor a dolgok jelen állása szerint, ha a munkavállaló bizonyítja, hogy munkaviszonyban állt, sőt dolgozott is azokon a napokon, akkor azt is bizonyítja, hogy táppénzt csalt.

monalisa1 # 2008.01.12. 20:04

Értem, köszönöm.

A táppénzcsalásban aktív közreműködő a doki, jóindulattal, segítőleg.

Zsoca # 2008.01.12. 20:25

Köszönöm a segítséget. Egyébként a munkaadó nem tudja, hogy el tudtam menni visszamenőleg táppénzre. Remélem azért a pénzügyi igéreteit megtartja.

monalisa1 # 2008.01.12. 20:38

Már pedig meg fogja tudni, mert a táppénzt 15 napig a munkáltató fizeti. Tehát jan. 2-án elkezdtél dolgozni, miközben aznaptól papíron betegállományban voltál már... Neked kell valahogy kimagyarázni a dolgot ahhoz, hogy a cégtől láss némi pénzt.

JOLY-JOKER # 2008.01.12. 21:37

zsoca

nem akarlak leszólni de éppen az adófizetők pénzéből táppénzezel , talán visszakéne adni inkább és kicsiben becsületesebbnek lenni , hátha végre az ország feltámad
hali

Zsoca # 2008.01.13. 16:50

Becsületesen elmentem dolgozni 9 órát naponta, hosszú távon itt szerettem volna dolgozni. Nem gondolom, hogy az én hibám lenne, hogy a munkáltatóm nem kötötte meg időben a szerződésemet szabadságolásra hivatkozva, majd mire megkötöttük volna, az utcára tett. Előszerződést nem volt hajlandó kötni velem, és mivel az előző munkaviszonyom megszűnt, kénytelen voltam belemenni a feltételeibe. Ha a háziorvosom nem ír ki táppénzre visszamenőleg, most nem lenne igazolt munkaviszonyom 10 napra. Ez mind az én hibám lenne? Én vagyok a fekete bárány?

efi99 # 2008.01.13. 18:22

9 napra visszamenőleg nem is lehet táppénzre venni valakit, csak 5-re, bár utóbbit is marhaságnak tartom. Vagy munkába megy valaki, vagy dokihoz.

JOLY-JOKER # 2008.01.13. 18:44

szia zsoca
ne sértődj meg a fórumozókra, csak nagyon körülményes udvariaskodni írásban terjengős is .
ezt írod ;

Becsületesen elmentem dolgozni 9 órát naponta, hosszú távon itt szerettem volna dolgozni. Nem gondolom, hogy az én hibám lenne, hogy a munkáltatóm nem kötötte meg időben a szerződésemet szabadságolásra hivatkozva, majd mire megkötöttük volna, az utcára tett.
_____________________________________________________
ezzel 2 mondattal nem lehet mit kezdeni .
a becsületesen elmentem dolgozni - azt azért nem kellene fírtatni mert közben ezt írod ; A háziorvosom elintézte, hogy jan.1-től táppénzbe vegyenek.

a kettő meg nem jön össze , vagy becsületesen dplgoztál és akkor nem becsületes a táppénz, vagy táppénzt intézett el az orvosod de akkor meg nem becsületesen mentél el dolgozni .

hidd el itt senki nem vonja kétségbe hogy alapból becsületes vagy csak a jog !____________________________________________________
a másik;
Előszerződést nem volt hajlandó kötni velem, és mivel az előző munkaviszonyom megszűnt, kénytelen voltam belemenni a feltételeibe.

aláb bezt írod;
Dec. 31-gyel lejárt határozott idejű közalkalmazotti szerződésem. Jan. 1-vel munkahelyet váltottam. Papírjaim még a régi munkáltatómnál voltak, így az új helyemen nem kötöttek még szerződést velem, csak szóbeli megállapodásunk volt. Közben 9-én felmondtak az új helyemen, és azt mondták, nem hajlandóak munkaszerződést kötni, majd jövő hónapban készpénzben adnak valamennyit.

Ez azt jelenti, hogy elmentél fekete gazdaságba , holott már tudtad előre hogy határozott idelyű dec 31.-el lejáró munkaszerződésed van tehét elötte módod és kötelességed is lett volna , jogszerú munkahelyet keresni ekkor lettél volna igazán becsületes .

de itt ezeket a fogalmakat nem kell félreérteni mert csak beszélgetünk és tanácsot adunk ahogy tudunk azért az igazság meg nem fájjon mert épít is közben .

