GYED, GYES, munkaviszony?


lina81 # 2011.08.22. 13:46

Tisztelt Szakértők!

A következő kérdéssel fordulok Önökhöz:
2010.03.02-án született meg első gyermekem. Jelenleg gyed-en vagyok, ami 2012.03.02-án jár le. Utána kapnám a gyest 2013.03.01-ig. Tervezünk 2. gyermeket is 2012 végére/2013 elejére (tehát gyes alatt vagy gyes után születne). Melyik esetben járnék jobban Tgyás/gyed ügyileg? 2009-es évre a br. bérem 1630538 Ft volt. jelenleg ez alapján kapom a gyed-et. Kell-e esetleg visszamennem gyes alatt dolgozni, hogy a következő gyermek után játó tgyás és gyed összege magasabb legyen?

Köszönettel,
lina81

1Hajni21 # 2011.08.22. 17:49

Munkáltatóként szeretnék egy kérdésemre választ kapni.

Szeptemberben GYES mellett jön vissza hozzánk 6 órában dolgozni egy munkavállalónk. Korábban 8 órás volt, de az új szabályok miatt 6 órásként foglalkoztatnánk. Kérdésem az lenne, hogy a felhalmozódott szabadságát, ami 8 órás-ként halmozódott fel hogyan adhatom ki 6 órás munkaviszony mellett. Órára vagy napra kell ilyen esetben számolnom.

Válaszát előre is köszönöm.

Lilla_anya # 2011.08.25. 15:23

Tisztelt Szakértő!
2008. december 20-án született kisfiammal itthon vagyok GYES-en. Mellette nappali tagozatosként végzek egyetemet. Most szeretnék diákszövetkezeten keresztül diákmunkát vállalni, amely havi 40 óra lesz. Ilyen jellegű munka végezhető törvényesen a GYES mellett? Diákmunka és GYES összefüggést sehol nem találtam, gondolom nem gyakori ez a kombó. Sürgős válaszra lenne szükségem!
Köszönettel, Aida

Metrika # 2011.08.25. 17:38

Kedves Szakértők, Válaszadók, Fórumozók!

2012.március 04ig vagyok főállású anyuka, a legnagyobb lánykám akkor lesz 18 éves. Jelenleg 4 órában dolgozom. Úgy tudom, hogy az otthonomban korlátlanul végezhetek az anyasági mellett munkát. De mi van akkor ha a 4 órás állásom mellé szeretnék egy otthon végezhetőt? Kaptam egy lehetőséget, nem szeretném elszalasztani, mert március után is megmaradna, és nagy szükségem van és lesz a munkára. Kérdésem tehát, hogy elvállalhatom-e a 4 óra mellett az otthonit? Mik ennek a feltételei?
Segítségeteket előre is köszönöm!!
Szép napot mindenkinek!
Metri

jason665 # 2011.10.19. 07:31

Tisztelt Szakértő!
Feleségem jelenleg az első gyerekünkkel Gyed-en van, 2012 májusra várjuk a második gyereket. Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy én mint apa szeretnék Gyed-re menni a gyerek születése után, ezzel kapcsolatban szeretnék információkat szerezni a lehetőségeimről. A tervünk az, hogy amikor a baba megszületik május elején, feleségem lemondja a Gyes-t az első gyerekünkkel és megigényli a Tgyás-t (gondolom a kettőt együtt nem folyósítják). A gond az hogy én pedagógus vagyok, tehát szeptembertől kezdődne az új tanév, viszont nem szeretnék visszamenni dolgozni a fennmaradó 2 hónapra (6 hónap Tgyás). Kérdésem, hogy nem létezik-e olyan hogy rövidített Tgyás, vagy másik lehetőségként működik-e az, hogy én szeptember elején felmondok, két hónapig kapom az álláskeresési támogatást utána megigénylem a Gyed-et? Tehát hogy az álláskeresési tám. ebben az értelemben munkaviszonynak számít-e? Igazából már a baba születése után szeretném megigényelni a Gyed-et, de azt olvastam hogy csak 6 hónap után lehet. Viszont olyat is hallottam, hogy a Tgyást-t a terhesség ideje alatt is meg lehet már igényelni, ha ez igaz, lehetséges-e ezt követően közvetlen a baba születése után megigényelnem a Gyed-et? Tehát azt szeretném tudni hogy ebben az esetben milyen lehetőségeim vannak? Előre is köszönöm a segítséget!

Cathy74 # 2011.10.26. 11:24

Információra, segítségre lenne szükségem.
2007. december közepén kezdtem dolgozni a utolsó munkahelyemen. Kb fél év múlva, 2008 júniusban kismama lettem, és veszélyeztetett kismamaként, azonnal táppénzre kellett mennem.
Közben munkahelyem helyi üzlete megszűnt, de a cég még él, tőlünk 40 km-re folytatták a tevékenységet.
Szülés után TGYÁS-ra, majd GYED-re, két év után pedig GYES-re.
Február elején fog a gyesem lejárni, de mivel 3 kiskorú gyerekem van hivatalosan lehetnék főállású anya utána, egészen júniusig, ugyanis akkor tölti a lányom a 18-at. Tudom, hogy az nagyon kevés pénz ez az ellátás, de szerintem nem várnak vissza a munkahelyemen, főleg, h ki is mutatta a főnökasszonyom az ellenszenvét, mert kismama lettem...:S Ha visszavennének-aminek tényleg nagyon minimális az esélye-, akkor pedig nem biztos, hogy tudnám vállalni az ingázást a kisgyerek miatt.
Munkahelyet találni iszonyat nehéz, pláne kisgyerekkel... (azonnal dolgoznék, ha lenne hol...)
Azt gondoltam, hogy ha nem mehetek vissza a munkahelyemre, akkor előbb főállású anyaként, majd júniustól regisztrált munkanélküliként keresném a munkahelyet...
Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben mikor kezdjek ezzel a dologgal foglalkozni, és hol is kezdjem?
A munkahelyemet kellene felkeresnem? Vagy érdeklődjek a MÁK-nál, hogy mi is a teendőm?...
Ha nem alkalmaznak tovább, a szabadságaimat ki kell, hogy fizessék, ami a 3 és fél év alatt felhalmozódott... Vagy honnan is kell számolni azt, h mennyi szabadságom van?
Hol kell ezt az egészet intézni vajon?
A főállású anyaság, mint a nevében benne is van h főállás... az munkaviszonynak számít? Utána el tudok én menni munkanélkülire amíg nem találok munkahelyet?
Ha a jelenlegi munkahelyemet kell először felkeresnem, akkor azt mennyivel a GYES lejárta előtt tegyem?
Felmondás esetén, a szabadságaim kifizetését befolyásolja az, hogy hogyan is történik a felmondás(ők mondanak fel, én mondok fel vagy közös megegyezés)?

lyllaljah # 2011.11.30. 07:21

Tisztelt Szakértő!

Szeretném a segítségét kérni néhány kérdésben.

Jelenleg GYES-en vagyok, most járt le a GYED-em.

Valószínűleg nem a régi munkahelyemre megyek vissza. Nem akarnak visszavenni a régi fizetésemen, a régi munkakörömbe, 100ezerrel kevesebb fizetésért más munkakörben tudnának alkalmazni, de azt is csak úgy, ha kirúgnak valakit. Tudom, hogy vissza kellene vegyen, de keresztbe tehet nekem a munkaidő meghatározásával, és tudom, hogy azonnal kirúgna, amint megteheti, ezért másik munka után néztem, és kértem, hogy érvényesítsük a szerződésünkben opcióként benne lévő fél éves végkielégítést. (Fél év végkielégítést fizet, ha elvárja, hogy ne a konkurenciához menjek). Én kértem, hogy adja meg ezt a fél évet, és akkor nem hozzájuk megyek vissza.
A kérdéseim:

  1. Mire figyeljek? Hol lehet ebben buktató? A 2 év után ugye kb. 2 hónapnyi szabim van, azt mindenképpen ki kell fizesse, ugye? És ezen felül értendő a fél év. Ezt a fél évet a régi fizetésemen kell számolja, ugye?
  2. Nem tudom, hogy áll most a törvényhozás. Lesz-e családi adókedvezmény jövőre is vagy sem? Mivel járok jobban, ha ezt még idén meglépem, vagy ha megvárom a jan. 1-et, és ezzel a szerződésben rögzített inflációkövető béremelést is?
  3. Jogosult vagyok így start plusz kártyára? Tudom, még idén kell igényelnem.

Viszont az új helyem is bizonytalan. Ha csak 3-4 hónapig dolgozok ott, akkor a következő munkahelyemen is használhatom a Start Plusz kártyámat?

4. A próbaidő alatt kirúghatnak? Vagy ilyenkor is él a védettség?

Nagyon köszönöm segítségét.

Üdvözlettel:

Lyllaljah

addork # 2011.11.30. 12:13

Tisztelt Szakértő!

Érdeklődnék, hogy gyermekemmel jelenleg gyesen vagyok, dolgozom mellette (tartósan beteg), de júniusra várom a második babámat. Megszűnik-e a gyes, ha tgyas-re illetve gyedre megyek a picivel? Elmehet-e a nevelőapja gyesre vele?
Válaszát előre is köszönöm!

Niki11 # 2011.11.30. 15:39

Tisztelt Szakértő!
A következő lenne a kérdésem. Második gyerekemmel a GYES-em 2012 március 9-én jár le. Már jeleztem a munkáltatónak, hogy visszamennék dolgozni. Kiadták a szabimat, ami február 3.-án fog lejárni. GYES idejére megváltoztattuk a szerződésem 6 órásra. Már jelezték felém, hogy nem fognak a szabi lejárta után visszavenni, így már munkát keresek. Azt szeretném tudni, hogy ha közös megegyezéssel elválunk, akkor a végkielégítést, a szabadság fennmaradó részét, ill. a felmondási védelem miatti egy hónapot azt a régi 8 órás munkaviszony alapján fizetik ki vagy az új 6 órás alapján?

Köszönöm
Niki

szandrus # 2011.12.02. 07:59

Kedves Addork!
Csak az egyik ellátásra jogosultak. A kettő együtt (tgyás/gyed+gyes) nem jár. Természetesen úgy sem, hogy Ön igényli a tgyást és az édesapa a gyest. Csak az egyik szülőnek és csak egyféle ellátás.
A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény 25. § (2) bekezdés szerint amennyiben a szülők egyidejűleg több gyermek után lennének jogosultak a gyermekgondozási támogatás egyik vagy mindkét formájára, úgy a támogatást csak egy jogcímen és csak az egyik szülő részére lehet megállapítani.
A 27. § (1) bekezdés alapján nem jár gyermekgondozási támogatás annak a személynek, aki

  1. az Szt. 4. §-a (1) bekezdésének i) pontjában megjelölt rendszeres pénzellátás valamelyikében részesül. ilyen rendszeres pénzellátás a tygás, gyed is.
213137 # 2011.12.02. 12:33

Tisztelt Szakértő!

Kismama vagyok, már a második trimeszterben tartok. 2012 júniusára vagyok kíírva, viszont addig meg fog szűnni a munkaviszonyom. 2012-ben már 5 éve dolgozok a cégemnél, de az osztályunkat kiszervezik 2012 áprilisáig külföldre. Ezzel sajnos nem csak én munkaköröm, de maga az osztály is megszűnik Magyarországon.
A fő probléma az, hogy a munkaviszonyom megszűnését követő 28 napon belül nem fogok -jelen állás szerint- megszülni, így nem fog járni, sem gyes,gyed sem tgyás sem egyéb ilyen juttatás.
A másik fő probléma, hogy nem lesz hová visszajönnöm, mert, független attól, hogy állapotos vagyok, én is megkapom a felmondásomat, pedig vissza szerettem volna jönni, más beosztásban.