A vonatkozó Mt. kimondja, hogy adolgozónak az utolsó munkanapján ki kell adni az összes munkaviszonyával összefüggő iratát és a pénzét (tehát még ott is van mit keresned " kártérítés címén" bár ez hosszú és labirintusos- de visszatérve) de annélkül ne várd el bárkitől is , hogy alkalmaz ill. alkalmazna, ha
alkalmi munkakönyvvel mentél volna és kifizetted volna magad után a járulékokat (bélyeg) .
Így az uj munkahelyeden 9 napot úgy kerestél, hogy az
nem jelenik meg majd a könyvelésedben és nem fizetsz utána sem adót sem járulékot , ha ide vesszük még, hogy közben az orvosod "elintézte" a táppénzt tehát
ne m betegség miatt vagy valóban kényszerparkoló pályán ez már össze ad egy kisebb adóügyi és Tb csalási tényállást .

Az a baj azért kellett így körbe írnom a dolgot, mert te még azt szeretnéd bizonyítani, hogy elektronikus rendszerből nézzék vissza, hogy te valóban , bejelentés és alkalmi munkakönyv hiányában feketén dolgoztál , és azt fírtatod, hogy juthatnál az adnak valamennyi pénzhez -ez így meg nem fog menni , ha átveszed a valamennyit már kétszeres tehát halmazatban csaló leszel azonanl , ha zsebből kifizetnek mert másképpen nem tudnak akkor meg egymásnak lesztek társtetesei , vagy bűnsegédei mert nem csak az csal aki feketén foglalkoztat hanem az is aki így elmegy munkát vállani attól függ ki bukik le elöbb te vagy a cég és kiderül -e hogy táppénz is van az ügyben .

Tehát nem vagy fekete bárány csak kicsi fekete barika
mint ahogy a mai magyar valóságba sokan .

Hogy tanácsot is adjak nem csak szapuljam a szavakat
, menj vissza a régi munkahelyedre , kérd el a munkaügyi papírjaidat és azzal indulj el munkahelyet keresni, ha nincs éppne kvalitásodnak megfelelő akkor váltsd ki az alkalmi munkakönyvecskét és ragaszgasd a béllyeget alkalmi munkáid során és eleve úgy állapodj meg a jövőbeli alkalmazóddal, hogy neki nem kell utánad járulékokat fizetnie azt is adja oda .

Ez a valóságban , úgy néz ki, nem akarlak a jogszabályokkal fárasztani , hogy amikor munkát keresel ott elmondják mennyit keresel majd nettó / hó
akkor te rákérdezel, hogy mekkora összeget fizetnének járulék formájában utánad és amikor összeadtad a két összeget akkor eldöntöd, hogy jó vagy nem jó a számodra
ha jó akkor jelzed, hogy a teljes összegre igényt tartasz mert te magadnak fizeted a járulékaidat és fizesd is mert ha elkapnak akkora bírságot szabnak ki, hogy két évig fizetheted .

Remélem sikerül jó vágányra kerülnöd , sok sikert .
hali

vakata # 2008.02.26. 19:00

Segitséget szeretnek kerni.január 30an munkáltatommal vitám volt, én az idigességtől rosszul lettem :(magasvernyomás) orvoshoz mentem,meg akkor délelött visszaszóltam telefonon ,hogy az orvos táppénzes állományba vett .ennek ellenére február 1 rendkivüli felmondással megszüntette a munkaviszonyomat amit postázott.munkaugyi birosághoz fordultam.Kérdésem ,hogy most a táppénz passzivnak számit e? Három honapom van hogy előrehozott nyugdijba tudjak menni.valaszukat előre is kőszőnőm:vakata

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.26. 19:07

Igen, passzív.

kekcsilag # 2008.02.28. 12:59

A következő témában szeretnék segitséget kérni: munkaerő kölcsönző cégnél voltam eddig határozatlan idejű munkaszerződéssel, ami kiderült nem is olyan határozott, mert az Mtk.-ra hivatkozva közölték, hogy február 27-én lejár a 2 évem amit ilyen cégeknél lehet tölteni. Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben igénybe vehettem-e a passziv táppénzt??? Előre is köszönöm.