A kérdésem az, hogy milyen lehetőségeim vannak arra, hogy állományban maradhassak? Hogy megkaphassam a Gyed-et, Gyest stb?

Köszönöm előre is a segítségüket!

Egy kismama

tücsök26 # 2011.12.03. 20:43

Tisztelt Szakértő!
Jelenleg gyed-en vagyok a kisfiammal,2011. márciusáig. Most hallottam, hogy a munkahelyem jogutód nélkül megszűnt. Erről semmi értesítést nem kaptam. A kérdéseim a következők: több mint 10 éve van folyamatos munkaviszonyom, a munkaszerződésem határozatlan időre szól. Megkapom-e a szabadság megváltást, és a végkielégítést, és a felmondási időre jutó bérem, és kötelesek-e az átlagos bérfejlesztési %-ával megemelni a szülés előtti fix havi bérem. Ha igen, akkor kitől, és mikor? Köszönöm a válaszát. üdv.

tücsök26 # 2011.12.05. 10:50

Tiszetelt szakértő!
Elnézést, elírtam, 2012.márciusáig vagyok gyed-en.

tücsök26 # 2011.12.07. 09:01

Tisztelt Addork!
Ha "külön" éltek, akkor a férj is elmehet gyes-re a másik gyermekkel. Szerintem megoldható..

tücsök26 # 2011.12.07. 09:04

Kedves Niki11!!

Közös megegyezéssel nem jár végkielégítés és felmentési idő sem! Azt semmiképpen se írd alá!! Ő mondjon fel!

csigabiga81 # 2011.12.18. 12:41

Sziasztok!

A segítségeteket szeretnék kérni abban, hogy 2011. Januárba szeretnék visszamenni dolgozni, úgy hogy 6 órába és mellette igényelném a Gyes-t a gyermek 3 éves koráig de a fizetés nélküli szabimat szeretném megszüntetni. A munkáltató szerint vagy visszamondom a fizetés nélküli szabimat és rendesen munkába állok de akkor nem igényelhetem a gyest vagy maradok fizetés nélküli szabin munkába állok és igénylem a Gyest.
Nem értem, hogy miért nem lehet azt, hogy visszamegyek 6 órába (a 6 órás munkaviszony ellen nincsen kifogása) és igénylem a Gyest de közben megszüntetem a fizetés nélküli szabimat????Ezt törvény írja elő hogy nem lehet???
Kérlek segítsetek nagyon fontos lenne a válasz.Előre is Köszönöm.

Lotion # 2011.12.20. 09:20

Sziasztok!

Jelenleg ikrekkel vagyok gyed-en. A kérdésem az lenne, hogy meddig állok felmondási védelem alatt? Meddig köteles a munkáltató munkakört biztosítani? A szülési szabim 2013-ig szól, de lehet, hogy hosszabbítanom kell.

Előre is köszönöm!

pazs # 2011.12.20. 10:05

A szülési szabid biztos nem szól 2013-ig, mert az összesen 24 hét. A felmondási védelem jelenleg addig illet meg, amíg a gyerekeid háromévesek nem lesznek függetlenül attól, hogy otthon vagy-e velük vagy dolgozol. Hároméves koruk fölött csak akkor, ha továbbra is fizetés nélküli szabadságon vagy.

Ramka # 2012.01.06. 12:07

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni TGYÁS és Gyed kapcsán. 2012. 05. 08.-ára vagyok kiírva. Ha jól tudom mind a két ellátáshoz a szülést megelőző 2 évben 180 napot biztosítva kell,hogy legyen az anya. Összege a napi átlagkereset 70%-a.
2010. 05. 01.- 07. 31.-ig dolgoztam (nettó bérem 73500,- volt), és 2011. 02. 01.-05. 31.-ig 4 órában (nettó bérem 38775,- volt).
Végig tartottam a kapcsolatot a Munkaügyi Központtal. Kérdésem,hogy jár-e nekem ez a két ellátás és,ha igen mennyi?
A segítő válaszokat előre is köszönöm!

aszko31 # 2012.01.08. 06:59

Tisztelt Szakértő!

Kérdésem a következő lenne.: Határozott idejű munkaviszonyom 2011.04.30- 2012.04.30. tart. A szülésem várható időpontja 2012.05.25.-e. Így van egy hónap amikor nem vagyok biztosítva, illetve nem tudom mi a teendő, hogy kapjam a gyedet. A könyvelőnk szerint ha elmegyek szülési szabadságra mielőtt lejár a munka szerződésem akkor nem történik semmi, beleférek a 28 napba és ők intéznek mindent. De mi van ha a baba később jön.?
A TB.hez amikor bementem azt mondták hogy el kell menjek munkanélkülire miután lejár a munkaszerződésem.
A káosz így teljesen eluralkodott rajtam, kérem segítsen ha tud!

katica32 # 2012.01.23. 15:11

Tisztelt Szakértő!

Febr.2-vel megszűnik a munkaviszonyom ami 12 évig tartott 2 gyermekem van novemberben járt le a gyesem most még szabin vagyok febr 2-ig 155000bruttóval,szeretnénk harmadik babát amit most döntöttünk el a férjemmel de munkanélkülin leszek mikor remélem terhes maradok az volna a kérdésem kb mennyi gyedet fogok kapni mi szerint kell ezt kiszámolni hogy járok jól?köszönöm a választ.

benji12 # 2012.02.17. 10:34

Sziasztok!!

Tanácstalan vagyok ezért szeretném kérni az Önök segítségét.
Szeptember 20.-ra vagyok kiírva,február 14-től táppénzen vagyok!De hogy meddig ez kérdéses mivel határozott idejű szerződésem van ami most február 29.-én lejár.Ha a munkáltatóm meg tudja,hogy kismama vagyok gondolom nem fog szerződést hosszabítani.
Tudtok nekem abban segíteni,hogy akkor ez azt jelenti én nem vagyok jogosult a szülésig semmilyen támogatásra?
A másik dolog ami még fontos lenne számomra,hogy a GYED-et igényelhetem -e hogyha a szülést megelőző két évben 365 napra biztosított voltam?

Nagyon Szépen köszönöm előre is a válaszukat!

kukkmuk # 2012.02.19. 12:11

Tisztelt Szakértők!
A táppénzzel kapcsolatba már írtam ide és kaptam is rá választ,de azóta felmerült még egy probléma,ezért elkezdem az elejéről.
Az a problémám,hogy 2011.szept.1-től táppénzen vagyok,terhes vagyok.Szept. okt. hónapba a munkáltatómhoz adtam le a tp-s papírjaimat,de mivel ők nem adták le idejébe az illetékes tb-nek,ezért én onnantól kezdve a helyi tb-hez vittem be.2011.Szept.1-től dec.31-ig szólóan most 2012.febr.13-án kaptam meg a táppénzemet (amire előleget írtak),egész addig egy fillért sem kaptam,ellátatlan voltam.
2012.febr.17-én hívtam fel a munkáltatóm könyvelőjét,hogy az adóbevalláshoz mikor és milyen úton-módon fogok hozzájutni,mivel azt sem kaptam meg (holott tudomásom szerint ki kellett volna postáznia).Megkaptam,mivel elmentem érte.
Akkor tudatosultam azzal a ténnyel,hogy 2011.nov.30-al megszűnt a munkaviszonyom és,hogy abba a hónapba állítólag kaptam 94ezer forintot.
Engem senki nem értesített a dologról,hogy már nincs munkaviszonyom,semmiféle papírt nem írtam alá,mivel nem is tudtam róla és azt a 94 ezer forintot sem láttam.Azután felhívtam a munkáltatóm könyvelőjét,hogy ez most mit jelent?!Azt mondta,mivel a tp-s papírok nem érkeztek be ő hozzájuk,menjek el az orvoshoz,kérjek a tp-s papírokról hiteles másolatot és küldjem el nekik postán és akkor módosítják a papírjaimat, és amiket 17-én kaptam kézbe azokat is küldjem vissza nekik.Addig is emailbe elküldtem nekik a tp-s papírjaim fénymásolatait(mert mindegyikről készítettem).
Ilyenkor mit tehetnék?
A hócipőm tele van velük,ilyen még a mesében sincsen.Szept. óta harcolok velük,nem egyszer beszéltem velük telefonon,hogy a táppénzem megkapjam és egyszer nem szólt senki sem,hogy mi a tényállás.
Segítségüket előre is köszönöm!