laila # 2008.02.29. 15:52

sziasztok kérlek segitsetek, 2008.02.27-től köz.megegy.el megszünt a munkavuszonyom,mivel rendetlenkedik a pajzsmirigyem, és közöltem a fönökkel mától betegáll.ba megyek,mert nem enged el dokihoz másképp, na mindegy lényeg finoman értésemre adta mondjak fel. ok. én ma voltam vizsgálaton doki javasolta passziv táppénzt,ok elfogadtam. nem tudok róla semmit, kinek kell leadnom, munkaviszonynak számit e, munkanélkülire jelentkezzek e be? annyit tudok 45 napig jár, utánna kell igényelni a munkanélkülit?vagy jobban járok ha inkább munkanélkülire megyek, ennél a cégnél 1 év6 honapot dolgoztam, elötte 4 évet.köszi a mielöbbi segitségeteket. laila

Kála # 2008.02.29. 17:23

Laila, legközelebb azelőtt kérdezz, mielőtt belemennél a munkaviszonyod megszüntetésébe. Ha az orvos táppénzes állományba vesz, azzal a munkáltató csak egy dolgot tehet: tudomásul veszi (legfeljebb kér egy felülvizsgálatot, de ha orvosilag indokolt a táppénz, azzal sem megy semmire), neked meg megmarad a munkaviszonyod és a táppénz sem olyan csökkentett időre jár, mint a passzív.

A passzív táppénz egyébként nem számít munkaviszonynak.

Rafiki # 2008.02.29. 17:30

Sziasztok.

Lenne egy kérdésem,remélem valaki tud válaszolni.
Szóval fél éve vagyok egy munkahelyen,és a kolléganőm teljesen padlóra vágott idegileg,testieg,pszichésen. Emiatt most táppénzen vagyok több hete.Mivel ez a helyzet nem fog változni,már nem szándékozom visszamenni oda dolgozni a táppénz után.
Kérdés:

  • Azt tudom,h. a táppénz ideje alatt is föl lehet mondani a munkavállalónak,csak nem tudom,h.ennek mi a menete.Vagyis ha szólok,és elküldöm levélben a felmondásomat,de még táppénzen vagyok,akkor attól a naptól passzív táppénzes vagyok?Nekem ez a passzív táppénz zavaros.A lényeg,h. egy napot sem akarok ott dolgozni többé.Mit tegyek?Hogyan valósítsam meg?

Köszönöm a választ.

Rafiki

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.29. 17:35

Nem kerek ez, laila! Ha 27-én megszűnt a munkaviszonyod, akkor mit keresel még 29-én a munkahelyen, és hogyan tudnál felmondani egy már nem létező jogviszonyt?

laila # 2008.02.29. 18:25

neem, én 27-től nem dolgozom. az volt az utolsó munkanapom. ma a főorvosom mondta hogy menjek el erre a táppénzre,mivel ma voltam vizsgálaton már két hete megvolt az idöpontom. amugy majd hétfön megkérdezem a munkaügyis ismerösömet.legfeljebb ennyi volt a pássziv táppénzem, felülvizsgálatot kérhet nyugodtan,ha akar.papirom van a további vizsgálatokról, eredmény is 3 hét mulva lesz. köszi laila

laila # 2008.02.29. 18:28

Ja mikor még dolgoztam27-én akkor mondtam a fonoknek mától betegállományba megyek, ezért du-tan 27-én finoman jelezte lépjek le. sziasztok: Laila

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.29. 20:50

felülvizsgálatot kérhet nyugodtan,ha akar

Félreértetted. A volt munkáltatód minek kérne felülvizsgálatot? Kála arról beszélt, hogy botorság volt beleegyezned a munkaviszony megszüntetésébe - nyugodtan lehettél volna táppénzen munkaviszonyban is. Sőt, akkor nem csak 45 napig lehettél volna.

Kála # 2008.03.02. 15:23

Rafiki: A felmondást mindenképpen írásban kell közölni a munkáltatói jogkör gyakorlójával (olyan formában, hogy annak átvétele is bizonyítható legyen ld. tértivevényes levél). Jól gondolom azért mondanál fel még a táppénz alatt, hogy a felmondási időt se kelljen letölteni?

Rafiki # 2008.03.02. 20:15

Kála:Az természetes,h. szóban és írásban is közlöm. Igen,nem akarom a felmondási időt vele letölteni.Akkor én a felmondás napjától még aktív v. már passzív táppénzes lennék?Mi a passzív táppénz?Lécci valaki!!!