kukkmuk # 2012.02.19. 12:16

Tisztelt Szakértők!
A táppénzzel kapcsolatba már írtam ide és kaptam is rá választ,de azóta felmerült még egy probléma,ezért elkezdem az elejéről.
Az a problémám,hogy 2011.szept.1-től táppénzen vagyok,terhes vagyok.Szept. okt. hónapba a munkáltatómhoz adtam le a tp-s papírjaimat,de mivel ők nem adták le idejébe az illetékes tb-nek,ezért én onnantól kezdve a helyi tb-hez vittem be.2011.Szept.1-től dec.31-ig szólóan most 2012.febr.13-án kaptam meg a táppénzemet (amire előleget írtak),egész addig egy fillért sem kaptam,ellátatlan voltam.
2012.febr.17-én hívtam fel a munkáltatóm könyvelőjét,hogy az adóbevalláshoz mikor és milyen úton-módon fogok hozzájutni,mivel azt sem kaptam meg (holott tudomásom szerint ki kellett volna postáznia).Megkaptam,mivel elmentem érte.
Akkor tudatosultam azzal a ténnyel,hogy 2011.nov.30-al megszűnt a munkaviszonyom és,hogy abba a hónapba állítólag kaptam 94ezer forintot.
Engem senki nem értesített a dologról,hogy már nincs munkaviszonyom,semmiféle papírt nem írtam alá,mivel nem is tudtam róla és azt a 94 ezer forintot sem láttam.Azután felhívtam a munkáltatóm könyvelőjét,hogy ez most mit jelent?!Azt mondta,mivel a tp-s papírok nem érkeztek be ő hozzájuk,menjek el az orvoshoz,kérjek a tp-s papírokról hiteles másolatot és küldjem el nekik postán és akkor módosítják a papírjaimat, és amiket 17-én kaptam kézbe azokat is küldjem vissza nekik.Addig is emailbe elküldtem nekik a tp-s papírjaim fénymásolatait(mert mindegyikről készítettem).
Ilyenkor mit tehetnék?
A hócipőm tele van velük,ilyen még a mesében sincsen.Szept. óta harcolok velük,nem egyszer beszéltem velük telefonon,hogy a táppénzem megkapjam és egyszer nem szólt senki sem,hogy mi a tényállás.
Segítségüket előre is köszönöm!

Elnézést,azt ki felejtettem,hogy közös megegyezés van a papírra ráírva.

maraq # 2012.02.20. 07:02

Tisztelt Szakértő(k)!

2009. október 12-én született a kisfiam, vele még itthon vagyok gyesen. 2012. augusztus 27-én állnék vissza a munkába, előtte venném ki a felgyűlt szabadságomat. Kérdésem az lenne, hogy a fizetett szabadság idejére jár-e még a gyes - hiszen nem dolgozom -, vagy azt is le kell-e mondani a fizetés nélküli szabadsággal együtt? Arra van esetleg lehetőség az érvényes jogszabályok szerint, - hogy a gyest se veszítsem el -, hogy a szabadság pénzbeli megváltását, kifizetését kérjem - részben vagy egészben?

Válaszát előre is köszönöm: Mara